Nustebino

„Bournemouth”

Šešerius metus Anglijos pietuose besidarbuojantis strategas Eddie Howe'as stebina vis geresniais rezultatais. Brito treniruojama „Bournemouth“ ekipa „Premier“ lygoje užima šeštą vietą ir jau teikia paraišką į kito sezono Europos lygą.

Komandą į priekį šį sezoną veda grėsmingas saugų bei puolėjų kvartetas – Callumas Wilsonas, Joshua Kingas, Davidas Brooksas bei Ryanas Fraseris. Visi šie keturi futbolininkai pelnė 18 iš 29 „Bournemouth“ įvarčių visuose turnyruose.

Spalio mėnesio klubo futbolininku išrinktas Davidas Brooksas kol kas įmušė tris įvarčius ir dėl puikios formos sulaukė nacionalinės rinktinės trenerio Ryano Giggso pagyrų.

Dėmesio nestinga ir Callumui Wilsonui – nenuostabu, jog šį sezoną įmušęs daugiau įvarčių nei abu Londono „Chelsea“ puolėjai kartu sudėjus, anglas siejamas būtent su Londono klubu, tačiau, vargu, ar šį sezoną puolėjo karjera pasuks kitur – Wilsonas yra ištikimas stratego Howe ginklanešys, rungtyniaujantis „Bournemouth“ ekipoje jau penktą sezoną.

Daugelio akimis būtent Wilsonas yra kertinis ekipos žaidėjas šį sezoną. Puolėjas, skirtingai, negu ankstesniais metais, šiuo metu prisideda ir prie atakų kūrimo ir jau užregistravo keturis rezultatyvius perdavimus ir pagal šį rodiklį komandoje nusileidžia tik Ryanui Fraseriui, kuris su šešiais perdavimais lyderiauja čempionate.

„Watford”

Analogų Anglijoje neturinti stratego Javi Gracia įdiegta sistema kol kas veikia puikiai. Netradicinį išsidėstymą 4-2-2-2 besirenkąs ispanas puikiai išnaudoja didžiausią ekipos žvaigždę argentinietį Roberto Pereyra, kurio pasirodymai „Watford“ klubui leidžia užimti septintą vietą „Premier“ lygoje. Saugas jau pasižymėjo penkis kartus ir pagal šį statistikos rodiklį lyderiauja ekipoje.

Netradicinė Gracia taktika paremta keturių centro saugų žaidimu, kuomet du iš jų – Pereyra bei anglas Willas Hughesas - rungtyniauja kraštuose ir kamuolius siunčia centro puolėjams Troy‘ui Deeney bei Andre Gray. Tiesa, Pereyros, skirtingai negu Hugheso rolė skiriasi. Jei anglas rungtyniauja šiek tiek atsitraukęs, Pereyra pasislenka į priekį ir žaidžia arčiau puolėjų.

Šešias pergales šį sezoną iš 12 galimų iškovojęs Javi Gracia į „Watford“ trenerio kėdę sėdo beveik prieš metus, kuomet pakeitė atleistą Marco Silva. Ir visiškai transformavo komandą. Transformavo ne pirkdamas futbolininkus, o lipdydamas komandą iš jau turimų žaidėjų.

Iš stambiausių ispano pirkinių galima paminėti tik du – Gerardą Deulofeu bei vartininką Beną Fosterį – visi kiti – arba neturi svarbios rolės, arba jau buvo komandoje prieš ispano atvykimą sausį. Turint omenyje, jog komanda prieš ispano atvykimą buvo vos keturiais taškais nutolusi nuo apatinio trejeto, Gracia atliko didelį darbą su beveik identišku ekipos veidu.

„Wolves“

Tarpsezonio metu pirkinių lenktynėse dalyvavę Vulverhamptono „Wanderers“ bei Londono „Fulham“ klubai trečdalį „Premier“ lygos sezono praleido skirtingomis nuotaikomis. Vieni su daugiausiai praleistų įvarčių tūno dugne, kiti – vieną po kito stabdo lygos grandus ir užima poziciją lentelės viduryje. „Wolves“ galima drąsiai vadinti geriausiais šio sezono „Premier“ lygos naujokais.

Nuno Espirito Santo vadovaujama ekipa kol kas užima ne itin aukštą 11 vietą, tačiau naujokai lygoje jau spėjo atimti taškus iš „Manchester United“, „Everton“, „Arsenal“ bei „Manchester City“.

Kartu su ryškiausia komandos žvaigžde Rubenu Nevesu, šį sezoną, kiek neprognozuotai, spindi ir „Wolves“ gynyba. Penkiais gynėjais visas rungtynes šį sezoną pradėjusi ekipa praleido 13 įvarčių (vienu daugiau nei įmušė) ir pagal šį rodiklį nusileidžia tik pirmojo lygos ketverto komandoms.

Puikiai gynėjų grandyje rungtyniauja ir tik „Championship“ pirmenybėse ankstesnėje karjeros dalyje žaidę Ryanas Bennettas, Mattas Doherty bei kapitonas Conoras Coady. Būtent šie trys futbolininkai sužaidė daugiausiai minučių šį sezoną, o Doherty spėjo pridėti įvartį bei du rezultatyvius perdavimus.

Aymericas Laporte

Prancūzų kilmės centro gynėjas šį sezoną „Manchester City“ gretose, kartu su vartininku Edersonu, sužaidė visas minutes. Laporte rudenį tapo neabejotinai svarbiausiu „City“ gynybos ramsčiu dėl vienos paprastos priežasties. Prancūzas yra vienintelis kairiakojis „City“ centro gynėjas, tad strategui Pepui Guardiolai jis yra vienintelė opcija kairiojo centro gynėjo pozicijoje.

