37-erių „Sūduvos“ legenda puikiai pamena ir Marijampolės klubo debiutą Europos turnyruose. Prieš 16 metų „Sūduva“ tuometiniame Europos taurės turnyre sensacingai pranoko Bergeno „Brann“ (Norvegija) klubą, o antrame etape susitiko su Glazgo „Celtic“ klubu.

Tos akistatos su škotų flagmanu giliai įsirėžė „Sūduvos“ puolėjo atmintin: iš Marijampolės futbolininkų sudaryta komanda, sustiprinta keliais kauniečiais, akis į akį susidūrė su tą sezoną galingai žaidusia ekipa, kuri pavasarį pasiekė Europos taurių turnyro finalą.

Škotijoje pralaimėta 1:8, o vienintelį įvartį pelnė karjeros zenitą išgyvenęs T. Radzinevičius. Atsakomoji akistata Marijampolėje baigėsi škotų pergale 2:0.

„Celtic“ prieš mus nejuokavo. Pirmame mače prieš mus metė savo geriausią sudėtį, kurioje – ir Henrikas Larssonas. Primušė mums įvarčių, o antrame mače išleido antrą sudėtį. Bet nusivylimo nebuvo.
Tomas Radzinevičius

Anot T. Radzinevičiaus, jei tą 2002-ųjų sezoną ir „Sūduvos“ pasirodymą Europoje galima vadinti tam tikra išimtimi, tai dabartinė „Sūduva“ – jau nuoseklaus kelerių metų klubo darbo rezultatas.

Mintimis prieš būsimą „Sūduvos“ akistatą su „Celtic“ pasidalino ilgą laiką „Sūduvos“ simboliu vadintas ir šiuo metu Liberece gyvenantis T. Radzinevičius.

– Kokie prisiminimai iš tų 2002-ųjų „Sūduvai“ istorinių Europos kovų? Ir didžiulė euforija, ir kartu – skaudi realybė susidūrus su Glazgo „Celtic“?

– Tokių rungtynių neužmirši visą gyvenimą. Pirmąkart žaidėme Europoje, komandoje – visi marijampoliečiai, gal tik porą kauniečių mum padėjo. Turėjome gerų pamokų, matėsi akivaizdus lygių skirtumas. Bergeno „Brann“ komanda manė, kad mus įveiks pėsčiomis.

„Celtic“ prieš mus nejuokavo. Pirmame mače prieš mus metė savo geriausią sudėtį, kurioje – ir Henrikas Larssonas. Primušė mums įvarčių, o antrame mače išleido antrą sudėtį.

Nusivylimo nebuvo tokia rungtynių baigtimi. Žinojome, kad dukart iš eilės taip nesišypsos sėkmė, ne mūsų jėgoms buvo pakartoti tokią pergalę, be to, varžovų gretose netrūko ryškiausių žvaigždžių. Mums buvo įdomu įvertinti savo lygį, tas meistriškumo skirtumas buvo didžiulis.

Sužaidėme neblogas rungtynes, pelnėme ir įvartį išvykoje. Galima sakyti, kad padarėme tai, ką galėjome, kas mūsų jėgose, ir baigėsi mūsų kelionė Europoje.

– Tą sezoną „Celtic“ pasiekė finalą, ar tuomet jautėte, kad škotų klubas gali labai toli žengti?

– Tais metais „Celtic“ tikrai žaidė puikų futbolą ir pateko į finalą. Po mūsų akistatų su škotų klubu, „Sūduvos“ vadovybė susibičiuliavo su „Celtic“ klubo vadovais, pastarieji net atsiuntė bilietus į finalą. Kai Glazgo klubas prasimušė į finalą, nebuvo taip skaudu prisiminti ir mūsų kovas, šypsojomės – juk nusileidome komandai, kuri pateko į finalą.

– Kokį įspūdį palieka „Sūduva“ tarptautinėse kovose per pastaruosius dvejus metus?

– Dabar „Sūduva“ visai kita, komandoje – gal tik du marijampoliečiai, Vaidas Slavickas ir Povilas Leimonas. Komanda gerai suburta, tik gal ne laiku dabar tokioje nedidelėje duobėje, galbūt traumos šiek tiek išbalansavo žaidimą.

Matysime, kaip seksis pirmasis mačas su „Celtic“. Bus aišku, ko esame verti. Apžvelgiant „Sūduvos“ kovas, vyrai kovėsi pagirtinai, per tuos dvejus metus įveiktas ne vienas tituluotas ir teoriškai pajėgesnis varžovas. Jie įrodė, kad futbolo lygis Lietuvoje kyla, nekrenta. Būtų labai įdomu, jei „Sūduvai“ pavyktų gerai sužaisti pirmąsias rungtynes, duotų kovą „Celtic“ ekipai.

Manau, ir varžovai žino, kad „Sūduva“ čia neatsitiktinai pateko, neleis lengvai jaustis aikštėje.

– Jūsų manymu, antri metai iš eilės pasiektas Europos lygos atkrintamasis etapas, to pavadinti atsitiktinumu negalėtume, kur glūdi Marijampolės klubo paslaptis?

– Man atrodo, „Sūduva“ teisingai pasirinko trenerį Vladimirą Čeburiną. Antras dalykas, „Sūduva“ pasirinko kiek kitokią strategiją, nei Vilniaus „Žalgiris“. Siekė ne 11-12 gerų futbolininkų, o visos subalansuotos komandos – 20 pajėgių žaidėjų, kad, esant reikalui iškritus starto sudėties futbolininkui jį tinkamai pakeistų atsarginis. Tai esminis skirtumas nuo „Žalgirio“.

Tai ilgainiui atnešė sėkmę, komanda tapo šalies čempione ir sėkmingai žaidžia Europoje. Tos ilgalaikės investicijos pagaliau duoda grąžą.

– Kokios jūsų prognozės prieš šį mačą, kokie „Sūduvos“ šansai ir galimybės prasibrauti į Europos lygos grupių etapą?

– Kaip minėjau, dabar „Sūduvos“ sportinė forma kiek kritusi. Jei vyrai atiduos visas jėgas iš paskutiniųjų, galima tikėtis visko. Kalbėti apie išvykos rungtynes galėsime po pirmojo mačo. Svarbiausia, kad vyrai neperdegtų ir žaistų tą futbolą, kurį demonstravo iki šiol. Su Dievo pagalba visko gali būti.

– Kokie jūsų asmeniniai planai?

– Futbolo batelių dar nekabinu ant vinies, žaisiu Čekijoje, trečioje lygoje. Noro yra, atsisveikinti su futbolu kol kas nežadu. Sūnus šį rudenį eis į pirmą klasę, kažkur keliauti jau nebesinori. Pradėsiu dirbti vienoje kompanijoje, darbą derinsiu su futbolu.

Neatsisakau minties savo jėgas išbandyti ir trenerio amplua. Esu išlaikęs UEFA B trenerio kategorijos licenciją. Kalbu su Libereco „Slovan“ klubu, galbūt ateityje treniruosiu jaunimą. Gal ateityje išlaikysiu ir A kategorijos trenerio kursus ir galėsiu treniruoti vyrus.

***

Europos lygos atkrintamojo etapo pirmasis mačas Marijampolėje tarp „Sūduvos“ ir Glazgo „Celtic“ prasidės 20 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)