Jau 63-iasis turnyro finalas pirmąkart vyks Kijeve, Ukrainos sostinėje – tai bus antra labiausiai į Rytus nutolusi Europos sostinė, kurioje rengiamas Čempionų lygos finalas. Prieš tai, 2008 metais, svarbiausias turnyro mačas vyko Maskvos Lužnikų stadione, kuriame tilpo 67 tūkst. žiūrovų. Nors Kijevo stadione telpa 4 tūkstančiais žiūrovų mažiau, tai nebus pirmasis jame surengtas didžiulis finalas – 2012 metais čia vyko Europos čempionato finalas.

Tačiau šįkart ten rengiamas vienas didžiausių šiemet futbolo renginių jau sulaukė kur kas prastesnių įvertinimų –sirgalių pyktį sukėlė ne tik dešimteriopai išsipūtusios apgyvendinimo įstaigų kainos, bet ir itin sunkiai pasiekiamas Kijevas. Bent kažkiek gelbėti pašlijusią miesto reputaciją ėmė patys jo gyventojai, kurie specialioje socialinio tinklo „Facebook“ grupėje pradėjo siūlyti nemokamą nakvynę bei net nemokamą pavėžėjimą iš oro uosto.

Kalbant apie pinigus, bent jau finale dalyvaujantys klubai jų po finalo neskaičiuos – vien už dalyvavimą finale klubai susižers po 11 mln. eurų, o tas, kuris laimės, savo kišenę papildys net 15,5 mln. eurų. Skaičiuojama, kad karališkasis klubas, jei dar kartą apgins čempionų vardą, iš viso už šį sezoną Čempionų lygoje susižers net 87 mln. eurų.

Nugalėtojui atiteks ne tik sunkus čekis, nugalėtojų taurė, bet ir teisė varžytis FIFA pasaulio klubų čempionate ir lauks kova prieš Europos lygos nugalėtojus Madrido „Atletico“ UEFA Supertaurės varžybose. Jei „Real“ klubui pavyktų vėl triumfuoti, tai Taline šią vasarą įvyktų tikras Madrido derbis. Tačiau apie tai kalbėti toli gražu per anksti.

Kelias iki finalo

Abiejų finalo dalyvių kelias finalo link buvo skirtingas. „Real“ H grupėje vieną kartą sužaidė lygiosiomis 1:1, o kitąkart 1:3 pralaimėjo Londono „Tottenham Hotspurs“ ekipai ir liko antra. Tuo metu E grupėje „Liverpool“ nepatyrė pralaimėjimų, tačiau triskart sužaidė lygiosiomis – tai leido užimti pirmą vietą grupėje.

Šešiolikfinalyje Anglijos ekipa su „Porto“ reikalus sutvarkė jau per pirmąsias rungtynes – nugalėjo 5:0, tad antrosiose rungtynėse nepersistengė bei sužaidė nulinėmis lygiosiomis. Didesnę staigmeną jie pateikė ketvirtfinalyje, kai pirmosiose rungtynėse svečiuose 3:0 palaužė vienus iš turnyro favoritų „Manchester City“ futbolininkus. Atsakomajame mače „miestiečiai“ nurijo dar vieną karčią piliulę – komanda iš Liverpulio laimėjo 2:1.

Kad problemų keliauti į finalą nebus, buvo panašu ir po pirmųjų pusfinalio rungtynių su sensacingai „Barcelona“ ekipą iš turnyro išmetusia „Roma“ – „Liverpool“ laimėjo net 5:2, nors po 70-ies minučių pirmavo net 5:0. Antrosiose rungtynėse tapo aišku, kad tie du įvarčiai anglams galėjo kainuoti itin brangiai – pagrindinis laikas baigėsi net 4:2 italų naudai.

Tuo metu „Real“ šešioliktfinalyje bendru rezultatu 5:2 (3:1; 2:1) nugalėjo Paryžiaus „Saint-Germain“ klubą, ketvirtfinalyje po prieštaringo teisėjo sprendimo iš turnyro išmetė Turino „Juventus“ ekipą.

Tuomet pirmą akistatą Madrido klubas svečiuose laimėjo net 3:0 ir atrodė, kad pusfinalis jau ranka pasiekiamas. Tačiau daugkartiniai Italijos čempionai taip nemanė – sužaidus kiek daugiau nei valandą svečiai pirmavo 3:0, tačiau viską nulėmė teisėjas – jis jau per pridėtinį laiką užfiksavo pražangą prieš Lucasą Vazquezą, tokiu sprendimu besikarščiavęs Gianluigi Buffonas prieš save išvydo raudoną kortelę ir taip užbaigė savo karjerą Čempionų lygoje, o prie 11 metrų žymos stojęs Cristiano Ronaldo šaltakraujiškai įsūdė kamuolį į vartų tinklą ir išvedė savo komandą į pusfinalį.

Ten daugkartinių Ispanijos čempionų laukė Miuncheno „Bayern“ klubas, kuris namuose neatsilaikė prieš varžovų puolimą ir turėjo kapituliuoti rezultatu 1:2. Prie neigiamo rezultato vokiečiams prisidėjo ir tai, kad Vokietijos ekipos treneris pirmajame kėlinyje turėjo atlikti net du priverstinius keitimus. Atsakomasis mačas Madride baigėsi lygiosiomis 2:2 – vokiečiams šiek tiek pritrūko iki patekimo į finalą.

