Mačo pradžia nieko blogo Lietuvos futbolininkams nežadėjo. Skirtingai nuo akistatos Liuksemburge, mačą Vilniuje lietuviai pradėjo kur kas drąsiau bei turėjo gerų šansų išsiveržti į priekį.

Visgi, rezultatas keitėsi ne pagal logiką: Liuksemburge lietuvius baudęs Gersonas Rodriguesas 21 min. ties baudos aikštele suklaidino Vytautą Andriuškevičių ir nuginklavo Džiugą Bartkų – 0:1.

Situaciją ženkliai komplikavo antrą geltoną kortelę užsidirbęs veteranas Saulius Mikoliūnas: besibaigiant kėliniui kamuolį savo aikštės pusėje perėmę varžovai nuskuodė į greitą ataką, saugas siekdamas kamuolio šiurkščiai įsirėžė į varžovą, o arbitras nedvejodamas dar kartą traukė geltoną, ir netrukus raudoną kortelę.

Tačiau sudėtingoje situacijoje komanda rado sprendimų sėkmingai kovai antroje rungtynių pusėje.

Iškart po pertraukos patys varžovai suteikė gerą šansą Fiodorui Černychui: po nevykusio perdavimo gynėjas nesustabdė kamuolio ir jį perėmęs rinktinės kapitonas kiek iš aštroko kampo siuntė į vartų plotą, tačiau vietoje buvęs vartininkas gelbėjo varžovus nuo įvarčio.

Antrame kėlinyje agresyviai žaisdami lietuviai kėlė problemų varžovų gynybai. Titaniškos pastangos atnešė vaisių: 74 min. po tolimo perdavimo į baudos aikštelę įsiveržė Karolis Laukžemis, suklaidinus varžovą kamuolys atšoko A. Novikovui, šis iš dešiniojo krašto tiksliai jį pasiuntė į vartus.

Po savojo įvarčio lietuviai visiškai perėmė iniciatyvą ir kėlė vieną kampinį po kito. Arčiausiai tikslo buvo K. Laukžemis, po kurio smūgio galva kamuolys skriejo šalia vartų.

Po mačo spaudos konferencijoje vyriausiasis treneris Valdas Urbonas džiaugėsi komandos pademonstruotu charakteriu, apgailestavo dėl neišnaudotų šansų akistatos pradžioje ir apmaudžiai susiklosčiusio pirmojo kėlinio.

„Tikrai neblogai pradėjome mačą, sukūrėme aštrių situacijų. Aišku, netikėtas ir nelauktas įvartis, galėjome toje situacijoje sužaisti geriau ir apginti vartus.

Po praleisto įvarčio reikėjo laiko sugrįžti į žaidimą. Tas noras kuo geriau sužaisti atsigręžė prieš mus: raudona kortelė tikrai nebuvo mums reikalinga.

Mačiau per pertrauką, kad žaidėjai tiki savo jėgomis sėkmingai sužaisti antrą pusę ir išlyginti rezultatą.

Neatsižvelgiant į nepalankius veiksnius, žaidėjai aukojosi, to pavyzdys Fiodoras Černychas, kuris jausdamas skausmus tęsė žaidimą.

Antras kėlinys buvo įdomus, turėjome gerų momentų. Išlyginome rezultatą, galėjome išpešti ir daugiau. Rungtynes labai pagyvino keitimai. Esu patenkintas ir Domanto Šimkaus, ir Karolio Laukžemio pasirodymu. Šiai dienai pozityvo dabar turime daugiau ir galime ruoštis kitam mačui“, – po mačo teigė Lietuvos rinktinės strategas.

– Ką per pertrauką pasakėte auklėtiniams?, – po rungtynių buvo paklaustas V. Urbonas.

– Mes nežaidėme prastai ir pirmame kėlinyje. Tas susitelkimas ir bendros situacijos supratimas leido drąsiai žengti į aikštę po pertraukos. Nebuvo ženklų, kad atsitrauksime ir nekovosime.

Turime lyderius, į kuriuos kiti ekipos nariai gali lygiuotis. Arvydas Novikovas įrodė, kad yra gero lygio žaidėjas. Visi prisidėjo prie to taško, o tas taškas vertas pergalės.

– Jūsų akimis, labiau praradote du taškus ar iškovojote tašką?

