Strategai vienas po kito atsisako „Real“ imperijos valdovo Florentino Perezo pasiūlymų ir dėl įvairių priežasčių nesiruošia perimti Čempionų lygos nugalėtojų šturvalo – vieniems stinga drąsos rūbinėje, kiti nenori palikti ilgus metus puoselėtų komandų. Į J. Lopetegui vietą stoti bus sunku visiems, nes komandoje klaidų bei problemų apstu. Viena iš jų – perėjimų lango politika.

Dveji metai – vienas pajėgus naujokas

Per pastaruosius tris vasaros perėjimų langus Madrido „Real“ paliko trys svarbūs futbolininkai, turėję didesnę ar mažesnę rolę pirmoje komandoje – Pepe, Jamesas Rodriguezas bei Cristiano Ronaldo.

Jei pirmų dviejų išvykimą kompensavo atitinkamai Raphaelis Varane‘as bei Isco, tai geriausio planetos futbolininko pakeisti negali niekas. Po puikaus Cristiano starto Italijoje, keli „Real“ fanai, rungtynėse iškėlę plakatą „Kam reikia Ronaldo?“, turbūt jau graužiasi nagus, be savo legendos matydami Madrido ekipą šeštoje lentelės vietoje po vienuolikos turų.

Dėl Ronaldo išvykimo nepasitenkinimą reiškė ir buvusio ekipos stratego J. Lopetegui tėvas, teigęs, jog parduodama portugalą, ekipa iš jo sūnaus „pavogė“ 50 įvarčių. Ko gero, daugelis pritartų šiam teiginiui, tačiau tik ne klubo savininkas Florentino Perezas.

Cristiano Ronaldo

Ispanas šį sezoną šansą suteikia tautiečiui Marco Asensio, kuris, savininko akimis, turėtų pakeisti Ronaldo, tačiau saugas gautą progą išnaudoja ne itin produktyviai. Sezono pradžioje keliais rezultatyviais perdavimais blykstelėjęs ispanas pastaruoju metu užtilo. Po pralaimėto mačo Maskvos CSKA ekipai Čempionų lygoje, Asensio sėdo ant suolo ir tik dvejas iš penkerių sekusių rungtynių pradėjo starto sudėtyje.

Tačiau „Real“ problema nėra tik Ronaldo pamainos stygius. F. Perezas nesiruošia pirkti naujų futbolininkų iš „Galacticos“ (liet. žvaigždžių) kategorijos ir pastaruoju metu į pirmąją komandą bando integruoti kuo daugiau „Castilla“ akademijos jaunių.

Šią vasarą ekipą papildžiusį vartininką Thibaut Courtois galima drąsiai vadinti vieninteliu „Real“ pirmos komandos pirkiniu per pastaruosius tris sezonus. Taip, ekipa įsigijo gausybę talentų – Dani Ceballosą, Theo Hernandezą, Alvaro Odriozolą ar Vinicius Jr. – tačiau visi jie dar tik laukia savo šanso užribyje arba šildo atsarginių suolą.

Vienas iš nedaugelio šio sezono naujokų blykstelėjimų įvyko praėjusį savaitgalį – krašto puolėjas Vinicius pelnė debiutinį įvartį „Real“ gretose rungtynėse su „Valladolid“.

Brazilo rezultatyvus mačas buvo bene geriausias šio sezono pasirodymas tarp visų „Real“ naujokų. Deja, nieko panašaus į gerą pasirodymą kol kas nedemonstruoja vienintelis pastarojo meto stambus ekipos pirkinys Thibaut Courtois.

Belgas per devynerias rungtynes „La Ligoje“ kamuolį iš vartų tinklo traukė net 13 kartų. Palyginimui, praėjusį sezoną „Chelsea“ gretose „Premier“ lygoje, 13 įvarčių T. Courtois praleido beveik įpusėjus sezonui – po šešiolikos rungtynių.

Ne itin sėkmingame sezone „Chelsea“ ekipai, belgas vidutiniškai praleisdavo vos po 0,91 įvarčio per mačą, tačiau Čempionų lygos laimėtojo gretose praleistų įvarčių vidurkis siekia 1,4 per 90 minučių.

Turbūt teiginys, jog Anglijos čempionatas yra kur kas konkurencingesnis negu Ispanijos, nenuskambės melagingai, tad belgas išties yra ne pačios geriausios sportinės formos. Kita vertus, praleistas įvarčių kiekis signalizuoja ir trapią gynybos liniją.

Thibaut Courtois

Nykstantys veteranai

Neseniai geriausiu Europos futbolininku išrinktas Luka Modričius sezono pradžioje, atrodo, jau aplenkė savo karjeros piką.

