Naujovę „nuobodžia“ pavadinęs Anglijos čempionų „Manchester City“ strategas Pepas Guardiola šį sezoną žvalgysis per petį – pasikeitę varžovų veidai bandys išklibinti pirmąjį dvejetą, kol aršiausi konkurentai „Liverpool“ po Europos aukso norės triumfo savose teritorijose.

Be abejo, kova virs ir apatinėje lentelės dalyje. Konkurentus prisivyti šią vasarą bandė trys iš „Championship“ pirmenybių pakilę klubai, įsigydami vieną žaidėją po kito.

Naujokai

Praėjusiais metais naujokų gausa, tačiau ne sėkme, galėjo pasigirti po metų iš lygos iškritęs Londono „Fulham“ klubas. Šį tarpsezonį nelaimėlių pėdomis pasekė naujokė Birmingemo „Aston Villa“ ekipa ir įsigijo net 12 futbolininkų.

Tarp svarbiausių pirkinių – sėkmingai Birmingemo ekipos gretose praėjusį sezoną žaidę centro gynėjas Tyrone‘as Mingsas ir saugas Anwaras El-Ghazi bei 25 mln. eurų kainavęs puolėjas Wesley. Brazilas praėjusį sezoną „Brugge“ klube Belgijoje pasižymėjo 17 kartų.

Vertinti anglo Deano Smitho treniruojamos ekipos šansus galima dviprasmiškai – viena vertus, ekipa atsinaujino ir galės disponuoti gilia sudėtimi sezono metu, tačiau didelis naujokų būrys reikalaus susižaidimo laiko.

Minėtasis Wesley turės įsispirti į Tammy Abrahamo batus – 25 įvarčius praėjusį sezoną įmušęs anglas grįžo į Londono „Chelsea“ nepaisant „Aston Villa“ bandymų perpirkti puolėją, klube rungtyniavusį nuomos pagrindais.

Puolėjų klausimu šį tarpsezonį užtikrinčiau jautėsi „Championship“ pirmenybes laimėjusi „Norwich“ ekipa – rezultatyviausias futbolininkas suomis Teemu Pukki liko klube.

Teemu Pukki

Iš „Brondby“ ekipos Danijoje, kur futbolininką treniravo ir Aurelijus Skarbalius, atvykęs T. Pukki pirmaisiais metais Anglijoje įmušė 29 įvarčius.

Vis tik „Norwich“ neapsiėjo be pastiprinimo puolėjų grandyje – įsigijo šveicarą Josipą Drmičių. Vokiečio stratego Danielio Farke įtaka komandoje akivaizdi – iš „Bundesligos“ atvykęs puolėjas prisijungs prie būrio Vokietijoje rungtyniavusių futbolininkų, kurių komandoje 10.

Vasarą neišlaidavusi ekipa turėjo pagrindo nepirkti – praėjusį sezoną įmušti 93 įvarčiai antroje lygoje, žaidimo gijas aikštės viduryje laikė susižaidęs vokiečių Moritzo Leitnerio ir Mario Vrancičiaus duetas, atsiskleidė krašto gynėjai Maxas Aaronsas bei Jamalas Lewisas.

Už „Norwich“ nugaros praėjusį sezoną likusi „Sheffield“ ekipa į „Premier“ lygą sugrįžo po 12 metų pertraukos.

Simpatiškai ši komanda turėtų atrodyti sirgaliams, menantiems laikus, kuomet Anglijos futbole investuotojų iš svetur nebuvo nė kvapo – komandos sudėtyje rasite vos vieną futbolininką ne iš britų salyno ar Airijos – šią vasarą atvykusį prancūzą puolėją Lys Mousset.

„Sheffield“ ekipos šansai išlikti lygoje vertinami kukliausiai – dažnose prognozėse jai skiriama paskutinė vieta.