– Būčiau neteisingas Liuksemburgo rinktinės atžvilgiu. Taip, progų mes turėjome, bet šios lygiosios mums labai svarbios, leidžia mums atsispirti ir pozityviai žvelgti į priekį.

– Antrą kartą jau žaidėte prieš Liuksemburgą, gal galite palyginti komandą išvykoje ir čia – Vilniuje, kas pasikeitė per tuos mėnesius?

– Antrąkart prieš tą pačią rinktinę žaisti nelengva. Mūsų sudėtyje turėjome pokyčių. Pirmame mače kraštiniai gynėjai ne visada susitvarkė su savo funkcijomis, o šiandien matėme kitus futbolininkus tose pozicijose. Be to, ir Karolio Laukžemio prisidėjimas, Pauliaus Golubicko debiutas įnešė savo vaidmenį, taip pat, ir vartininko pozicijoje – Džiugas Bartkus. Matėme Modestą Vorobjovą, kuris puikiai užkišo spragą po S. Mikoliūno išvarymo.

Paulių pakeičiau 51 min., nes reikėjo stipresnio žaidėjo, jėgos. Galėjome tą keitimą daryti ir pertraukos metu, bet norėjome palaukti ir pažiūrėti kaip jausis F Černychas.

Prieš šį mačą norėjome žaisti agresyviau ir, kaip matėte, tai mums pavyko.

– Sutinkate, kad jau dukart sužaidus su Liuksemburgu bus sunku pakilti iš turnyro lentelės dugno?

Aš kiek kitaip vertinu situaciją. Mums psichologiškai ir emociškai svarbiau šis taškas, o ne konkrečios pozicijos. Mes ir pirmame mače buvome verti bent taško. Nemanau, kad mes nesikausime ar nesistengsime artimiausiame mače su serbais.

Serbų pajėgumo pristatyti nereikia. Laukia sunkios rungtynės turint omeny, kad gavome dvi raudonas korteles, turime Justino Marazo netektį. Bet manau, rasime būdų, kaip sužaisti ir rasti argumentų prieš Serbiją.

– Atraminio saugo pozicijoje netrūksta nuostolių, nėra ir Artūro Žulpos, Manto Kuklio, o dabar negalės žaisti ir M. Vorobjovas. Kaip ketinate išspręsti tą dilemą?

– Kai jauti kiekvieno žaidėjo norą, manau, kad rasime kaip kompensuoti tas netektis. Šioje pozicijoje mačą baigė Domantas Šimkus ir Vykintas Slivka, be to, turime ir Karolį Chveduką, kuris Airijoje žaidžia būtent šioje pozicijoje. Aš manau, iš šių trijų žmonių rasime sprendimą, kaip užpildyti tą atraminę zoną.

– Kokios nuotaikos rūbinėje vyravo po rungtynių?

– Mačą baigėme dviem žaidėjais mažiau. Tai mano pirmosios rungtynės namuose kaip vyriausiajam treneriui, jausmas didingas, kartu ir atsakingas. Vertinga ta patirtis. Jautėsi ir žiūrovų palaikymas, jie degė noru, kad mes išlygintume rezultatą ir jį persvertume. Tai buvo mūsų papildomas žaidėjas, atstojęs netektį pirmame kėlinyje.

***

Paskutinį kartą Lietuva pergalę oficialiose rungtynėse iškovojo 2016 metų spalį, tai buvo atranka į pasaulio čempionatą, namuose mūsų šalies rinktinė 2:0 pranoko Maltą.

Europos futbolo čempionatas vyks 2020 metų birželį ir liepą 12-oje Europos skirtingų miestų.

Birželio 10 d. pirmadienį Lietuva išvykoje susitiks su Serbija.

Rugsėjį Lietuvos rinktinė žais dvejas rungtynes namuose – rugsėjo 7 d. surems ginklus su Ukraina, o po trijų dienų į Vilnių pirmą kartą istorijoje atvyks Europos čempionai portugalai.

Spalio 11 d. Lietuvos komandos laukia išvyka į Ukrainą, o po trijų dienų – dvikova namuose su Serbija.

Lapkričio 14 d. Lietuva užbaigs atrankos ciklą rungtynėmis su Portugalija išvykoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)