Buvę profesionalūs futbolininkai, savo laiku atstovavę nacionalinei rinktinei, Nerijus Vasiliauskas ir Žydrūnas Grudzinskas pasidalino mintimis apie artėjantį Čempionų lygos finalą, kuriame jėgas surems Madrido „Real“ ir „Liverpool“ komandos.

– Kokio tipo komandos susitiks finale?

(Žydrūnas Grudzinskas). „Real“ futboloninkams tai įprasta, „Liverpool“ ekipai finalas – naujiena. Susidurs dvi rimčiausios jėgos Europos futbole. Galime tikėtis nepamirštamo reginio.

Galbūt kažkiek ta favorito etiketė tiktų Madrido klubui, bet finalas yra finalas. Jei būtų žaidžiamas finalas iš dviejų rungtynių serijos, nematyčiau jokių šansų „Liverpool“ ekipai.
Nerijus Vasiliauskas

Kai visą sezoną vadovaujiesi tam tikra žaidimo filosofija, negali vienerioms rungtynėms pereiti į kitą režimą. Jei demonstruoji atakuojantį futbolą, taip paprastai neatsistosi į gynybines pozicijas, nepastatysi „autobuso“ prie vartų.

Džiugu tai, kad finale susikaus atakuojančio stiliaus ekipos. Prisiminkime finalus, kuriuose žaidė Madrido „Real“ ekipa, prieš ją kitos komandos žaidė labai atsargų futbolą, klaidos kaina finale – didžiulė, baimė suklysti imdavo viršų.

Finale žiūrovai nori pamatyti reginį – įvarčius, momentus, žaidimą. Kijeve susitiks dvi komandos, turinčios nuostabų puolimo arsenalą ir vadovausis žaidimu, kurį demonstravo šiame sezone.

Matysime galbūt tai, ką regėjome nuo aštuntfinalio etapo – įvarčių fiestą. Manau, tai vienas rezultatyviausių, o gal pats rezultatyviausias Čempionų lygos atkrintamųjų rungtynių etapas turnyro istorijoje. Manau, tas žmogiškasis faktorius, klaidos galimybė – gali pratęsti tą įvarčių lietų.

Ar Madrido „Real“ yra šios poros favoritas?

(Nerijus Vasiliauskas). Galbūt kažkiek ta favorito etiketė tiktų Madrido klubui, bet finalas yra finalas. Jei būtų žaidžiama dviejų rungtynių serija, nematyčiau jokių šansų „Liverpool“ ekipai.

Šiuo atveju kalbame apie vienerias rungtynes, kuriose Jurgenas Kloppas turi savo argumentų ir kozirių. Jis gali nustebinti pasirinktais sprendimais aikštėje.

Kitą vertus, „Real“ pusėje – patirtis ir titulai.

Susitiks komandos, žaidžiančios akiai patrauklų futbolą, mėgstančios mušti įvarčius, tad laukia labai nenuspėjamas finalas.

„Liverpool“ sirgalių lūkesčius turėtų auginti gana banguotas „Real“ žaidimas Čempionų lygos pusfinalyje ar ketvirtfinalio etape?

(Ž. Grudzinskas). Teko skaityti ekspertų išvadas ir analizes, kad „Real“ pusfinalyje prieš Miuncheno „Bayern“ tikrai nežaidė įspūdingo futbolo. Tačiau kai aštuntfinalyje nukauni Prancūzijos čempioną, vėliau pranoksti Italijos, Vokietijos čempionus, užsimiršta tie žaidimo niuansai.

Tačiau kai reikėdavo, „Real“ pasiekdavo norimą rezultatą, priversdavo grubiai klysti „Bayern“ ekipą, pasiekė situaciją, kai buvo skirtas 11 m baudinys į „Juventus“ vartus. Svarstykime ir kalbėjime ką norime, komanda – finale.

Tas vidinis nugalėtojų mentalitetas, kovotojų dvasia leidžia pasiekti maksimumą. Tas bangavimas sezono metu yra natūralus, neįsivaizduoju ekipos, kuri finalą pasiektų be didesnių ar mažesnių duobelių.

„Real“ įrodo, kad ten, kur reikia – išspaudžia maksimumą.

Kalbant apie įtampą, natūralu, ji slėgs abi ekipas, bet „Real“ žaidėjai to jauduliuko atsikratys pirmieji.