Iškritimo kandidatai

Dviem taškais praėjusį sezoną apatinį trejetą aplenkusi „Brighton“ ekipa šią vasarą ėmėsi veiksmų – atleido strategą Chrisą Hughtoną, o į šio vietą paskyrė Švedijoje ilgą laiką dirbusį Grahamą Potterį.

Permainų sulaukė ir komandos sudėtis – prisijungė pirmo ryškumo „Championship“ žvaigždės: gynėjas Adamas Websteris bei puolėjas Nealas Maupay. Saugų liniją sustiprino „Genk“ klube Belgijoje 22 įvarčius įmušęs Leandro Trossardas.

Komandoje nebeliko lygoje neįsitvirtinusio saugo Anthony Knockearto ir karjerą baigusio gynėjo Bruno, tad žingsniai perėjimų rinkoje rodo, jog „Brighton“ evoliucionuoja. Daugiau nei 60 mln. eurų šią vasarą investavusi ekipa, vargu, ar iš apatinės lentelės dalies pasitrauks, tačiau iškritimo kovos gali išvengti.

Trenerį taip pat pakeitusi ir Rafaelio Benitezo išsižadėjusi „Newcastle“ pasirinko du kartus iškritimo skonį pajutusį Steve‘ą Bruce‘ą.

Kol daugelis fanų klubą „nurašė“ po trenerio paskyrimo, ekipa perėjimų rinkoje stengėsi stiprintis įsigydama puolėjus Joelintoną, Andy Carrollą bei Allaną Saint-Maximiną. Išvykus rezultatyviems Solomonui Rondonui bei Ayoze Perezui klubui reikėjo kompensuoti netektis.

Į priekinę liniją taip pat puolėją Jay Rodriguezą pridėjusi „Burnley“ tarpsezonyje neišlaidavo ir liko su bene identiška komanda. Netoli nuo apatinio trejeto praėjusį sezoną buvusi komanda puolime pasikliovė atitinkamai 12 ir 10 įvarčių įmušusiais puolėjais Ashley Barnesu ir Chrisu Woodu.

Braižas akivaizdus – lygoje išlikusi ekipa „Aston Villa“ pavyzdžiu nesekė – kiekybės nesirinko bei neperformavo susižaidusio sąstato. Deja, nuolat augančioje lygoje to gali ir nepakakti.

Pirmojo šešeto papėdėje

Savo ruožtu prieš metus į lygą pakilusiai Vulverhamptono „Wanderers“ ekipai portugališkos kokybės pakako, jog ši pirmu bandymu įšoktų į Europos lygos traukinį.

Septintoje vietoje finišavusi ekipa perpirko Raulį Jimenezą ir Leanderį Dendonckerį bei pagilino sudėtį „AC Milan“ puolėju Patricku Cutrone ir Madrido „Real“ gynėju Jesusu Vallejo.

Praėjusį sezoną lyderius vieną po kito įveikusi „Wolves“ strigo su lygos autsaideriais, tad pirmasis šešetas bus pasiekiamas tik įgavus pastovią formą. Be abejo, siekiant geresnio rezultato lygoje nepagelbės ir dalyvavimas Europos lygos turnyre, tačiau sustiprinta sudėtis šansų turi.

Turi jų ir brangiausią pasaulio gynėją praradęs „Leicester City“. Jameso Maddisono, Wilfriedo Ndidi ir Youri Tielemanso saugų trio šį sezoną gąsdins ne vieną.

„Leicester“ kiek pataupė gautus 87 mln. eurų už Harry Maguire‘ą ir galės pasistiprinti tik sausį, tačiau turima sudėtis yra pajėgi įsiterpti į pirmąjį šešetą. Kol artimiausi varžovai „Wolves“ žais Europos lygoje, Lesterio ekipa galės koncentruotis į vieną čempionatą ir turėti pranašumą.

Tą patį galima teigti ir apie Londono „West Ham“ bei Liverpulio „Everton“. Pastaraisiais sezonais ekipoms pritrūkdavo kelių detalių, jog užpildytų pirmojo šešeto vertą dėlionę, tačiau šis tarpsezonis padėjo išspręsti daugelį klausimų.

