Ilgametis mėgėjų lygos vadovas, o tuo pačiu Vilniaus regiono futbolo sąjungos (VRFS) prezidentas aiškino, kad sėdėti ant dviejų kėdžių negalįs dėl galimo interesų konflikto ir pasirinko VRFS.

Tad didžiausios komandų ir futbolininkų skaičiumi Lietuvos lygos valdyba patvirtino naują prezidentą – Mindaugą Kasperūną.

41-erių M. Kasperūnas, skirtingai nei P. Malžinskas, niekada nebuvo profesionalus futbolininkas. Tačiau Vilniaus mėgėjų bendruomenėje jis – gyva legenda. Nuo pat SFL įsikūrimo žaidęs šioje lygoje jis yra daugiausia istorijoje įvarčių pelnęs futbolininkas, ilgus metus vadovavęs „Pietų IV“ komandai.

Nuo paauglystės įsiliejęs į Vilniaus „Žalgirio“ fanų bendriją, M. Kasperūnas suvaidino didžiulį vaidmenį 2009-aisiais, kai jiems teko gelbėti futbolo klubą nuo išnykimo.

M. Kasperūnas tuomet buvo pirmojoje lygoje rungtyniavusio mėgėjiško aistruolių išlaikomo „Žalgirio“ vadovas.

Santykiai su šiuo klubu nenutrūko iki šiol. Naujasis SFL prezidentas yra „Žalgirio“ steigėjas ir valdybos narys.

„Futbolas man prasidėjo nuo penkerių ar šešerių metų. Kai senelis nusivedė į rungtynes. Pamenu, „Žalgiris“ žaidė su Jerevano „Ararat“ ir laimėjo 2:0. Patekus į pirmas futbolo rungtynes mane ištiko kažkoks didžiulis kultūrinis, emocinis šokas. Kažkas toookio su daug „o“. Ir po to aš daugiau nieko nebemąsčiau, tik apie futbolą. Treniruotis pradėjau gal aštuonerių pas legendinį Kęstutį Latožą, po to teko sportuoti pas Gediminą Paberžį ir galiausiai pas Vincą Kateivą“, – apie pradžią futbole kalbėjo M.Kasperūnas.

Dabar M. Kasperūnas socialinio tinklo „Facebook“ savo paskyroje paskelbia įsimimusias V. Kateivos citatas ar pasakojimus. Pavyzdžiui, kad jo žaidimo laikais tekdavo ir kraują iš batelių išsipilti. Tiesa, paties V. Kateivos treniruotėse nieko panašaus M. Kasperūnui patirti neteko.

„Apie V. Kateivą sklinda legendos, kaip apie griežtą, sunkų trenerį.Bet aš kuo toliau, tuo labiau suprantu, kad daugelyje vietų jis buvo teisus. Ir nereikėjo kraujų iš batelių pilti. Daugiausiai žaisdavome su kamuoliu ir treniravomės taip, kaip turėtume treniruotis. O štai K. Latoža tai turbūt bandė iš mūsų paruošti jaunuosius desantininkus. Ten po treniruočių ir išsivemti yra tekę.“

Nors SFL rungtynėse ir veikloje besijaučiąs kaip žuvis vandenyje, dabartinis lygos prezidentas, paklaustas ar visus daugiau nei pusšimčio komandų vadovus asmeniškai pažįsta, atsakė neigiamai: „Iš tikrųjų – toli gražu. SFL gerokai išsiplėtė. Atsirado įmonių lyga, su kuria aš esu mažai susipažinęs. Taip pat kaskart atsiranda naujų komandų, su kurių vadovais galbūt nėra tekę asmeniškai bendrauti. Bet išties tame nėra jokios problemos. Netruksiu aš su visais susipažinti.“

Didelių pasikeitimų M. Kasperūnas nežada. „Nemanau, kad šitai lygai yra reikalingos kokios nors esminės reformos, – sako jis. – Negirdėjau tokio poreikio. Sistema veikia. Neveikia tobulai, nes turbūt ir negali veikti tobulai, yra koreguotinų vietų. Bet ne principinių dalykų. Yra keletas teisiinių klausimų, kuriuos reikia išspręsti. Labai svarbi ta vieta, kuri liečia pavaldumą ar nepavaldumą LFF ir mano veikla bus susijusi su tuo, nes tai reikia išspręsti. Ir aš turiu savo viziją apie tai.

