29 metai – tiek laiko praėjo nuo tada, kai „Liverpool“ paskutinį kartą tapo Anglijos čempionais. Nors Mersisaido ekipa ilgai buvo tituluočiausia šalyje ir tik neseniai į priekį pagal titulus praleido „Manchester United“, ji dar niekada nėra laimėjusi 1992 metais įkurtos „Premier“ lygos.

„Sausas“ trisdešimtmetis gali baigtis šiemet – galingai žaidžiantys Jurgeno Kloppo auklėtiniai po 23 turų yra surinkę 60 taškų ir pirmauja čempionate lenkdami antroje vietoje su 56 taškais žengiančius „Manchester City“ futbolininkus. Nors skirtumas tarp lyderių nėra didelis, dauguma futbolo ekspertų ir apžvalgininkų favoritais laiko „Liverpool“.

Su tuo sutinka ir ilgametis „Watford“ puolėjas T. Deeney.

„Šiemet „Premier“ lygos čempionais taps „Liverpool“ futbolininkai – nesudvejojęs DELFI žurnalistui pareiškė T. Deeney, – nesupraskite neteisingai, „Manchester City“ yra neįtikėtina komanda, turinti puikų trenerį, bet tiesiog turiu tokią nuojautą – atėjo „Liverpool“ metai.“

Troy'us Deeney

„Kiti metai bus mūsų“, – po kiekvieno nesėkmingo sezono pastaraisiais metais pamėgo sakyti „Liverpool“ fanai. Tikėjimo jie neprarado net itin sunkiu 2009-2013 metų laikotarpiu, kai komanda lygoje kartą liko šešta, dukart – septinta ir kartą – vos aštunta.

Nors „raudoniesiems“ neblogai sekėsi tarptautiniuose turnyruose – 2005 metais laimėta UEFA Čempionų lyga, 2007 ir 2018 metais pasiekti jos finalai, o 2016 metais žaista ir Europos lygos finale, per pastaruosius 29 metus jie tik tris kartus buvo tarp dviejų geriausių komandų vietinėse pirmenybėse.

Paskutinį kartą dėl „Premier“ lygos titulo „Liverpool“ rimtai kovojo 2013-2014 metų sezone. Tuomet Brendano Rodgerso vadovaujama ekipa fiksavo 11 pergalių seriją ir likus 3 turams buvo labai arti aukso, bet komandos legenda Stevenas Gerrardas svarbioje akistatoje su Londono „Chelsea“ paslydo ir leido varžovams įmušti, o pralaimėjus į priekį buvo paleista „Manchester City“ ekipa, kuri ir tapo čempione.

Po šio sezono „Liverpool“ pardavė Luisą Suarezą, vėl krito į duobę, vėliau atsisveikino ir su S. Gerrardu bei atleido B. Rodgersą. Komanda iš pagrindų pasikeitė prie jos vairo 2015-aisias stojus charizmatiškajam vokiečiui J. Kloppui. Žaidėjų ir sirgalių dievinamas strategas dėjo detalę prie detalės ir sukūrė tai, ką „Liverpool“ turi dabar.

2018-2019 metų sezono pradžioje „Liverpool“ fiksavo rekordinę 20 nepralaimėtų rungtynių seriją. Nors naujus metus J. Kloppo kariauna pradėjo pralaimėjimu 1:2 pagrindiniams konkurentams iš Mančesterio, DELFI žurnalisto kalbintas T. Deeney tiki, kad antroje sezono dalyje čempionato lyderiai slidinės mažiau nei juos besivejančios komandos.

„Manau, kad ir toliau matysime dviejų žirgų lenktynes. „Liverpool“ ir „Manchester City“ labai nuosekliai žaidžia aukštu lygiu ir nedalina taškų, todėl nemanau, kad „Tottenham“ ar „Chelsea“ dar pavyks prie jų priartėti. Tiesa, negalvoju, kad antroje sezono pusėje lyderiai ir toliau žygiuos taip užtikrintai, kaip tai darė iki šiol.

