Lietuvos futbolo čempionai savo kelią UEFA Čempionų lygoje, kaip įprasta, pradės liepos mėnesį antrajame atrankos etape.

Jeigu Vilniaus "Žalgiriui" pagaliau pavyktų įveikti pirmą priešininką, kelyje į Čempionų lygos grupių turnyrą jiems prieš akis būtų dar du etapai. Tačiau pralaimėjęs trečiajame etape „Žalgiris“ tęstų kovas žemyno varžybose, tik jau UEFA Europos lygos turnyro atrankoje.

Birželio 19 dieną burtai visoms Europos turnyruose dalyvausiančioms Lietuvos komandoms paskirstys varžovus.

Prieš tai visos ekipos pagal turnyruose dalyvausiančių komandų reitingų koeficientus bus padalintos į dvi dalis: skirstytųjų ir neskirstytųjų.

Kol kas nėra aišku, į kurią pusę pateks Lietuvos čempionai. Per penkerius dalyvavimo Europos turnyruose metus vilniečiai sukaupė 5,825 reitingo balų.

Tam, kad vilniečiai patektų į skirstytųjų sąrašą ir turėtų dideles galimybes pirmajai kovai gauti potencialiai silpnesnį varžovą, reikia, kad palankiai baigtųsi trijų šalių – Vengrijos, Moldovos ir Lenkijos pirmenybės.

Praėjusį savaitgalį vilniečiams sėkmingai baigėsi dar vienos šalies – Albanijos čempionatas. Tiksliau, pačios šios Balkanų šalies pirmenybės nesibaigė, bet priešpaskutiniame ture įveikęs Korčės „Skenderbeu“, „Kukes“ klubas tapo nebepavejamas. Albanijos čempiono reitingas yra mažesnis nei „Žalgirio“, į Čempionų lygos atranką nepatekusio jo varžovo „Skenderbeu“ – didesnis.

Savaitgalį Vengrijoje laimėjo abi į šalies čempionato auksą pretenduojančios komandos: Budapešto „Honved“ (5:2 prieš „Debrecen“) ir Sėkešfėhervaro „Videoton (4:1 prieš Budapešto „Ferencvaros“). Abi jos yra surinkusios po 62 taškus, tačiau„Žalgiriui“ parankus „Honved“ turi persvarą prieš „Videoton“, kadangi yra iškovojęs daugiau pergalių. Paskutiniame pirmenybių ture abu lyderiai šeštadienį susitiks tarpusavyje Budapešte. Tam, kad taptų čempionais, šeimininkams „Honved“ futbolininkams pakanka lygiųjų.

Moldovoje reguliariosios pirmenybės pasibaigė praėjusį sekmadienį. Per jas Kišiniovo „Dacia“ ir Tiraspolio „Sheriff“ surinko po 69 taškus.

Paskutinį turą „Dacia“ Čadir Lungoje iškovojo pergalę 3:2 prieš vietos „Saxan“, o „Sheriff“ 6:0 svečiuose sutriuškino „Ungheni“.

Pagal Moldovos čempionato nuostatus, dabar „Dacia“ ir „Sheriff“ susitiks papildomame mače. Jis vyks gegužės 30 d. Kišiniove.

„Žalgiriui“ būtų naudinga, kad Moldovos čempionu taptų „Dacia“.

Beje dvi ar daugiau komandų po tiek pat taškų per Moldovos pirmenybes surenka jau trečius metus paeiliui. Pernai papildomame mače dėl čempionų vardų varžėsi tos pačios komandos, kaip šiemet. Tada „Sheriff“ nugalėjo „Dacia“ 1:0.

Užpernai vienodai taškų surinko trys pirmosios komandos. Tada viskas buvo sprendžiama pagal tarpusavio susitikimų rezultatus, o komandos išsirikiavo taip: 1. Orhėjaus „Milsami“, 2. „Dacia“, 3. „Sheriff“.

Visos keturios į auksą pretenduojančios komandos Lenkijoje sekmadienį rungtyniavo nerezultatyviai. Balstogės „Jagiellonia“ su Varšuvos „Legia“ ir Poznanės „Lech“ su Gdansko „Lechia“ sužaidė 0:0.

„Žalgiriui“ naudinga būtų „Jagiellonia“ arba „Lechia“ pergalė Ekstraklasoje.

Tačiau čempionate pirmauja „Legia“ futbolininkai, surinkę 40 taškų. „Jagiellonia“, „Lech“ ir „Lechia“ turi dviem taškais mažiau.

Ekstraklasos pirmenybių finaliniame etape liko du turai. Tam, kad taptų čempionais, Fiodorui Černychui ir Arvydui Novikovui su „Jagiellonia“ reikia, kad pasibaigus čempionatui Balstogės ekipa turėtų ne mažiau taškų nei varžovės. „Lechia“, norėdama tapti empione, turėtų varžoves lenkti bent vienu tašku. Mat Lenkijos pirmenybėse, komandoms surinkus po lygiai taškų, čempioną lemtų taškai, surinkti reguliariojoje (16 komandų) jų stadijoje. Joje "Jagielonia" užėmė pirmą vietą, surinkusi daugiausia taškų, o "Lechia" buvo ketvirta ir taškais atsiliko nuo visų kitų pretendenčių į auksą.

Lenkijos čempionatas baigsis birželio 4 d.

Žiūrint į Čempionų lygos atrankos varžybų praeitį, komanda su tokiu reitingu, kurį turi nūdienos „Žalgiris“, į antrojo atrankos etapo skirstytųjų gretas būtų nepatekusi tik 2014-aisiais. Visus kitus kartus 5,825 reitingo balų būtų pakakę traukiant burtus būti stipresniųjų pusėje.

Europos lygos ekipos, atstovausiančios Lietuvai – Marijampolės „Sūduva“, Klaipėdos „Atlantas“ ir „Trakai“ – šį turnyrą pradės nuo pirmojo atrankos etapo. Jos bus neskirstytos.

Nuo kitų metų Europos turnyrų atrankos sistema keisis. Abiejuose turnyruose bus penki atrankos etapai: preliminarus, pirmas, antras, trečias ir ketvirtas. Čempionų lygoje dalyvausianti Lietuvos komanda pradės nuo pirmojo etapo, kaip ir dvi Europos lygos ekipos. Trečioji Europos lygos komanda žais preliminariame etape.

Tačiau pralaimėjusios Čempionų lygos pirmajame, antrajame ir trečiajame etapuose komandos tęs kovas Europos lygos atrankoje, o pralaimėjusios ketvirtajame etape – jos grupių turnyre.