Komplikuota kelionė į Lietuvą

Pirma trečiadienį jėgas Marijampolėje išmėgins jau į kitą Čempionų lygos atrankos etapą šnairuojanti „Crvena Zvezda“, o Vilniuje esančiame LFF stadione ketvirtadienį dar kartą savo stiprybę sieks įrodyti „Partizan“. Toks vienos paros ir vos 140 kilometrų skirtumas kėlė kalbas apie šių dviejų itin nesutariančių futbolo jėgų mūšį Lietuvos teritorijoje.

Tačiau, panašu, tai tik liks kalbomis – futbolo šventę bent jau oficialiai kurs tik „Partizan“. „Delije“ vadinami aktyviausi „Crzvena Zvezda“ sirgaliai po to, kai su draugų iš Rusijos pagalba ankstesniame turnyro atrankos etape nusiaubė Latvijos Jūrmalos „Spartako“ namų aikštę, užsitraukė UEFA nemalonę ir turės tenkintis nebent itin pasyvių stebėtojų vaidmeniu. Tačiau, visų pirma, neaišku, ar jų Suvalkijos sostinėje apskritai bus daug.

„Namuose pasiektas rezultatas 3:0 ir UEFA draudimas atvykti į stadioną neskatina jų važiuoti į Lietuvą. Pagal ultrų kodeksą, jei tau uždraudžia pakliūti į stadioną, tai būtina stengtis ten patekti. Klausimas, kiek žmonių dabar tuo kodeksu dar vadovaujasi“, – teigė sporto žurnalistas ir futbolo sirgalius Ingvaras Butautas.

Jis akcentavo ir tai, kad Belgradas nuo Lietuvos nutolęs pusantro tūkstančio kilometrų, kelionę apsunkina tiesioginių skrydžių nebuvimas, kelionės bilietų kaina bei tai, kad atvykusių sirgalių lauktų didžiulis nusivylimas, jei jiems nepavyktų pamatyti rungtynių. O ir patekus į tribūnas jie negalėtų pasirodyti su savo ekipos atributika. Tiesa, palaikyti serbus gali rusai – „Delije“ bičiuliaujasi su Maskvos „Spartak“ klubo fanais.

„Sirgaliams uždrausta atvykti organizuotai. Klubai keičiasi bilietais ir yra įsipareigojimas svečių ekipai skirti mažiausiai 5 proc. stadione esančių vietų. Šįkart tokių vietų nėra skirta išvis – nėra sektoriaus svečiams.

Tačiau nėra pasakyta, kad draudžiama įeiti į stadioną tiems, kurie palaiko „Crvena Zvezdą“. Individualiai bet kas gali pirkti bilietus. (...) Tiksliai negalime pasakyti, kiek jų bus, bet turbūt iki šimto. Man savaitgalį skambino iš Latvijos, klausė, kuriame sektoriuje turėtų rinktis svečių ekipos gerbėjai“, – apie papildomą palaikymą iš aplinkinių šalių kalbėjo „Sūduvos“ atstovas spaudai Dalius Matvejevas. Šias rungtynes, beje, transliuos ir LRT KULTŪRA.

Anot jo, toks sirgalių skaičius vis tiek turėtų „ištirpti“ 6,5 tūkst. vietų stadione. Beje, kaip vieną iš priežasčių, kurios atbaido serbus keliauti į Lietuvą, jis mini ir Lenkijos faktorių – serbų ir lenkų sirgaliai, švelniai tariant, nesutaria.

Vilniuje – kone 400 „Partizan“ sirgalių

LFF stadione Vilniuje laukiama kur kas daugiau serbų. Tiesa, ir rezultatas kur kas labiau motyvuoja juos čia atvykti. Europos lygos atrankoje „Trakai“ išvykoje sužaidė neblogas rungtynes ir tik po Modesto Vorobjovo raudonos kortelės bei Justino Januševskio įvarčio į savo vartus turėjo pripažinti Serbijos ekipos pranašumą.

„Partizan“ klubas gerbėjų tikisi ne tik iš Belgrado, bet ir iš kitų Europos miestų. Iš viso šio klubo sirgalių laukiama apie 300–400. Dėl CSKA sirgalių solidarumo su „Partizan“ sirgaliais LFF stadione labai abejočiau, žinant ir tai, kad Rusijoje prasideda ir vietinis čempionatas – manau, visų CSKA sirgalių akys bus nukreiptos į vietinį frontą“, – konstatuoja „Trakų“ Komunikacijos ir rinkodaros specialistas Ovidijus Jurevičius.

Tiesa, Latvijoje stadioną siaubė ir mažesnė minia, o stadionas, kuriame ketvirtadienį žais „Trakai“ ir „Partizan“, jau yra regėjęs futbolo ultrų siautėjimą. Prieš 11 metų tuometinį „Vėtros“ stadioną niokojo Varšuvos „Legia“ sirgaliai. Šįkart pirotechniką mėgstantys „Partizan“ sirgaliai gali pridaryti žalos ir nepalikę savo vietų.

„Ką blogo gali padaryti serbai? Gali tarpusavyje susimušti, nes „Partizan“ gyvena kaip pilietiniame kare, kartais viskas gerai būna, kartais kariaujama tarpusavyje. Taip pat gali primėtyti deglų į aikštę, kas Marijampolėje nebūtų didelė problema, Vilniuje – blogiau dėl dirbtinės dangos“, – teigė I. Butautas.

Anot jo, didelis iššūkis turėtų laukti ir policijos, kuriai teks atskirti ekipos iš Serbijos sirgalius nuo kitų rungtynes atėjusių pamatyti žmonių. Jei „Sūduvos“ stadione į svečių sektorių patekti galima tik per atskirą įėjimą, o jis yra gana toli nuo pagrindinės tribūnos, tai LFF stadione tribūnos yra viena prie kitos.