Vienintelė, tačiau geriausia, kokią tik galima įsivaizduoti. Prancūzas šį sezoną pagal perdavimų skaičių „Premier“ lygoje nusileidžia tik Londono „Chelsea“ kamuolio virtuozui Jorginho bei yra kertinė „Man City“ atakų, inicijuojamų kairiame krašte, dalis.

Nuvylė

„Fulham“

Praėjusią vasarą ekipa buvo viena lyderių pagal išleistą pinigų sumą futbolininkams ir užėmė ketvirtąją vietą, tačiau turnyrinėje lentelėje nematome nieko panašaus. Kol kas „Fulham“ įstrigusi lentelės dugne, o iš ten ją ištraukti bandys kartą tai jau daręs Claudio Ranieri.

Po vienos pergalės per 12 rungtynių durys buvo parodytos Slaviša Jokanovičiui - iš pat antrosios lygos apačios į aukščiausiąjį divizioną ekipą atvedusiam treneriui.

Skirtingai nei aukščiau paminėtiems „Wolves“, Londono klubo naujokų integracija į komandą užtruko. Po vasaros darbų pusę komandos pakeitęs Jokanovičius įsigijo 12 futbolininkų, tad laiko susižaisti tikrai reikėjo. Visgi šių laikų „Premier“ lygoje rezultatų reikia greitai ir serbas buvo išspirtas lauk, taip ir nespėjęs pademonstruoti viso komandos potencialo. O jo „Fulham“ turi apsčiai.

Jeanas Michaelis Serri, Andre Schurrle, Ryanas Sessegnonas, Andre Zambo Anguissa – neišvydomė nė pusės potencialo, kurį turi šie futbolininkai. Galbūt tik vienas Aleksandras Mitrovičius sezono pradžioje nustebino keliais įvarčiais ir įrodė, jog „Premier“ lyga nėra per kietas riešutas.

Neskubėkime nurašyti „Fulham“, kadangi su mokančiu laimėti treneriu, iš dugno pakilti ir demonstruoti viršutinės lentelės dalies futbolą ši komanda gali.

„Manchester United“

Jose Mourinho treniruojamas klubas yra šio sezono pirmojo šešeto autsaideris. Dėl futbolininkų potencialo nesiginčijama, tačiau taškai byloja šią tiesą.

Į rinktinių pertrauką Anglijos klubus išleidęs Mančesterio derbis atskleidė didelę prarają tarp dviejų miesto ekipų. Rungtynių eigą ir tempą kontroliavo Pepo Guardiolos auklėtiniai, o J. Mourinho teko po rungtynių galvoti dar vieną pasiteisinimą, Šį kartą, portugalo teigimu, pasirodyti geriau trukdė tai, jog ekipa neturėjo šviežio Marouane‘o Fellaini paslaugų paskutinėmis rungtynių minutėmis. Tačiau kur kas labiau problematiški yra kiti futbolininkai.

Alexis Sanchezas, pasirinkęs raudonąją Mančesterio pusę, suklydo trofėjų atžvilgiu. Dėl algos klaidų nepadarė tikrai, tačiau titulų į Mourinho kariauną ėjęs laimėti čilietis, kol kas, turės nusivilti – futbolas nesiklijuoja nei komandai, nei tuo labiau pačiam Sanchezui. Puolėjas nuo persikėlimo iš Londono „Arsenal“, „United“ gretose įmušė vos keturis kartus bei atliko septynis rezultatyvius perdavimus. Skaičiai nečempioniški ir, ko gero, neverti 500 tūkst. svarų į savaitę.

Ne ką geriau sekasi ir Romelu Lukaku. Šį sezoną puolėjo sąskaitoje vos keturi įvarčiai, įmušti prieš „Watford“ bei lygos vidutiniokus „Burnley“ ir „Brighton“. Ko gero, šie oponentai būtent ir yra puolėjo duona – Lukaku prieš viršutinio penketo komandas „United“ gretose įmušė tik kartą – vasario mėnesio rungtynėse su „Chelsea“.

Fabinho

Vos šią vasarą į „Liverpool“ atvykęs brazilų kilmės centro saugas vis dar nespėjo sužavėti komandos sirgalių bei stratego Jurgeno Kloppo. Tą pripažino ir pats futbolininkas, teigęs, jog dirba vis daugiau, tam, kad išsklaidytų žmonių abejones dėl jo sugebėjimų aikštėje.

Visgi laikas senka ir interneto portalai vis dažniau mirga antraštėmis, jog „Liverpool“ jau sausį ruošiasi parduoti bene 50 mln. eurų kainavusį brazilą, kadangi ruošia dirvą kitam stambiam pirkiniui. Fabinho kol kas susidomėję „Serie A“ klubai, tad brazilas turės per likusius du mėnesius pademonstruoti solidų žaidimą, jei nenori greitai atsisveikinti su britų salynu.

Steve'as Mounie

6/22 – „Huddersfield“ įmuštų ir praleistų įvarčių santykis, prie kurio sušvelninimo šį sezoną niekaip neprisideda puolėjas Steve‘as Mounie. Antrą sezoną Anglijoje rungtyniaujantis Mounie pirmuosius savo metus pradėjo puikiai, mušęs įvarčius lemiamais momentais bei po du kartus skriaudęs „Crystal Palace“ ir „Brighton“ ekipas.

Šį sezoną puolėjas kol kas sukrapštė vos vieną rezultatyvų perdavimą ir po penkerių rungtynių starto sudėtyje užėmė vietą ant suolo. 23-ejų metų Mounie paskutinį įvartį už „Huddersfield“ įmušė dar balandžio pradžioje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)