Puikiai Lietuvos futbolo gerbėjams žinomas R. Ledesma viename interviu teigė, kad į Lietuvą sugrįš tam, kad dar kartelį prisidėtų prie Lietuvos futbolo istorijos.

Tam tikra prasme R. Ledesma šeštadienį taps istorinių futbolo akimirkų liudininku – ketvirtus metus skaičiuojantis FK „Panevėžio“ klubas Kaune debiutuos aukščiausioje šalies lygoje.

Po pergalingo I lygos sezono „Panevėžio“ komanda išsaugojo ekipos branduolį, aukštaičių klubą papildė A lygos skonio ragavusių ir patirties turinčių lietuvių būrys, be to, prisijungė legionieriai baltarusis Pavelas Krukas, rusas Aleksandras Jerkinas, kolumbietis Sebastianas Vasquezas ir Lietuvos futbolo gerbėjams puikiai pažįstamas brazilas R. Ledesma.

„Panevėžio“ žaidėjų kontekste jo alga tikrai nesiskiria nuo kitų futbolininkų.
Bronius Vaitiekūnas

Prieš daugiau nei dešimtmetį Rafaelis spindėjo mūsų futbolo padangėje, 2007 metais tapo vieninteliu ne lietuviu, laimėjusiu geriausio Lietuvoje žaidžiančio futbolininko apdovanojimą.

R. Ledesma taip pat du kartus iškovojo Lietuvos čempiono titulą (2006 ir 2007 m. su „Kaunu“), tapo Lietuvos taurės laimėtoju (2007 m.), 2008 m. rezultatyviausiu A lygos žaidėju (14 įvarčių).

„Nebus joks stebuklas, jei jis papuls į Brazilijos rinktinę“, – apie R. Ledesmą kartą prasitarė FBK „Kauno“ vadovas Vladimiras Romanovas, kuris, kalbama, brazilui 2006-2008 m. negailėjo net po 15-20 tūkst. eurų per mėnesį siekiančios algos.

Tačiau įspūdindingi metai Kaune R. Ledesmai negarantavo karjeroje šuolio į pajėgesnes Vakarų Europos lygas.

Kodėl neišvykau į Vakarų Europą gal tik vienintelis Vladimiras Romanovas žino.
Rafaelis Ledesma

Po metų Kaune brazilas persikėlė į Baltarusiją, pakeitė kelias komandas, 2012-aisiais grįžo vėl į Lietuvą ir apsivilko Marijampolės „Sūduvos“ marškinėlius.

Tačiau brangiai apmokamas brazilas, kuris per mėnesį Suvalkijoje uždirbdavo apie 10 tūkst. litų, nepateisino lūkesčių, tad su juo buvo atsisveikinta. Nuo 2014 metų futbolininkas buvo apsistojęs Maltoje ir iki 2017-ųjų spėjo pakeisti kelias komandas.

2017-aisiais persikėlė į Latviją, „Jelgavos“ klubą, čia susipažino su dabartiniu „Panevėžio“ strategu Aleksandru Kurtijanovu. Būtent pastarasis ir pasiūlė pernai pusmetį Baltarusijoje ir sezono pabaigoje Maltoje žaidusiam brazilui atvykti į Panevėžį ir čia išnaudoti savo patirtį.

Klubo vadovas Bronius Vaitiekūnas šyptelėjo prisiminęs kokius pinigus praeityje uždirbdavo vienas geriausių visų laikų Lietuvos legionierių, kai žaidė Kaune ar Marijampolėje.

„Atvykdamas į Panevėžį Rafaelis neturėjo jokių ypatingų pageidavimų, tik prašė rasti butą ir viskas.

Kalbant apie jo atlyginimą, tai konfidenciali informacija, kurios negaliu atskleisti, tačiau „Panevėžio“ žaidėjų kontekste jo alga tikrai nesiskiria nuo kitų futbolininkų.

Esame taip sutarę, kad visi svarbiausi žaidėjai maždaug uždirba panašiai, nėra nei vieno išskirtinio ekipoje“, – kalbėjo B. Vaitiekūnas.

Anot jo, klubo biudžetas tikrai nebus mažesnis nei pernai, pakaks resursų išlaikyti dabartinius turimus žaidėjus.

„Prieš A lygos sezoną sulaukėme norinčių prisidėti prie klubo, tačiau kol nėra pinigų sąskaitoje, negaliu sakyti, kad mūsų piniginė ženkliai storesnė nei pernai. Tad nėra prasmės dirbtinai išpūsti biudžetą ir sakyti, kad kišenėje – vienokia ar kitokia suma“, – teigė A lygos naujokų klubo direktorius, manantis, kad „Panevėžys“ turės ginklų ir prieš A lygos senbuvius.