Mano nuomone SFL jokiu būdu neturėtų būti LFF dalimi. Tai negali būti struktūra, tiesiogiai pavaldi LFF. Bendradarbiavimas viena ar kita forma, be abejo, visada įmanomas. Visada galima rasti bendradarbiavimo taškų. Tačiau SFL buvo įkurta kaip nepriklausoma organizacija ir tokia privalo išlikti.“

O jeigu federacija bandys diktuoti savo sąlygas? „Tokiu atveju žodį tikrai tarsiu. Ir jis nebūtinai bus labai švelnus“, – sako naujasis SFL vadovas.

M. Kasperūno santykiai su futbolo teisėjais – atskiras klausimas. „Teisėjas yra tam, kad gadintų žaidimą“, – tokia tezė ne kartą buvo teigiama jo „Facebook“ paskyroje.

„Iš tiesų mano, kaip žaidėjo santykiai su futbolo teisėjais yra geri ir aš su jais nekonfliktuoju, – sako SFL vadovas. – Už kalbas su teisėju per visą savo karjerą esu gavęs bene vieną geltoną kortelę. Iš tiesų aš jų darbą vertinu visiškai ne taip, kaip kartais „Facebook“ pasisakau. Be abejo, yra tokių dalykų, kurie man nepatinka. Pavyzdžiui, kai kurių teisėjų manymas, kad jie yra nebaudžiami ir gali sau leisti viską. Bet „Facebook“ tai tas „konfliktas su teisėjais“ yra nebent pajuokavimas. Pikto tame nėra.“

Pats M. Kasperūnas yra verslininkas. Jo veikla susijusi su dažnomis kelionėmis į Vokietiją, kitas Vakarų Europos šalis. Tačiau SFL vadovas įsitikinęs, kad naujoms pareigoms tas netrukdys: „XXI amžiuje tai nėra kažkokia kliūtis ar problema. Tai tėra laikinos dislokacijos. O šiaip aš gyvenu Vilniaus mieste ir čia žadu gyventi visą savo likusį gyvenimą. Na nebent, kai būsiu pensininkas, išsikelsiu į užmiestį.“

O kada jis pats žada pakabinti futbolo batelius ant sienos? „Nesulauksit! – atkirto naujasis SFL vadovas. – Kai man buvo apie 30, aš vis planavau baigti žaisti futbolą kitais metais. Nuo 40-ies aš jau baigti nebeplanuoju.“

Ir kokia jo žmonos reakcija į tai? „Žmona niekada netikėjo,kad aš baigsiu žaisti futbolą“, – sako M. Kasperūnas.

Naujasis SFL prezidentas augina du vaikus – 11 metų sūnų ir 9 metų dukrą.

„Kad ir kaip būtų keista, bet dukra kamuolį spardo dažniau nei sūnus, – apie atžalas kalba M. Kasperūnas. – Aš neverčiu savo sūnaus sportuoti to, ką norėčiau aš. Aš jį gerbiu kaip žmogų ir jis daro savo pasirinkimus, o aš jo pasirinkimus priimu.“

Nors aktyviausių „Žalgirio“ fanų tribūnoje Mindaugas jau senokai nebeapsilanko ir mėgstamo klubo rungtynes stebi kur kas santūriau negu jaunystėje, SFL pirmenybėse iki pernai jis atstovavo „Pietų IV“ futbolo komandai.

„Aš manau, kad buvusių „Pietų IV“ narių nebūna. Visada sakydavau, kad aš nesu pasitraukęs iš „Pietų IV“, tiesiog laikinai sustabdęs savo veiklą. Kada ta pertrauka baigsis aš nežinau, bet turiu nuojautą, kad kada nors taip įvyks“, – svarsto naujasis didžiausios Lietuvoje futbolo lygos vadovas.