Penktadienį lietuvių laukia atsakomoji dvikova namuose su Liuksemburgu, kuriam Valdo Urbono auklėtiniai bandys atsirevanšuoti už nesėkmę išvykoje 1:2 praėjusį kovą.

Tai buvo pirmasis Lietuvos rinktinės mačas Europos čempionato atrankos B grupėje, po kurio ji iškart nusmuko į turnyro lentelės dugną.

„Trūko susižaidimo, nebuvome spėję priprasti prie naujos taktikos. Manau, kad dabar mes jau žinome, ką norime daryti, kokias klaidas reikia ištaisyti. Reikia laimėti, nes gana ilgai to nepavyko padaryti. Norisi padovanoti pergalę tiek fanams, tiek sau. Jau laikas laimėti“, – ekipos treniruočių stovyklą Vilniuje pirmadienį kovingai stengėsi pradėti vienas lyderių Arvydas Novikovas.

Bet jo komandos draugų gretos – praretėjusios. Nėra etatinių vartų sargų Ernesto Šetkaus ir Emilijaus Zubo, nebus ir minėto Kazachstane rungtyniaujančių saugų dueto. Paskutinis iš rikiuotės dėl anginos iškrito dar vienas saugas Giedrius Matulevičius, kurį pakeitė Justinas Marazas.

Po akistatos sostinėje pirmadienį lietuvių dar lauks rungtynės svečiuose su Serbija.

– Šiame atrankos „lange“ versitės be vidurio saugų Manto Kuklio, Artūro Žulpos. Ar įmanoma kompensuoti tokią netektį? – paklausėme V. Urbono

– Aišku, namų rungtynėms norėjosi optimalios sudėties. Bet tai – galimybė pasitikrinti artimiausią rezervą, šansas pasirodyti jaunesniems žaidėjams. Manau, kad netektis – sąlyginė, ji neturėtų lemti bendro vaizdo.

– A. Žulpa neatvyko dėl traumos, bet ji jam nesutrukdė Kazachstano pirmenybėse praėjusį savaitgalį atstovauti Kostanajaus „Tobol“ ir pasižymėti rezultatyviu perdavimu. Kaip yra iš tikrųjų?

– Situacija paprasta: kai paskelbiau kandidatų sąrašą, jis paskambino ir pasakė, kad turi problemų, pažeistas rankos nervas, dėl to negali rungtyniauti visa jėga. Artūras paprašė jo į šią stovyklą nekviesti. Pakeičiau jį Domantu Šimkumi, o toliau – jau ne mano kompetencija komentuoti.

– Nebeklausėte jo, kodėl rinktinėje žaisti negali, o klube – gali?

– Galima numanyti, kad pirmenybę skiria klubui, matyt į tai atsižvelgė. Bet geriausia būtų kalbėti su pačiu Artūru.

– O jūs į šią situaciją atsižvelgsite ateityje formuodamas komandos sudėtį?

– Situacija, aišku, ganėtinai keista. Nesinorėtų, kad ji kartotųsi. O ar atsižvelgsiu – šiai dienai apie tai negalvoju.

– Po rungtynių Liuksemburge sakėte, kad pamatėte klaidas, kurių stengsitės nekartoti. Kokios jos buvo?

– Pagrindinė problema – per didelis atsargumas. Galbūt faktas, jog tai buvo pirmos mano oficialios rungtynės, tai nulėmė. Reikėtų žaisti panašiai kaip draugiškame mače Azerbaidžane, kur žymiai geriau sekėsi organizuoti tiek gynybą, tiek atakas. Turime būti agresyvesni, išnaudoti namų sienas. Kito kelio nėra, reikia bandyti būti aktyvesniais aikštėje.

Noriu, kad mes galvotume tik apie pergalę, kad turėtume nugalėtojų mentalitetą. Reikia pakeisti žaidėjų sąmonę. Buvo pakankamai daug nesėkmingų rungtynių, po kurių sudėtinga rasti kelią iš tos apsupties, liūno. Manau, kad penktadienio rungtynės yra gana gera galimybė proveržiui.

– Įvairių šalių žiniasklaida nagrinėjo lietuvių varžovių Ukrainos ir Liuksemburgo rinktinėse žaidžiančių „natūralizuotų“ futbolininkų Junioro Moraeso ir Gersono Rodrigueso atvejus, įžvelgdama tikrų ar tariamų FIFA taisyklių pažeidimų. Kaip jūs vertinate šias istorijas?

– Sunku vertinti, ne mano kompetencija. Aišku, „natūralizacija“ yra toks dalykas, kuris neišvengiamai gali iššaukti tam tikrų problemų. Bet kaip girdėjome, visas tas kilęs triukšmas greitai užtilo. Tad į tai mes kažkokių vilčių nededame ir galvojame, kaip pademonstruoti gerą žaidimą ir aikštėje laimėti tris taškus.

B grupės rikiuotė (vieta, rinktinė, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčių santykis, taškai):

1.Ukraina21102:14
2.Liuksemburgas21013:33
3.Portugalija20201:12
4.Serbija10101:11
5.Lietuva10011:20

Lietuvos rinktinės kandidatų sudėtis rungtynėms su Liuksemburgu ir Serbija:

Vartininkai:

Džiugas Bartkus (Kirjat Šmonos „Hapeol Ironi“, Izraelis)

Tomas Švedkauskas (Vilniaus „Riteriai“)

Marius Adamonis (Romos „Lazio“, Italija)

Gynėjai:

Rolandas Baravykas (Vilniaus „Žalgiris“)

Mindaugas Palionis („Jahn Regensburg“, Vokietija)

Linas Klimavičius (Bukarešto „Dinamo“, Rumunija)

Vaidas Slavickas (Marijampolės „Sūduva“)

Vytautas Andriuškevičius (Marijampolės „Sūduva“)

Edvinas Girdvainis (be klubo)

Karolis Chvedukas („Waterford“, Airija)

Algis Jankauskas (Marijampolės „Sūduva“)

Saugai:

Vykintas Slivka (Edinburgo „Hibernian“, Škotija)

Domantas Šimkus (Vilniaus „Žalgiris“)

Deimantas Petravičius (be klubo)

Modestas Vorobjovas (Vilniaus „Žalgiris“)

Justinas Marazas (Plocko „Wisla“, Lenkija)

Saulius Mikoliūnas (Vilniaus „Žalgiris“)

Paulius Golubickas (Marijampolės „Sūduva“)

Arvydas Novikovas (Balstogės „Jagiellonia“, Lenkija)

Donatas Kazlauskas (Vilniaus „Riteriai“)

Puolėjai:

Fedoras Černychas (Maskvos „Dinamo“, Rusija)

Karolis Laukžemis (Pulos „Istra“, Kroatija)

Nerijus Valskis (be klubo)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)