Tuo metu daugelis šią frazę sutiko kaip eilinę portugalo pašaipą, tačiau šį sezoną žodžiai įgavo svorį. Su dabartine komandos struktūra pasiekti aukštą rezultatą yra vis sunkiau.

Prasčiausią startą Anglijoje per 30 metų užfiksavęs „Man United“ kol kas nuo apatinio trejeto yra atitrūkęs tik dviem taškais ir užima 12 vietą.

Praėjusį savaitgalį ekipa išvykoje po Matty Longstaffo įvarčio 0:1 pralaimėjo „Newcastle“ klubui ir pratęsė nesėkmių seriją svečiuose – paskutinį kartą pergalė išvykoje pasiekta dar kovo mėnesį.

Kol ekipos sirgaliai socialiniuose tinkluose kirsdina galvą strategui Ole Gunnarui Solskjaerui, norvegas sulaukia palaikymo iš buvusių komandos draugų – nuomonės skyla į dvi stovyklas.

Žvaigždžių palaikomas norvegas

Šių metų kovas: „Man United“ Paryžiuje 3:1 patiesia PSG ir žengia į Čempionų lygos ketvirtfinalį. O. Solskjaeras netrukus pasirašo trejų metų kontraktą. Klube atgimimo nuotaikos.

Neilgam. Šešias pergales per 21-erias rungtynes po užsidirbto kontrakto pasiekęs strategas nuo praėjusio kovo pabaigos „Premier“ lygoje surenka vos 16 taškų per 17 rungtynių.

„Molde“ ir „Cardiff“ ekipas iki etapo Mančesteryje treniravęs O. Solskjaeras, stojęs prie didžiausio Anglijos klubo vairo, pasirinko lengvai nesukramtomą kąsnį.

„Futbole slapstytis negalima. Pastarosios savaitės tiesiog nebuvo aukšto lygio“, – apie dabartinę „Man United“ formą „Twitter“ platformoje parašė Marcusas Rashfordas.

O. Solskjaeras nepasislėps už silpnos sudėties ar vadovybės argumento – tokią žinią socialinėje medijoje skleidžia aštriausi fanai, regintys prasčiausią jų klubo trenerio pasirodymą nuo pat 1981-ųjų. Norvegas laimėjo 47,5% visų žaistų rungtynių.

Strategui galvą kirsdinantys turi vieną argumentą, kodėl treneris turi prisiimti dalį atsakomybės. Tai – Frankas Lampardas. Skirtingai negu norvegas, Londono „Chelsea“ treneris prieš sezoną prarado absoliutų ekipos lyderį Edeną Hazardą, neturėjo nei galimybės pirkti, nei patirties „Premier“ lygos trenerio kėdėje, tačiau šie faktoriai nekliudo „mėlyniesiems“ žengti pirmame lygos penkete.

Savo ruožtu buvę „Man United“ klubo futbolininkai ir O. Solskjaero komandos draugai dalinasi skirtinga nuomone.

„Olei reikia galimybės išleisti pinigus. Jam reikia tų 250 ar 300 mln. svarų sterlingų, kuriais galėjo disponuoti kiti strategai. Tuomet jis turės galimybę, ką nors pademonstruoti“ , – teigė buvęs „Man United“ futbolininkas Gary Neville‘as.

Šiam pritarė ir Peteris Schmeichelis: „Prisiminkime, kiek laiko užtruko Serui Alexui Fergusonui sukurti laiminčią komandą. Sėkmei reikia laiko.“

Kol nuomonės dėl trenerio skyla, abejojančių klubo sudėties silpnybėmis nėra – nauji pajėgūs pirkiniai šiai struktūrai reikalingi.

Neatsakingi vasaros darbai

„A. Fergusonas liko nustebęs, jog „Man United“ nenusiuntė pasiūlymo už Johną McGinną Birmingemo „Aston Villai“, – „The Athletic“ citavo Sero bičiulį ir buvusį futbolo skautą Bobby Jenksą.

„Premier“ lygoje puikiai pritapęs „Villa“ saugas šį sezoną praverstų variantų puolime stingantiems „velniams“, tačiau J. McGinno pavardė tik nugulė į ilgą sąrašą futbolininkų, kurių gandai apie persikėlimą į Mančesterį nevirto realybe.

Sudėtį pagal O. Solskjaero pageidavimus tarpsezonyje išvalęs klubas apsiribojo trimis pirkiniais: gynėjais Aaronu Wan-Bissaka ir Harry Maguire‘u bei krašto puolėju Danieliu Jamesu.

Harry Maguire'as

Jei gynybos linijoje reikalingi pasikeitimai įvyko, tai saugų ir puolėjų grandys po vasaros liko trapios ir neprimenančios pirmojo šešeto komandos.

Po Alexis Sanchezo ir Romelu Lukaku išvykimo, centro puolėjo pozicijoje liko Marcusas Rashfordas ir 18-metis Masonas Greenwoodas. Kraštuose – Anthony Martialis, Juanas Mata ir naujokas Danielis Jamesas, iš bėdos – Jesse Lingardas ir Andreas Pereira. Bėdos jau čia pat.

Klubą užklupusi traumų virtinė neaplenkė M. Rashfordo ir A. Martialio bei privertė O. Solskjaerą jau sezono pradžioje puolime kliautis 19-mečiais Tahithu Chongu, Angeliu Gomesu ir minėtu M. Greenwoodu. Centro puolėjo rolę vieneriose rungtynėse išbandė ir J. Lingardas, kuomet centro saugas A. Pereira žaidė atakos krašte.