„Per kontrolines rungtynes matėme, kad R. Ledesma dar pakankamai turi parako. Treneris jį gerai pažįsta, žinos kuriuo momentu jį geriausiai išnaudoti, kada pakeisti.

Džiugu, kad brazilas sėkmingai įsiliejo į komandą, nėra jokių problemų, be to, stengiasi padėti kapitonui Pauliui Janušauskui“, – kalbėjo R. Ledesma.

Prieš A lygos startą R. Ledesma pasidalino mintimis apie artėjančią sezono pradžią ir savo spalvingą karjerą.

– Kaip atsitiko, kad atsidūrėte FK „Panevėžyje“?

– Gyvenau Maltoje, ten mano šeima, tačiau šiuo metu mes nebe kartu. Vaikai liko Maltoje kartu su mama.

Treneris A. Kurtijanas, su kuriuo kartu dirbome Latvijoje, „Jelgava“ klube, pakvietė atvykti į Panevėžį. Pasikalbėjome, norėjo pasižiūrėti, kokios aš sportinės formos.

Atvykus čia man viskas tiko, o treneris liko patenkintas mano sportine forma, tad pasirašiau vienerių metų kontraktą su galimybe jį pratęsti dar vienam sezonui.

Apskritai Lietuvoje jaučiuosi labai gerai, čia prabėgo daug gražių akimirkų ir turiu aibę draugų.

Rafaelis Ledesma

– Kokios bus jūsų užduotys aikštėje, gal apie tai jau kalbėjote su treneriu?

– Esu patyręs žaidėjas, manau, kad galiu daug ką duoti jaunimui. Jam tik reikia norėti mokytis.

– Kokį įspūdį paliko taurės finalas, kuriame beveik prieš savaitę susitiko Vilniaus „Žalgirio“ ir Marijampolės „Sūduvos“ ekipos?

– Ne visas rungtynes stebėjau. Po futbolo, po treniruočių laisvalaikiu stengiuosi nuo savo tiesioginio darbo atsiriboti. Nesakau, kad nepatinka žiūrėti futbolą, tiesiog renkuosi kitus užsiėmimus.

Bet praėjusį sekmadienį šiek tiek žiūrėjau tą mačą. Pats žaidimas – nelabai kokybiškas, bet finalas yra finalas, svarbiausia čia – rezultatas. „Žalgiris“ daug šansų neturėjo, „Sūduva“ – čempionė, žaidė disciplinuotai.

Kai mes žaisime prieš šias ekipas lengva nebus, bet manau, kad futbole viskas įmanoma.

Nebegaliu taip greitai bėgti, kaip galėjau būdamas 24-erių. Bet kai turi pakankamai patirties, gali mažiau bėgti, o daugiau žaisti galva.
Rafaelis Ledesma

– Ką žinote apie artimiausią varžovę – Kauno „Stumbro“ ekipą?

– Jau kelerius metus nežaidžiau Lietuvoje, sunku pakomentuoti kitas komandas. Nesu iš tų, kuris sektų varžovų naujienas.

Nesvarbu su kuo žaisime, mes atlikome gerą pasirengimą naujam sezonui. Treneris parengs žaidimo planą, jei kiekvienas darys savo užduotis, nebus problemų laimėti.

– Koks treneris Aleksandras Kurtijanas? Griežtas, reiklus ar demokratiškas?

– Kartais kai reikia, gali ir pakelti balsą. Aš pats per rungtynes keliu balsą, tai vyrų žaidimas. Rėkimas nėra pykčio išraiška, tai – dėl rezultatų. Treneris daro viską, kad žaidėjams būtų geriau.

Kai bus rezultatas, tada ir treneris bus laimingas. Manau, strategas toks ir turi būti: kai reikia, būtinas griežtumas, o po rungtynių – gali būti tavo draugas.

– Ką manote apie „Panevėžio“ galimybes aukščiausioje lygoje?

– Mes pirmą kartą žaisime A lygoje. Reikia suvokti realybę. Pirmas dalykas – norime išsaugoti vietą A lygoje, o sezono eigoje matysime, kokios mūsų galimybės greta kitų komandų.

Manau, laukia įdomus čempionatas.

– Kokie atsiminimai iš laikų, kai žaidėte Kaune?

– Daug gerų prisiminimų. Tai vieni geriausių mano karjeros metų, pasiekėme gerų rezultatų, buvau pelnęs daug įvarčių. Žmonės iki šiol prisimena, kaip aš žaidžiau čia prieš gerus 10 metų.

Bet to nebūtų be visos komandos.

Iki šiandien dar nei vienas legionierius nebuvo pripažintas geriausiu Lietuvoje žaidžiančiu futbolininku.

