Jonavoje preliminarų etapą įveikę kauniečiai vėliau pateikė staigmeną ir Slovakijoje vykusiame pagrindiniame etape, kuriame sugebėjo nukauti ir grupės favoritu laikytą „Araz“ klubą iš Azerbaidžano. „Vytis“ šiame UEFA Futsalo Čempionų lygos sezone nepatyrė dar nei vienos nesėkmės, iškovojo visas 6 įmanomas pergales, įmušė 29 įvarčius ir praleido vos 6. Dabar laikinosios sostinės komandos laukia dar vienas iššūkis – elitinio etapo kovos vyks lapkričio 14-17 dienomis Lietuvoje ir drebins Alytaus miesto areną.

Grupėje ne tik „Inter“ su Ricardinho

Alytuje stipriausios Lietuvos salės futbolo komandos lauks stipriausia Europos komanda Ispanijos „Inter“ bei Belgijos ir Slovėnijos čempionai „Halle-Gooik“ bei „Dobovec“. Aiškus grupės favoritas yra geriausio planetos salės futbolininko vedamas „Inter“, tačiau pasak „Vyčio“ lietuvių, nereikia pamiršti ir kitų komandų.

„Lengva nebus su niekuo – čia elitinis etapas, kuriame liko 16 stipriausių Europos komandų ir tai daug ką pasako. Taip, „Inter“ yra favoritai, bet kaip matome, jie buksuoja Ispanijos čempionate ir nedemonstruoja geriausio savo žaidimo. Aišku, šalies čempionatas ir mačai Europoje yra visai kas kita. Grupėje bus dar dvi komandos, kurios taip pat yra labai pajėgios ir yra akivaizdu, kad mes negalime sau leisti galvoti tik apie „Inter“ ir Ricardinho“, – portalui futbolas.lt pasakojo „Vyčio“ kapitonas Justas Zagurskas.

Tiesa, pats futbolininkas pripažino, jog labai norėjo ir laukė, kad burtai lemtų dvikovą būtent su penkis kartus geriausiu pasaulio salės futbolininku išrinktu Ricardinho. „Tiesą sakant, tikrai labai norėjau, kad gautume „Inter“ komandą. Žiūrėjau burtų traukimo ceremoniją tiesiogiai, pamačiau, kad gavome komandą iš Rusijos, bet kai paaiškėjo, kad jie negali būti mūsų grupėje, iš karto sukilo mintys apie „Inter“ ir taip nutiko. Tikrai labai apsidžiaugiau, kad tokia komanda su tokio lygio žaidėjais atvyksta į Lietuvą“, – interviu metu atskleidė pernai ir Gruzijoje žaidęs J. Zagurskas.

Komandos draugui pritarė ir Lukas Sendžikas. Lietuvos salės futbolo rinktinės narys atviravo, kad jei ne „Inter“ su Ricardinho, jis būtų laukęs „Barcelonos“ bei antrindamas J. Zagurskui pridėjo, kad grupėje teks kovoti su visomis komandomis. „Kai praėjome etapą Slovakijoje, turbūt visi norėjome gauti „Barceloną“ arba „Inter“ su Ricardinho, tad burtai iš esmės pavyko. Juk į Lietuvą atvyksta tikrai neeilinio lygio komanda. Aišku, nereikia galvoti tik apie „Inter“, nes grupėje yra ir kitos komandos, kurios lygiai taip pat gerai žaidžia ir neatsitiktinai yra šiame etape. Taip, „Inter“ yra favoritas, bet lengva nebus su niekuo“, – teigė Lukas Sendžikas.

Pokyčiai trenerių štabe ir Misturos autoritetas

Preliminaraus UEFA Futsalo Čempionų lygos etapo metu Kauno „Vyčiui“ vadovavo ukrainietis Pavelas Pikalovas, tačiau nepaisant įvykdytų uždavinių, po šio etapo su juo klubas atsisveikino ir į jo vietą pakvietė Luciano Luizą, dar kitaip žinomą kaip Misturą. Tai praeityje garsus salės futbolininkas, kuris žaisdamas stipriausioje Brazilijos futbolo lygoje buvo vienas rezultatyviausių ir nusileido tik vienai didžiausių futsalo žvaigždžių Falcao. Tapęs treneriu jis vadovavo Brazilijos studentų rinktinei ir ne vienam stipriausios lygos klubui, o dabar atvyko į Lietuvą ir atvedė „Vyčio“ komandą į elitinį Čempionų lygos etapą.

„Vyčio“ lietuvių teigimu, pokyčiai trenerių štabe įnešė daug naujovių ir pozityvių dalykų, o J. Zagurskas išskyrė šio trenerio autoritetą.

„Pasikeitė tikrai daug kas: pradedant žaidėjų atsinešimu į treniruotes, baigiant pačių treniruočių metodika. Galiu pasakyti, kad dabartinis treneris turi gerokai didesnį autoritetą, jo labiau klauso legionieriai. Tai, kokį salės futbolo taktikų žinių bagažą turi mūsų treneris, yra neįtikėtina. Mums labai pasisekė turėti tokį specialistą, kuris rungtynių metų gali keisti taktiką, visą žaidimo planą ir greitai bei kokybiškai analizuoti įvykius aikštėje. Su juo sunkiai ruošiamės ir laukiame sunkių rungtynių Alytuje. Labai daug dėmesio skiriame taktiniam pasiruošimui, nes žaidžiant prieš tokiu grandus tai yra būtina. Žinoma, taktika menkai padės, jei nebūsime pasiruošę fiziškai, tad ties šiuo komponentu taip pat liejame labai daug prakaito“, – komandos vidaus reikalus aptarė J. Zagurskas.

