Praėjusiais metais likusi ketvirtoje „Bundesliga“ pirmenybių vietoje, „Borussia“ antroje sezono dalyje puolimo lyderio nerado – su 14 tikslių smūgių pirmoje vietoje pagal rezultatyvumą išsilaikė Pierre‘as-Emerickas Aubameyangas. Gabonietis Vokietijoje praleido tik pusę sezono ir praėjusių metų sausį persikėlė į Londono „Arsenal“.

Tačiau šiais metais istorija nesikartos – puolimo lyderiai, abu po 12 įvarčių įmušę Paco Alcaceras ir Marco Reusas – išvykti po pirmos sezono pusės niekur nesiruošia, o „Borussia“ jau gyvena kitu ritmu ir taikosi į čempionų titulą. To „kaltininkas“ – po trejų metų pertraukos į Vokietiją sugrįžęs Lucienas Favre.

Lucienas Favre

Su jaunimu mokantis dirbti treneris

Atgaivinęs Mario Balotelli karjerą Nicoje, pavertęs Granitą Xhaką į 40 mln. vertės žaidėją Menchengladbache, L. Favre vis tik labiausiai garsėja jaunimo ugdymu. Šveicaras, dirbdamas Vokietijoje, suteikė daug žaidybinio laiko tokiems jauniems futbolininkams kaip Marcas-Andre Ter Stegenas, Christophas Krameris ar Marco Reusas, o dabar atėjo Dortmundo vaikinų eilė.

Praėjusią vasarą į „Borussia“ atvykęs strategas ekipoje jau rado žalio talento, iš kurio greitos naudos nepavyko gauti nė vienam iš dviejų klube praėjusį sezoną dirbusių trenerių – Peteriui Boszui ir Peteriui Stogeriui.

Klube jau radęs jaunuosius Jadoną Sancho, Manuelį Akanji, Daną-Axelį Zagadou, Favre vasarą nuomos pagrindais pasikvietė Madrido „Real“ vietos neradusį Achrafą Hakimi bei brangiausiu savo vasaros pirkiniu pavertė dar vieną gynėją Abdou Diallo. 22-ejų futbolininkas Dortmundui kainavo 28 mln. eurų.

Šiuos penkis futbolininkus sieja vienas veiksnys – Sancho, Akanji, Zagadou, Hakimi ir Diallo amžiaus vidurkis yra kiek daugiau negu 20 metų, tačiau visi jie šį sezoną tvirtai laikosi pirmoje komandoje ir yra sužaidę bent po 1100 minučių po pirmosios sezono dalies.

Iš šių paminėtų žaidėjų vis tik didžiausias pagyras gauna Jadonas Sancho. Greitai 19-tą gimtadienį švesiantis krašto saugas šį sezoną prisidėjo jau prie 15 įvarčių, o su devyniais rezultatyviais perdavimais lyderiauja Vokietijos čempionate.

Atrodo, jog praėjusiais metais pilnametystės sulaukusiam futbolininkui rizika išvykti į Dortmundą pasiteisino – Angliją palikęs Sancho žaidybinio laiko gauna į valias, o jo pėdomis nori pasekti vis daugiau futbolininkų tėvynėje.

Jadon Sancho

Favre pasitikėjimas jaunimu duoda vaisių nuo pat pirmosios šveicaro minutės klube – „Borussia“ viso sezono metu laikosi pirmoje šalies lygos lentelės vietoje su vienu pralaimėjimu Diuseldorfo „Fortuna“ ekipai.

Čempionų lygoje ekipa taip pat pasirodymu turi būti patenkinta – pirmoji vieta grupėje ir gynyba garsėjančio Madrido „Atletico“ sutriuškinimas namuose keturiais įvarčiais.

Ketvirtą vietą Vokietijos pirmenybėse pagal mažiausią amžiaus vidurkį užimanti „Borussia“ prioritetą jauniems futbolininkams teikia ne be reikalo. Vargu, ar paskutinę vietą pagal amžiaus vidurkį užimanti konkurentė Miuncheno „Bayern“ sugebėtų žaisti L. Favre diktuojamomis sąlygomis, kadangi aukšta rungtynių sparta jau spėjo tapti šio sezono „Borussios“ vizitine kortele.

Didelis intensyvumas – raktas į pergalę

L. Favre pasirinkta futbolo kryptis – žengianti koja kojon su moderniuoju futbolu, suteikiančiu reginį stadione susirinkusiems žiūrovams. Žaidimas paremtas kompaktiška, aukšta gynėjų linija bei atakų kūrimu nuo gynybos.

Pagrindiniai centro gynėjai Akanji bei Zagadou turi perdavimus skirstyti be priekaištų ir sugebėti apeiti pirmą varžovų gynybos liniją – tą jau ne kartą šį sezoną „Bundesligoje“ demonstravo Akanji, kuomet palikdavo varžovų puolėjus už nugaros ir tuomet žaidimo vadžios buvo perleidžiamos centro saugams. Savo ruožtu Zagadou klube pirmauja pagal atliekamų perdavimų skaičių per rungtynes (72,4).

Viduryje rungtyniaujantys ekipos saugai dažniausiai atakas pradeda arčiau savų vartų. Favre tokia metodika stengiasi, jog žaidėjai su kamuoliu judėtų į priekį, o ne dalytų perdavimus atgal. Šveicaras iš auklėtinių reikalauja aukštos žaidimo spartos, todėl žaidimo schemose puikiai pritampa tokie futbolininkai kaip J. Sancho, galintys bėgti visas 90 minučių ir spausti oponentus.

