Pretendentus į titulą nugalėjusios ir favorito statusą pateisinusios komandos šią savaitę vėl žengs į stadionus, o jūsų dėmesiui – ketvirtfinalių pristatymas: porų favoritai, komandų tarpusavio susitikimų istorija, šiuo metu demonstruojamas žaidimas ir verti dėmesio futbolininkai.


„Liverpool“ – „Porto“

Tarpusavio istorija. Komandos Europos turnyruose susitiko šešis kartus, trys mačai pasibaigė „Liverpool“ pergale, tris kartus klubai išsiskyrė taikiai.

Pastarieji du mačai vyko praėjusio sezono Čempionų lygoje, kuomet komandos susitiko aštuntfinalyje – pergalę šventė pirmame mače visą darbą atlikusi anglų ekipa.

„Porto“ išvykoje iš vartų tinklo traukė tris Sadio Mane pasiųstus kamuolius ir buvo sutriuškinti rezultatu 5:0, tačiau atsilaikyti pavyko namie – mačas baigėsi nulinėmis lygiosiomis.

Komandų forma. Buvęs „Porto“ strategas Jose Mourinho teigė, kad portugalų klubo stiprybė šioje poroje – „Liverpool“ dalyvavimas kovoje dėl „Premier“ lygos titulo.

Nuolatos besikeičiantis Anglijos čempionato lyderis Liverpulio komandai neleis susikoncentruoti tik į Čempionų lygą, tačiau tokia pati situacija yra ir Portugalijoje, kur „Porto“ tik dėl prastesnio įvarčių santykio atsilieka kovoje dėl titulo su Lisabonos „Benfica“. Kaip ir anglų ekipa, po laimėto aštuntfinalio „Porto“ savoje lygoje laimėjo visas žaistas rungtynes.

Favoritas. Praėjusiais metais lengvai „Porto“ barjerą perkopusi „Liverpool“ turėtų susitvarkyti su Sergio Conceicao ekipa ir šiemet. Portugalų ekipos treneris padarė kelias išvadas po praėjusių metų nesėkmės ir tokio pat sutriuškinimo turėtų išvengti, tačiau geriausioje karjeros formoje esantys Sadio Mane ar Virgilas van Dijkas savo žaidimu turėtų išvesti ekipą į kitą etapą.

„Porto“ šansus laimėti taip pat kiek menkina vieno lyderių Alexo Telleso trauma. Pergalingoje dvikovoje su „Braga“ brazilas po įmušto 11 metrų baudinio skausmingai nusileido ant kojų ir patyrė traumą. Gali būti, jog kairiojo krašto gynėjas pirmą dvikovą praleis. O gauti įspėjimai iš jos jau eliminavo kitą gynėją Pepe ir saugą Hectorą Herrerą.

Tiesa, „Liverpool“ irgi turi nuostolių: dėl geltonų kortelių suspenduotas krašto gynėjas Andrew Robertsonas, traumuotas išlieka vidurio gynėjas Joe Gomezas.

Žaidėjas, į kurį verta atkreipti dėmesį. Moussa Marega. Greičiau negu tikėtasi po traumos grįžęs ir spėjęs sužaisti antrąsias „Porto“ aštuntfinalio rungtynes su „Roma“, puolėjas įmušė įvartį ir atliko rezultatyvų perdavimą jau antrame mače po patirto sužeidimo.

Kontratakose italus baudęs M. Marega panašaus vaidmens gali tikėtis ir ketvirtfinalyje, o būtent greitame puolime Malio atstovas yra produktyvus.

Londono „Tottenham Hotspur“ – „Manchester City“

Tarpusavio istorija. Komandos tarptautiniame turnyre nebuvo susitikusios nė karto, tačiau vietiniame fronte rungtynių skaičius siekia 156 mačus – 61 pergalę šventė „Man City“, Londono ekipa laimėjo kartu mažiau, 35 rungtynės pasibaigė lygiosiomis.

Vieninteliame komandų susitikime šį sezoną „City“ po tikslaus Riyado Mahrezo smūgio šventė pergalę „Wembley“ stadione rezultatu 1:0.

