Šiuo metu „Sūduvos“ sąskaitoje – 72 taškai, „Žalgiris“ atsilieka 7-iais (65). Iki čempionato pabaigos liko paskutinis ketvirto rato turas ir papildomas V ratas, kuriame varžysis šešios komandos.

Teisės barstyti taškus nebeturintis „Žalgiris“ ne tik turi laimėti abejas tarpusavio rungtynes Marijampolėje, bet ir tikėtis sūduviečių kluptelėjimo bent viename mače.

Jei „Žalgiris“ čia būtų įmušęs, tas įvartis būtų pakeitęs rungtynių eigą, būtų visai kitas scenarijus.
Marius Babravičius

„Sportinėje formoje“ A lygos finišą, paskutinę „Sūduvos“ pergalę ir „Žalgirio“ klaidas bei artėjančią kovą Marijampolėje aptarė futbolo žurnalistas ir komentatorius Nerijus Kesminas bei futbolo analitikas, buvęs Lietuvos rinktinės trenerių štabo narys Marius Babravičius.

– Per rungtynių pertrauką Lietuvos rinktinės trenerio asistentas Andrius Skerla teigė, kad seniai Lietuvoje nematė tokių kokybiškų, aukšto lygio rungtynių. Kokį įspūdį mačas paliko jums, Nerijau?

– Būtų keista, jei stipriausių Lietuvos komandų akistata nepateiktų geros kovos ir kokybės A lygos kontekste, kitas dalykas – turnyro lentelė. „Žalgiris“ prieš tas sekmadienio rungtynes turėjo realių pretenzijų į auksinį finišą, žinoma, jos išlieka ir dabar, tačiau situaciją valdo „Sūduva“.

Jei prastai žaistų „Sūduva“ ir „Žalgiris“, kas dar be šių komandų Lietuvoje galėtų žaisti gerai?

– Mariau, kodėl „Žalgiriui“ nepavyko apsiginti nuo „Sūduvos“ išpuolių ir kurie momentai lėmė Marijampolės ekipos pergalę?

– Gaila, mačą stebėjau ne stadione, žiūrint rungtynes kilo dvejopos mintys: futbolo klubai su tokia žiūrovų auditorija stadione bei geros kokybės vaizdo transliacija sukuria ne ką prastesnės kokybės produktą, nei, pavyzdžiui, Lenkijos „Ekstraklasa“ čempionatas.

Lietuvoje tą futbolą mes galime turėti ir tikrai gero lygio.

Įdomu, kokias korekcijas komandos atliks prieš šeštadienio akistatą. Mano analizėje – tiek gerų, tiek blogų tendencijų iš abiejų ekipų.

Dėmesio verta uraganinė mačo pradžia: vien per pirmas tris minutes ekipos apsikeitė pavojingais momentais.

Pirmos „Žalgirio“ atakos metu šansą turėjo Liviu Antalis, pasinaudojęs Jovano Čadjenovičiaus stabtelėjimu, rumunas išnaudojo laisvą plotą, po „Sūduvos“ žaidėjo klaidos turėjo auksinį šansą, tačiau kamuolys atsitrenkė į virpstą, po akimirkos komandos draugas Klemenas Bolha iš dėkingos situacijos smūgiavo netiksliai.

Jei „Žalgiris“ čia būtų įmušęs, tas įvartis būtų pakeitęs rungtynių eigą, būtų visai kitas scenarijus.

Iškart kitoje atakoje „Sūduva“ surengė savo rezultatyvią ataką. Nustebino tai, kad kamuolys buvo įžaistas nuo vartų, matėsi, kad „Žalgiris“ nori aukštai spausti ir pasitikti varžovus.

Tačiau krito į akis, kad „Žalgirio“ erdvės tarp grandžių, tarp žaidėjų buvo per didelės, galbūt dėl to „Sūduva“ susikūrė tiek daug progų.

Pakankamai įtikinamas „Kauno Žalgirio“ projektas: gera mintis, gera Pauliaus Motiejūno vadyba. Jie žino kaip tą padaryti.
Nerijus Kesminas

Pirmo įvarčio metu, kai Josipas Tadičius įsiveržė į baudos aikštelę, atrodė, kad žalgiriečiai laiku suspės į gynybą, pačiam Josipui kampas atakuoti buvo gana aštrus, be to, šalia „Žalgirio“ gynėjas.

Bet gynėjams svarbu ne tik matyti kamuolį, bet ir apsidairyti aplink bei išsirinkti savo dengiamuosius. Nors prie kamuolio nespėjo Paulius Golubickas, bet perdavimą „uždarė“ nuo vidurio linijos atskubėjęs Ovidijus Verbickas.

Vien apie pirmas tris minutes galima beveik visą laidą kalbėti (šypsosi). Dar norėčiau pažymėti tokias klystančios „Žalgirio“ gynybos tendencijas, nes „Sūduva“ turėjo daug aštresnių situacijų ir momentų.

Į akį krito grubios gynėjų pozicinės ar individualios klaidos.

– „Žalgiriui“ šeštadienį jau nėra kur trauktis, tas papildomas spaudimas – našta ar privalumas sostinės ekipai?

– Marius su tokia analize čia „Žalgiriui“ stipriai pagelbėjo (šypsosi). Sostinės ekipa gali atkreipti dėmesį į tuos epizodus, kas yra blogai.

Apie rezervus, nežinau… „Sūduvai“ ši pergalė yra stiprus postūmis titulo link, o „Žalgiriui“ – psichologinis smūgis. Galime paskaičiuoti: jei Vilniaus ekipa būtų laimėjusi, ekipas skirtų 1 taškas, dabar „Sūduva“ pirmauja 7-iais.

Dabar „Žalgiris“ vėl susitiks su ta komanda, kuri yra ant bangos, kitą vertus, visą vasarą Marijampolės ekipa žaidė aukšto lygio futbolą su išties pajėgiais varžovais Europos turnyruose, „Žalgiris“ tos prabangos neturėjo ir tai atsispindi tarpusavio kovose.

– Ne kartą minėjote 20-metį Paulių Golubicką, kokiomis savybėmis išsiskiria šis talentingas saugas?

– Žinoma, atakuojančiomis (šypsosi), bet nevengia ir gynybinių užduočių. Ir kūnas, ir ūgis jam neleidžia būti fiziškai labai stipriu žaidėju, bet gražu žiūrėti, ką jis sugeba atakuojant. Netgi, sakyčiau, ir pasauliniu mastu nėra tiek daug žaidėjų, tikiuosi, kad Pauliui ateityje pavyks rasti tokį klubą aukštesniame lygyje, kur jis galėtų tobulėti, žaisti ir dar labiau atsiskleisti.

Puikus kamuolio valdymas, aikštės matymas ir drąsa žaisti vienas prieš vieną. Jis turi savybę dar prieš priimant kamuolį matyti tolimesnę atakos eigą. Nedaug futbolininkų gali tuo pasigirti.

Be to, jis sėkmingai išnaudoja abi kojas, kas ypač Lietuvoje yra absoliučiai fenomenalu.

– (Nerijus) Arvydas Novikovas rinktinėje turi įpėdinį (šypsosi). Ne tik įpėdinį, bet manau, kad jie dar suspės sėkmingai sužaisti kartu.

– Pakalbėkime apie konkurenciją A lygoje. Dabar sunku prisiminti tokį A lygos čempionatą, kai jame dėl titulo būtų pretendavę trys klubai, pastaruosius keliolika metų dėl aukso medalių finišo tiesiojoje konkuruoja geriausiu atveju dvi komandos. Jūsų manymu, ar artimiausiu metu kas nors gali įsiterpti į „Sūduvos“ ir „Žalgirio“ kovą dėl titulo?

– Tikiu, kad tai gali būti artimiausiu metu. Pakankamai įtikinamas „Kauno Žalgirio“ projektas: gera mintis, gera Pauliaus Motiejūno vadyba. Jie žino kaip tą padaryti. Matome, kokiame lygyje krepšinio klubas, kodėl jie kažko panašaus padaryti futbole?

– (Marius) Pritarčiau. Jei neatsiras kažkokio sprogimo iš „X“ rėmėjo X klubui, nuoseklumu ir savo ilgalaike vizija tai vienintelis klubas, kuris ateityje gali įsikišti į tą kovą dėl titulo.

„Riteriai“ yra taip pat kol kas stabilus klubas, tik galbūt nesimato tokio galimo proveržio į ateitį. Jie remiasi jaunais žaidėjais, stengiasi uždirbti žaidėjų rinkoje.

„Kauno Žalgirio“ klubas yra tas, kuris gali ateityje pretenduoti į aukščiausias pozicijas, bet nemanau, kad tai bus per artimiausius 2-3 metus. Tačiau jis pasižymi kantrybe.

A lygos rikiuotė (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įmušti, praleisti įvarčiai, įvarčių santykis, taškai):

1.„Sūduva“2724037315+5872
2.„Žalgiris“2721246721+4665
3.„Riteriai“2712784029+1143
4.„Kauno Žalgiris“27125104539+641
5.„Panevėžys“2787124149-831
6.„Atlantas“2775152652-2626
---------------------
7.„Palanga“2751212870-4216
8.„Stumbras“2743201257-4515

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)