Į Londoną atvyko „Basel“ puolėjas Albianas Ajeti, Frankfurto „Eintracht“ gretose 20 įvarčių praėjusį sezoną įmušęs Sebastianas Haller ir „Villarreal“ saugas Pablo Fornalsas. Savo ruožtu „Everton“ pasipildė Turino „Juventus“ nebereikalingu puolėju Moise Keanu, bandysiančiu įsispirti į Romelu Lukaku batus, pastaraisiais metais netikusius nė vienam klubo puolėjui – pajėgus atakų užbaigėjas buvo viena pagrindinių sudėties problemų.

Liverpulio komandai nepavyko susigrąžinti į Londono „Chelsea“ grįžusio Kurto Zouma, tačiau Yerry Minos ir Michaelo Keane‘o duetas gynybos centre praėjusį sezoną nenuvylė.

Į PSG išvykus Idrissai Gueye ekipa taip įsigijo „Mainz“ atraminį saugą Jeaną Philippe-Gbaminą bei paskutinėmis perėjimų lango valandomis išsinuomavo „Monaco“ gynėją Djibrilį Sidibe.

Nepaisant praradimų, „Everton“ sustiprėjo puolime. Praėjusį sezoną lyderiu tapęs Richarlisonas kartu su Gylfi Sigurdssonu yra pajėgūs su tinkamu užnugariu nukauti didžiuosius klubus, tačiau vasarą nesnaudė ir jie.

Praraja viršūnėje

„Jeigu perka mūsų varžovai, nereiškia, jog turime pirkti ir mes“, – apie ramią vasarą kalbėjo titulo papėdėje praėjusį sezoną likęs Jurgenas Kloppas. „Liverpool“ liko patenkinti Čempionų lygos titulą pelniusia sudėtimi ir įsigijo tik rotacijos vartininką Adrianą.

Dalyvavimas gruodį vyksiančioje Pasaulio klubų taurėje ekipai pridės krūvio, tačiau traumas praėjusį sezoną besigydę Joe Gomezas, Adamas Lallana, Alexas Oxlade‘as-Chamberlainas bei Naby Keita pagilins sudėtį.

Kol J. Kloppas pasikliaus antrus metus stiprėjančia komandos dvasia, laipteliu aukščiau finišavęs Pepas Guardiola nusprendė stiprintis.


Su „Manchester City“ spalvomis kitą sezoną bėgios saugas Rodri ir gynėjas Joao Cancelo. Pirmasis pakeis karjeros saulėlydį pasitinkantį Fernandinho, o J. Cancelo dešinėje dar labiau išplės galimybės puolant ir laiką dalinsis su Kyle‘u Walkeriu.

Čempionai stiprėja, vicečempionai šį sezoną bus dar labiau susižaidę bei su ilgesniu suoleliu, tad kur įsiterpti likusiam ketvertui?

Vieno geriausių saugų rinkoje įsigijimas yra gera pradžia. Londono „Tottenham“ šią vasarą pagaliau pirko – iš „Lyon“ atvyko saugas Tanguy Ndombele, praėjusį sezoną Čempionų lygoje jau demonstravęs talentą prieš „Man City“.


Visgi vienu stambiu pirkiniu šią vasarą patenkintas nebuvo strategas Mauricio Pochettino: „Apie naujus pirkinius nieko nežinau. Tai yra ne mano darbas, aš esu tik treneris ir pirkiniai yra ne mano valioje.“ Išgirdęs trenerio dviprasmiškas mintis, klubas paskutinėmis perėjimų lango valandomis ėmė pirkti – iš Sevilijos „Real Betis“ atvyko saugas Giovani Lo Celso, iš Londono „Fulham“ – gynėjas Ryanas Sessegnonas.