Kad tokia problema pagrindiniame Lietuvos futbolo stadione egzistuoja, pripažįsta ir Policijos departamento Viešosios policijos valdybos Ekstremalių situacijų ir patrulių skyriaus vyriausioji tyrėja Ingrida Lamanauskienė.

„Ta problema iš tiesų yra. Prieš metus mes tame sektoriuje talpinome škotus, kurie nelegaliai nusipirko bilietus. Juos atskyrėme, ten yra nuimtos dvi eilės kėdžių ir yra galimybė padaryti iš pareigūnų suformuotas pertvaras“, – teigė pašnekovė.

Tiesa, policija ruošiasi abejoms rungtynėms, tik antrosios yra aiškesnės planavimo prasme, nes yra aiškiau, kaip užtikrinti sirgalių saugumą.

„Tikrai turėsime tiek pareigūnų, kiek reikės. (...) Panašiai ruošiamės kaip ir Kipro sirgaliams, kaip Lenkijos sirgaliams. Tačiau, kad ir kiek mes gautume informacijos apie tai, realus vaizdas bus 2–3 valandos prieš rungtynes. Būsime pasiruošę visiems atvejams“, – laidoje „Laba diena, Lietuva“ tvirtino I. Lamanauskienė.

Anot pašnekovės, Lietuvos policijai pagelbės ir patys serbai.

„Atvyksta ir du Serbijos policijos pareigūnai. Jie pagelbės Marijampolėje, o tada keliaus į Vilnių. Jie yra vadinamieji „spoteriai“ – jų darbas dirbti su sirgalių grupuotėmis, gauti kontaktus, informaciją. Jie juos visus pažįsta. Jei pamatys minioje tuos, kurie gali provokuoti, mes tai žinosime tai iš anksto“, – teigė Policijos departamento atstovė.

Tačiau, pasak I. Butauto, nerimauti lietuviams nereikėtų. Mažai tikėtina, kad serbai bandys kelti grėsmę į stadioną atėjusiems „Trakų“ sirgaliams.

Belgrado pragaro vartai

Belgrado "Partizan" sirgaliai

Koks vaizdas bus aikštėje, bus matyti jau prasidėjus rungtynėms. Kad Lietuvos futbolo sirgaliai visgi gali pamatyti įspūdingą sirgalių pasirodymą, kalba Belgrade visą tai matę „Sūduvos“ ir „Trakų“ atstovai.

„Partizan“ sirgaliai tikrai išsiskiria savo išvaizda: praktiškai visi yra skustomis galvomis, labai tvirto fizinio sudėjimo ir tatuiruoti. „Partizan“ turi 3 sirgalių grupuotes, žymiausioji iš jų vadinasi – „Grobari“, su kuria susitikome rungtynių dieną. Valanda prieš rungtynes kilometro spinduliu nuo stadiono jau rikiavosi kariuomenė bei policija, kuri užtikrino saugumą gatvėse, reguliavo eismo srautus, taip pat prie stadiono jau buriavosi ir „Partizan“ sirgaliai.

Nors jų buvo palyginus nedaug – apie 2000 ultrų, tačiau atmosferą stadione jie sukūrė, švelniai tariant, ne pačią palankiausią svečių komandai. Incidentų nebuvo, tačiau pirmą kėlinį stebėjome iš žurnalistų vietų, kurios praktiškai nėra atskirtos nuo tų vietų, kur stovi viena iš ultrų grupuočių, tai jautėmės tikrai nesaugiai“, – teigė „Trakų“ Komunikacijos ir rinkodaros specialistas.

Dar blogiau būna, kai stadione susitinka abiejų komandų sirgaliai. Praėjusių metų pabaigoje vykusiame derbyje prapliupo ir smurto banga. Panašaus sirgalių susidūrimo buvo bijoma ir Lietuvoje, tačiau, panašu, kad atvykus itin mažai „Delije“ sirgalių, „Grobari“ kovoti galės nebent su policija.

Beje, „Crvena Zvezda“ ultros Belgrade rungtynėse su „Sūduva“ taip pat spėjo pasižymėti – ne tik geru komandos palaikymu, bet ir rasizmo apraiškomis – UEFA pradėjo tyrimą dėl rasistinių šūkių ir blokuotų laiptų.

„Blokuoti laiptai – labai dažnas atvejis. Žmonėms negalima būriuotis ant laiptų, blokuoti praėjimų, tačiau ten sirgaliai yra viena didelė minia ir tų laiptų nesimato. Tai tokia standartinė bauda iš UEFA. (...) Dėl šūkių, tai aš asmeniškai negirdėjau kažko tokio, bet buvo delegatas iš Bulgarijos, jis moka serbiškai, tad jis daugiau girdėjo. Daug skanduočių buvo apie UEFA“, – teigia D. Matvejevas.

Tokių skanduočių, beje, gali būti ir rugsėjo 7 dieną, kai Tautų lygos turnyrą lietuviai pradės dvikova su Serbijos rinktine.

„Būdavo laikų, kad sirgaliai susitaikydavo, važiuodavo palaikyti rinktinės. Vienu laikmečiu būna vienaip – kitu, kitaip. Kodėl? Jų vidinės peripetijos. Lenkai tarpusavyje nors ir pykstasi, tačiau palaiko savo rinktinę“, – teigia I. Butautas.

Iki rinktinės rungtynių – daugiau nei mėnuo, tad dar drąsu mąstyti, ar šių didžiausių Serbijos klubų sirgaliams pavyks susivienyti. Tačiau aišku viena – šią savaitę serbiško futbolo prieskonio Lietuvoje netrūks. Klausimas – ar su kraujo bei parako skoniu.