Žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad „Atlanto“ klubas ateinantį sezoną gali nestartuoti Lietuvos futbolo A lygos čempionate ir net patirti bankrotą. Iš tiesų, kai kiti klubai skelbia apie pasirašomas sutartis su naujais žaidėjais, iš „Atlanto“ stovyklos – tyla.

Paskutinė naujiena oficialioje „Atlanto“ interneto svetainėje paskelbta tik lapkričio 18 dieną. Naujienos pavadinimas: „Sezonas baigtas, tai – svarbiausia“.

Skambučių lavina

Ilgametis klubo vadovas ir savininkas Vacys Lekevičius į skambučius neatsako, tad „Vakarų ekspresas“ apie susidariusią situaciją nusprendė pasiteirauti KLFF prezidento R. Žvingilo.

Anot jo, buvo dėtos didžiulės pastangos, kad „Atlantą“ iš V. Lekevičiaus perimtų kiti asmenys.

„Su V. Lekevičiumi suvedžiau žmones, kurie norėjo įsigyti „Atlanto“ klubą. Vyko derybos, tačiau, deja, jos jau nutrūko ir vargu ar bus atnaujintos. V. Lekevičius viešoje erdvėje ne kartą sakė: „Atiduosiu „Atlantą„, kad ir už vieną eurą, tik padenkite klubo skolas.“ Prasidėjus deryboms, skolų sumos didėjo...

Lekevičius vieną dieną kalba vienaip, kitą dieną – visai kitaip. Argi gali žmogus, kuriam rūpi futbolas, jo miesto komandos ateitis, taip neadekvačiai elgtis? Iš pradžių pats sakė: „Išeinu į pensiją, atiduodu klubą su skolomis“ ir vėliau dingsta. Kiek žinau, jis yra išvykęs atostogauti į užsienį ir nieko neįpareigojo, kad tęstų derybas su minėtais žmonėmis. Nesuprantu priežasčių, negi taip klubas specialiai yra žlugdomas, negi norima bankroto? – retoriškai klausė R. Žvingilas.

Jo teigimu, dėl „Atlanto“ ateities yra sunerimę labai daug žmonių – ne tik klaipėdiečių, bet ir iš visos Lietuvos.

„Vakar mano telefonas tiesiog kaito nuo skambučių. Net du kartus per vakarą išsikrovė. Sirgaliai, futbolininkai ir kiti futbolui neabejingi žmonės klausinėjo, kas gi vyksta su „Atlantu“? Skambino ir „Atlanto“ klubo ilgametis kapitonas Andrius Bartkus.

Jam taip pat labai skauda širdį. Man, kaip Klaipėdos apskrities ir miesto futbolo federacijos (KLFF) prezidentui, yra nesuvokiami tokie Lekevičiaus veiksmai. Aš myliu futbolą ir iš visos širdies noriu, kad jis gyvuotų Klaipėdoje, tačiau aš negaliu privačiam asmeniui pasakyti, kad jis elgtųsi vienaip ar kitaip. Lekevičius pats kažkada Klaipėdoje pakėlė futbolo lygį, o dabar pats gali sužlugdyti šią ekipą. Labai skaudu“, – širdį atvėrė R. Žvingilas.

„Atlanto“ paraiška atmesta

Pasigirdus kalboms, kad „Atlanto“ klubas ateinantį sezoną galėtų dalyvauti ne Lietuvos futbolo A lygos, o I lygos čempionate, R. Žvingilas tuo abejoja: „Juk norint žaisti ir I lygoje reikia pinigų, reikia, kad būtų padengtos skolos. Juk, kaip rašoma žiniasklaidoje, „Atlanto“ vadovai iš Klaipėdos miesto savivaldybės biudžeto prašė maždaug 115 tūkst. eurų, tačiau pateikta paraiška dėl finansavimo neatitiko reikalavimų, todėl buvo atmesta.

Tai patvirtino ir Klaipėdos miesto savivaldybės Sporto ir kūno kultūros skyriaus vedėja Rasa Rumšienė. Tai daug ką pasako apie klubo situaciją„, – sakė R. Žvingilas.

R. Rumšienė portalui LRT.lt skelbė, kad „Atlanto“ pateikta paraiška neatitiko administracinės atitikties reikalavimų, t. y. jis nepateikė reikalingų dokumentų, kurie leistų neabejojant skirti finansavimą, todėl buvo atmesta.

„Nebuvo pateiktos pažymos iš Valstybinės mokesčių inspekcijos ir Socialinio draudimo fondo valdybos, taip pat nepateikti dokumentai, įrodantys finansinį prisidėjimą kitų finansinių šaltinių„, – teigė R. Rumšienė.

Vacys Lekevičius (dešinėje)

Prie komandos vairo antroje 2018 m. sezono pusėje stojęs V. Lekevičius dar praėjusį rugsėjį teigė, kad pinigų klube nebėra.

„Tie, kurie kalba, kad Vacys Lekevičius lobsta iš futbolo, ateikite, sėdame prie stalo, kalbamės, perduosiu klubą į jų rankas. Reikia ne kalbėti, o daryti. Reikia pinigų. Dėl ko trūko trenerio Algimanto Briaunio kantrybė ir jis pasakė, kad palieka klubą? Nes nėra pinigų...“ – dienraščiui „Vakarų ekspresas“ tuomet sakė V. Lekevičius.

Ketvirtadienį V. Lekevičius į skambučius neatsakinėjo. Išties, kaip ir sakė R. Žvingilas, V. Lekevičius yra ne Lietuvoje, kadangi tai išduoda telefono signalas.

Buvo platūs užmojai

Teigiama, kad „Atlantas“ po sunkaus 2018 metų sezono, kai klubą paliko daugelis pagrindinės sudėties žaidėjų, vis tiek lapkričio pabaigoje vienas pirmųjų pateikė paraišką gauti A lygos licenciją. Jai gauti reikalingas bent 300 tūkst. eurų biudžetas.

LRT.lt pastebi, kad nuo „Atlanto“ nusisuko ir pagrindiniai rėmėjai. Uostamiesčio klubo užmojai buvo itin platūs – per trejus metus iš įvairių šaltinių planuota surinkti 3,3 mln. eurų, t. y. metinis komandos biudžetas turėjo siekti 1,1 mln. eurų. Tai būtų buvęs itin didelis postūmis, kai 2018 metais komanda vertėsi vos su 300 tūkst. eurų.

Palyginimui, Vilniaus „Žalgirio“ pinigų kapšas pernai sudarė apie 2,2 mln. eurų, o A lygoje triumfavusi Marijampolės „Sūduva“ savo biudžete turėjo apie milijoną eurų.

„Šiemet pagal naują tvarkos aprašą turėtume pasirašyti trimetes sutartis, kad organizacijos jaustųsi saugiai dėl jų veiklos tęstinumo. Todėl ir finansavimas buvo numatytas trejiems metams“, – apie tai, kad „Atlantui“, jei paraiška būtų patvirtinta, turėjo būti skirtas finansavimas iškart trejiems metams LRT.lt pasakojo R. Rumšienė.

Liko kelios dienos

Skelbiama, kad klubų licencijavimo procesas dėl dalyvavimo A lygoje turėtų tęstis iki sausio 20-os dienos. Sprendimą dėl dalyvavimo A lygoje Lietuvos futbolo federacija turėtų paskelbti sausio 31 dieną, o galutinis stipriausio Lietuvoje futbolo turnyro dalyvių sąrašas greičiausiai bus paskelbtas po apeliacinio komiteto posėdžio vasario 7 dieną.

„Atlantas“, jei neįvykdytų A lygos licencijavimo reikalavimų, galėtų startuoti I lygoje. Tam reikia mažesnio biudžeto – 60 tūkst. eurų.

„Vertinant galima pasakyti, kad klubas netenkina A lygos reikalavimų, bet tenkina I lygos reikalavimus. Nėra taip, kad neįgijus A lygos licencijos, užsidaro durys žaisti I lygoje. (...) Vasario 5 dieną I lygos klubai teiks savo finansines ataskaitas. Jos paprastesnės – nėra audituotos.

Jau apie 16 komandų yra užsiregistravusios, o sprendimai dėl dalyvavimo numatyti vasario antroje pusėje“, – LRT.lt teigė LFF Licencijavimo skyriaus vadovas Laurynas Zibolis.