Jūsų dėmesiui – aštuntfinalių pristatymas: porų favoritai, komandų tarpusavio susitikimų istorija, dabartiniai rezultatai ir verti dėmesio futbolininkai.

„Roma“ – „Porto“

Tarpusavio istorija. Komandos oficialiuose turnyruose susitiko keturis kartus ir „Porto nepralaimėjo nė karto. Pastarąjį kartą klubų keliai susikirto 2016/2017 m. kvalifikacijoje į Čempionų lygą, kur bendru rezultatu 4:1 pergalę šventė portugalai.

Favoritas. Dėl banguojančios „Roma“ sportinės formos iš karto po burtų favorite buvo laikoma portugalų ekipa, tačiau traumos turėjo sulyginti šansus.

„Porto“ versis be savo dviejų rezultatyviausių praėjusio sezono futbolininkų Vincento Aboubakaro bei Moussos Maregos, tad puolime reikės ieškoti kitų variantų. „Roma“ taip pat neapsiėjo be nuostolių – sausio viduryje traumą patyrė krašto puolėjas Cengizas Underas.

Komandų forma. Jei nekreipsime dėmesio į „Porto“ pralaimėjimą „Allianz“ taurės finale po baudinių Lisabonos „Sporting“ ekipai, jau 26-erias rungtynes klubas žygiuoja be suklupimų. Savo ruožtu, „Roma“ iš paskutinių 8 mačų pralaimėjo kartą Italijos taurėje, kuomet 1:7 buvo sutriuškinta „Fiorentina“ klubo.

Žaidėjas, į kurį verta atkreipti dėmesį. Tiquinho Soaresas. Iškritus Aboubakarui ir Maregai, Tiquinho tapo pagrindiniu „Porto“ ramsčiu puolime. Brazilas Portugalijos čempionate yra rezultatyviausias „Porto“ futbolininkas su 9 tiksliais smūgiais per 16 rungtynių, tačiau Čempionų lygoje šį sezoną dar nerungtyniavo.

„Manchester United“ – „Paris Saint-Germain“

Tarpusavio istorija. Tai bus pirmasis kartas, kai komandos susitiks oficialiame turnyre.

Favoritas. Kaip ir pirmoje aptartoje dvikovoje, favoritas iš karto po burtų buvo vienas – PSG. Tačiau trys mėnesiai, per kuriuos pasikeitė „Man United“ treneriai, Neymaras patyrė traumą, o Edinsonas Cavani taip pat spėjo susižeisti, sumaišė kortas prancūzams ir svarstykles išlygino.

Komandų forma. Po Ole Gunnaro Solskjaero atvykimo „Man United“ sezonas apsivertė aukštyn kojomis. Iš didžiojo Anglijos šešeto autsaiderių ekipa jau beldžiasi į aukščiausią ketvertą ir laimėjo 10 rungtynių iš 11.

Paryžiaus klubo fronte – ne tokios geros nuotaikos. Ekipa per pastarąjį mėnesį iškrito iš lygos taurės, patyrė pirmąją nesėkmę nacionalinėse pirmenybėse ir tik po pratęsimo Prancūzijos taurėje išsigelbėjo dvikovoje su trečiosios lygos komanda.

Žaidėjas, į kurį verta atkreipti dėmesį. Kylianas Mbappe. Iš rikiuotės PSG komandoje iškritus Neymarui, o E. Cavani patyrus traumą praėjusį savaitgalį, visa lyderio našta guls ant jaunojo prancūzo pečių. Pastarosiose trejose rungtynėse Prancūzijoje K. Mbappe pasižymėti nepavyko, tačiau šį sezoną puolėjas jau įmušė 22 įvarčius per 26 rungtynes.

Londono „Tottenham Hotspur“ – Dortmundo „Borussia“

Tarpusavio istorija. Klubai susitiko keturis kartus ir pasidalino po dvi pergales. Pastarąjį kartą jų keliai susikirto prieš metus Čempionų lygos grupių etape ir abu kartus nugalėjo „Tottenham“, palikdamas Dortmundo ekipą trečioje grupės vietoje.

Favoritas. Grupėje Madrido „Atletico“ nugalėjusi „Borussia“ šį sezoną įrodė, kad jauna komanda gali laimėti prieš bet ką. Pirmą vietą Vokietijos pirmenybėse užimanti ekipa į šį aštuntfinalį žengia kaip favoritė, o šansus nugalėti išaugino „Tottenham“ lyderių Harry Kane‘o bei Dele Alli traumos. Tiesa, problemų turi ir Dortmundas, kadangi ekipos kapitonas Marco Reusas praėjusią savaitę patyrė traumą ir praleido savaitgalio rungtynes su „Hoffenheim“.

Komandų forma. „Tottenham“ savaitgalį pratęsė pergalių seriją „Premier“ lygoje iki penkių iš eilės bei sugeba laviruoti ir be traumuotų lyderių. „Borussia“ į aštuntfinalį žengia po trijų lygiųjų Vokietijoje, iš kurių vienerios pasibaigė pralaimėjimu po baudinių taurės varžybose. Praėjusį savaitgalį ekipa iššvaistė trijų įvarčių persvarą rungtynėse su „Hoffenheim“ ir tenkinosi lygiosiomis 3:3.

