2017 m. liepą Panevėžio apygardos teismas A. Labiną pripažino kaltu dėl 2 mln. 510 tūkst. Eur pasisavinimo, lėmusio Panevėžio futbolo klubo žlugimą, ir nuteisė ketverių metų laisvės atėmimo bausme, jos vykdymą atidedant.

Be to, A. Labinui priteista bankrutavusiam futbolo klubui „Ekranas“ sumokėti 2 mln. 510 tūkst. Eur. Pagal teismo sprendimą 1,3 mln. Eur futbolo klubui padarytos turtinės žalos jis turi atlyginti per bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpį, t. y. per trejus metus.

Lietuvos apeliacinio teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija atmetė A. Labino gynėjo skundą ir paliko galioti apygardos teismo nuosprendį.

Kolegijos nuomone, pirmosios instancijos teismo išvados pagrįstos išsamiu ir nešališku įrodymų vertinimu. Nuteistojo A. Labino versija yra paneigta liudytojų parodymais, specialistų išvadomis, kitais įrodymais.

Pagal byloje nustatytas aplinkybes A. Labinas nuteistas už tai, kad būdamas futbolo klubo „Ekranas“ prezidentu bei atlikdamas kasininko funkcijas, nuo 2010 m. pradžios iki 2012 m. pabaigos per banką ir iš klubo kasos gavęs, bet nepanaudojęs klubo veikloje ir interesais, pasisavino futbolo klubo „Ekranas“ didelės vertės turtą – 2 mln. 510 tūkst. Eur.

Šių lėšų panaudojimą nuteistasis siekė pateisinti juridinės galios neturinčiais, suklastotais dokumentais (žinodamas, kad jie suklastoti) apie tariamą klubo bendradarbiavimą su futbolo žaidėjų agentu (šis asmuo buvo apklaustas kaip liudytojas) 2010–2012 metais.

Liudytojas, gyvenęs Moldovos Respublikoje, pagal teisinės pagalbos prašymą šioje baudžiamojoje byloje buvo apklaustas 2 kartus: ikiteisminio tyrimo metu ir nagrinėjant bylą pirmosios instancijos teisme.

Proceso dalyviams apygardos teisme buvo suteikta teisė raštu pateikti liudytojui klausimus ir šia teise jie pasinaudojo. Liudytojas atsakė ir į prokuroro, ir į nuteistojo A. Labino gynėjo klausimus.

Teisėjų kolegijos vertinimu, liudytojo parodymai dėl bylai svarbių aplinkybių yra nuoseklūs, priešingai nei nuteistojo parodymai.

Teisėjų kolegija nusprendė, kad Panevėžio apygardos teismo 2017 m. liepos 14 d. nuosprendis yra teisėtas ir pagrįstas, jo naikinti ar keisti nėra nei teisinio, nei faktinio pagrindo.

Ši Lietuvos apeliacinio teismo nutartis dar gali būti skundžiama kasacine tvarka Lietuvos Aukščiausiajam Teismui.

Aušrys Labinas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)