Ką bendro turi automobilių ralis ir futbolas? Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad šios dvi sporto šakos tikrai neturi jokių bendrų vardiklių, tačiau šį stereotipą yra linkęs sulaužyti ispanas 48-erių Santiago Canizaresas. Praeityje garsus Ispanijos futbolo rinktinės vartų sargas, baigęs savo karjerą pasuko į automobilių sportą. Šiemet jį bus galima išvysti ir Rokiškio ralyje.

Rokiškio ralio organizatoriai atskleidė, kad šį lenktynininką interneto platybėse aptiko visai atsitiktinai ir į ralį pradėjo kviesti jau prieš pusmetį. Iš pradžių procesas vyko vangiai, bet tuomet lietuviai ėmė bendrauti su S. Canizareso šturmanu latviu Andriu Stoncumi. Lietuviškai puikiai šnekantis latvis nedelsdamas perdavė vardinį lietuvių kvietimą ispanų futbolo žvaigždei. Apsvarstęs visus variantus S. Canizaresas pranešė, kad savo įtemptoje dienotvarkėje jis atras laiko šioms lenktynėms ir yra pasiruošęs atvykti į Lietuvą bei startuoti Rokiškio ralyje.

Vyresnės kartos futbolo aistruoliams S. Canizares yra puikiai žinomas, kadangi atletas ilgus metus praleido gindamas Madrido „Real“ vartus, o su CF „Valencia“ komanda tapo Europos futbolo asociacijų sąjungos (UEFA) taurės turnyro čempionu bei dukart iš eilės (2000 ir 2001 m.) žaidė UEFA Čempionų lygos finale. Taip pat jis kone dešimtmetį žaidė Ispanijos rinktinės sudėtyje, dalyvavo pasaulio ir Europos čempionatuose, o 1992 m. tapo Barselonos olimpiniu čempionu.

Įdomu, kad S. Canizaresas jau yra lankęsis Lietuvoje. 2004-ųjų rudenį jis kartu su Ispanijos rinktinės žvaigždėmis Xaviu, Rauliu, Fernando Torresu, Ikeru Casillasu, Micheliu Salgado ir kt. užsuko į Vilniaus „Žalgirio“ stadioną.

Ketvirtą FIFA reitingo komandą sostinėje pasitiko tik 111-ta pagal pajėgumą Lietuvos rinktinė, šaltukas ir stadionas, kurį ispanai praminė ryžių ir bulvių lauku bei antikine antifutbolo arena. Čia jau netrukus UEFA uždraudė rengti bet kokius tarptautinius mačus.

Prie tokių sąlygų labiau įpratę lietuviai aikštėje jautėsi kaip šeimininkai: 30 min. I. Casillasą apsivaręs Edgaras Česnauskis smūgiavo kamuolį į vartus, tačiau jį nuo vartų linijos spėjo atmušti Carlesas Puyolis.

E. Česnauskis atsidūrė kontratakos smaigalyje ir antrame kėlinyje, bet šūvis kaire koja iš eigos jam nepavyko. Nors mačui baigiantis savo reitingą prisiminę sukruto ir ispanai, Žydrūnas Karčemarskas vis dėlto išliko sausas – 0:0.

Po šių lygiųjų susiklostė netradicinė situacija turnyro lentelėje: lietuviai su 5 taškais po trijų turų buvo vieta aukščiau už ispanus – antri.

„Nuotaika – gera, nes tikslas pasiekti teigiamą rezultatą įvykdytas. Bet jei būtų galėję žaisti traumuoti Robertas Poškus, Deividas Šemberas ir Deividas Česnauskis, tada galbūt dar labiau galėtume džiaugtis“, – tikino A. Liubinskas.

Nelengvą išbandymą atlaikę ispanai džiaugėsi ir nulinėmis lygiosiomis. Pasak I. Casillaso, rezultatas atsižvelgus į aplinkybes – visai geras.

Saviškių labai nesmerkė ir jų spauda. Jai tiko Luiso Aragoneso pasiteisinimas, kad kamuolys aikštėje daugiau šokinėjo nei riedėjo, visi lietuviai – kažkokie milžinai, ne žemesni nei 190 cm, ir buvo labai šalta.

Kiek vėliau, 2008-aisiais, S. Canizaresas baigė spalvingą savo karjerą ir tuomet laiką paskyrė senai savo svajonei – automobilių sportui. Automobilių raliu susižavėjusio futbolininko garaže netrukus atsirado asfaltiniams Valensijos regiono raliams skirtas „Porsche“. Pastaruoju metu S. Canizaresas lenktyniauja dviem automobiliais – „Porsche 997 GT3 RS 3.6“ ir „Suzuki Swift S1600“.

Būtent „Suzuki“ automobiliu jis važiuoja komandinės ekipos sudėtyje ir skina pergales, tačiau Lietuvoje lenktynininkas varžysis ne šiais automobiliais, kuriais yra įpratęs lenktyniauti. Dėl sudėtingos logistikos buvo nuspręsta Rokiškio raliui automobilį išsinuomoti iš latvių komandos ASRT. Ispanas startuos „Mitsubishi Lancer EVO Proto“ automobiliu.

„Tai bus pirmas kartas, kai Santiago lenktyniaus ant žvyro. Visi raliai Ispanijoje, jo regione vyksta ant asfalto, todėl tai jam bus naujas iššūkis. Be to, jis į Rokiškį atvyks tik ketvirtadienį vakare, tad mums reikės kažkaip suspėti užsirašyti greičio ruožus. Santiago apskritai abejojo, ar dalyvauti šiame ralyje, bet likus savaitei dar kartą gavome labai malonų organizatorių pakvietimą su pasiūlymu, jog visas kelionės išlaidas mums padengs ir visgi apsisprendėme mesti darbus į šoną ir sudalyvauti šiame ralyje.

Santiago leidžiasi Rygoje, aš iš Ispanijos nusileidžiu Kaune ir abu lekiame į Rokiškį susirašyti trasų. Mums jau bus atvežtas automobilis, pravažiuosime testinį greičio ruožą ir skubėsime į greičio ruožų susirašymą. Santiago sakė, kad stengsis smarkiai nelėkti, nes ralis ant žvyro jam visai nepažįstamas. Mes tiesiog sieksime finišuoti ir, aišku, džiuginsime žiūrovus savo pasirodymu“, – kalbėjo S. Canizareso šturmanas A. Stoncus.

Ralis Rokiškio apylinkėse įvyks rugpjūčio 3-4 dienomis. Čia startuos ne tik greičiausi Lietuvos lenktynininkai, bet ir ralio legendos iš užsienio šalių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)