Saugų linijoje traumą patyrus Poliui Pogba, ekipa prarado lyderį aikštės viduryje – šio vietą užėmė jau praėjusį sezoną strigę Fredas ir Nemanja Matičius.

Prieš pusantrų metų plačiai nuskambėjusiame J. Mourinho išstojime apie futbolo palikimą, šis guodėsi, jog buvę „Man United“ strategai klubą nustekeno ir portugalui nepaliko pajėgių žaidėjų grupės: „Pažiūrėkite, ką po A. Fergusono išvykimo nuveikė šis klubas. Kai išvyksiu aš, atėjęs treneris ras solidžią komandą su kitokio mąstymo futbolininkais.“

Atvykęs O. Solskjaeras galbūt ir rado tai, apie ką kalbėjo J. Mourinho – patyrusius futbolininkus puolime ir saugų linijoje – tačiau kaip mat nusprendė su radiniais atsisveikinti.

Neliko R. Lukaku, A. Sanchezo bei saugų Anderio Herreros ir Marouane Fellaini. Apkarpęs sudėtį O. Solskjaeras nusprendė pasitikėti jaunimu, kuris vietą komandoje gavo be konkurencijos.

Vos devynis įvarčius per aštuonerias rungtynes „Premier“ lygoje įmušęs klubas šiuo metu neatsisakytų to paties R. Lukaku paslaugų, tačiau puolėjas neįtiko treneriams, nors būtent jis ir prisidėjo prie kontrakto O. Solskjaerui, minėtą vakarą Paryžiuje drąskęs PSG gynybą.

Ekipai praverstų net ir tas pats M. Fellaini, lemiamu momentu galintis sužaisti galva ore ir nukreipti kamuolį vartų link, tačiau belgo komandos planuose neliko jau pirmomis O. Solskjaero dienomis.

Kracho ištakos – užkulisiuose

Pasirinktas „Man United“ jaunimo kelias tapo saugiu pasiteisinimu klubo valdybai, kuri prieš dvi savaites nuramino: „Reikia kantrybės“.

Visgi fanai turi kitą nuomonę. Jei O. Solskjaero atleidimo temoje dalinamasi į dvi stovyklas, tai bene visi „Manchester United“ sėkmės trokštantys žmonės sutaria ties Edu Woodwardu. Viceprezidento laikas klube tiksi.

Edas Woodwardas

Tiksi jis kol kas tik fanų atžvilgiu. Pats E. Woodwardas trauktis neketina ir toliau liks atsakingas už futbolininkų pirkimus bei pardavimus.

Jau ne pirmus metus klubui stinga sporto direktoriaus – žmogaus, kuris turėtų patirties ir žinių bagažą, leidžiantį atrinkti tinkamus futbolininkus. Transferų sritį valdantis E. Woodwardas jokios patirties prieš atvykdamas į klubą neturėjo ir tai atsispindi jo veiksmuose.

Išsikvėpusio A. Sanchezo įsigijimas, 59 mln. eurų kainavęs suolą šildantis Fredas, užsitęsusios centro gynėjo paieškos – karčius E. Woodwardo darbo vaisius galima vardinti ilgai. Pareigose pasiklydusio viceprezidento nepasigailėjo tas pats G. Neville‘as: „Nemanau, jog šis žmogus turėtų tęsti savo darbą. Savo šansus jis jau išnaudojo.“

Apžvalgininkui antrino kolega Jamie Carragheris: „Pastaruoju metu matėme E. Woodwardą susitikimuose su klubo legendomis (Rio Ferdinandu, Edwinu van der Saru ir Patrice‘u Evra) dėl sporto direktoriaus pozicijos. Nė vienas iš jų neturi patirties šioje rolėje. Atsakingi savininkai netoleruotų tokio beatodairiško klubo valdymo.“

Savo skiltyje dienraštyje „The Telegraph“ J. Carragheris palietė ir klubo savininkę Glazerių šeimą. Anot apžvalgininko, šešių asmenų grupei, kuriai priklauso 97% klubo akcijų paketo, kur kas svarbiau didinti savo kapitalą negu rūpintis rezultatais aikštėje.

Niūrią realybę iliustruoja prieš kelias savaites E. Woodwardo pateikti skaičiai. „Man United“ per pastaruosius metus fiksavo rekordines pajamas klubui – beveik 700 mln. eurų – tačiau vasarą, nepaisant grandiozinių anonsų apie klubo sudėties revoliuciją, viso labo įsigijo tris futbolininkus ir dabar dėl traumų į ugnį meta jaunus akademijos produktus be patirties.

Avramas Glazeris

Iš Jungtinių Amerikos Valstijų kilusiai Glazerių šeimai „Manchester United“ projektas nuo pat įsigijimo 2005-aisiais yra reiškinys, suteikiantis prestižo. Savo pozicijos dėl klubo jie niekada nereiškia viešai, taip tik dar labiau siutindami ekipos sirgalius.

Visgi prestižas gali atsidurti kritinėje būklėje jau po pusantros savaitės, kai namie „Man United“ priims Anglijoje kol kas viską laiminčią „Liverpool“ ekipą. Pralaimėjimas ir nepalankiai susiklostę mačai kituose stadionuose klubą gali nustumti į 18 vietą lygoje.

Po tokio scenarijaus amerikietiški kalneliai, galbūt, išmestų O. Solskjaerą, tačiau traukinys toliau sėkmingai riedėtų žemyn. Į viršų sąstatą pakeltų tik išsilaipinęs amerikiečių šeimos šešetas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)