2014-ųjų metų kova buvo viena iš nedaugelio, kurioje nedalyvavo „Man United“. Karjerą baigus ekipos pergalių kalviui serui Alexui Fergusonui klubas nebekovojo dėl čempiono titulo, tačiau škoto vadovavimo laikais ekipa bene kiekvieną sezoną dalyvaudavo lenktynėse dėl titulo ir varžovams nusileisdavo nedažnai. Kviečiame prisiminti kelis įnirtingiausius sezonus.

1994/95 m. – Alano Shearerio metai ir „Blackburn“ triumfas

Paskutinis sezonas, kai lygoje rungtyniavo 22 ekipos ir buvo žaidžiami net 42 turai – tokia sistema iki šių dienų išliko žemesniuose Anglijos divizionuose, tačiau ne pačiame aukščiausiame.

Sero Alexo Fergusono treniruojamas „Man United“ visą sezoną buvo įstrigęs antroje vietoje – į priekį praleidęs net 34 įvarčius lygoje tą sezoną pelnusio Alano Shearerio vedamą „Blackburn“.
Likus keturiems turams iki sezono pabaigos „Blackburn“ aštuoniais taškais pirmavo prieš „Man United“, tačiau du pralaimėjimai per tris turus persvarą sumenkino iki dviejų taškų.

Paskutinėse sezono rungtynėse nė vienai ekipai iškovoti pergalės nepavyko – „Man United“ išvykoje lygiosiomis 1:1 sužaidė su „West Ham“, o lyderiai „Blackburn“, net ir 1:2 pralaimėjęs „Liverpool“, išlaikė pirmą poziciją ir po 81-erių metų pertraukos tapo Anglijos čempionu.

Įvykiai galbūt galėjo pakrypti ir kita linkme, jei ne „Manchester United“ puolėjas Ericas Cantona, kung-fu stiliaus spyriu atakavęs faną tribūnoje rungtynių su Londono „Crystal Palace“ metu ir už tai sezono viduryje užsidirbęs ilgas atostogas nuo futbolo. Prancūzas į aikštę grįžo tik 1995-ųjų spalį.

1998/99 m. – iškilęs Londono „Arsenal“

Šį kartą serui Alexui Fergusonui iššūkį metė trečius metus Londono „Arsenal“ vairą laikęs Arsene'as Wengeras. Būtent jo treniruojama ekipa buvo rimčiausia kandidatė neleisti „Man United“ iškovoti penkto „Premier“ lygos titulo.

Visgi nepaisant puikios „Arsenal“ gynybos, kuomet buvo praleista vos 17 įvarčių per sezoną, „Man United“ išliko pirmoje vietoje iki pat 36-ojo turo, kai į nugarą ilgai kvėpavęs Londono klubas aplenkė lyderius po triuškinamos pergalės 6:1, pasiektos prieš „Middlesbrough“. „Man United“ tame pačiame ture sužaidė lygiosiomis 1:1 su „Leeds“.

Priešpaskutiniame ture vis dar pirmavo Londono klubas, tačiau ekipoms apsikeitus oponentais „Arsenal“ suklupo išvykoje prieš tą patį „Leeds“, „Man United“ nugalėjo „Middlesbrough“ ir sugrįžo į pirmąją vietą, kurios paskutiniame ture iš rankų neišleido, o „Nou Camp“ stadione išplėšė nepamirštamą pergalę 2:1 prieš Miuncheno „Bayern“ ir tapo UEFA Čempionų lygos nugalėtoju.

Verta paminėti, kad abi komandos tuo metu turėjo po du tvirtai išreikštus puolimo lyderius. „Man United“ į priekį vedė puolėjai Andy Cole'as ir Ole Gunnaras Solskjaeras, „Arsenal“ – vos dvidešimtmetis Nicolas Anelka ir olandas Dennis Bergkampas. Abu puolimo duetai pelnė po 29 įvarčius.

2007/08 m. – „Man United“ dublis

Lygos titulu po piniginės injekcijos spėjusi pasidžiaugti Londono „Chelsea“ sezono pradžioje atleido portugalą Jose Mourinho ir jį pakeitė geru klubo savininko Romano Abramovičiaus draugu Avramu Grantu.