Krašto saugai šioje komandoje turi daug gynybinių funkcijų. Po prarasto kamuolio kraštuose saugai stengiasi keliese perimti kamuolį ir pereiti į kontrataką, uždarydami perdavimo kelius bei neleisdami kamuoliui atsidurti aikštės centre. Komandinis varžovo spaudimas kraštuose šį sezoną gynyboje tapo ekipos vizitine kortele.

Pozicinėse atakose „Borussios“ žaidimas dažnai paremtas trumpais perdavimais. Komanda nesistengia atlikti aukštą perdavimą į baudos aikštelę ir bando ją pasiekti kamuoliui judant pažeme. Be abejo, turint tokius kamuolio virtuozus kaip Sancho, Reusas ar Christianas Pulisicas, ekipa kontraatakose dažnai pasikliauna individualiais futbolininkų veiksmais.

„Borussia“ šio sezono analogas – kelerius metus panašų futbolą propaguojantis „Manchester City“ klubas, kuris taip pat stengiasi aikštėje kurti reginį, o ne laimėti rungtynes su vienu aukštu kamuolio pasiuntimu į baudos aikštelę.

Pats Favre ne kartą išreiškė susižavėjimą „Man City“ vairininku Pepu Guardiola, kadangi ispaną futbolo paslapčių mokė Johanas Cruyffas – labiausiai Favre inspiravęs treneris.

Tikslūs pirkiniai

Puikus „Borussia“ vadovų darbas šią vasarą atsiperka futbolo aikštėje. Visi įsigyti futbolininkai vaizdo aikštėje negadina ir turi aiškią rolę ekipoje.

Po gero žaidimo pasaulio pirmenybėse į Europą sugrįžęs Axelis Witselis iš karto tapo viena pagrindinių ekipos figūrų. Futbolininkas, sezonui įsibegėjus, perėjimą į Dortmundą įvardino kaip geriausią veiksmą jo karjeroje – Witselis šį sezoną praleido tik vienerias rungtynes, kuomet gavo laiko poilsiui paskutinėse rungtynėse Čempionų lygos grupių etape.

Axel Witsel

Vos 20 mln. eurų už belgą sumokėjusi „Borussia“, lyginant su dabartinėmis futbolo rinkos kainomis, nugvelbė puikų grobį. Tiek pat ekipai kainavo ir Witselio porininkas startinėje sudėtyje Thomas Delaney. Danų kilmės centro saugas vos po vienerių metų „Bundesligoje“, Brėmeno „Werder“ klube, pakėlė sparnus į Dortmundą ir su Witseliu sukūrė naują dominuojantį duetą lygoje.

Tačiau šie du puikiai susiklijavę centro saugai nublanksta prieš Paco Alcacerą. „Barcelona“ ekipoje žaidybinio laiko negavęs puolėjas neapsiriko pasirinkdamas ryškių žvaigždžių puolime neturėjusį Dortmundą. Alcaceras po pusės sezono įmušė beveik tiek pat įvarčių, kiek Barselonoje per dvejus metus ir Vokietijoje tapo vienu produktyviausių futbolininkų Europoje.

Užtenka paminėti, jog antroje vietoje pagal tikslius smūgius (12) „Bundesligoje“ esantis futbolininkas startavo vos penkeriose rungtynėse šį sezoną. Ispanas Vokietijoje įvarčius muša vidutiniškai kas 45 minutes ir tai geriausiai atlieka nuo suolo – tik du iš 12 įmuštų įvarčių skriejo į vartus, kuomet Alcaceras žaidė nuo pirmųjų minučių.

Labiausiai nuo puolėjo smūgių nukentėjo „Augsburg“ ekipa. Septintojo turo metu svečiai Dortmunde minimalią persvarą išlaikė iki antrojo kėlinio, tačiau 59-ąją minutę į aikštę išbėgęs ispanas jau po trijų minučių rezultatą išlygino. Alcaceras per 37 minutes įmušė tris įvarčius, vieną pridėjo Mario Gotze ir atkovoti taškus bandęs „Augsburg“ suklupo rezultatu 4:3.

Kapitonu tapęs lyderis

Menchengladbache su L. Favre prieš persikeliant į Dortmundą dirbęs Marco Reusas šį sezoną tapo šveicarų kilmės stratego favoritu. Didžiąją praėjusio sezono dalį dėl traumos praleidęs Reusas nuo šio sezono buvo paskirtas komandos kapitonu ir raištį perėmė iš Marcelio Schmelzerio. Favre išreiškė pasitikėjimą savo auklėtiniu nuo pat pirmųjų sezono dienų, o šis atidavė grąžą aikštėje.

Didelių traumų šį sezoną išvengęs vokietis praleido tik dvejas rungtynes ir „Bundesligoje“ per 18 mačų pasižymėjo 12 kartų bei atliko aštuonis rezultatyvius perdavimus. Visgi tapęs kapitonu Reusas ne tik pirmauja pagal statistinius rodiklius, tačiau tampa ir komandos siela aikštėje – nuolatos kalbasi su žaidėjais rungtynių metu ir dalina patarimus radęs menkiausią laiko tarpą.

Marco Reus

Vokietijos praėjusių metų futbolininku tapęs saugas apdovanojimų sulaukė ir klubiniame lygyje, kuomet du kartus šį sezoną tapo mėnesio žaidėju. Galima teigti, jog Dortmundo vedlys sugrįžo, tačiau Reuso forma niekada nebuvo žemame lygyje.

Nuolatos pasikartojančios traumos neleido vokiečiui sužaisti pilno sezono nuo pat 2013/2014 metų, tačiau gera pirma šio sezono pusė vokietį sugrąžino tarp pasaulio geriausiųjų net ir po traumų, galėjusių pabaigti saugo karjerą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)