N. Kovačas mėgsta sakyti, kad dabar futbolininkai mažai treniruojasi. „Pažiūrėkite į individualias sporto šakas. Ten žmonės kiekvieną dieną sportuoja salėje po keletą valandų. Kodėl futbole mes turėtume tausoti žaidėjus“, – svarsto jis.

Po pastarųjų dviejų sezonų darbo Frankfurto „Eintracht“ klube N. Kovačas išeidamas atsiprašinėjo: „Atleiskite, jei buvau griežtas. Tačiau kankinau jus ne dėl to, kad man patiko, bet dėl to, kad kitaip nebūtume sulaukę sėkmės“.

Panašu, kad „Bayern“ žvaigždės jokios malonės iš kroato nesulauks. „Aš neleisdavau dukrai įveikti manęs žaidžiant kortomis net kai ji dar buvo vaikas. Galvojate, kad lepinsiu suaugusius vyrus?“, – klausia jis.

Niko Kovačas

Prie Miuncheno komandos vairo stovint Carlo Ancelotti Vokietijos čempionai beveik nesitreniravo. Italo treniruotės kartais trukdavo iki 45 minučių, o per tą laiką Arjenas Robbenas eidamas koja už kojos vos spėdavo pasiekti stadiono aikštę.

Dažnai C. Ancelotti netgi nedalyvavo treniruotėse, o jį keisdavo vienas iš asistentų. Treneris Juppas Heynckesas taip pat „nelaužė“ žaidėjų baimindamasis traumų.

Dabar „Bayern“ žaidėjai vidutiniškai per dieną treniruojasi 2,5 valandos, neįskaitant trumpų pertraukų, per kurias analizuojami tam tikri žaidimo epizodai. Kad ir kaip būtų keista, tačiau niekas iš žaidėjų dėl didelių fizinių krūvių nesiskundžia. Atvirkščiai, jie prašo didinti pratimų skaičių.

Greita žuvis praris lėtesnę

N. Kovačas neapsiriboja pokyčiais treniruočių aikštėje. Panašu, kad kroatas mėgs įvesti ir savo futbolo filosofiją. Anot jo, „Bayern“ dėl pergalės nebūtina kontroliuoti kamuolį visas rungtynes.

„80 proc. atvejų kamuolio kontrolė nieko neduoda. Atsispirsime nuo varžovo. Komanda turi aiškiai matyti pagrindinį tikslą kiekvieną kartą, kai perima kamuolį“, – teigia strategas.

Niko Kovačas

Dėl to N. Kovačas įvedė ir naują pratimą – aikštė dalinama į šešias dalis, kiekviena zona – 15 m ilgio. Žaidėjų užduotis – persivaryti kamuolį per tas zonas išvengiant varžovų spaudimo. Svarbiausia – kuo greičiau judėti nuo taško A iki taško B.

Kroatas reikalauja absoliutaus tikslumo ir nevengia stabdyti pratimą jau po trijų perdavimų, kad pakoreguotų žaidėjų judėjimo kryptį ar ištaisytų klaidas.

„Dabar viską lemia futbolininkai, kurie didina savo žaidimo technikos greitį. Jie gali kurti atakas itin ankštose aikštės vietose. Greita žuvis praris lėtesnę – man tai akivaizdu“, – teigia treneris.

„Bayern“ vasarą piniginės neišsitraukė

Kol kas visas „Bayern“ vasaros žaidėjų turgaus derlius – 23 metų Leonas Goretzka, nekainavęs klubui nė cento. Toks taupumas nestebintų, jei pastaraisiais sezonais bavarai nebūtų žarstę milijonus žaidėjų rinkoje.

Teigiama, kad yra dvi priežastys, kodėl Miuncheno klubas kol kas netraukia piniginės iš kišenės. Gali būti, kad „Bayern“ vadovams konkurentų pirkiniai nepadarė jokio įspūdžio ir jie nusprendė, kad dabartinės sudėties užteks pergalėms iškovoti tiek Bundeslygoje, tiek Čempionų lygoje.

Kita priežastis – pinigai atidedami ateičiai. Kitą vasarą klubui teks išpirkti Jameso Rodriguezo sutartį (43 mln. eurų) ir pakloti apie 40 mln. eurų už prancūzą Benjaminą Pavard'ą, žaidžiantį „VfB Stuttgart“ ekipoje.

