Prieš atlikdami žingsnį už šoninės linijos, abu treneriai užsitarnavo pagarbą Europoje. Koks sirgaliams Dievas Š. Jasikevičius yra Kaune, tokia pat figūra rytų Londone yra F. Lampardas. Treneriai turi milžinišką užnugarį.

Panašumai nesibaigia – prieš apsivelkant atitinkamai „Žalgirio“ ir „Chelsea“ vyriausiųjų strategų kostiumus, trenerio darbo patirties abu jie turėjo nedaug, tačiau abu sulaukia pagyrų už žaidėjų motyvavimą ir abu spindi jau pirmaisiais karjeros sezonais – Šaro-trenerio žvaigždė sužibo prieš trejetą metų, Franko – dabar.

43-ejų Š. Jasikevičiaus pasiekimai su Kauno klubu visų jau išnarstyti po kaulelį, o 41-erių F. Lampardas po pirmųjų darbo mėnesių Londone taip pat nusipelnė plunksnos.

„Anglijos „Premier“ lygoje „Chelsea“ ekipa žengia ketvirta, UEFA Čempionų lygos H grupėje – pirma, ir savaitgalį fiksavo septintą pergalę iš eilės visuose frontuose. Užimamos pozicijos tokio masto klubui gal ir nėra netikėtos, tačiau prieš sezoną susiklosčiusios aplinkybės nieko panašaus nežadėjo.

Draudimas išėjo į naudą

Dar šių metų gegužę „Chelsea“ griebtas paskutinis šiaudas ištrūko iš rankų – FIFA atmetė ekipos apeliaciją dėl draudimo įsigyti naujus futbolininkus iki 2020-ųjų sausio pabaigos. Tuometinis klubo strategas Maurizio Sarri prognozavo, jog su dviem lygos galiūnais – „Liverpool“ ir „Manchester City“ – varžytis kitą sezoną lengva nebus.

Italas nuspėtų sunkumų nespėjo patirti – po pergalės Europos lygos finale jis iškeliavo į Turino „Juventus“. Savo ruožtu į „aristokratiškąjį“ Londono klubą atvykęs F. Lampardas iš situacijos rado išeitį – jaunystės ir patirties derinį. Įsigyti futbolininkų negalėjusi komanda atsigręžė į turimus resursus.

Ekipai pagaliau su kaupu pasitarnavo nuomos sistema. Kiekvieną sezoną „Chelsea“ metams palieka bene pusšimtis futbolininkų, kurie patirtį kaupia kuklesniuose klubuose. Teigiamo rezultato teko laukti ne vienerius metus, kol atsirado pirmieji grynuoliai.

Jei praėjusį sezoną „Chelsea“ atrado saugą Rubeną Loftus-Cheeką, tai šį kartą pasauliui prisistatė gynėjas Fikayo Tomori, saugas Masonas Mountas ir puolėjas Tammy Abrahamas.

Visi trys futbolininkai prieš metus rungtyniavo antrame Anglijos divizione, pirmuosius du „Derby“ ekipoje treniravo tas pats F. Lampardas.

Pridėkime ne ką vyresnius Christianą Pulisicą bei Callumą Hudsoną-Odoi ir turime naują „Chelsea“ veidą, kuris gali varžytis su pajėgiausiomis lygos ekipomis. Nuo čempionų „Manchester City“ klubą šiuo metu lygoje skiria du taškai.

F. Lampardo pasitikėjimą jaunieji komandos futbolininkai kompensuoja puikiais pasirodymais. Sezono pradžioje gynėjas F. Tomori veiksmą stebėjo nuo suolo, tačiau, anot stratego, užsitarnavo vietą aikštėje dirbdamas treniruotėse.

„Čia tokios taisyklės. Turi treniruotis tam tikrame lygyje, jei nori žaisti“, – apie gynėją teigė F. Lampardas.

„Derby“ ekipoje spėjęs anglą pažinti strategas jau antrus metus dirba ir su M. Mountu. Saugas jau spėjo sužaisti ketverias rungtynes Anglijos rinktinėje, kurioje debiutavo rugsėjį. Šį sezoną 20-metis „Premier“ lygoje įmušė keturis įvarčius ir atliko du rezultayvius perdavimus.

Įvarčių grafoje M. Mountas klube nusileidžia tik Tammy Abrahamui. Aštuonissyk pasižymėjęs puolėjas „Premier“ lygoje yra antras pagal rezultatyvumą.

Tammy Abrahamas

Nors sezoną pradėjo trejomis „sausomis“ rungtynėmis ir iš karto sulaukė kritikos, per kitus tris susitikimus su „Norwich“, „Sheffield“ ir „Wolves“ T. Abrahamas pasižymėjo septynis kartus.

Praėjusį sezoną „Championship“ pirmenybėse puolėjas iškovojo bilietą į „Premier“ lygą su Birmingemo „Aston Villa“ klubu. Sėkmingame sezone anglas įmušė 26 įvarčius lygoje. Po pirmųjų 10-ies praėjusio sezono rungtynių T. Abrahamas kraityje turėjo tik keturis įvarčius, kai šiais metais „Premier“ lygoje jų turi du kartus daugiau.