Visą sezoną trečioje „Premier“ lygos vietoje praleidusi „Chelsea“ tik jo pabaigoje pakilo laipteliu aukščiau ir prisivijo lyderį „Manchester United“. 35-ame ture abi ekipas skyrė trys taškai ir laukė susirėmimas „Stamford Bridge“ stadione.

Emocijų kupinose rungtynėse Londono klubas namie šventė pergalę rezultatu 2:1. Lemiamą įvartį 84-ąją minutę nuo 11 metrų žymos pelnė Michaelis Ballackas, realizavęs baudinį, kurį uždirbo ranka sužaidęs Michaelas Carrickas. Nepaisant pergalės, dėl geresnio įvarčių santykio viršūnėje vis dar išliko „Man United“.

Priešpaskutiniame ture komandoms pasidalinus po pergalę paskutinę čempionato dieną „Chelsea“ privalėjo laimėti ir tikėtis varžovų nesėkmės, tačiau įvyko atvirkščiai: Londono ekipa namuose sužaidė lygiosiomis su vienu autsaiderių „Bolton“ ir titulas dar kartą atiteko Alexo Fergusono pusei.

Tą patį sezoną Maskvoje vykusiame UEFA Čempionų lygos finale irgi išvydome „Man United“ bei „Chelsea“ dvikovą, kurioje ir vėl sėkmė šypsojosi Anglijos čempionams, kurie po baudinių serijos iškovojo svarbiausią Senojo žemyno trofėjų.

2011/12 m. – Mančesterio kaimynų susirėmimas

Finansinės paramos iš artimųjų rytų sulaukusi „Manchester City“ ekipa tikėjosi nutraukti kelis dešimtmečius trukusį raudonosios Mančesterio pusės dominavimą.

Viso sezono metu „Man City“ išlaikė minimalią persvarą prieš „Man United“, tačiau nuo 31-ojo turo mėlynieji pradėjo barstyti taškus – pralaimėjimai „Swansea“ ir „Arsenal“ bei lygiosios su „Stoke“ ir „Sunderland“ ekipomis „miestiečius“ nustūmė į antrą vietą.

Tačiau lyderiavę „raudonieji velniai“ išbarstė aštuonių taškų pranašumą – nusileido „Wigan“, sužaidė lygiosiomis su „Everton“ ir Mančesterio derbyje po tikslaus Vincento Kompany smūgio galva pripažino amžinųjų priešų triumfą.

Likus dviems turams iki sezono pabaigos taškų kraitis buvo lygus, tačiau dėl geresnio įvarčių santykio pirmavo „Man City“.

Priešpaskutiniame ture abi komandos pasidalino po pergalę, ir laukė paskutinis turas, kuriame „Man United“ išvykoje susitiko su „Sunderland“, o „Man City“ namuose priėmė Londono „QPR“.

„Man United“ iškovojo pergalę rezultatu 1:0 ir laukė naujienų iš „Etihad“ stadiono, kur Pablo Zabaleta įvartis lėmė gerą startą, tačiau antrame kėlinyje du tikslūs QPR smūgiai ir „Man City“ jau atsiliko ne tik rungtynėse, bet ir turnyro lentelėje.

Mančesteriečiams atsitiesti nepavyko iki pat pridėto laiko – tik tuomet „Man City“ sugebėjo išlyginti rezultatą, kuomet pasižymėjo Edinas Džeko.

Per ketvirtą teisėjo pridėto laiko minutę atakavę „Man City“ įmušė dar kartą – tikslaus smūgio autoriumi tapo Sergio Aguero. Klubas po 44 metų pertraukos iškovojo pirmąjį lygos trofėjų.

2013/14 m. – Steveno Gerrardo nesėkmė

„Man United“ dominavimą lygoje nutraukęs „Man City“ siekė antrojo savo titulo, o jo planus sujaukti bandė net trys ekipos – „Liverpool“, „Chelsea“ ir „Arsenal“.

Pastarasis klubas pirmavo lygoje iki pat 25-ojo turo, tačiau tuomet patirta nesėkmė „Anfield“ stadione rezultatu 1:5 išstūmė „Arsenal“ iš pirmosios vietos ir užkūrė pralaimėjimų virtinę, po kurios klubas sezoną baigė ketvirtas.