Pagal dabartinę situaciją atrodo, kad abi pirmaujančios komandos galėtų surinkti po 100 taškų, tačiau taip nebus. Prasidėjus Čempionų lygai ir tolimesniems taurių etapams lyderiai turėtų pradėti slidinėti. Manau, jog daugiau šansų išvengti paslydimų turi „Liverpool“ ekipa, kuri turi solidžią rotaciją ir ilgą atsarginių suolelį.

Svarbu tai, jog „Liverpool“ yra priekyje, o abu mačai su „Manchester City“ šį sezoną jau yra sužaisti. Tai reiškia, jog Pepas Guardiola per vienerias rungtynes nebegali atimti trijų taškų iš Jurgeno Kloppo ir įsidėti jų į savo sąskaitą.

Dar vienas svarbus faktorius – „Liverpool“ anksti pasitraukė iš FA taurės ir lygos taurės varžybų, todėl liko rūpintis tik „Premier“ lyga ir Čempionų lyga. Tai neabejotinai yra didelis pranašumas prieš pagrindinius konkurentus lygoje“, – dėstė T. Deeney.

Paklaustas, kuo ši „Liverpool“ komanda yra ypatinga lyginant su ankstesnėmis, T. Deeney akcentavo J. Kloppo filosofiją, žaidėjų meistriškumą ir vienybę. 30-metis futbolininkas prisiminė buvusius Mersisaido ekipos lyderius L. Suarezą bei Phillipe'ą Coutinho, kurie vos pasitaikius progai pasiprašė būti parduodami „Barcelonai“.

„Dabar „Liverpool“ turi puikius žaidėjus ir trenerį, kurio filosofija visi tiki. Galima pastebėti, jog toje komandoje visi eina viena kryptimi ir nesidairo į šonus. Anksčiau klube žaidė tokie žmonės kaip Suarezas ar Coutinho, kuriems „Liverpool“ buvo tik tarpinė stotelė. Tai iš anksto matė visi. Buvo aišku, kad jie norės išvykti kitur.

Dabar komanda turi gerą ir vieningą kolektyvą. Manau, kad dabar Liverpulio ekipoje nėra tokio žaidėjo, kuris svajotų apie persikėlimą kur nors kitur. Visi jie yra laimingi būdami ten, o tai leidžia „Liverpool“ statyti ilgalaikį projektą nekeičiant komandos branduolio kelerius metus“, – kalbėjo T. Deeney.

Žodžius apie ilgalaikio projekto statymą patvirtina „Liverpool“ vadovybės veiksmai. Šį mėnesį buvo sudaryti ilgalaikiai kontraktai su žibančiais krašto gynėjais Andy Robertsonu ir Trentu Alexanderiu-Arnoldu. Dabar galiojančias sutartis bent iki 2023 metų turi visas ekipos geriausių žaidėjų vienuoliktukas.

Kalbant apie geriausius „Liverpoool“ žaidėjus, apžvalgininkai šį sezoną negaili liaupsių visų pozicijų atstovams. Giriamas ir vasarą įsigytas vartų sargas Alissonas Beckeris, ir atsiskleidęs gynėjas Joe Gomezas, ir dar du sėkmingai pritapę naujokai – Xherdanas Shaqiri bei Fabinho, ir lyderis Mohamedas Salah, tildantis kritikus, vadinusius jį vieno sezono stebuklu.

Praėjusį sezoną siautėjęs ir „Premier“ lygos auksinį batelį laimėjęs egiptietis šiuo metu vėl yra užkopęs į rezultatyviausiųjų viršūnę – jo sąskaitoje jau yra 16 įvarčių. 2017 metais į Angliją iš Italijos grįžęs puolėjas Liverpulyje iš viso yra sužaidęs 83 mačus, per kuriuos įmušė 63 įvarčius. T. Deeney neabejoja – M. Salah yra vienas geriausių pasaulyje.

„Tas vyrukas žaidžia neįtikėtinai nuo pat pirmosios savo dienos Mersisaide. Jis komandoje dar sužaidė tik apie 80 rungtynių, bet jau turi per 50 įvarčių. Tai yra įspūdingi skaičiai. Manau, jog „Liverpool“ turi du iš dešimties šiuo metu geriausių pasaulio futbolininkų, o tai leidžia suprasti, kodėl komandai dabar sekasi taip gerai“, – sakė „Watford“ kapitonas.

