Tie patys 2005-ieji buvo įsimintini ir Marijampolės „Sūduvai“ – tuomet Suvalkijos komanda po 30 metų pertraukos sugrįžo į Lietuvos futbolo elitą bei pirmą kartą iškovojo A lygos medalius. Pastarieji 14 metų marijampoliečiams buvo ne ką mažiau banguoti nei Mersisaido komandai, tačiau šiandien jie, kaip ir anglai, yra savotiškoje viršūnėje – Lietuvos čempionai antrus metus iš eilės žengia į tvirtovę, kurios stipriausia Europos komanda dar nėra užkariavusi niekada.

Antradienio vakarą „Sūduva“ atsakomosiose UEFA Čempionų lygos atrankos rungtynėse išvykoje surems ginklus su Belgrado „Crvena Zvezda“ futbolininkais, kurie prieš savaitę paliko Marijampolę nieko nepešę – solidų žaidimą pademonstravę Vladimiro Čeburino auklėtiniai privertė serbus tenkintis lygiosiomis 0:0.

Visi „Sūduvos“ atstovai prieš lemtingąjį mūšį neabejoja – savoje aikštėje „Crvena Zvezda“ bus daug galingesnė. Vietinių „Marakana“ vadinamame Rajko Mitičiaus vardo stadione Vladano Milojevičiaus kariauna praėjusį sezoną „Sūduvą“ sutriuškino 3:0, Serbijos čempionate nepatyrė nė vieno pralaimėjimo, o metų įvykiu tapo sensacinga pergalė 2:0 prieš „Liverpool“.

Prieš „Sūduvą“ antradienį kovosiančio Milano Pavkovo dublio patiestai „Liverpool“ komandai tai nebuvo pirmoji nesėkmė „Marakanoje“. Šiame 56 tūkst. sirgalių talpinančiame stadione Mersisaido klubas per visą savo istoriją žaidė du kartus ir abu kartus pralaimėjo – pirmoji nesėkmė buvo patirta dar 1973 metais, kai Europos taurės aštuntfinalyje serbams buvo nusileista 1:2.

Į legendomis apipintą ir tų pačių 1973 metų Europos taurės bei 1976 metų Čempionų lygos finalus priėmusį stadioną „Sūduva“ grįžta turėdama realistiškai atrodančią viltį – kelią į kitą atrankos etapą gali atverti vienas vienintelis įvartis, su sąlyga, kad serbai patys įmuš ne daugiau nei kartą. Triumfuoti galima ir nepasižymėjus bei iškovojus pergalę 11 metrų baudinių serijoje.

Marijampolės "Sūduvos" treniruotė Belgrade

Panašu, jog marijampoliečių kojos prieš lemtingą mūšį nedreba. Pernai ne tik Serbijos „Marakanos“, bet ir Škotijos „Rojaus“ stadione patirtį kaupę marijampoliečiai įsitikinę – turime stipriausią komandą per visą istoriją. Tai bene geriausiai patvirtinti gali minėtaisiais 2005-aisiais prie „Sūduvos“ prisijungęs Vaidas Slavickas.

19-os „Sūduvoje“ debiutavęs marijampolietis su tuo metu bronzine komanda krito iki A lygos penktosios vietos, 2007-aisiais tapo vicečempionu, 2008-aisiais liko ketvirtoje vietoje, o 2009-2012 metų laikotarpiu iškovojo vieną sidabro ir tris bronzos medalius.

Didžiausią apdovanojimų sausrą per pastaruosius keliolika metų „Sūduva“ išgyveno būtent tuomet, kai V. Slavickas išvyko į Panevėžio „Ekraną“. 2013-2015 metais nelengvus laikus išgyvenę marijampoliečiai nuolat likdavo už prizininkų pakylos.

V. Slavickui baigus trumpą karjeros etapą Rumunijoje ir grįžus į gimtąjį klubą, „Sūduva“ pradėjo kilti iš pelenų. 2016-aisiais vėl iškovota bronza, o 2017-aisiais panaikinus milžinišką Vilniaus „Žalgirio“ turėtą pranašumą laimėtas ir istorinis auksas.

Visą savo karjerą nuo 2005-ųjų iki dabar prisiminęs V. Slavickas duodamas interviu DELFI atskleidė, jog tik 2017 metų sezono eigoje patikėjo galintis tapti Lietuvos čempionu bei dovanoti savo miestui UEFA Čempionų lygos futbolą.

„Visada galvojau, kad turbūt niekada netapsiu Lietuvos čempionu. Tikėti pradėjau tik tuomet, kai subūrę galingą komandą čempionate panaikinome 17 taškų „Žalgirio“ pranašumą. Dėl to pasakiško žygio buvo labai smagu. Karjeros pradžioje nebūčiau apie tai pagalvojęs, bet tapau čempionu Marijampolėje ir pirmą, ir antrą kartą. Tikiuosi, kad šiemet bus ir trečiasis“, – sakė V. Slavickas.

Ivanas Hladykas ir Vaidas Slavickas

Lygindamas 2005-ųjų ir dabartinę „Sūduvą“ patyręs gynėjas šypsosi. Anot 33-ejų futbolininko, klubo organizacija dabar yra kelis kartus profesionalesnė, o dideli žingsniai į priekį yra dedami ir toliau.