Finale – po 13 metų pertraukos

Jei „Real“ vėl laimėtų turnyre ir taip pasiektų fenomenalų rezultatą, tai būtų net 13-as jų triumfas (nugalėjo 1956, 1957, 1958, 1959, 1960, 1966, 1998, 2000, 2002, 2014, 2016, 2017), jei pralaimėtų – ketvirta nesėkmė finale.

Tuo metu „Liverpool“ svarbiausiame klubiniame futbolo turnyre Europoje nugalėtojų laurais džiaugėsi 5 kartus (1977, 1978, 1981, 1984, 2005). Paskutinis jų laimėtas finalas yra vienas iš labiausiai žinomų sugrįžimų į rungtynes istorijoje. Rungtynėse su „Milan“ „Liverpool“ po pirmojo kėlinio atsilikinėjo net 0:3, tačiau per antrąjį kėlinį sugebėjo varžovams atseikėti net tris įvarčius. Galiausiai trofėjaus likimas nusikėlė į baudinių seriją, kur sėkmingesni buvo anglai – 3:2. Tam pačiam „Milan“ po dviejų metų jie ir pralaimėjo 1:2. Tai buvo vienas iš dviejų jų pralaimėtų finalų – kitas pralaimėtas dar 1985 metais.

Tiesa, nerimą žiūrint į statistiką „Liverpool“ sirgaliams kelia jų treneris Jurgenas Kloppas, kuris pralaimėjo net penkis pastaruosius finalus, kuriuose dalyvavo. Tad atsižvelgdami ir į kur kas labiau patyrusią „Real“ sudėtį, ekspertai ir lažybų bendrovės jiems prognozuoja pergalę.

Kad „Real“ turėtų būti stipresni, mano ir sirgaliai.

„Būkime už čempionus – už „Real“. Lengva sirgti už tuos, kurie laimi. Kaip Lietuva pripratusi sirgti už „Žalgirį“, tai taip ir čia, sergama už daugiau laimėjusius ir stipresnius“, – apie tai, už ką sirgs šeštadienį, kalba „radistas“ Rolandas Mackevičius

Tiesa, BBC skaičiavimais daugiau kainuojančių žaidėjų sudėtį turi būtent „Liverpool“ (860 mln. eurų prieš 731 mln. eurų), tačiau aikštėje žaidžia ne pinigai, o žaidėjai. O puikių puolėjų abi komandos turi.

Daugiausiai įvarčių šiame Čempionų lygos sezone pelnė „Real“ žaidėjas, portugalas C. Ronaldo – net 15. Jis taip pat rezultatyviausiu turnyro žaidėjų kasmet tampa jau nuo 2012/2013 metų sezono. Nors rezultatyviausiu jis taps ir šiemet, tačiau „Liverpool“ puolimas įvairesnis, nes po 10 įvarčių pelnė egiptietis Mohamedas Salah ir brazilas Roberto Firmino.

Dar 9 įvarčius į „Liverpool“ sąskaitą pridėjo senegalietis Sadio Mane. Lyginant viso turnyro metu pelnytus įvarčius, Anglijos ekipa varžovus nubaudė 10 įvarčių daugiau – 40 prieš 30, tad „Real“ puolimas yra itin priklausomas nuo portugalo.

Be to, M. Salah ir R. Firmino ne tik muša, bet ir negaili rezultatyvių perdavimų komandos draugams – atitinkamai atliko 4 ir 8 perdavimus. Tuo metu šioje grafoje pirmauja kitas „LIverpool“ žaidėjas anglas Jamesas Milneris.

Kad visko gali būti, rodo ir abiejų komandų susitikimai. Prieš tai jos buvo susikovusios penkis kartus – dukart pergalę (2014/2015 m. sezone) šventė Ispanijos ekipa ir triskart (dukart 2008/2009 metų sezone) bei 1980/81 Čempionų lygos pirmtakės Europos taurės finale. Tačiau tai buvo itin senai...

Nežinios įneš ir tai, kad tai bus pirmasis komandų trenerių susitikimas. Z. Zidane`as neturi jokios patirties žaidžiant tiek prieš J. Kloppą, tiek prieš „Liverpool“, tačiau tuo metu vokietis prieš Ispanijos klubą žaidė net šešis kartus – 3 kartus laimėjo ir dukart pralaimėjo.

Tai, kad finale gali nutikti visko, šią savaitę specialioje spaudos konferencijoje teigė ir Lietuvos futbolo rinktinės vyriausiasis treneris Edgaras Jankauskas, tačiau bent vienas dalykas – tikrai yra aiškus:

„Žinau, kad nieko nėra blogiau kaip pralaimėti finale. Tos komandos neabejotinai žino tą patį, todėl tos rungtynės bus maksimalios įtampos, tai bus paskutinės rungtynės sezone, kurios vainikuoja sezoną, netgi, jei viską laimi, o pralaimi tokį titulą, kai gali jį laimėti, tai sezonas negali būti pilnavertis ir geriausias.

Manau, kad abi komandos su tokiu nusiteikimu ruošiasi šioms rungtynėms. Dėl favoritų – labai nemėgstu spėlionių, prognozių, tai bus įtempta kova, kurioje dalyvaus aukščiausio lygio meistrai ir tai bus puikus renginys bei reginys žiūrovui.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)