Lietuvoje pirmame šių šalių mače beveik šimtinė rumunų sirgalių aistringai palaikė komandą, tačiau šeštadienį Rumunijoje šeimininkai neturės jokio palaikymo.

Rungtynėse turėtų aiškiai girdėtis abiejų strategų nurodymai savo auklėtiniams mačo, nes rungtynės vyks už „uždarų durų“.

Europos Tautų lygoje antrąkart rumunai priversti namų mačą žaisti be savo sirgalių palaikymo. UEFA Drausmės komitetas priėmė šį sprendimą ir paskyrė sankcijas Rumunijos futbolo federacijai dėl netinkamo sirgalių elgesio spalio 14 d. vykusių rungtynių su Serbija metu.

Rumunų fanai rasistiniais šūkiais ir plakatais užgauliojo savo kaimynus vengrus, rumunams buvo skirta ir 50 tūkst. eurų bauda. Dar 23 tūkst. vietos federacija turėjo atseikėti už tai, kad rungtynių metu sirgaliai įsiveržė į aikštę ir stadiono tribūnose degino pirotechnikos užtaisus.

Rumunijos rinktinės sirgaliai mače su Serbija

Rumunijos rinktinės strategas Cosminas Contra penktadienį spaudos konferencijoje apeliavo į futbolo sirgalių nuovoką: juk jie daro žalą saviškiams.

„Per labai trumpą laiką tai jau antrosios tokios rungtynės be žiūrovų. Aš raginu sirgalius atsakingiau elgtis, jei jie nori išties padėti savo nacionalinei komandai“, – kalbėjo Rumunijos rinktinės strategas, priminęs, kad namų rungtynės su Juodkalnija taip pat vyko be žiūrovų.

„Lietuva įrodė šiame turnyre, kad prieš ją sunku žaisti. Bet mūsų uždavinys paprastas – mums būtina pergalė čia ir paskutiniame mače – prieš Juodkalniją, tokiu atveju nepriklausomai nuo Serbijos akistatų pretenduojame į antrą vietą“, – kalbėjo C. Contra.

Savo ruožtu Edgaras Jankauskas ramus: tylios tribūnos mūsiškių iš vėžių neišmuš, be to tokiame stadione rinktinei žaisti nėra naujiena, juk prieš pasaulio čempionatą kontrolinis mačas su Iranu Rusijoje vyko už uždarų durų.

Beje, stadionas nebus visiškai tuščias: kartu su rinktinės delegacija atvyksta būrelis Lietuvos sirgalių, tad nedidelę paramą turėtų jausti būtent mūsiškiai.

„Kalbant apie pirmą akistatą su Rumunija Lietuvoje, tie prisiminimai dvejopi. Būtų žymiai maloniau tą mačą prisiminti, jei ne paskutinę minutę gautas skaudus smūgis.

Bet buvo ir gerų momentų. Reikia išlaikyti tą kompaktiškumą, mobilumą gynyboje, nes žaisime prieš labai technišką komandą, kuri nori ieškoti spragų viduryje, mėgsta vertikalius perdavimus tarp taktinių linijų, labai gerai atsidengia, kraštiniai saugai eina į vidurį ir ieško spragų, tad svarbiausia su tokia komanda – kompaktiškumas“, – po treniruotės penktadienį vakare kalbėjo rinktinės strategas Edgaras Jankauskas.

– Kokia yra Vykinto Slivkos situacija, ar jis galės padėti ekipai?, – po treniruotės žurnalistų paklaustas E. Jankauskas.

– Šiandien jam buvo pirma treniruotė su rinktine, kurioje jis dalyvavo nuo pirmos iki paskutinės minutės, panašu, kad jis jaučiasi gerai. Dėl jo spręsiu paskutinėmis valandomis prieš mačą. Matysime, kaip jo koja reaguoja po šios treniruotės, tad galutinę sudėtį turėsiu tik šeštadienį antroje dienos pusėje.

– Rungtynės vyks be žiūrovų kokią įtaką tai gali turėti abejoms komandoms?

– Manau, pusę mūsų komandos yra pripratę žaisti prie tuščių tribūnų. Didelio šoko nepatirsime (šypsosi).

Ar tai mūsų pranašumas? Kiekvienas žaidėjas skirtingai į tai reaguoja.

Be to, prieš pasaulio čempionatą su Iranu žaidėme tuščiame stadione, ten neleido net filmuoti.

– Rumunams pergalė būtina, visų pirma kokio žaidimo tikitės iš varžovų, kokiam scenarijui ruošiamas žaidimo planas?

– Turnyro lentelės situacija įpareigoja rumunus ieškoti trijų taškų. Analizavome varžovus, jie labai agresyvūs pirmomis minutėmis, aukštas energijos lygis, mums reikės didelės koncentracijos.

Dalis sekundės lemia įvarčius ar smūgius į vartus.