Tapome dukart šalies čempionais, laimėjome taurę, UEFA Čempionų lygos atrankoje įveikėme Glazgo „Rangers“, pasiekėme trečią atrankos etapą, tapau rezultatyviausiu A lygos žaidėju.

– Kodėl po įspūdingų metų Kaune nepavyko persikelti į kur kas pajėgesnę lygą, juk turėjote sulaukti nemažai pasiūlymų tiek 2007-aisiais, tiek ir po 2008 m. sezono?

– Kodėl neišvykau į Vakarų Europą gal tik vienintelis V. Romanovas žino. Rankose kvietimų nelaikiau, laiškų nemačiau, bet esu girdėjęs, kad buvo pasiūlymų iš Vokietijos, Ispanijos, domėjosi turtingi klubai iš Rusijos.

Nežinau, kodėl mano karjera nesusiklostė kitaip. Galbūt Romanovas norėjo už mane gauti labai daug pinigų. Žinau, kad ne vienas klubas siūlė išpirką, bet V. Romanovas atmesdavo tuos pasiūlymus.

Gal buvo kažkokia priežastis.

Rafaelis Ledesma

Kitą vertus, Europos futbolo masteliais Kauno klubas nebuvo didelis klubas, nemanau, kad už mane kas nors norėjo pakloti milijonus (šypsosi).

Jei kalbame apie V. Romanovą, jis buvo arti mūsų. Žaidėjai jautė jo dėmesį, o tai yra svarbu, ekipa žinojo, kad savininkui tikrai rūpi jo komanda.

Jis daug ką darė dėl manęs, dėl kitų žaidėjų, nemažai investavo į klubą, turėjome gerų žaidėjų. Manau, jis futbolui daug davė.

– Su „Panevėžiu“ sužaidėte penkerias draugiškas rungtynes, kaip galite įvertinti pasiruošimą artėjančiam sezonui?

– Negaliu sakyti, kad esame pasiruošę 100 procentų. Lietuvoje pasirengti visada yra sunku, nes oras tam nėra idealus, o mūsų treniruotės vyksta lauke, ne manieže.

Bet kalbant apie taktiką, namų darbai atlikti, turime pliusų. Visgi draugiškos rungtynės skiriasi nuo A lygos kovų, viliuosi, po ketverių, penkerių rungtynių demonstruosime gerą žaidimą, nes reikia oficialių rungtynių praktikos.

Rafaelis Ledesma

– Jums jau 36-eri, aplanko mintys ką veiksite po futbolo karjeros?

– Minčių yra, bet dar neturiu konkrečių planų, esu vis dar futbolininkas. Ačiū dievui, jaučiuosi puikiai, tiek fiziškai, tiek emociškai. Turiu motyvacijos, jaučiuosi kaip prieš gerą dešimtmetį, bet suprantu, kad realybė yra kitokia, man jau 36-eri.

Nebegaliu taip greitai bėgti, kaip galėjau būdamas 24-erių. Bet kai turi pakankamai patirties, gali mažiau bėgti, o labiau žaisti galva

Kalbant kas bus po to, šiemet norėčiau baigti trenerių kursus, bet kol kas tiksliai negaliu pasakyti, ką veiksiu baigęs futbolininko karjerą, bet tikrai liksiu futbole. Yra daug variantų. Futbole esu visą savo gyvenimą, pažįstu daug trenerių, agentų, žaidėjų. Tas žinias tikrai panaudosiu.

Jau pats pasiilgau futbolo, paskutines oficialias rungtynes žaidžiau tik lapkričio mėnesį. Jaučiuosi išalkęs futbolo prasme, atvykus į Panevėžį radau gerą atmosferą, klubas tvarkingas, kvalifikuoti treneriai, geri žaidėjai, belieka parodyti rezultatus aikštėje.

Pernai LFF I lygos pirmenybėse triumfavęs „Panevėžio“ klubas šeštadienį A lygoje debiutuos rungtynėmis su Kauno „Stumbro“ ekipa.

Žiemą panevėžiečiai aktyviai darbavosi žaidėjų rinkoje. Buvo išsaugotas pernykštės komandos branduolys, jį papildė Ernestas Veliulis, Lukas Čerkauskas, Sigitas Urbys, Šarūnas Jurevičius, broliai Tadas ir Tautvydas Eliošiai, taip pat legionieriai baltarusis Pavelas Krukas, rusas Aleksandras Jerkinas, kolumbietis Sebastianas Vasquezas ir R. Ledesma.

Mačo su „Stumbru“ pradžia – 17 val. Rungtynes tiesiogiai transliuos DELFI TV.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)