Abu Dabyje 4:0 triumfavę katariečiai pirmą kartą istorijoje prasimušė į žemyno čempionato finalą. Iki šiol geriausias jų rezultatas buvo penktoji vieta, užimta 1984 ir 1988 metais.

Nors pirmame kėlinyje du įvarčius sumušę Kataro futbolininkai tvirtai kontroliavo įvykius aikštėje, aistrų netrūko.

Į kiekvieną varžovų taiklų smūgį šeimininkų sirgaliai atsakydavo daiktų kruša iš tribūnų. Ant vejos skriejo ir sandalai, o musulmoniškame pasaulyje sviesti batą į žmogų laikoma mirtinu įžeidimu.

Publika savo nuostatas pademonstravo dar prieš dvikovą, kai 39 tūkst. žiūrovų nušvilpė Kataro himną.

Šaltų nervų neišlaikė ir pralaimintys JAE futbolininkai: pridėto antro kėlinio laiko metu po VAR peržiūros iš aikštės buvo pašalintas gynėjas Ismailas Ahmedas, alkūne kliudęs priešininko veidą.

Kataras ne tik sugadino Italijos futbolo veterano Alberto Zaccheroni treniruojamų kaimynų viltis savų žiūrovų akivaizdoje pasirodyti Azijos čempionato finale pirmą sykį nuo 1996 metų.

Tarp dviejų gamtinių išteklių turtingų valstybių tvyro stipri politinė įtampa. JAE prisidėjo prie Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos, 2017 metais dėl glaudėjančių Dohos santykių su šiitišku Iranu paskelbusios Katarui ekonominį ir diplomatinį embargą.

Prieš pirmenybes Kataro rinktinė į JAE turėjo keliauti per Kuveitą, kadangi tiesus oro kelias tarp šalių yra uždarytas.

Finale penktadienį Kataras susitiks su rekordinio penkto titulu siekiančia Japonija, pusfinalyje 3:0 nukovusia Iraną.

Katariečiams Azijos čempionatas yra svarbus pasirengimo etapas prieš 2022 metais laukiantį debiutą planetos pirmenybėse.

Vos 93-ią vietą FIFA reitinge užimančios šalies rinktinė yra smarkiai priklausoma nuo „legionierių“. Pavyzdžiui, pusfinalyje su JAE aikštėje nuo starto švilpuko žaidė tik keturi etniniai katariečiai.

Iš viso 43-ejų ispano Felixo Sanchezo komandos sudėtyje yra penki kitose šalyse gimę futbolininkai, dar tiek pat dienos šviesą išvydo į Katarą imigravusių tėvų šeimose.

Vis dėlto pažanga šiuo aspektu – akivaizdi: prieš dvejus metus Kataro rinktinei dar atstovavo dešimtyje skirtingų valstybių gimę žaidėjai.

Masiška sportininkų „natūralizacija“ Katarui – ne naujiena. 2015 metais šios arabų valstybės rankinio nacionalinė komanda namuose sensacingai tapo planetos vicečempione. Bet tikroji sensacija buvo ne rezultatas, o katariečių sudėtis, kurioje rikiavosi trys juodkalniečiai, po du bosnius, sirus ir egiptiečius, prancūzas, ispanas, kubietis, emyrietis, tunisietis, iranietis.

Vienintelis „tikras“ katarietis Hadi Hamdoonas per rungtynes aikštėje vidutiniškai praleisdavo vos 3 min. – mažiausiai komandoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)