Po „Arsenal“ nesėkmės „Liverpool“ stadione trumpam iniciatyvą perėmė „Chelsea“ klubas. Edeno Hazardo ir Samuelio Eto'o vedama ekipa išliko pirmoje vietoje iki 34-ojo turo, tačiau pralaimėjimai vidutiniokams „Crystal Palace“, „Aston Villa“ ir „Sunderland“ nustūmė klubą į trečią poziciją ir visą sezoną Londono komandas besivijusios „Man City“ ir „Liverpool“ ekipos išsiveržė į priekį.

Prieš 36-ąjį turą trijų taškų persvarą turėjusi „Liverpool“ lyderiavo lygoje, tačiau likus dviems turams iki čempionato pabaigos prarado poziciją ekipai iš Mančesterio. Lemtingame mače namuose „Liverpool“ 0:2 pralaimėjo „Chelsea“, o Stevenas Gerrardas tas rungtynes prisimena iki šiol. Po „Liverpool“ kapitono paslydimo aikštės viduryje Demba Ba pasinaudojo dovanėle ir nuginklavo Simoną Mignolet bei taip padėjo pamatus svečių pergalei.

Liverpuliečių slystelėjimas leido „Man City“ pakilti į pirmą vietą ir laimėti titulą dviejų taškų persvara. Beveik nė karto sezono eigoje lygos viršūnėje nebuvusi ekipa finišavo penkiomis pergalėmis iš eilės ir kėlė taurę į viršų. Nugalėtojų gretose rezultatyviausiai žaidė Yaya Toure, įmušęs 20 įvarčių „Premier“ lygoje.

2018/19 m. – du vienvaldžiai lyderiai

Šį sezoną istorija nauja – visus metus vyksta tik dviejų arklių lenktynės, o praraja tarp pirmojo dvejeto ir trečiosios vietos siekia beveik 20 taškų.

Septynių taškų pranašumą iššvaistęs „Liverpool“ šiuo metu užima pirmą vietą ir dviem taškais pirmauja prieš „Manchester City“, kuris yra sužaidęs vienu maču mažiau, o iki čempionato pabaigos liko trys turai (Liverpulio komandai – jau tik du turai).

Šis savaitgalis – kertinis titulo kovoje. „Man City“ sekmadienį svečiuosis „Burnley“ stadione, kuriame nugalėjo tik kartą per paskutinius tris susitikimus. Seano Dyche'o ekipa pastaruoju metu įgavusi gerą formą – nepralaimi jau ketverių rungtynių iš eilės. Po šių rungtynių „miestiečiams“ liks namų rungtynės su „Leicester“ ir išvyka į „Brighton“ stadioną.

Savo ruožtu „Liverpool“ koncentruotis tik į titulo kovą negalės – UEFA Čempionų lygoje Jurgeno Kloppo kariaunos laukia FC „Barcelona“.

Šį penktadienį „Premier“ lygoje ekipa namie priėmė paskutinėje lentelės pozicijoje esančią „Huddersfield“ ekipą ir su ja susitvarkė be didesnio vargo – po du įvarčius įmušę Mohamedas Salah ir Sadio Mane leido švęsti pergalę rezultatu 5:0.

Po šio mačo „Liverpool“ laukia išvyka į „Newcastle“ stadioną, kur lauks senas geras pažįstamas Rafaelis Benitezas, galintis sujaukti planus kovoje dėl titulo. Sezoną ekipa uždarys dar viena sudėtinga dvikova – namuose priims favoritus klupti šį sezoną privertusią „Wolves“ ekipą.

Lyderis „Premier“ lygoje šį sezoną keitėsi 29 kartus – daugiausiai nuo pat 2001/02 m. sezono. Titulas „Man City“ ekipai būtų antrasis iš eilės ir Pepo Guardiolos komanda taptų pirmuoju klubu, per 11 pastarųjų sezonų apgynusiu titulą. „Liverpool“ šis trofėjus būtų pirmasis komandos istorijoje „Premier“ lygoje, įkurtoje 1992 m., ir pirmasis toks Jurgeno Kloppo laimėjimas Anglijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją