P. Petkevičius savo šanso sulaukė 6-ojo turo rungtynėse su Kauno „Stumbru“. Tą kartą vartininkui teko pakeisti S. Klevinską, kuriam po susidūrimo su varžovų puolėju Alexandre‘u Kore plyšo dešiniosios šlaunies raumuo. P. Petkevičiui po sėkmingo Levano Mačarašvilio smūgio sykį teko traukti kamuolį iš vartų tinklo, tačiau kituose epizoduose „Žalgirio B“ komandos atstovas rungtyniavo sėkmingai.

Tą sykį 17 metų ir 329 dienų sulaukęs P. Petkevičius tapo jauniausiu „Žalgirio“ vartininku, gynusiu šalies čempionų vartų stačiakampį šiame tūkstantmetyje A lygoje.

Visgi dvikovoje su „Uteniu“ šis rekordas buvo pagerintas – A. Mickevičiui tuo metu buvo 17 metų ir 291 diena. Pirmojo krikšto jaunasis vartininkas pagrindinėje komandoje sulaukė dar šių metų sausį ir jis nebuvo toks saldus, kaip akistatoje su uteniškiais.

A. Mickevičius itin nesėkmingai susiklosčiusiame mače su Rygos FS ekipa per pirmą kėlinį praleido tris įvarčius ir buvo pakeistas, savo ruožtu, po susitikimo Visagine nuo vartų sargo veido nedingo šypsena.

„Šioks toks jaudulys buvo, bet buvau tam pasiruošęs. Kažkodėl nujaučiau, kad toks šansas ateis. Jaučiuosi gerai, nepraleidau įvarčio, esu patenkintas savo ir komandos darbu. Išbandymų buvo, bet ramiai sugavau kamuolius – tuo ir baigėsi. Šiuo metu tai buvo įsimintiniausias karjeros epizodas“, – pasakojo A. Mickevičius.

FK „Žalgirio“ vartų sargus sergėjantis treneris Audrius Paškevičius džiaugiasi tuo, jog jaunuoliai nepasimeta įtemptose situacijose, išskirdamas vartininkų akademijos dividendus.

Treneris pagyrė P. Petkevičių ir A. Mickevičių, tačiau norint futbolo pasaulyje pasiekti ko nors labiau apčiuopiamo, jiems teks dar sunkiau dirbti: „Vienas didžiausių „Žalgirio“ privalumų – turima vartininkų akademija. Komandai niekada netrūks jaunų vartininkų, nes auga vis nauja pamaina.

Vienus gal net pakeis geresni. Airidas Mickevičius ir Pijus Petkevičius yra vyriausi akademijos atstovai. Palinkėčiau jiems abiems neužriesti nosių ir negalvoti, kad jie aukščiausio lygio vartininkai, nes sužaidė už čempionus. „Žalgiryje“ per rungtynes gali sulaukti vos vieno smūgio, kurį privalai atremti, parodydamas savo koncentraciją ir meistriškumą. Pavyzdžiui, pirmose rungtynėse su „Uteniu“ turėjome vieną smūgį į vartų plotą ir praleidome įvartį.“

Per pirmus aštuonis šio sezono A lygos turus „Žalgirio“ vartų stačiakampį gynė net keturi vartininkai. Tai – išskirtinis precedentas Lietuvoje bei galbūt net ir kitų šalių čempionatuose.

Palyginimui, 2014-ųjų, 2015-ųjų bei 2016 metų sezonuose Vilniaus klubo vartus sergėjo keturi futbolininkai. Trys vartininkai – Saulius Klevinskas, Armantas Vitkauskas bei Aivaras Bražinskas ir gynėjas Mantas Fridrikas, kuris beveik prieš trejus metus dvikovoje išvykoje su „Klaipėdos granitu“ stojo į vartus, kai Marekas Zubas atliko visus keitimus, o A.Bražinskas prieš save išvydo raudoną kortelę.

„Reta praktika pasaulyje, jog per pirmus aštuonis turus žaistų net keturi vartininkai. Juk per sezoną dažniausiai sužaidžia du, o trečias pasėdi ant suolo. Kažko panašaus nesu nei matęs, nei girdėjęs. Pats pirmas epizodas rungtynėse duoda labai daug.

Kai pirmu bandymu pagauni kamuolį, iš karto atsiranda pasitikėjimas, o jei ne – neužtikrintumas. Esant didelei įtampai ir kartais bėgant, reikia sugebėti blaiviai mąstyti. Tik iš šono atrodo, kad visa tai yra lengva. Pirmas pagautas kamuolys Airidą labai gerai paveikė, jis dalino daug nurodymų ir neleido varžovams antrame kėlinyje net sukurti progų. Galbūt komanda pasimokė po rungtynių su „Stumbru“, kai panašiomis aplinkybėmis buvo praleistas vienas įvartis“, – teigė A. Paškevičius.

Kitas rungtynes žalgiriečiai žais jau šį sekmadienį, balandžio 30-ąją dieną. 9-ojo A lygos turo dvikova su Klaipėdos „Atlantu“ LFF stadione prasidės 18.30 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją