Šeštadienį A lygoje bus sužaistas paskutinis ketvirtojo rato turas, po kurio šešios ekipos dėl galutinių pozicijų ir medalių kovą tęs penktame rate.

Trečiadienį laidoje „Sportinė forma“ viešėjo futbolo analitikas Marius Babravičius bei futbolo komentatorius Nerijus Kesminas, kurie išsamiai aptarė praėjusio sekmadienio akistatą Vilniuje, kur „Žalgiris“ namuose 1:3 nusileido „Sūduvai“ ir stipriai komplikavo padėtį kovojant dėl čempionų titulo.

Šį šeštadienį komandos jau kovos Marijampolėje (rungtynių pradžia – 13 val., transliuos DELFI), laidoje viešėję svečiai pasidalino mintimis apie komandų psichologinius aspektus, specifinę „Sūduvos“ stadiono veją bei į kampą įsprausto „Žalgirio“ šansus.

– Nerijau, vasarą socialiniame tinkle „Facebook“ rašėte, kad „Žalgirio“ rezultatai Europoje gali nulemti Lietuvos klubų futbolo gyvenimo tendencijas mažų mažiausiai pusantrų metų, o gal ir gerokai ilgesniam laikotarpiui. Manote, kad sostinės klubui bus vis sunkiau konkuruoti su „Sūduva“ dėl aukštų pozicijų?

– Tas „Žalgirio“ pralaimėjimas Vilniuje yra skausmingas dėl to, kad laimėti čempionatą šansai lieka minimalūs, o čempionų titulas situacijoje, kai jie nieko neuždirbo vasarą Europoje, yra papildomi pinigai iš UEFA – ketvirtis milijono eurų.

„Žalgiriui“ tai – svarbi injekcija. Tas atotrūkis, tos žirklės tarp „Sūduvos“ ir Žalgirio“ bei kitų komandų gerokai prasiplėtė.

Jei pernai kalbėjome, kad „Žalgiris“ ir „Sūduva“ yra lygiavertės varžovės ir nežinia, kaip ten bus, dabar vidinis įsitikinimas kužda, kad Marijampolės ekipa yra stipresnė už „Žalgirį“.Jei viskas klostysis pagal futbolo logiką, „Sūduva“ turėtų laimėti titulą, ir be didesnio papildomo streso, koks buvo pernai.

– Šeštadienį – dar viena šių komandų akistata Marijampolėje, kokios jūsų prognozės?

– (M. Babravičius) Aš nesiimsiu prognozuoti, bet žinau viena, kad ta komanda, kuri neturi ko prarasti, turi mažesnę įtampą. Yra sunkiau išsaugoti ir žinoti, kad tu dabar pirmauji ir čia tos rungtynės, kurios gali viską lemti. Psichologiškai tai žymiai sunkiau.

„Sūduvai“ psichologine prasme praėjusios rungtynės buvo žymiai sunkesnės, nei „Žalgiriui“. O Vilniaus ekipa žino, kad turi tiesiog išeiti ir laimėti, nes tu atsilieki. Ar tu daugiau, ar mažiau atsiliksi, psichologiškai tai mažai ką lemia.

O „Sūduva“ suvokia, kad pralaimėjus įtampa tik didės, praradus taškus tuo pačiu dingsta pasitikėjimas savimi ir tampa sunkiau valdyti situaciją.

Galime prisiminti masę pavyzdžių, ne tik A lygoje. Net ir grandus veikia tokia psichologija, visi juk žmonės.

– Bet sostinėje marijampoliečiai tą egzaminą išlaikė puikiai.

– (N. Kesminas) Galime prisiminti tą dalyką, kad „Sūduvos“ lygiosios yra iš esmės jos pergalė žvelgiant į turnyro lentelę.

Pavojus yra toks, kad apie tai gali pradėti „Sūduvos“ žaidėjai: kai tu stengiesi tik dėl lygiųjų ir bandai išsaugoti lygų rezultatą, gali skaudžiai nusvilti.

Bet žvelgiant į „Sūduvą“ kol kas matyti, kad tie psichologiniai niuansai kol kas neveikia. Jie žaidžia savo futbolą ir jiems tai pavyksta.

– (M. Babravičius) Aš tik pridursiu, kad Marijampolėje „Žalgiriui“ bus tik sunkiau vien dėl to, kad futbolas ten lėtesnis dėl natūralios žolės.

Dėl aikštės specifikos, Marijampolėje veja yra klampesnė, nėra kieta. Visos Europos komandos, atvykusios į Marijampolę susiduria su ta problema.

Kuo lėtesnis futbolas, tuo lengviau yra persirikiuoti, užsiimti poziciją, laiku įstoti į dvikovą ir panašiai, nes kamuolys tiesiog rieda lėčiau. Tai nėra paranku „Žalgiriui“, įpratusiam prie LFF sintetinės vejos.

– (N. Kesminas) Dar vienas veiksnys, ne pats svarbiausias, bet ir ne paskutinėje vietoje: tai „Sūduvos“ sirgaliai, jų bus stadione. Palaikoma savų žiūrovų namuose „Sūduva“ visada žaidžia labai gerai.

Visas laidos „Sportinė forma“ įrašas:

A lygos rikiuotė (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įmušti, praleisti įvarčiai, įvarčių santykis, taškai):

1.„Sūduva“2724037315+5872
2.„Žalgiris“2721246721+4665
3.„Riteriai“2712784029+1143
4.„Kauno Žalgiris“27125104539+641
5.„Panevėžys“2787124149-831
6.„Atlantas“2775152652-2626
---------------------
7.„Palanga“2751212870-4216
8.„Stumbras“2743201257-4515

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)