Šeštadienio vakarą Jungtinę Karalystę sukrėtė tragiškos žinios iš Lesterio miesto, kur po Anglijos „Premier“ lygos rungtynių nukrito ir sprogo iš stadiono nesėkmingai pakilęs sraigtasparnis.

Oro transporto priemonė priklausė „Leicester City“ klubo savininkui – V. Srivaddhanaprabhai.

Kurį laiką buvo neįvardijama, ar juo skrido pats klubą valdęs 61-erių tailandietis, tačiau naktį iš sekmadienio į pirmadienį oficialiai patvirtinta, jog V. Srivaddhanaprabha ir dar keturi su juo sraigtasparniu skridę asmenys žuvo.

Kartu su „Leicester City“ savininku žuvo tailandiečiai Nusara Suknamai ir Kavenporn Punpare, dirbę verslininko valdomoje kompanijoje.

Taip pat šis nesėkmingas skrydis paskutiniu tapo dviems britų pilotams – Ericui Swafferiui ir Isabelai Rosai Lechowicz.

Gedi Lesterio miestas, Tailandas, komandos futbolininkai, visa Anglijos ir pasaulio futbolo bendruomenė.

Gedi ir bando kuo daugiau sužinoti, kas buvo ir ką nuveikė šis paslaptingas žmogus, europiečiams sunkiai ištariama pavarde – V. Srivaddhanaprabha?

Pradžioje pašieptas kaip valdžios ištroškęs ir pinigų neturintis kur dėti atvykėlis iš Rytų, V. Srivaddhanaprabha apie futbolą iš tikrųjų neišmanė nieko. Nepaisant to, tam tikra prasme jam iš nieko pavyko sukurti stebuklą.

Jis niekuomet nedavė interviu. Taip mylimas Lesteryje žmogus liko visiems savotiška mįsle. Jam patiko gyventi Didžiojoje Britanijoje ir neribotai naudotis savo dideliais turtais. Jis dažnai buvo matomas britų karališkoje aplinkoje, su sūnumis dalyvavo polo varžybose. Jis išties mėgavosi britų elito gyvenimo būdu.
J. Headas

„Jis buvo milijardierius – labai turtingas ir sėkmingas žmogus. Tačiau kartu kuklus ir mielas“, – BBC pasakojo „Leicester City“ klubo apžvalgininkas Ianas Stringeris.

Žurnalistas dalyvavo šventiniame vakarėlyje, kurį komanda surengė po istorinio triumfo 2016 metais anglų „Premier“ lygoje. Būtent tuomet V. Srivaddhanaprabha paskelbė, kad aukoja 1 mln. svarų sterlingų Karališkajai Lesterio ligoninei. Jau tada jis buvo maždaug 2,9 milijardo svarų sterlingų vertės turtą valdžiusios kompanijos „King Power International Group“ galva.

„Leicester City“ komandą V. Srivaddhanaprabha įsigijo 2010 metais už 39 mln. svarų sterlingų, padengė skolas ir po šešerių metų, lažybų kontoroms statant 5000 prieš 1, laimėjo Anglijos čempionatą. Šis stebuklas įvardijamas kaip didingiausia visų laikų sporto istorija.

Tapti ketvirtu turtingiausiu Tailando žmogumi pradėjus verslą 1989 metais – beprotiškas pasiekimas.

Tačiau V. Srivaddhanaprabha labai saugojo savo privatumą ir beveik nedalijo interviu. Apie Lesterio klubo „pelenės pasakos“ architektą žinomi faktai yra labai šykštūs.

„Tailande jo įvaizdis gal kiek skyrėsi. Čia jis puikiai žinomas, kaip „King Power“ įkūrėjas, kontroversiškos Tailando neapmuitinamų prekių (duty-free) monopolijos savininkas. Per pastaruosius 20-30 metų, suklestėjus turizmui, jo verslas labai greitai šovė į viršų“, – pasakojo BBC Pietryčių Azijos žurnalistas Jonathanas Headas.

Sraigtasparnis, kuriuo po rungtynių išskrisdavo Vicha Srivaddhanaprabha

Anot jo, V. Srivaddhanaprabha nebuvo linkęs brautis į viešumą, o jo kompanija – taip pat gana uždara. Kinų kilmės vyras susilaukė keturių vaikų, kurie visi įsitraukę į „King Power“ kompanijos veiklą.

„Jis niekuomet nedavė interviu. Taip mylimas Lesteryje žmogus liko visiems savotiška mįsle. Jam patiko gyventi Didžiojoje Britanijoje ir neribotai naudotis savo dideliais turtais, – teigė J. Headas. – Jis dažnai buvo matomas britų karališkoje aplinkoje, su sūnumis dalyvavo polo varžybose. Jis išties mėgavosi britų elito gyvenimo būdu“.

Išgarsėjęs kaip dosnus rėmėjas ir didelių socialinių projektų kūrėjas, V. Srivaddhanaprabha sulaukė ir Tailando karališkos aplinkos pripažinimo.

Milijardieriaus ranka buvo jaučiama ir Lesterio klube. Pavyzdžiui, jis atskraidindavo į Angliją budistų vienuolius, kad šie prieš rungtynes palaimintų žaidėjus ir atneštų komandai sėkmę.

„Jis buvo išties mielas savininkas, pastabus ir dosnus savo aplinkai žmogus. Galėjo švęsti gimtadienį vaišindamas pyragu, galėjo nupirkti gėrimų kartu keliaujantiems komandos gerbėjams ar netgi juos pamaitinti. O prieš 10 dienų vietinė valdžia patvirtino 100 mln. svarų sterlingų vertės „Leicester City“ treniruočių bazės statybas“, – sakė apžvalgininkas I. Stringeris.

„Leicester City“ fanų klubo vadovas Cliffas Ginetta pritarė, kad savininko šeima Lesteryje buvo labai populiari ir mylima už tai, ką davė futbolui ir miestui.

„Miestas tarsi atsirado pasaulio žemėlapiuose. Milijonai buvo investuoti į klubą ir vietines ligonines, paaukota vaikų labdarai. Per Kalėdas V. Srivaddhanaprabhos šeima vaišino nemokamais menkių pyragėliais ir gėrimais. Tokie jie buvo“, – prisiminė jis.

Nors Lesterio klubo savininko šeima retai kalbėdavo viešai, 2016 metais BBC sporto redaktorius Dansas Roanas paėmė interviu iš V. Srivaddhanaprabhos sūnaus Aiyawatto.

„Tai stebuklas? Taip. Tai įkvėpimas ir žmonės apie tai kalba visame pasaulyje, – apie netikėtai laimėtą „Premier“ lygos titulą kalbėjo jis. – Tai tinka ne tik sportui, bet ir gyvenimui. Jei žmonės ims pavyzdžiu „Leicester“ komandą, kovos, mėgins, vieną dieną jiems pasiseks. Tai stebuklas miestui, žaidėjams, tačiau jie įdėjo daug darbo, kad tai pasiektų. Čia ne tik sėkmė.“

Claudio Ranieri – treneris, 2016 metais atvedęs „Leiscester City“ į „Premier“ lygos triumfą. Nors klubo gerbėjai ir itin aktyviai priešinosi menkai kam pažįstamo naujo savininko sprendimui prie klubo vairo pastatyti būtent šį strategą, jo rizika pasiteisino.

Dabar jau niekas negalėtų pasakyti, kad sprendimas 2015 metais atleisti Nigelį Pearsoną buvo neteisingas.

Iš pradžių italas nevertintas kaip geras treneris – esą jam trūko ambicijų ir paprasčiausios drąsos, tačiau milijardierius iš Tailando buvo šventai įsitikinęs savo pasirinkimu.

Žinoma, Lesterio sėkmė – didžiausias žaidėjų ir trenerio nuopelnas, tačiau būtent dėl to visiems laikams į Anglijos futbolo istoriją pateko ir V. Srivaddhanaprabha – žmogus, kurio pinigai sudarė palankias sąlygas sukurti infrastruktūrą, leidusią atsiskleisti talentingiems futbolininkams šalies mastais neturtingame klube.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)