– Daliai žaidėjų praėjusį savaitgalį jau baigėsi sezonas, ar treniruotėse nesijaučia tam tikro atsipalaidavimo?

– Žaidėjai yra profesionalai, tie, kurie čia susirinko, susiplanavo taip, kad jiems sezonas baigiasi po šio Tautų lygos ciklo. Treniruotėse tikrai nesijautė jokio atsipalaidavimo, žaidėjai supranta, kokia laukia mūsų kova čia ir Serbijoje.

– Ar sunkiau žaidėjus nuteikti psichologiškai rungtynėms, kai jau iš esmės jos nieko nelemia?

– Na, nepasakyčiau, kad jos neturi jokios įtakos. Aš pasikartosiu jau šimtąjį kartą, kad kiekvienos rungtynės mums yra pačios svarbiausios. Kalbant apie žaidėjų motyvaciją, gal slegia labiau fizinis ir psichologinis nuovargis. Visgi, sezonas buvo labai ilgas, Lietuvoje žaidžiantys futbolininkai jų turėjo labai daug. Be abejo, tas nuovargis kojas daro sunkias, tačiau aš neabejoju mūsų žaidėjų profesionalumu. Jie tikrai atras jėgų, kad likusius mačus sužaistų reikiamu lygiu.

– Paskutiniame mače su Juodkalnija anksti praleistas įvartis išmušė komandą iš vėžių, neberado savo žaidimo, ar akcentuojate žaidėjams, kad praleidus įvartį tuo rungtynės dar nesibaigia?

– Žinoma, praleistas įvartis suduoda psichologinį smūgį. Dėl plano „B“, pavyzdžiui, jei vidurio gynėjas pereina į atraminio saugo poziciją jau yra kažkoks plano pasikeitimas. Vieni mato kaip planą „B“, kiti – kaip desperaciją ar chaosą.

Žaidėjus mačui ruošiame nepriklausomai nuo rezultato. Labai sunku praleidus įvartis, reikia aibės metų aukšto lygio futbolo, kad sugebėtum nereaguoti į neigiamą rezultatą, o atvirkščiai – jis tave motyvuotų. Tiesiog kito kelio nėra.

– Ar po prastų rungtynių su Juodkalnija nesijaučia slogios nuotaikos rūbinėje?

– Po pralaimėjimo euforijos nebūna, bet ir tame mače buvo gerų momentų. Savaime suprantama, kad žmonės mato tik galutinį rezultatą. Mes į tai žiūrime kiek kitaip: buvo ir kamuolio kontrolės aukštas procentas, susikūrėme pakankamai gerų momentų, kai galėjome pasiekti įvartį. Šiai dienai didžiausia bėda – susikurtų progų realizacija.

C diviziono 4 grupės rikiuotė (vieta, rinktinė, komanda, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčių santykis, taškai):

1.Serbija42205:28
2.Juodkalnija42116:37
3.Rumunija41304:36
4.Lietuva40042:90

Tris dienas nacionalinė komanda nuo antradienio treniravosi Vilniuje, o penktadienį atskrido į Rumuniją, čia lapkričio 17 d. šeštadienį 21:45 val. susitiks su šios šalies rinktine.

Lapkričio 20 d. lauks paskutinės Europos tautų lygos rungtynės Belgrade su Serbijos nacionaline komanda.

Lietuvos futbolo rinktinės sudėtis:

Vartininkai

Ernestas Šetkus (Haifos „Hapoel“, Izraelis)

Džiugas Bartkus (Kirjat Šmonos „Hapoel Ironi“, Izraelis)

Emilijus Zubas (Tel Avivo „Bnei Yehuda“, Izraelis)

Gynėjai

Algis Jankauskas (Marijampolės „Sūduva“)

Vaidas Slavickas (Marijampolės „Sūduva“)

Rolandas Baravykas (Vilniaus „Žalgiris“)

Linas Klimavičius (Vilniaus „Žalgiris“)

Justinas Januševskij („Trakai“)

Markas Beneta („Kauno Žalgiris“)

Egidijus Vaitkūnas („Minsk“, Baltarusija)

Edvinas Girdvainis („Kesla“, Azerbaidžanas)

Saugai

Arvydas Novikovas (Balstogės „Jagiellonia“, Lenkija)

Vykintas Slivka (Edinburgo „Hibernian“, Škotija)

Deimantas Petravičius („Fakirk“, Škotija)

Giedrius Matulevičius („Sūduva“)

Artūras Žulpa (Kostanajaus „Tobol“, Kazachstanas)

Daniel Romanovskij („Zemun“, Serbija)

Domantas Šimkus (Vilniaus „Žalgiris“)

Modestas Vorobjovas („Trakai“)

Donatas Kazlauskas („Trakai“)

Gratas Sirgėdas („Kauno Žalgiris“)

Puolėjai

Fedor Černych (Maskvos „Dinamo“, Rusija)

Darvydas Šernas (Džizako „Sogdiana Jizzakh“, Uzbekistanas)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)