Praėjusią savaitę prasidėjo tribūnų griovimo darbai – bus paliktos tik atraminės konstrukcijos, kurias dar reikės sutvirtinti, kad atitiktų visus saugumo reikalavimus. Visos kitos senos konstrukcijos – griaunamos, vietoje jų statomos naujos.

Šiuo metu stadione jau nebeliko senosios švieslentės, dviejų iš keturių apšvietimo bokštų, visų plastikinių kėdžių. Per artimiausius porą mėnesių bus baigtos griauti visos tribūnos.

Senasis stadionas buvo C formos, o po rekonstrukcijos Kaunas turės ovalo formos stadioną.

Tai reiškia, kad visą stadioną juos tribūnos, kurios bus uždengtos stogu. Anksčiau vienoje stadiono pusėje tribūnos nebuvo – televizijos transliacijų metu akis dažnai krypdavo į greta esančio Ąžuolyno parko medžius.

Senoji švieslentė jau išmontuota, o jos vietoje jau nuo lapkričio antros pusės prasidės polių kalimo bei naujos tribūnos statybos darbai.

Iki šiol stadione tilpo apie 9 tūkst. žiūrovų, o po rekonstrukcijos jų čia tilps apie 15 tūkst.

Rekonstrukcijos konkurso laimėtoja Turkijos bendrovė „Kayi Insaat Sanayi ve Ticaret“ pastatyti aukščiausius UEFA reikalavimus atitinkančią sporto bazę įsipareigojo per porą metų.

„Šiuo metu stadione pluša 50 statybininkų, iš jų lietuviai. 25 darbuotojai užimti griovimo darbais, 15 turkų darbuotojų ir 10 specialistų, atsakingų už saugumą. Statybininkų skaičius vis augs, kovo gale, planuojame, kad statybų aikštelėje iš viso bus apie 150 žmonių. Iš Turkijos atvyks mūsų patyrę specialistai“, - stadione kalbėjo statybų vadovo pavaduotojas Doguscan Karakus.

Permainos per 20 mėnesių

Planuojama, kad S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukcijos darbai bus užbaigti per 20 mėnesių, čia tikimasi sutikti jau 2020 m. vasaros sporto sezoną.

Stadione vyks ne tik fubtolo, bet ir lengvosios atletikos varžybos – čia galės sportuoti ne tik profesionalai, bet ir mėgėjai, kaip būdavo ir iki šiol. Tvirtinama, kad erdvė atsivers ir kultūriniams renginiams – čia vyks ir dainų švenčių renginiai, ir koncertai.

Per muzikos koncertus stadionas talpins iki 30 tūkst. žmonių.

Šalia stadiono numatoma įrengti požeminę automobilių stovėjimo aikštelę, kurioje bus 750 vietų automobiliams.

Išskirtinis projekte numatytas sprendimas – iš medžio sukurta fasadinė stadiono dalis. Stadionas turės modernią šildomą dangą ir atitiks aukščiausios 4-os UEFA kategorijos reikalavimus.

Planuojama, kad stadiono atidarymo rungtynėse Kaune bus galima išvysti ir garsųjį Londono „Chelsea“ futbolo klubą.

Kaip teigia Kauno savivaldybė, su Turkijos kompanija „Kayi Construction“ pasirašytoje sutartyje numatyta, kad ši įmonė S. Dariaus ir S. Girėno stadioną per 20 mėnesių rekonstruos už 34,95 mln. eurų.

Greta šios sumos sutartyje įrašytas ir kitas skaičius, siekiantis 46 mln. eurų. Savivaldybės atstovų teigimu, viešųjų pirkimų procedūros numato būtinybę į sutartį įtraukti išlaidas galimiems papildomiems neplanuotiems darbams.

„Per 5 dienas neliks visų tribūnų, liks tik atramos. Jos bus panaudotos, bus pakeisti tik perdengimai.
Turime daug patirties tokio pobūdžio veikloje, esame dirbę su daugiau nei 15 panašių projektų visame pasaulyje. Lietuvoje pavyksta spręsti visas iškylančias problemas, lietuviai mielai mums padeda, kol kas darbo eigoje jokių staigmenų nebuvo, viskas yra kontroliuojama", - sakė Doguscan Karakus.

Kauno Žaliakalnio mikrorajone esantis S. Dariaus ir S. Girėno stadionas yra seniausias Lietuvoje sporto ir kultūros renginiams skirtas statinys. 1921 metais Kauno savivaldybės išnuomotame Lietuvos fizinio lavinimo sąjungai žemės sklype buvo įrengta futbolo aikštė ir bėgimo takai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)