Į šiuos trumpalaikius „Tottenham“ namus „City“ grįžti nebereikės – Londono ekipa praėjusią savaitę atidarė naują stadioną, kurio pirmose rungtynėse nugalėjo miesto kaimynę „Crystal Palace“.

Komandų forma. Po laimėtų aštuntfinalių komandos sužaidė skirtingą atkarpą. „Man City“ turėjo lengvą periodą – iškopė į FA taurės finalą ir iškovojo dvi pergales „Premier“ lygoje, tuo tarpu „Tottenham“ teigiamu rezultatu džiaugėsi tik kartą, kai naujame stadione nugalėjo minėtą „Crystal Palace“ ekipą. Mačai su „Southampton“ ir „Liverpool“ baigėsi nesėkmėmis, tačiau ekipa išsaugojo trečią vietą turnyrinėje lentelėje, nes klupo ir kaimynai.

Harry Kane'as

Favoritas. „Šansai 50 ir 50“, – apie ekipų galimybes šioje poroje teigė „Man City“ treneris Pepas Guardiola. Nors komandas „Premier“ lygos lentelėje skiria 16 taškų, ryškaus pranašumo ekipa iš Mančesterio neturi.

Dėl titulo Anglijoje kovojanti ekipa pastaruoju metu žaidė be rezultatyviausio sezono futbolininko Sergio Aguero, kuris į treniruotes grįžo tik praėjusios savaitės pabaigoje. Jei argentinietis nepasirodys aikštėje pirmoje akistatoje Londone, tai bus nemenkas praradimas, nes be puolėjo „Man City“ netriuškino Anglijos lygos autsaiderių, kaip įprasta šį sezoną, bei tik minimaliu skirtumu įveikę „Brighton“ žengė į FA taurės finalą.

Savo ruožtu „Tottenham“ traumuotų žaidėjų sąrašą paliko Harry Kane‘as ir Dele Alli, klubas teigiamu rezultatu pradėjo gyvenimą naujame stadione, kur vyks pirmos ketvirtfinalio rungtynės.

Žaidėjas, į kurį verta atkreipti dėmesį. Danny Rose‘as. Rinktinių pertraukos metu D. Rose‘as Juodkalnijoje patyrė rasizmo išpuolį, po kurio „Tottenham“ gynėjas užsiminė, kad laukia karjeros pabaigos, nes nemato prošvaisčių kovoje su rasizmu.

Po šių D. Rose‘o žodžių mūru už futbolininką stojo treneris P. Guardiola: „Prieš mačą pasikalbėsiu su juo. Geriausias būdas pasipriešinti rasizmui yra kovojimas. D. Rose‘as yra išskirtinis žaidėjas“.

Amsterdamo „Ajax“ – Turino „Juventus“

Tarpusavio istorija. Ekipos Europos turnyruose susitiko 12 kartų, „Ajax“ šventė pergalę du kartus, tačiau pastarosiose devyneriose rungtynėse „Juventus“ išliko nenugalėtas, įskaitant pergalę 1996-ųjų Čempionų lygos finale, kuriame po baudinių serijos taurę kėlė italų ekipa.

Pastarąjį kartą ekipos susirėmė dar 2009-2010 m. sezono Europos lygos atkrintamosiose varžybose, kur „Juventus“ šventė pergalę, pirmame etape nugalėję „Ajax“ bendru rezultatu 2:1.

Komandų forma. Nacionalinių čempionatų viršūnėse esančios komandos po pergalingų aštuntfinalių suklupo po kartą – „Juventus“ patyrė pirmąją nesėkmę „Serie A“ lygoje, kai nusileido „Genoa“ ekipai, o „Ajax“ išvykoje pralaimėjo Alkmaro AZ klubui.

Po pralaimėtų rungtynių abi ekipos turėjo trejų pergalingų rungtynių seriją, kuri „Juventus“ padėjo dar labiau atitrūkti nuo antrosios vietos Italijoje, o olandų klubui – atsidurti pirmoje „Eredivisie“ pozicijoje.

