Pirmadienį Lietuvos rinktinė Europos čempionato atrankos rungtynes Belgrade pralaimėjo 1:4.

Gindamiesi svečiai žaidė tarsi vaiduokliai, pro kuriuos kiaurai skverbėsi Aleksandras Mitrovičius, Dušanas Tadičius ar Lukas Jovičius.

Pirma mačo pusė buvo tragiška visai lietuvių gynybos grandžiai: grubiai klydo ir Algis Jankauskas, ir Mindaugas Palionis, ir Linas Klimavičius.

Po dvikovos vienas ekipos lyderių Arvydas Novikovas pripažino, jog pirmą kartą V. Urbono išbandytas išsidėstymas 5-4-1 davė daugiau žalos nei naudos, o situacija stabilizavosi perėjus prie labiau įprastos schemos 4-5-1.

„Bandėme žaisti penkiais gynėjais, ir neišėjo. Per mažai žmonių buvo aikštės viduryje, neišėjo spausti varžovų. Reikėjo vien tik gintis, o tai kainuoja daug jėgų – manau, geriau jau spausti oponentus, neleisti jiems žaisti.

Turėjome kažką keisti, pradėjome žaisti tokia taktika, kokią naudojome prieš Liuksemburgą. Ir vaizdas buvo visai kitas. Manau, padarysime išvadas ir kitas rungtynes nuo pradžių žaisime taip, kaip šiandien antrame kėlinyje“, – kalbėjo vienintelio lietuvių įvarčio autorius, 71-ą min. realizavęs 11 m baudinį.

„Pirmame kėlinyje atidavėme iniciatyvą serbams, o jie – labai aukšto lygio žaidėjai, tai išnaudojo. Įkišo daug perdavimų tarp mūsų linijų, turėjo daug progų – gerai, kad dar gelbėjo vartininkas Džiugas Bartkus.

Antrame kėlinyje, kai pakeitėme taktiką, žaidėme tikrai neblogai. Įleidome papildomą saugą, jis pasitiko varžovų atraminį saugą „aukščiau“, apsunkino jam gyvenimą. Manau, ši taktika geriau tiko. Susikūrėme momentų, įmušėme įvartį, tik gaila, kad patys praleidome paskutinę minutę“, – pridūrė saugas Domantas Šimkus.

Iškalbinga ir mačo statistika: serbai kontroliavo kamuolį 69 proc. laiko, atliko 17 smūgių (9 į vartų plotą), kėlė 5 kampinius. Lietuvių pagrindiniai skaičiai: 31 proc. kontrolė, 7 smūgiai (1 į vartų plotą), 2 kampiniai.

Be to, serbai atliko dvigubai daugiau perdavimų ir net 92 proc. jų buvo tikslūs (546 iš 594).

Lietuvos rinktinės gynybos pasyvumą iliustruoja ir pražangų statistika: net ir turėdama teritorinę persvarą Serbijos ekipa taisykles pažeisdavo triskart dažniau (atitinkamai 15 ir 6 pražangos).

„Rungtynėse akcentavome gynybinių funkcijų atlikimą. 6-7 žaidėjai, kurie liko gynyboje, turėjo užtikrinti mūsų vartų saugumą. Žaidimo planas siejosi su kontratakomis ir galimybėmis standartinėse situacijose, pirmajame kėlinyje tas nepavyko, bet po pertraukos galėjome iš to kažką išspausti.

Šiai dienai tikėtis taškų žaidžiant prieš tokį varžovą yra sunku. Rungtynėms ruošėmės ir šiek tiek pakeitėme žaidimo schemą, bandėme „prisotinti“ aikštės vidurio zoną ir baudos aikštelę, nes matėme, jog serbai pasiekia įvarčius iš tų pozicijų, tačiau nesugebėjome apsiginti. Visgi 3:0 rezultatas po pirmo kėlinio visiems nebuvo tas, kurio laukėme.

Per pertrauką pasikalbėjome su vyrais, kad reikia grįžti į žaidimą. Įvyko tam tikri perstatymai sudėtyje, į aikštę įleidome Karolį Chveduką. Padidėjęs žaidėjų skaičius aikštės viduryje davė rezultatą – pradėjome varžovus aikštėje pasitikti aukščiau ir sukėlėme varžovams tam tikrų sunkumų.

Apibendrinus, rungtynės buvo informatyvios man pačiam. Dabar žinau, kas gali žaisti ir su kuo galiu toliau eiti į priekį“, – komentavo V. Urbonas.

Kitas atrankos rungtynes į B grupės dugną nusmukę lietuviai (1 taškas) žais rudenį: rugsėjo 7 d. priims Ukrainos rinktinę, o rugsėjo 10-ąją – Portugalijos nacionalinę komandą.

EURO 2020 atrankos B grupės rikiuotė (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčių santykis, taškai):

1.Ukraina43108-110
2.Liuksemburgas41124-54
3.Serbija31115-74
4.Portugalija20201-12
5.Lietuva30123-71

Likęs Lietuvos rinktinės tvarkaraštis:

rugsėjo 7 d. (šeštadienis) 19:00 val. Lietuva – Ukraina

rugsėjo 10 d. (antradienis) 21:45 val. Lietuva – Portugalija

spalio 11 d. (penktadienis) 21:45 val. Ukraina – Lietuva

spalio 14 d. (pirmadienis) 21:45 val. Lietuva – Serbija

lapkričio 14 d. (ketvirtadienis) 21:45 val. Portugalija – Lietuva

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (127)