Be abejo, šiuo metu stringančios „Premier“ lygos komandos regi „Chelsea“ metodus ir bando taip pat integruoti jaunimą į sudėtis, tačiau yra esminis skirtumas. Prieš žaisdami „Chelsea“ pagrindinėje sudėtyje, jaunieji futbolininkai turėjo patirties mažesniuose klubuose. Skirtingai negu nesėkmingai į žadimą įsiliejantis „Manchester United“ puolėjas Masonas Greenwoodas, Londono „Arsenal“ saugas Joe Willockas ar „Tottenham“ gynėjas Kyle‘as Walkeris-Pietersas.

Už gerą pasirodymą „Chelsea“ futbolininkams bus atsidėkota – „Sky Sports“ skelbia, jog T. Abrahamui ir F. Tomori ruošiami nauji kontraktai.

Meritokratija sudėtyje

Jauniesiems „Chelsea“ talentams atsiskleisti padėjo ir F. Lampardo politika – nė vienas futbolininkas garantuotos vietos pagrindinėje sudėtyje neturi.

Tą anglas jau įrodė pirmosiomis darbo savaitėmis Londone – atsisveikino su buvusiu komandos draugu Davidu Luizu ir išsiuntė jį į varžovų – Londono „Arsenal“ namus. Brazilas praėjusį sezoną buvo svarbi figūra M. Sarri žaidime, tačiau paliko Londoną po kelių pokalbių su naujuoju strategu.

„Supratau, jog mūsų idėjos skiriasi“, – apie F. Lampardą kalbėjo D. Luizas. „Chelsea“ šioje situacijoje tik laimėjo – atsiskleidė F. Tomori ir okupavo vietą startinėje sudėtyje, kol jo porininkai keičiasi tarp Kurto Zouma ir Andreaso Christenseno.

D. Luizo likimas, panašu, jog gali laukti Olivier Giroud. Praėjusį sezoną pagrindiniu klubo centro puolėju buvęs prancūzas pralaimi kovą dėl pozicijų ne tik T. Abrahamui, bet ir Michy Batshuayi. 33-ejų puolėjas spaudai prasitarė, jog sprendimas dėl ateities bus priimtas sausį. Šį sezoną prancūzas sužaidė tik 211 minučių ir pelnė vieną įvartį.

„Dirbi visą savaitę ir gali pasirinkti tik 11 žaidėjų. Jei norime būti sėkmingi šį sezoną, mums reikės visų indėlio“,– apie selekciją po savaitgalį iškovotos pergalės prieš „Burnley“ 4:2 teigė F. Lampardas.

Visgi dabartinė „Chelsea“ puolėjų forma prancūzui O. Giroud nežada nieko gero. T. Abrahamas užima vietą lygos rezultatyviausiųjų viršūnėje, o M. Batshuayi šį sezoną jau pasižymėjo keturis kartus ir atliko du rezultatyvius perdavimus vos per 153 minutes aikštėje.


Praėjusią savaitę belgo įvartis lėmė pergalę UEFA Čempionų lygos rungtynėse Amsterdame su „Ajax“ ekipa. Antonio Conte ir M. Sarri schemose nesutilpęs puolėjas trečią šansą Londone išnaudoja.

Po M. Batshuayi paskutinės minutės įvarčio Amsterdame, F. Lampardas teigė, jog belgas laukė ilgai ir dirbo daug dėl šio šanso. Tokios yra stratego pasirinkimo gairės – už praeities pasiekimus ar nuvylimus vietos nedalinamos. Lygiai taip yra iš Šaro valdose – vietą aikštėje užsitarnauji už darbą ir rezultatą – kokybišką nurodymų vykdymą.

Nedalinamos jos ir už stambų skaičių etiketėje. Cristianas Pulisicas galėjo tuo įsitikinti savo kailiu. Vienintelis „Chelsea“ klubo pirkinys šiais metais kainavo per 60 mln. eurų, tačiau po neįkvepiančių pasirodymų sezono pradžioje, sėdo ant suolo ir praleido penkerias rungtynes.

Christianas Pulisicas

Vis tik amerikietis savo šanso išlaukė – praėjusi savaitė C. Pulisicui buvo sėkmingiausia karjeroje Londone. Savaitgalį saugas pasiuntė „hat-tricką“ į „Burnley“ vartus išvykoje, prieš tai atlikęs rezultatyvų perdavimą M. Batshuayi link Amsterdame.

Po keitimo aikštėje Čempionų lygoje pasirodęs saugas prisiminė prieš pusantrų metų Dortmundo „Borussia“ klube gyvavusį puolimo duetą su M. Batshuayi. Belgas persikėlė į Dortmundą antrai 2017/18 m. sezono pusei ir Vokietijos „Bundesligoje“ pasižymėjo septynis kartus. Tris įvarčius rezultatyviais perdavimais sukurti puolėjui padėjo C. Pulisicas.

Šį sezoną amerikietis jau du kartus asistavo belgui – duetas „užsikūrė“ ir F. Lampardo schemose. Ar strategą futbolininkai įtikins, išvysime tik kitais metais, kai atsiriš rankos perėjimų rinkoje.

„Chelsea“ vis dar gali sulaukti Sporto arbitražo teismo teigiamo sprendimo, kuris ekipai leistų pirkti futbolininkus sausį ir panaikintų draudimą. Vis tik F. Lampardas jau pademonstravo, jog dabartinių resursų užtenka patiekti kovą ir Europoje, ir Anglijoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)