„Skirtumas didžiulis. Esame stipriai paaugę bei turime visas sąlygas tobulėti. Ir stadionas, ir maniežas, ir žolė, ir visa kita. Viskas paruošta žaidėjams, reikia tik ateiti į treniruotę, atsiduoti komandai.

Be to, kiekvienais metais vis kažkas prisideda. Prašome valdžios, o valdžia atsižvelgia į mūsų prašymus. mums labai patinka tai, jog esame išklausomi. Kartais maži dalykai duoda didelį efektą. Džiaugiamės, kad turime gerą valdžią“, – kalbėjo V. Slavickas.

Pastaraisiais metais kairiojo krašto gynėjas yra vienas svarbiausių Marijampolės ekipos futbolininkų, tačiau taip buvo ne visada. Praėjusiame dešimtmetyje V. Slavickas buvo pagalbininkas, kuris sėmėsi patirties iš tuometinių „Sūduvos“ lyderių.

„Anksčiau mano vaidmuo aikštėje būdavo labiau epizodinis, o dabar duodu komandai daugiau naudos. Karjeros pradžioje sėmiausi patirties iš ryškių asmenybių, tokių kaip Darius Maciulevičius. Jis man buvo aukščiausios klasės žaidėjas, iš kurio buvo galima daug išmokti. Nors jis nebuvo mano pozicijos žaidėjas, jis visada galėdavo duoti žmogiškų patarimų“, – sakė V. Slavickas.

Marijampolės "Sūduvos" treniruotė Belgrade

„Sūduvos“ veteranas pabrėžė, jog per visus šiuos metus komandoje žaidė ir daugybė kitų jaunuosius Marijampolės futbolininkus įkvėpusių asmenybių. Nuo tokių „įvarčių mašinų“ kaip Tomas Radzinevičius, Povilas Lukšys ar Ričardas Beniušis iki sublizgėjusių legionierių, tokių kaip ukrainietis Sergejus Koziuberda ar brazilai Rafaelis Ledesma ir Willeris Oliveira.

Anksčiau į Marijampolę atvykdavę pavieniai legionieriai turėdavo prisiimti atsakomybę vesti komandą į priekį. Šiuo metu komandą į priekį kartu su lietuviais veda pusę sudėties sudarantis 10-ies užsieniečių desantas, o V. Slavickas džiaugiasi, kad dabar „Sūduva“ gali įsigyti gerokai aukštesnės klasės žaidėjus.

„Dabar turime visai kitą legionierių kvalifikaciją ir meistriškumą. Dabar turime tikrai stiprius legionierius. Matome, jie tikrai padeda mums, nes, būkime biedni, bet teisingi – Lietuvoje nėra didelio žaidėjų pasirinkimo, todėl užsieniečiai mums yra labai reikalingi.

Vienu metu buvo užėjusi brazilų banga, vėliau – italai, dabar – balkanai, nežinau kodėl. Manau, kad žaidėjams iš Balkanų mūsų šalis tinka labiausiai, nes nėra taip, kad pažaidę metus jie išvyksta. Legionieriai lieka, o net ir išvykę, vėliau sugrįžta. Vadinasi, jiems viskas gerai.

Marijampolė – mažas miestas, čia nėra ką veikti. Tiesiog užsiimi futbolu ir viskas. Manau, kad tai yra į naudą, nes nėra papildomo blaškymosi ir niekas nejaukia galvos. Būdamas Vilniuje tikrai norėsi kažką daugiau nuveikti ir tai darysi, o pas mus tiesiog nėra ką veikti.

Gyvename gražiame ir jaukiame mieste, bet veiklos čia tikrai nedaug. Tiesa, jei kažkas jos pasigenda, tai nėra problema. Visi žaidėjai turi automobilius, o Kaunas juk visai čia pat“, – bendraudamas su DELFI žurnalistu pasakojo V. Slavickas.

Ilgą kelią nuo 2005-ųjų nuėjusios „Sūduvos“ futbolininkai artėjant rungtynėms Belgrade juokauja – jei pranoksime „Crvena Zvezda“, būsime stipresni ir už „Liverpool“, vadinasi, būsime stipriausi Europoje. V. Slavickas tokiu antradienio vakaro scenarijumi tiki.

„Marijampolėje serbai neišnaudojo savo stipriųjų pusių, nes jų sezonas dar tik prasideda, be to, galimai ne visi žaidėjai yra pasiekę gerą formą. Manau, jog dabar varžovai bus įsivažiavę labiau – namuose jie visada žaidžia labai galingai, ką parodė pernykščiai rezultatai ir vien pergalė prieš „Liverpool“.

Nepaisant to, „Crvena Zvezda“ ekipos ir šio stadiono nebijome. Stadionas pažįstamas – esame čia buvę ir su „Sūduva“, ir su rinktine. Spaudimas bus didelis, bet stengsimės kaip galėsime. Jei atlaikysime spaudimą ir mačui einant į pabaigą viskas bus gerai, tikėsimės kažkokio įvarčio. Įmušti nors kartą reikia“, – dėstė „Sūduvos“ senbuvis.

„Sūduvos“ ir „Crvena Zvezda“ susitikimas Belgrade prasidės 21.45 val. Šios poros laimėtojai kitame UEFA Čempionų lygos atrankos etape žais su Helsinkio HJK, o pralaimėtojai UEFA Europos lygos atrankoje susitiks su San Marino „SP Tre Penne“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)