Geriau nei buvo galima tikėtis, tačiau be apčiuopiamo rezultato taškų grafoje – Lietuvos nacionalinė komanda pirmą Tautų lygos sezoną atidarė pralaimėjimu namuose serbams 0:1.

Pasaulio čempionate vasaros pradžioje žaidę svečiai mušė du 11 m baudinius, sukūrė daugiau progų, kėlė 14 kampinių ir iš viso į vartus smūgiavo net 23 kartus (10 – į vartų plotą), bet rungtynių pabaigoje patys turėjo uoliai suktis gynyboje.

Serbijos rinktinė su Anglijos „Premier“ ir Italijos „Serie A“ lygų žvaigždėmis į kuklų LFF stadioną atriedėjo it prabangus limuzinas, kurio vairuotojas nusprendė pataupyti degalus ir pasivažinėti ekonominiu režimu.

To pakako minimaliai pergalei, bet lietuviai bent jau privertė varžovus keliskart nervingai pagraibyti pavarų svirtį.

Šeimininkų stratego Edgaro Jankausko nuomone, vertinant tik paskutines 15 minučių, jo auklėtiniai nusipelnė geresnio rezultato.

„Žaidėme su labai galinga rinktine, sudaryta iš pirmos kategorijos žvaigždžių. Tokią nulenkti ir uždaryti prie vartų, ką padarėme mačo pabaigoje, mums seniai nebuvo pavykę“, – sakė specialistas.

Nors pripažino, kad toli gražu ne viskas klojosi kaip iš pypkės.

Nors praėjusio pasaulio čempionato dalyviai pradėjo mačą labiau draugiškų nei oficialių rungtynių režimu, greitai pasipylė pavojingi smūgiai. O 38-ą min. lietuviai patys užsimaišė košę savoje aikštės pusėje.

Nekaltoje situacijoje Mantas Kuklys netiksliai perdavė kamuolį, kurį nugvelbė varžovai, ir viskas baigėsi Lino Klimavičiaus pražanga baudos aikštelėje prieš Aleksandrą Mitrovičių. Prie 11 m žymos stojęs Dušanas Tadičius E. Šetkui nepaliko jokių vilčių.

Baudinį „atsivežusio“ M. Kuklio žaidime apskritai buvo tiek broko, kad E. Jankauskas jį pakeitė Modestu Vorobjovu iškart po pertraukos.

Antrame kėlinyje žaidimo organizacija pasitaisė, ir Lietuvos rinktinė jau turėjo kuo atsakyti į oponentų išpuolius.

75 min. kontrataką tiksliu perdavimu nejuokais įsiūbavo A. Novikovas, bet laisvas likęs Fedoras Čenychas smūgiuodamas iš baudos aikštelės nepataikė į vartus.

Paskutinę pagrindinio laiko minutę Serbijos gynėjas Nikola Milenkovičius tiesiog padovanojo kamuolį po keitimo pasirodžiusiam Darvydui Šernui, tačiau šiam įveikti paskutinę kliūtį – vartininką Marko Dmitrovičių – buvo per sunki užduotis.

„Nerealizuoti momentai – skaudi mūsų bėda. Galbūt pritrūko meistriškumo ir šiek tiek sėkmės. Bet tikiu, kad anksčiau ar vėliau tos progos virs įvarčiais. Man svarbiausia, kad mes nebijotume, toliau atakuotume – ateis diena, kai bus tų įvarčių“, – komentavo E. Jankauskas.

Jo manymu, serbų klaidas dvikovos pabaigoje išprovokavo lietuviai.

„To pasiekėme sąžiningai dirbdami visas rungtynes, vargindami juos, spausdami. Nes šiaip sau tokia komanda nesuklys“, – teigė treneris.

Serbijos vairininkas Mladenas Krstajičius buvo kitokios nuomonės ir ją dėstė neslėpdamas pykčio.

„Paskutinės dešimt minučių mums turi tapti pamoka visam gyvenimui. Buvome nervingi, nebekontroliavome situacijos, o lietuviai kontratakavo.

Tai – koncentracijos problema. Nesvarbu, koks žaidėjas – naujas, nepatyręs. Tokių dalykų išvengti mokosi 16-mečiai, o ne rinktinės vyrai. Įsivaizduokite, kas būtų, jei Lietuva būtų nugalėjusi? Nesame kažkokie ypatingi favoritai, bet mūsų tikslas laimėti tokias rungtynes“, – savo auklėtiniams priekaištų turėjo M. Krstajičius.

Pasak jo, problemos prasidėjo nuo nerealizuoto antrojo 11 m baudinio, kuris esą išmušė serbus iš vėžių.

83 min. iki tol patikimai rungtyniavęs Artūras Žulpa prie savo vartų nesugebėjo atitverti nuo kamuolio Milošo Veljkovičiaus be pražangos, ir serbai gavo antrą progą smūgiuoti nuo 11 m. Bet šįkart E. Šetkus nuspėjo D. Tadičiaus sumanymą ir išgelbėjo nuo dar vieno įvarčio.

„Po rungtynių teisėjas pasakė, kad pirmas baudinys tikrai buvo, o dėl antro pajaučiau, kad ir jam lyg ir buvo kažkokių abejonių. Neįmušė, vadinasi, teisybė yra“, – arbitro iš Škotijos Bobby Maddeno sprendimus komentavo E. Jankauskas.

Apibendrindamas dvikovą jis vadino „labai sunkia, bet naudinga“.

„Prasidėjo ne taip, kaip norėjome, jautėsi mūsų jaudulys ir varžovų meistriškumas. Pirmame kėlinyje jis buvo ryškesnis, bet vyrai prisivertė, rado savyje jėgų priimti tokį ritmą. Antrame kėlinyje kovojome visai lygiai. Buvo pavojingų momentų prie mūsų vartų, bet ir patys susikūrėme keletą progų įvarčiams. Deja, nepavyko, bet palikome aikštėje širdį“, – svarstė E. Jankauskas.

Artimiausia dvikova lietuvių laukia pirmadienį Podgoricoje su Juodkalnijos rinktine.

DELFI paklaustas, ar toliau laikysis penkių gynėjų schemos, kuri, kaip ir tikėtasi, tapo žadėta naujove Lietuvos rinktinės žaidime, E. Jankauskas susimąstė.

„Tokie sprendimai priimami po vaizdo analizės. Manau, šiandien ši schema pasiteisino, tikrai nebuvo klaidinga. Tik, jei pastebėjote, pabaigoje ją pakeitėme, perkėlėme vieną žaidėją į atraminę zoną. Koks toliau bus mūsų išsidėstymas, priklausys nuo varžovų, nuo rezultato rungtynių metu, netgi nuo turimų žaidėjų. Kitas mačas – jau po trijų dienų, puikiai žinau, kaip sunku bus atsigauti. O keitimų, deja, daug neturime“, – samprotavo komandos vairininkas.

Kitose Tautų lygos C diviziono IV grupės rungtynėse penktadienį Rumunija namuose sužaidė 0:0 su Juodkalnija.

Dar dvejos Tautų lygos rungtynės Vilniuje vyks spalį: 11 dieną LFF stadione viešės rumunai, o 14 dieną – juodkalniečiai. Į C diviziono pusfinalį pateks tik grupės nugalėtojai, kurie toliau kovos dėl vienintelio kelialapio į 2020-ųjų Europos pirmenybes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)