Žaidėjas, į kurį verta atkreipti dėmesį. Paco Alcaceras. Ispanas šį sezoną įvarčius muša pasirodęs po keitimo antrame kėlinyje ir keičia skaičius paskutinėmis minutėmis.

Tačiau pastarieji rezultatai rodo, kad taip pat klostosi ir „Tottenham“ rungtynės – „Newcastle“, „Watford“ ir „Fulham“ komandos buvo nugalėtos baigiantis dvikovos laikui, tad dar pažiūrėsime, kurios aštuntfinalio dalyvės stovykla iššaus paskutinę minutę.

Amsterdamo „Ajax“ – Madrido „Real“

Tarpusavio istorija. Ekipos susitiko 12 kartų Europos turnyruose, septynissyk pergalę šventė ispanai. Paskutinių 6 rungtynių statistika iškalbinga – „Real“ nugalėjo visuose mačuose, įmušė 20 įvarčių, į kuriuos „Ajax“ atsakė dviem.

Favoritas. Pastarosios 6 komandų akistatos signalizuoja apie Madrido ekipos pergalę šioje poroje. Tačiau „Ajax“ jaunimas su Dušanu Tadičiumi priešakyje du kartus šį sezoną jau nustebino, kuomet sustabdė Miuncheno „Bayern“ ekipą, tad seniems Madrido vilkams Sergio Ramosui ar Lukai Modričiui teks paplušėti.

Komandų forma. „Real“ į dvikovą žengia nepralaimėję prieš aršiausius konkurentus Ispanijoje – savaitgalį pergalė prieš Madrido „Atletico“, o savaitės viduryje svečiuose sustabdyta „Barcelona“.

Paskutinį kartą karališkasis klubas suklupo sausio viduryje, kai taurės varžybose nusileido „Leganes“ klubui. Amsterdamo ekipa pralaimėjo dar praėjusį savaitgalį, kai minimaliu skirtumu 0:1 neprilygo „Heracles“ futbolininkams. Tai jau antrasis olandų klubo pralaimėjimas per paskutines 3 rungtynes.

Žaidėjas, į kurį verta atkreipti dėmesį. Dušanas Tadičius. Serbas vasarą neapsiriko pasirinkęs „Ajax“ pasiūlymą. Apsiriko saugą paleidęs „Southampton“, kovojantis dėl išlikimo „Premier“ lygoje. D. Tadičius šį sezoną tapo olandų ekipos lyderiu ir per 35 rungtynes pasižymėjo 23 kartus, o du įvarčiai krito į „Bayern“ vartus.

Liono „Olympique“ – „Barcelona“

Tarpusavio istorija. Paskutinį kartą komandos susitiko lygiai prieš 10 metų tame pačiame Čempionų lygos etape. „Barcelona“ šventė pergalę bendru rezultatu 6:3 ir nukeliavo iki finalo, kuriame į viršų kėlė nugalėtojų taurę. Per 6 susitikimus „Lyon“ istorijoje nėra nugalėjusi katalonų ekipos, du mačai pasibaigė lygiosiomis.

Favoritas. Pirmas rungtynes dėl suspendavimo praleisiantis vienas Liono ekipos lyderių Nabilis Fekiras dar labiau aptirpdė šansus prieš Lionelio Messi kariauną. Tvirtą mačo favoritės statusą turinti „Barcelona“ taip pat neišvengė netekčių, tačiau jos neturėtų sukliudyti patekti į kitą etapą. Po L. Messi pažadų sezono pradžioje, kitoks scenarijus katalonams būtų tragedija.

Komandų forma. Liono ekipa Prancūzijoje kol kas tenkinasi trečia vieta ir praėjusį savaitgalį nusileido „Nice“ ekipai, tuo tarpu „Barcelona“ jau trejas rungtynes iš eilės neiškovoja pergalės ir tenkinasi lygiosiomis. Katalonai „Real“ ekipai leido juos dar labiau prisivyti, skirtumas sumažėjo iki 6 taškų.

Žaidėjas, į kurį verta atkreipti dėmesį. Samuelis Umtiti. Prancūzas „Olympique“ gretose praleido 4 metus ir varžovų gretose susirems su keliais komandos draugais iš nacionalinės rinktinės – Farlandu Mendy, Tanguy Ndombele bei Nabiliu Fekiru. Gynėjo laukia sentimentalus aštuntfinalis.

„Liverpool“ – Miuncheno „Bayern“

Tarpusavio istorija. Komandos oficialiuose turnyruose susitiko penkis kartus, o paskutinė akistata įvyko dar 2001-aisiais – UEFA Supertaurės rungtynėse pergalę šventė „Liverpool“.

Favoritas. Visos sudėties komandas galima būtų palyginti, tačiau suspendavimai ir traumos tam trukdo. Ryškaus favorito poroje nėra, kadangi abi komandos versis be pagrindinių žaidėjų bent pirmame mače.