Favoritas. Artima kova dėl titulo Olandijoje – tik į naudą „Juventus“. 20 taškų nuo „Napoli“ atsiplėšusi komanda galės visą dėmesį skirti Čempionų lygai, nes vietiniame čempionate darbas jau atliktas – iki čempionų titulo klubui liko vienas taškas.

Nors favorito etiketė klijuojama „Juventus“, lyderio Cristiano Ronaldo trauma ir abejonės dėl portugalo pasirodymo pirmame mače turėjo pradžiuginti olandus.

„Ajax“ šį sezoną jau pademonstravo, kad didžiausi Europos klubai yra lygiavertis jų varžovas, tad nebejauniems italų gynėjams Giorgio Chiellini ir Leonardo Bonucci teks pasivaikyti geriausią karjeros formą demonstruojantį Dušaną Tadičių ar įvarčiais aštuntfinalyje pasižymėjusį Hakimą Ziyechą.

Žaidėjas, į kurį verta atkreipti dėmesį. Moise'as Keanas. L. Bonucci palaikymo po rasistinių užgauliojimų nesulaukęs jaunasis futbolininkas pasižymėjo paskutinėse trejose rungtynėse bei tapo „Juventus“ lyderiu, kuomet klubai sugrįžo po rinktinių pertraukos.

Vis dėlto Čempionų lygoje M. Keanas šį sezoną žaidė vos 22 minutes – antrame grupės mače su Berno „Young Boys“ ir ketvirtfinalyje su Madrido „Atletico“, tad praktikos didžiausioje arenoje italui vis dar trūksta.

„Manchester United“ – „Barcelona“

Tarpusavio istorija. Per 11 susitikimų Europos turnyruose tris kartus pergalę šventė Mančesterio ekipa, keturis – „Barcelona“.

Sėkmingi katalonams buvo paskutiniai du mačai – 2009 ir 2011 metų Čempionų lygos finaluose po Lionelio Messi įvarčių tuo metu dar P. Guardiolos treniruojama komanda iškovojo du titulus.

Komandų forma. Artimiausią konkurentą – Madrido „Atletico“ – kovoje dėl titulo Ispanijoje nugalėjusi „Barcelona“ atotrūkį padidino iki 11 taškų ir dėl titulo gali jaustis rami.

Savo ruožtu, „Manchester United“ po pergalės aštuntfinalyje Paryžiuje pralaimėjo trejas iš ketverių vykusių rungtynių ir atsidūrė ten, kur Ole Gunnaras Solskjaeras pradėjo – šeštoje lentelės pozicijoje.

Favoritas. Traumų virtinės ir vėl neišvengusi „Man United“ paskutinėje dvikovoje Anglijoje praėjusį savaitgalį sudėtyje neturėjo Marcuso Rashfordo, Erico Bailly, Alexiso Sanchezo, Antonio Valencios bei Anderio Herreros.

Savo ruožtu „Barcelonoje“ nerimo yra tik dėl Ousmane'o Dembele, kuris aštuntfinalio su „Lyon“ metu patyrė traumą, tačiau jau grįžo į treniruotes. Po beveik mėnesio pertraukos į komandą sugrįžo ir kovo pradžioje susižeidęs centro gynėjas Samuelis Umtiti.

Susiklostę įvykiai lėmė, kad pranašumą turi Ernesto Valverde treniruojama komanda – katalonai problemų su traumomis beveik neturi, artimoje kovoje nacionaliniame čempionate jie nedalyvauja, L. Messi jau 6 rungtynes iš eilės aikštę palieka bent su vienu įvarčiu. Šios poros aiškia favorite yra „Barcelona“.


Žaidėjas, į kurį verta atkreipti dėmesį. Diogo Dalot. Nesėkmingoje dvikovoje su „Wolves“ portugalas buvo bene geriausias futbolininkas pralaimėjusiųjų komandoje.

Kol Antonio Valencia baigia išsigydyti patirtą traumą ir sezono pabaigoje ruošiasi palikti Mančesterį, D. Dalot išnaudojo duotus šansus ir išryškėjo kaip pagrindinis kandidatas pakeisti ekvadorietį dešiniojo gynėjo vaidmenyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)