Niko Kovačas

Tiesa, toks taupymo režimas gali atsisukti ir prieš komandą. Robertui Lewandowskiui taip ir neatsirado lygiaverčio keitimo, o išėjus Arturo Vidaliui iš atraminių saugų komandoje liko tik Javi Martinezas.

Susirūpinti ekipos vadovams reikėtų ir Jerome Boatengo užimama centro gynėjo vieta – ten jau seniai reikia futbolininko, norinčio žaisti, o ne svarstyti apie pelningesnį kontraktą.

Tiesa, laiko naujiems žaidėjams įsigyti dar yra dvi savaitės, tačiau panašu, kad N. Kovačas pagrindinę sudėtį jau sustygavo. Jei kroatui išties kažko būtų reikėję, pirkinys būtų atkeliavęs dar prieš treniruočių stovyklą.

Jokių mobiliųjų telefonų

„Bayern“ gerbėjai veikiausiai nematys tiek daug „Instagram“ istorijų komandos žvaigždžių paskyrose, kiek anksčiau. Klubo bazėje žaidėjams uždrausta naudotis mobiliaisiais telefonais.

N. Kovačas būtų apsiribojęs tik žodiniu perspėjimu, tačiau daugelis žaidėjų jo prašymą ignoravo. R. Lewandowskis rašinėjo į „WhatsApp“ gulėdamas ant masažo stalo, o Franckas Ribery dėjo „Like“ prie visų linksmų vaizdo įrašų, kuriuos jam siuntinėjo Thomas Mulleris. Teko pagrasinti sankcijomis ir įvesti baudų sistemą.

Niko Kovačas

„Prie pietų stalo turime kalbėtis vieni su kitais, o ne žiūrėti į telefonus, – aiškina N. Kovačas. – Be to, negalvoju, kad radiacija neštų naudą“.

Stratego prašymu „Bayern“ pasamdė dietologą, sudarysiantį valgiaraštį kiekvienam žaidėjui atskirai. Jam teks stebėti, kad į žaidėjų organizmą nepatekto kenksmingi produktai.

Kroatas tiesiog apsėstas minties, kad visi jo auklėtiniai būtų sveiki 7 dienas per savaitę. Dar viena jo idėja – kasdien imti žaidėjų kraują ir kontroliuoti kreatinkinazės lygį. „Jei nebūčiau tapęs treneriu, eičiau dirbti sporto daktaru“, – juokiasi N. Kovačas.

Dėmesys jaunimui ir rinktinės žaidėjų motyvacija

Žemas nuosavos futbolo akademijos produktyvumas gerokai užgauna „Bayern“ ambicijas, todėl talentais dabar asmeniškai užsiims klubo prezidentas Uli Hoenessas.

Visos jaunimo komandos žais pagal N. Kovačo schemą, kad treneriui būtų lengviau „įvesti“ jaunus futbolininkus į pagrindinę ekipą. Kol kas bazinis žaidėjų išsidėstymas aikštėje yra 4-3-3, tačiau jei ją keis pirmoji komanda, pokyčiai neišvengiamai laukia ir jaunimo.

Pirmą kartą po daugelio metų trenerio darbo efektyvumas bus matuojamas pagal jaunimo progresą.

Renato Sancheso atvejį treneris priima kaip asmeninį iššūkį ir mėgins išgelbėti 21 metų portugalo karjerą: „Matau, kaip jis dirba treniruotėse ir manau, kad Renato nusipelnė dar vienos galimybės“.

Niko Kovačas

„Bayern“ komandoje žaidžiantys nacionalinės ekipos futbolininkai Th. Mulleris, Matsas Hummelsas, Manuelis Neueris, Gerome Boatengas nori kuo greičiau pamiršti fiasko pasaulio čempionate.

Titulą gynę vokiečiai Rusijoje vykusiame FIFA 2018 turnyre neperžengė grupės barjero. Taip gėdingai minėti žaidėjai dar niekada nebuvo pralaimėję. Čia net neieškoma priežasčių, o tiesiog tyliai laukiama, kol bus galimybė atsigriebti.

„Daugelis tautiečių kažkodėl nusprendė, kad tas košmaras mūsų nepaveikė ir jie stengiasi mums grubiai tai paaiškinti. Patikėkite manimi, šią vasarą sužinojau, kad pralaimėjimas gali sukelti ir fizinį skausmą. Visi mano draugai rinktinėje išgyveno tą patį. Esu motyvuotas kaip niekada ir laukiu naujojo sezono starto“, – neseniai kalbėjo Th. Mulleris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)