– Kuo Jurgeno Kloppo auklėtiniai pavojingi Zinedino Zidane’o kariaunai?

(N. Vasiliauskas) Kaip ir „Real“ ekipoje, „Liverpool“ privalumas – puolimas, atakų trio (Mohamedas Salah, Sadio Mane, Roberto Firmino). Ir ne tik šis trio, labai stipri ir saugų grandis.

Kalbant apie silnąsias Liverpulio ekipos puses – tai gynyba. Abi komandos nepasižymi geležine gynyba, tačiau daugiau bėdų čia turi „Liverpool“.

Finalų patirtis nulemia smulkmenas, kurios sėkmę iki šiol atnešė „Real“ ekipai.

Sunku įsivaizduoti „Liverpool“ ekipą, žaidžiančią nuo gynybos ir laukiančios progos atakuoti?

(Ž. Grudzinskas) Kai visą sezoną naudoji aukštą spaudimą, pasitinki gynėjus jiems tik priėmus kamuolį savo aikštės pusėje, negali visko pakeisti. Paprasčiausiai to nedarai treniruočių procese.

Paprasčiausiai kada turi atakuojančių žaidėjų būrį, negali jų tiesiog laikyti gynybiniuose įtvirtinimuose. Neįsivaizduoju, kad M. Salah, ar R. Firmino atidirbinėtų juodą darbą gynyboje, nes jie kūrėjai, mėgsta būti su kamuoliu. Čia bus „eismas“ į abi puses.

Be to, išskirčiau vartininko poziciją, „Real“ gretose – labai patyręs Keyloras Navasas. Jei Madrido klubas primes savo žaidimą, gali rezultatą lemti vartininko ir gynybos pozicijos.

„Premier“ lyga baigėsi savaite anksčiau nei Ispanijos čempionatas, gegužės 13-ąją, iki finalo „LIverpool“ turėjo 2 savaites laiko, ar tokia pauzė be rimtų rungtynių gali „Liverpool“ pakišti koją?

(N. Vasiliauskas) Ne, tos dvi savaitės yra savotiškas pliusas, gali atsistatyti po rungtynių maratono, atstatyti fizines ir psichologines jėgas, išsigydyti traumas ir pasiruošti finalui.

Šioje vietoje matau daugiau pliusų nei minusų.

(Ž. Grudzinskas). Ne veltui Čempionų lygos finalai rengiami ne iškart po nacionalinių pirmenybių pabaigos. Jokiu būdu ne. Reikalingas alkis tokioms rungtynėms. Jei pasibaigus čempionatui iškart žaisi finalą, nebus tokio pasiruošimo, atmosferos, nusiteikimo. Galų gale, galima nušlifuoti visus taktinius niuansus.

Čia reikalinga taip vadinama superkompensacija. Turi savyje taip viską užkurti, kad į aikštę žengtum pilnai paruoštu kompiuteriu ir turėti jėgų visoms 90, o gal ir 120 minučių.

Finalo pradžia – 21.45 val.

UEFA Čempionų lygos nugalėtojai ir treneriai:

16/17Madrido „Real“Zinédine Zidane
15/16Madrido „Real“Zinédine Zidane
14/15„Barcelona“Luisas Enrique
13/14Madrido „Real“Carlo Ancelotti
12/13FC „Bayern“Juppas Heynckes
11/12FC „Chelsea“Roberto Di Matteo
10/11FC „Barcelona“Pepas Guardiola
09/10FC „Inter“José Mourinho
08/09FC „Barcelona“Pepas Guardiola
07/08„Manchester United“Alexas Fergusonas
06/07„AC Milan“Carlo Ancelotti
05/06FC „Barcelona“Frankas Rijkaardas
04/05FC „Liverpool“Rafaelis Benítezas
03/04FC „Porto“José Mourinho
02/03„AC Milan“Carlo Ancelotti
01/02Madrido „Real“Vicente del Bosque
00/01„FC Bayern“Ottmaras Hitzfeldas
99/00Madrido „Real“Vicente del Bosque
98/99„Manchester United“Alexas Fergusonas
97/98Madrido „Real“Juppas Heynckesas
96/97Dortmundo „Borussia“Ottmaras Hitzfeldas
95/96Turino „Juventus“Marcello Lippi
94/95Amsterdam „Ajax“Louisas van Gaal
93/94„Milan AC“Fabio Capello
92/93„Olympique Marseille“Raymondas Goethalsas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)