Tai toli gražu nebuvo sėkmingiausi metai klubo istorijoje – grupėje pasiekta tik viena pergalė prieš Edinburgo „Hearts“ ir užimta penkta vieta. Kur kas maloniau „Ferencvaros“ prisimena dar 1965 metais iškovotą Mugių taurę ir 1975-aisiais pasiektą antrą vietą UEFA Taurių laimėtojų taurėje.

Nors skambiausios pergalės jau praeityje, vengrai šį sezoną po 15 metų pertraukos gali grįžti į didžiąsias Europos futbolo arenas.

Marijampolės „Sūduvos“ kelyje atsidūrę daugkartiniai šalies čempionai turės patirtį prie šoninės linijos ir triukšmingą užnugarį tribūnose.

Visgi pastaruoju metu nei vienas, nei kitas faktorius vengrų negelbėjo – praėjusią savaitę namie klubas baigė pasirodymą UEFA Čempionų lygos kvalifikacijoje, kai net 0:4 neprilygo Zagrebo „Dinamo“ (pirmas mačas – 1:1).

Sunkumai Europoje

„Man gėda visos komandos vardu. Norėčiau atsiprašyti fanų“, – po triuškinančios nesėkmės Vengrijoje kalbėjo „Ferencvaros“ kapitonas Gergo Lovrencsicsas. Razgrado „Ludogorec“ ir „Vallettą“ įveikę vengrai neperšoko kroatų barjero. UEFA Čempionų lygos nuotykis ekipai baigėsi trečiame kvalifikacijos etape.

Ispanų talento Dani Olmo vedamas „Dinamo“ vengrams patiekė didžiausią sutriuškinimą Europos turnyruose nuo pat 1998-ųjų (0:4 nuo Atėnų AEK).

Budapeštiečių treneris Sergejus Rebrovas įžvelgė vieną esminį skirtumą tarp ekipų: „Mačą nulėmė greitis. Futbolas buvo žaidžiamas aukščiausiame lygyje, bet „Dinamo“ buvo dar aukščiau.“

Ukrainietis strategas akcentavo neįmuštą ankstyvą įvartį: vengrai šansą turėjo jau antrąją minutę – vienas prieš vartininką atsidūręs puolėjas Tokmacas Nguenas pramušė.

Po pirmojo kėlinio minimalia persvara atsilikusi ekipa antrajame sugriuvo – per dešimt minučių praleido du įvarčius, o būsimiems varžovams pasitarnavo gynėjas Eldaras Čivičius – užsidirbo antrą geltoną kortelę ir pirmąjį mačą su „Sūduva“ praleis.

Birželį „Ferencvaros“ už milijoną eurų papildęs bosnis yra brangiausias pirkinys klubo istorijoje. Jį kairiame gynybos krašte pakeis vokietis Marcelis Heisteris, bandysiantis nutraukti 10 rungtynių Europoje užsitęsusią seriją be sausų vartų.

Šio sezono pradžia vengrams priminė seną problemą – gynybą Europoje. Per šešerius mačus Čempionų lygos kvalifikacijoje „Ferencvaros“ praleido dešimt įvarčių – bent po vieną kiekviename mače.

Pusę metų kartu rungtyniaujantis gruzino Lašos Dvalio ir slovėno Miha Blažičiaus duetas kol kas nedemonstruoja praėjusio sezono formos Vengrijos pirmenybėse, kuriose klubas 13 taškų aplenkė antrą vietą užėmusį Sėkešfehėrvaro „Fehervar“ ir praleido tik 27 įvarčius per 33 mačus.

Pastarąjį kartą Europoje įvarčio ekipa nepraleido 2017 m. Europos lygos atrankoje su „Jelgavos“ ekipa iš Latvijos. Du kartus latvius nukovusi komanda tuomet sužaidė vieninteles oficialias rungtynes su Baltijos šalių ekipomis – nei su lietuviais, nei su estais „Ferencvaros“ nėra susitikę.

Ukrainiečio ginklai

Labiau su Lietuva susipažinęs yra minėtasis „Ferencvaros“ strategas S. Rebrovas. Jaunimo rinktinių lygmenyje ukrainietis ne kartą mušė įvarčius į mūsiškių vartus.

Vienas sėkmingiausių visų laikų Ukrainos futbolininkų prie Budapešto ekipos prisijungė prieš metus ir jau praėjusio sezono pradžioje „Ferencvaros“ nutolo nuo oponentų Vengrijoje – rugsėjo pabaigoje atotrūkis siekė septynis taškus.

Visgi čempionų titulas Vengrijoje nublanksta prieš pasiekimus Kijevo „Dinamo“ gretose. Trenerio kėdėje Ukrainoje S. Rebrovas iškovojo penkis titulus ir dukart nugalėjo vietinėse pirmenybėse, nutraukdamas Donecko „Šachtar“ dominavimą.

Čempionų lygoje Kijevo ekipa taip pat patriukšmavo – 2015/16 m. sezone nukeliavo iki aštuntfinalio, kur nusileido „Manchester City“ ekipai. Mačą svečiuose „Dinamo“ baigė nulinėmis lygiosiomis.

Antrąjį sezoną Vengrijoje pradedantis S. Rebrovas Europoje turi apsčiai patirties, kuri neabejotinai yra vienas iš faktorių, lemiančių ilgą „Ferencvaros“ žygį šiais metais.

Ekipos žaidimas paremtas aštriomis kontraatakomis ir greitais įvarčiais. Vengrai abiejuose mačuose su „Ludogorec“ diktavo tempą ir varžovus užklupo ankstyvais tiksliais smūgiais, kurie padėjo susikurti greitą pranašumą. Nesėkmingose rungtynėse su Zagrebo „Dinamo“ įvartis taip pat galėjo kristi netrukus po pirmojo teisėjo švilpuko.

Norvegas T. Nguenas „Ferencvaros“ varžovams Čempionų lygoje kėlė daugiausiai nemalonumų – trys įvarčiai ir du rezultatyvūs perdavimai. Puolėjui talkina praėjusį sezoną 12 kartų pasižymėjęs Rolandas Varga bei naujokas iš „Šachtar“ Aleksandras Zubkovas, UEFA Čempionų lygoje šį sezoną asistavęs tris kartus.

Ekipai pirmame mače su „Sūduva“, ko gero, vis dar nepadės vienas kertinių žaidėjų brazilas Isaelis, besigydantis traumą, taip pat nebus ir minėto E. Čivičiaus.

Aptrupėjęs „Ferencvaros“ akistatai ruošėsi atsakingai – anot trenerio asistento Csabos Mate, klubas praėjusią savaitę į Marijampolėje vykusias rungtynes siuntė klubo atstovus.

Be abejo, kitą savaitę neoficialių atstovų tribūnose bus ženkliai daugiau. Vargu, ar jie analizuos vaizdą aikštėje.

Sirgalių faktorius

Norėdami internete surasti aršiausių klubų fanų sąrašą kiekvieną kartą susidursite su „Ferencvaros“ ultromis. Šių eisenoms, protestams ir kuriamai atmosferai rungtynėse prilygsta nedaugelis. Iš blogosios pusės – taip pat.

Į išvykas ekipos sirgaliai vyksta masiškai – per televizijos transliaciją matoma tuščia svečių fanų tribūna Marijampolės „Arvi“ futbolo arenoje turėtų būti užpildyta gausiausiai šiame sezone.
Aršiausi ultrų susirėmimai, be abejo, vyksta derbių su Budapešto „Ujpest“ ar MTK ekipomis, tačiau Europoje fanų nusikaltimai taip pat nuskamba plačiai.

UEFA klubą jau daugelį kartų baudė už smurtą, rasistinius šūkius ir fejerverkus stadione. Vienas tokių incidentų įvyko 2013-aisiais, kai po draugiškų rungtynių su „Leeds United“ klubu Slovėnijoje „Ferencvaros“ ultros susirėmė su policijos pajėgomis.

2014 m. klubas buvo nubaustas dėl rasistinių plakatų – Budapešto ekipa Europos lygos kvalifikacijos rungtynes namie žaidė už uždarų durų.

Pasikartojantys incidentai ekipą privertė imtis veiksmų – 2014-aisiais atidarytame naujame namų stadione vengrai prie įėjimų į tribūnas pirmi pasaulyje įdiegė venų skenerį. Klubo prezidentas Gaboras Kubatovas sprendimą motyvavo teigdamas, jog naujovė padės išvengti konkrečių pavojingų fanų.

„Ferencvaros“ ultros šį klubo žingsnį sutiko piktai – venų skenavimą traktavo kaip privatumo pažeidimą. Trejus metus sirgalių grupė boikotavo namų rungtynes naujame stadione ir į tribūnas sugrįžo 2017-aisiais – kompromisą pasiekė su prezidentu G. Kubatovu. Nuo šiol ultrų sektoriuje specialiai patikrinami tik 500 aistruolių.

Nors Budapešto ekipos fanai po trejų metų boikoto incidentais pasižymi rečiau, atmosfera, kuriama tribūnose, tik dar paaštrėjo.

Po kroatų antausio praėjusią savaitę ir futbolininkai, ir ultros antrąjį šansą stengsis išnaudoti su kaupu. „Sūduvos“ Vengrijoje laukia sunkios 90 minučių, kurias palengvins tik geras pasirodymas namie prieš Europoje braškančią „Ferencvaros“ gynybą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)