Pasaulio pirmenybes neregėtoje aukštumoje pabaigęs kroatas naujų futbolo metų pradžioje atrodo išsekęs po ilgo žaidimo nacionalinėje komandoje, dažnai rungtynes pradeda ant atsarginių žaidėjų suolelio arba yra keičiamas. Šį sezoną Luka 90 minučių sužaidė tik šešis kartus per 15 rungtynių.

Nemenkai prie 33-ejų kroato išvarginimo prisideda ir rinktinių pertrauka, kur Modričius yra visiškai nekeičiamas bei turi susidurti su stipriais oponentais iš Anglijos ir Ispanijos.

Nuovargio padariniai ypač akivaizdūs buvo rugsėjo mėnesį vykusioje kroatų akistatoje su Ispanijos rinktine, kai pasaulio vicečempionai buvo sutriuškinti šešiais įvarčiais.

Ko gero, galėjo būti idealus scenarijus, jei po pasaulio čempionato Modričius būtų aukštai pakelta galva palikęs rinktinę ir susitelkęs į klubinį futbolą, kadangi kroatai tokį pasiekimą, vargu, ar greitai pakartos, o kito stambaus turnyro metu Modričiui jau bus 35-eri metai.

Luka Modričius

Akivaizdu, jog atėjo ir Sergio Ramoso eilė pamažu pasitraukti bei vietą užleisti jauniems talentams. Ispano forma pastaruosius metus yra žemiausiame karjeros taške ir tai, be abejonės, yra viena iš klubo prasto starto priežasčių.

Nykstantį Ramosą pastebi ir ištikimiausi klubo sirgaliai. Po sutriuškinimo rungtynėse su „Barcelona“, Madrido ekipos fanų kantrybės taurė buvo artipilnė ir šie jau rezgė protesto prieš būtent Sergio Ramosą planus.

Situacijos nesušvelnino ir po nuaidėjusio „El Clasico“ švilpuko gynėjo mesti kaltinimai komandos draugui Casemiro, esą dėl atraminio saugo kaltės „Real“ buvo sutriuškinti. Tik tinkamu laiku surengtas ekipos vadovų susitikimas su fanų klubo atstovais numalšino kilti galėjusią audrą.

Apie prieštaringai vertinamą Ramosą gandai sklinda ir iš komandos rūbinės. Buvusį futbolo žurnalistą Ianą McGarry pasiekė informacija, jog komandos viduje Sergio Ramosas yra didžiausia problema ir ją kuo greičiau reikia šalinti.

Neva, šio proceso nori komandos futbolininkai, tačiau kuris naujas strategas būtų toks drąsus ir bandytų apkarpyti sparnus 13 metų klube praleidusiam kapitonui?

Marcelo ir Sergio Ramos

Užsitęsiančios trenerio paieškos

Kol kas – nė vienas. Madrido „Real“ trenerio paieškos gali vykti ilgiau nei to nori ekipos fanai, o komandos vairą laikinai perėmė buvęs klubo futbolininkas bei rezervinės komandos strategas Santiago Solari. Prisiminkime, jog paskutinį kartą, kuomet akademijos treneris sėdo į vyriausiojo trenerio postą, „Real“ laimėjo tris Čempionų lygos karūnas iš eilės, tačiau tuomet buvo Ronaldo era.

Vidutiniškus rezultatus su B komanda demonstravęs (5 pergalės per 11 mačų) Solari patirties, skirtingai nei jo pirmtakas Zinedine‘as Zidanas, pirmoje komandoje neturi ir beveik akivaizdu, jog šis argentiniečio paskyrimas komandos strategu yra tik laikinas.

„Real“ sprendimus turi atlikti greitai, kadangi Ispanijos čempionato taisyklės nurodo, jog sezono metu trenerį atleidusi ekipa įregistruoti naują strategą turi dvi savaites – tiek laiko suteikiama laikinam treneriui ir po šio laikotarpio klubai turi priimti sprendimą.

Realus variantas, jog Santiago Solari liks trenerio poste kuriam laikui, galbūt, net iki sezono pabaigos, kadangi ilgalaikio trenerio paieškos gali užtrukti.

Tiesą sakant, jos jau užtruko – strategai vienas po kito „Real“ pasiūlymus atmetė arba iš anksto leido suprasti, jog į karališkojo klubo vairininko kėdę nesės.

Vienas pirmųjų tai paskelbė ilgai su Madrido ekipa sietas Antonio Conte. Šiuo metu be darbo esantis italas baiminasi, jog nesuvaldys „Real“ rūbinės, tuo abejoja ir tas pats S. Ramosas, su užuominomis teigęs, jog A. Conte jam nebus autoritetas, jei atvyks į komandą.