L. Sendžikas tuo metu prisiminė, kad iš pradžių pokyčiai trenerių štabe buvo netikėti, bet vėliau viskas stojo į savo vietas ir davė naudos. „Trenerių pasikeitimas tada buvo kiek netikėtas, nes su treneriu iš Ukrainos Jonavoje pavyko įvykdyti tikslus, bet pasirodo, kad sprendimas buvo geras – pavyko patekti į elitinį etapą. Kalbant apie naujojo trenerio įneštus pokyčius, tai visų pirma reikia kalbėti apie taktiką ir visai kito lygio treniruotes. Aš asmeniškai esu labai patenkintas šiuo treneriu ir jo atliekamu darbu, nors treniruotės tikrai nėra lengvos ir jų yra daug.

Palaikome itin aukštą tempą, daug dirbame tiek taktiškai, tiek fiziškai. Labai svarbu elitinio etapo metu būti pasiruošus tinkamai, todėl dėl tokių treniruočių nei vienas nesiskundžiame, nes jei norime kažką nuveikti ir ten, privalome sunkiai dirbti. Manau, kad stipriai tobulėjame tiek individualiai, tiek kaip komanda, nes suprantama, kad pradžioje visiems reikėjo laiko apsiprasti ir įsivažiuoti. Kaip bebūtų, dabar judame į priekį, treniruojamės ir keliame savo lygį“, – svarstė futbolininkas.

Sunkiausias dalykas – kalbos barjeras

Naujasis komandos strategas angliškai praktiškai nešneka, tad tiek treniruočių, tiek rungtynių metu šneka portugališkai. Lygiai taip pat, kaip ir didžioji legionierių dalis. Tik legionierius Rafa ir brazilišką desantą į Lietuvą atgabenęs Guilherme šneka angliškai, tad jie yra savotiška jungtis tarp lietuvių ir legionierių „Vytyje“. Tai, be jokios abejonės, tampa savotišku iššūkiu futbolininkams.

„Rungtynių metu būna sunkiau suprasti, ką treneris sako, bet treniruočių procese viskas yra paprasčiau, nes yra pavertėjauti galintis Guilherme, turime ir Rafą. Kaip bebūtų, stengiamės vieni kitus suprasti ir kalbėti futbolo kalba. Legionieriai kai ką moka pasakyti angliškai ar net lietuviškai, mes esame kažką pramokę portugališkai, tad galima sakyti, kad jau jaučiame vieni kitus ir viskas yra tvarkoje“,– apie kalbos barjerą kalbėjo „Vyčio“ kapitonas, kuriam kartais tenka taip pat pavertėjauti.

L. Sendžikas taip pat pasakojo, kad sunkiausia šiuo atveju būna ne treniruočių, o rungtynių metu, kai laiko sustoti ir viską išsiaiškinti nėra tiek daug. „Treniruotėse nėra sunku, nes visada gali paklausti to paties Rafos ar dažnai treniruotėse dalyvaujančio Guilhermes. Tuo metu rungtynių metu, taip, būna momentų, kai sunkoka suprasti, bet viskas vis tiek daugiau ar mažiau suprantama. Sugebame ir pajuokauti, ir rimtai pakalbėti“, – komandos draugui pritarė L. Sendžikas.

Elitinis turnyras Lietuvoje – dar vienas puikus šansas

Jonavoje surengtas preliminarus UEFA Futsalo Čempionų lygos etapas, gauta teisė organizuoti 2020-ųjų Pasaulio salės futbolo pirmenybes ir U-19 Europos salės futbolo čempionato atrankos etapą – tokie yra Lietuvos metai salės futbole. Dabar laukia dar vienas išbandymas – Elitinis UEFA Futsalo Čempionų lygos etapas Alytuje.

„Lietuvoje buvo puikiai suorganizuotas preliminarus UEFA Futsalo Čempionų lygos etapas, mūsų vadovybė tikrai puikiai padirbėjo, gavo padėkas ir todėl sulaukė pasitikėjimo net ir elitinio etapo turnyrui. Tai didelis įvertinimas ir manau, kad Darius Gurskis įnešė daug indėlio ir į tai, kad Lietuvoje vyks Pasaulio salės futbolo čempionatas“, – pažymėjo J. Zagurskas.

Savo ruožtu L. Sendžikas tikisi, kad elitinio etapo kovos Alytuje ir garsūs salės futbolo pasaulio komandų bei žaidėjų vardai dar labiau sukels susidomėjimą šia sporto šaka ir padės rimtą pamatą ateinančioms Pasaulio salės futbolo pirmenybėms.

„Aš labai tikiuosi, kad šiame turnyre žmonės pamatys aukščiausio lygio salės futbolo kovas su aukščiausio lygio salės futbolininkais ir tas susidomėjimas šia sporto šaka dar labiau išaugs. Tai puiki proga padėti gerą pamatą ir vėliau kiek įmanoma daugiau užpildyti tribūnas Pasaulio salės futbolo čempionato metu“, – užbaigė futbolininkas.