Frustraciją išreiškęs M. Pochettino šį sezoną vis tik galės pasigirti naujokais, skirtingai negu kolega Frankas Lampardas. Draudimą įsigyti naujus futbolininkus iš FIFA gavęs Londono „Chelsea“ vasarą pasiruošti komandos lyderio Edeno Hazardo išvykimui galėjo tik su turimais resursais bei sausį įsigytu Cristianu Pulisicu.

Po įsigaliojusio draudimo šansą šį sezoną gaus jaunieji futbolininkai: saugas Masonas Mountas bei puolėjai Tammy Abrahamas ir Callumas Hudsonas-Odoi.

Įdomu bus stebėti ir kovą dėl pozicijų vienuoliktuke – šviežias strategas F. Lampardas nei iki galo pažinti futbolininkų, nei susigadinti santykių nespėjo, tad šansus gaus komandos pašonėje likdavę Tiemoue Bakayoko, Michy Batshuayi bei Kurtas Zouma.

Kol „Chelsea“ rinksis, kaimynai iš Londono „Arsenal“ visus pasirinkimus atliko vasarą. Klubas atsisveikino su būriu futbolininkų – Petru Cechu, Laurentu Koscielny, Danny Welbecku, Aaronu Ramsey ir Stephanu Lichtsteineriu.

Vasaros pradžioje nuaidėjęs anonsas, jog klubo kišenėje dūlėjo tik 50 mln. eurų, dar nereiškė nesėkmingo perėjimų lango. Į „Arsenal“ atvyko puolėjas Nicolas Pepe ir saugas Dani Ceballosas. Pirmojo praėjusį sezoną Prancūzijoje nesustabdė niekas – 23 įvarčiai ir 11 rez. perdavimų.


Iš Madrido „Real“ atvykęs D. Ceballosas vasarą pademonstravo, jog bendraamžiai jam yra per menkos žuvys – U-21 Europos čempionate vadovavo čempionės Ispanijos aikštės viduriui ir sukūrė keturis įvarčius.

Puolimą sustiprinęs „Arsenal“ gynyboje kokybės pridėjo tik paskutinėmis perėjimų lango valandomis – klubą papildė Davidas Luizas ir iš Glazgo „Celtic“ atvykęs Kieranas Tierney.

Savo ruožtu laipteliu žemiau praėjusį sezoną finišavusi „Manchester United“ visą vasarą skyrė gynybos pajėgų pildymui.

Pasakiškai darbą „Old Trafford“ stadione pradėjęs Ole Gunnaras Solskjaeras iš sapno pabudo po dviejų mėnesių darbo – metų pradžioje serijas be pralaimėjimų užkūręs „Man United“ per paskutinius 10 sezono mačų iškovojo vos dvi pergales ir nusprendė stiprinti gynybą.

Brangiausiu gynėju tapęs H. Maguire‘as ant savęs neš 87 mln. eurų etiketę, kol 55 mln. eurų kainavęs porininkas iš dešinės Aaronas Wan-Bissaka prasiveržimais pridės opcijų atakoje.


Dvi pozicijas pirmame vienuoliktuke sustiprinusi ekipa puolime pirmenybę teiks naują kontraktą pasirašiusiam Marcusui Rashfordui ir trumpais blyksniais pasižymėjusiam Anthony Martialiui, kol Romelu Lukaku svetur bandys suprasti, kuo neįtiko O. G. Solskjaerui.

„Man United“, ko gero, kelia daugiausiai klaustukų – du skirtingi periodai per trumpą norvego laiką klube leidžia tik spėlioti, kaip šį sezoną atrodys ekipa ir kurioje lentelės dalyje įsikurs daugkartiniai čempionai.

Visgi viena nežinomybės sija jungia visų klubų sienas – kokia bus praraja tarp susiformavusio pirmojo dvejeto ir likusių keturių ekipų? Keturi klubai bandė sumažinti jėgų skirtumą, tačiau susižaidusia sudėtimi pasikliausiantis „Liverpool“ ir pasistiprinęs „Manchester City“ savus kozirius išlaikė ir turėtų patiekti dar vieną titulo kovą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)