Spaudimo sėdint karštoje kėdėje pabijojo ir labai siaurą trenerio CV turintis Michaelis Laudrupas.

Danų kilmės strategas itin galingų klubų netreniravo niekada, tad „Real“ pasiūlymas buvusiam „Swansea“ strategui nustebino visą futbolo pasaulį. Visgi Laudrupui atstovaujantis agentas atskleidė, jog toks karjeros šuolis būtų per aukštas jo klientui.

Spaudoje taip pat prie „Real“ vardo kurį laiką šmėžuoja treniravimo mohikanų Arsene‘o Wengero bei Juppo Heynckeso pavardės, tačiau, vargu, ar atitinkamai 69-erių bei 73-ejų metų sulaukę futbolo vilkai dar gali pasigirti tokiu pat treniravimo lygiu kaip geriausiais laikais.

Ko gero, realiausi variantai šiuo metu yra trys – Jose Mourinho, Mauricio Pochettino bei Leonardo Jardimas.

Jeigu pirmasis jau įrodė savo vertę bei į Madridą grįžtų su dideliais lūkesčiais, kiti du yra jauni treneriai, kuriems neabejotinai reiktų laiko atliekant didelį karjeros šuolį.

Visgi J. Mourinho iš šios trijulės, bent jau kol kas, atrodo mažiausiai realus variantas.

„Manchester United“ klube portugalas pamažu atranda laimintį vienuoliktuką ir, ko gero, ekipos sezono viduryje jau nebepaliks.

Jei „Real“ Lopetegui būtų atleidę mėnesiu anksčiau, galbūt Mourinho jau būtų grįžęs į ankstesnę darbovietę Madride.

Visgi šiuo metu visam „Real“ klubui, o ypač Florentino Perezui, svajonių treneris yra Mauricio Pochettino. Argentinietis praeityje jau treniravo komandą Ispanijoje, kuomet dirbo Barselonos „Espanyol“ klube, tad „Barcos“ fanų antipatijas strategas jau spėjo užsitarnauti ir Madride būtų mėgstamas.

Tačiau svarbiausia – Pochettino yra idealus treneris Perezo diegiamai ideologijai klube – talentų ugdymui. Pastaraisiais metais „Real“ nustojo pirkti jau paruoštus produktus ir fokusuojasi į nenugludintus futbolo deimantus, o „Tottenham“ klube dirbantis Pochettino taip pat yra šios filosofijos šalininkas.

Argentinietis nešvaisto pinigų skambioms pavardėms Šiaurės Londone, o puikus to pavyzdys – Dele Alli. Vos už penkis milijonus eurų klubą papildęs saugas jau spėjo tapti vienu ryškiausių „Tottenham“ žaidėjų ir visa tai – Pochettino dėka.

Šiuo metu aplinkybės argentiniečiui atvykti į Madrido „Real“ yra tiesiog puikios. Didžioji dalis komandos lyderių – Modričius, Ramosas, Marcelo bei Karimas Benzema – jau įkopė į ketvirtą dešimtį, geriausi futbolininkų metai jau praeityje ir per artėjančius kelis sezonus būtų puikus laikas į komandą iš lėto integruoti ilgalaikes pamainas veteranams.

O rinktis „Real“ iš ko tikrai turi. Jesusas Vallejo, Federico Valverde ar tas pats Vinicius Jr. vis labiau artėja prie momento, kuomet taps pajėgiais ginti karališkojo klubo spalvas pirmoje sudėtyje, tad treneris, galintis suvaldyti kartų kaitą komandoje, bus laukiamas Madride. Galbūt, net ir iki sezono pabaigos.

„La Liga“ čempionato rikiuotė (vieta, komanda, rungtynės, pergalės, lygiosios, pralaimėjimai, įvarčių santykis, taškai):

1.Barcelona1173131:1424
2.Espanyol1163215:821
3.Sevilla1162322:1320
4.Atl. Madrid1155113:620
5.Alaves1162315:1120
6.Real Madrid1152416:1417
7.Levante1152417:1617
8.Getafe1144311:916
9.Valladolid114439:916
10.Girona1144313:1416
11.Celta Vigo1135320:1614
12.Eibar1142512:1814
13.Real Sociedad1134412:1313
14.Betis113448:1213
15.Valencia111827:911
16.Villarreal112459:1110
17.Ath Bilbao1117311:1610
18.Leganes112369:169
19.Rayo Vallecano1113712:236
20.Huesca111379:236

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)