„Liverpool“ neteko suspenduoto Virgilo Van Dijko bei traumuoto Joe Gomezo, „Bayern“ bėdos – puolime. Dėl raudonos kortelės paskutiniame grupės mače rungtynes praleis Thomasas Mulleris.

Komandų forma. „Liverpool“ savaitgalį iškovojo pergalę rungtynėse su „Bournemouth“, ji užbaigė nedidelę „raudonųjų“ duobę „Premier“ lygoje. Jurgeno Kloppo auklėtiniai du kartus sužaidė lygiosiomis ir leido kovai dėl titulo vėl atgimti.

„Bayern“ nuo pat Čempionų lygos grupių etapo pabaigos sužaidė tik aštuonerias rungtynes – septynios pergalės ir vienerios lygiosios.

Žaidėjas, į kurį verta atkreipti dėmesį. Jerome’as Boatengas. Kelis kartus su Amsterdamo „Ajax“ grupių etape nudegęs gynėjas šį kartą susidurs su kur kas grėsmingesniu varžovu. Nepavijęs Kaspero Dolbergo, J. Boatengas dabar gaudys Mohamedą Salah, Sadio Mane ir Roberto Firmino. „Bayern“ pasirodymas priklausys nuo centro gynėjų.

Madrido „Atletico“ – Turino „Juventus“

Tarpusavio istorija. Ekipos susitiko du kartus prieš 5-erius metus Čempionų lygos grupių etape ir tuomet „Juventus“ patyrė nesėkmę bei kartą sužaidė lygiosiomis. Visgi italų klubas tą patį sezoną pasiekė turnyro finalą.

Favoritas. Cristiano Ronaldo komanda visada būna favorite, nebent kitoje aikštės pusėje yra Lionelis Messi.

Madrido „Atletico“ puolėjui Antoine’ui Griezmannui reikės iš peties paplušėti, kad pralaužtų Leonardo Bonucci ir Giorgio Chiellini gynybos sieną. Situacijos nelengvina ir neaiški Koke bei Diego Costos sveikatos būklė – abu ispanai savaitgalį praleido Madrido derbį.

Komandų forma. Praėjusį savaitgalį „Real“ pralaimėjusi „Atletico“ komanda prarado antrą vietą Ispanijos pirmenybėse ir patyrė antrą nesėkmę iš eilės. Šiais metais Diego Simeone auklėtiniai laimėjo 3 iš 8 rungtynių.

„Juventus“ Čempionų lygą pasitiks pergalingomis nuotaikomis – svečiuose 3:0 sutriuškinta „Sassuolo“ ekipa ir nutraukta dviejų rungtynių serija be pergalių.

Žaidėjas, į kurį verta atkreipti dėmesį. Alvaro Morata. Šuolis iš Europos į Čempionų lygą, tačiau kiek įtakos komandos pasirodymui turės ispanas? Buvęs Londono „Chelsea“ futbolininkas kol kas puolimo duetą sudaro su Antoine‘u Griezmannu, tačiau per dvejas rungtynes sostinėje nenuveikė nieko.

Gelzenkircheno „Schalke“ – „Manchester City“

Tarpusavio istorija. Komandos istorijoje susitiko tris kartus, du iš jų pergalę šventė „Man City“. Pastarasis mačas vyko prieš 9 metus UEFA Taurės varžybose, tuomet anglų ekipoje jau rungtyniavo Vincentas Kompany.

Favoritas. Šią etiketę drąsiai galime klijuoti „Man City“ ekipai, tačiau, kaip rodo pastarieji sezonai, prisižaisti Čempionų lygoje Pepo Guardiolo kariauna moka. Šį sezoną tai jau pamatėme su „Lyon“, praėjusį – su „Basel“.

Tuomet lengvą varžovą aštuntfinalyje gavę Anglijos čempionai namie pralaimėjo šveicarų ekipai, tad netikėtumų galime sulaukti ir šių metų poroje.

Komandų forma. Vokiečių klubas šiais metais iškovojo 2 pergales per 5 rungtynes, o praėjusį savaitgalį nusileido čempionei „Bayern“ ekipai. „Schalke“ nacionalinėse pirmenybėse žengia 13 vietoje, 7 taškais atsiplėšusi nuo apatinio turnyro lentelės trejeto.

Savo ruožtu, geresnės savaitės pradžios Mančesterio ekipa negalėjo ir susapnuoti – didžiausias Londono „Chelsea“ pažeminimas „Premier“ lygos istorijoje 6:0. Tačiau ant laurų galima ir užmigti.

Žaidėjas, į kurį verta atkreipti dėmesį. Salifas Sane. Senegaliečių kilmės centro gynėjas šį sezoną buvo vienas pagrindinių „Schalke“ pergalių kalvių Čempionų lygoje, tad jo pasirodymas turėtų daug lemti ir aštuntfinalyje. Neseniai gynėjas pasižymėjo ir dviem įvarčiais, kai Vokietijos taurėje siuntė kamuolius į Diuseldorfo „Fortuna“ vartų tinklą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)