Paklaustas, kas yra antrasis geriausiųjų dešimtuko atstovas Liverpulyje, T. Deeney prakalbo apie V. van Dijką. Prieš metus iš „Southampton“ už rekordinius 75 milijonus svarų atvykęs olandas sucementavo iki tol itin skylėta buvusią „Liverpool“ gynybą bei tapo dideliu varžovų puolėjų galvos skausmu.

2018 metais 193 cm ūgio gynėjas buvo daugiausiai perdavimų atlikęs, smūgių blokavęs, dvikovų ore laimėjęs ir minučių sužaidęs „Premier“ lygos futbolininkas, o „Liverpool“ tapo mažiausiai įvarčių praledžiančia lygos ekipa. Šį sezoną su kamuoliu pro V. van Dijką nesugebėjo prasiveržti nė vienas žaidėjas.

Virgilas van Dijkas ir Fabinho

„V. van Dijkas šiuo metu neabejotinai yra vienas iš trijų geriausių pasaulio gynėjų. Virgilas ne tik yra didelis, protingas, stiprus ir greitas, be viso to jis dar ir nuostabiai skaito žaidimą. Jis visada žino kitą puolėjo veiksmą. Virgilas yra fantastiškas žaidėjas, rungtyniauti prieš jį yra ypatingai sunku“, – sakė T. Deeney.

„Apskritai, „Liverpool“ turi vieną geriausių sudėčių pasaulyje. Greta lyderių Salah ir van Dijko žaidžia tokie puikūs futbolininkai kaip Sadio Mane, Roberto Firmino, Fabinho ar naujasis vartininkas Alissonas. Tai yra vieni geriausių planetos žaidėjų, o tai patvirtina jų statistika“, – kalbėjo pašnekovas, pridūręs, kad nors J. Kloppo auklėtiniai ir yra favoritai, jų fanams džiaugtis per anksti nereikėtų.

„Šiuo metu esu įsitikinęs, jog čempionais taps „Liverpool“, bet šiame čempionate gali nutikti bet kas. Autsaideriai gali iššauti ir apversti viską aukštyn kojomis. „Premier“ lyga yra geriausia pasaulio futbolo lyga, tačiau ji tokia todėl, nes čia viskas yra labai nenuspėjama“, – interviu pabaigoje tarė T. Deeney.

Liverpulio ekipai „Premier“ lygoje liko sužaisti 15 sunkių rungtynių, o vasario pabaigoje laukia ir Čempionų lygos aštuntfinalio akistata su Vokietijos čempionais Miuncheno „Bayern“.

Dideles pajamas generuojantys ir per pastarąjį dešimtmetį įspūdingai sustiprėję „Liverpool“ tapo tais, kurių kiti Europos grandai išvengti Čempionų lygos atkrintamosiose norėjo bene labiausiai.

Prieš burtų traukimą ne vienas potencialus oponentas liaupsino „raudonuosius“ ir akcentavo, kad jie yra ypatingai grėsmingi – pasak jų, anglai aikštėje gali dominuoti bei netgi pralaimimas rungtynes vos per kelias minutes pasukti savo naudai.

Nepaisant to, pavyks šiemet nutraukti titulų sausrą ar ne, gana akivaizdu yra tai, jog J. Kloppas sugrąžino „Liverpool“ nugalėtojų mentalitetą. Tikint T. Deeney ir kitų futbolo ekspertų žodžiais, ryškių spragų neturinčios komandos ateitis atrodo itin šviesi, todėl panašu, jog šįkart į futbolo elitą ji sugrįžo ilgam.

„Kai eini per audrą, laikyk aukštai iškeltą galvą ir nebijok tamsos. Pasibaigus audrai – auksinis dangus ir saldi vyturio daina“, – prieš kiekvienas „Liverpool“ rungtynes „Anfield Road“ stadione vieningai dainuoja komandos sirgaliai. Panašu, jog ilgai užsitęsusi audra pagaliau baigiasi ir traukiasi paskutinieji debesys, o ar dangus nušvis auksine spalva – paaiškės jau po kelių mėnesių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)