Futbolo specialistas trenerio karjerą pradėjo būdamas devyniolikos, o per du dešimtmečius spėjo padirbti ir susidraugauti su tokiomis žvaigždėmis kaip Roberto Carlosas ar Samuelis Eto.

„Galiu pasidžiaugti, kad mano karjeroje viskas vyko palaipsniui. Kai supratau, kad geru futbolininku netapsiu, nusprendžiau siekti trenerio aukštumų. Mano pirmasis treneris mane rekomendavo sporto mokyklai ir dar studijuodamas universitete pradėjau dirbti su vaikais.

Kitas etapas buvo darbas su jaunimu, dar vėliau dublerių komandos ir vyrų komandos. Visur futbolas tas pats, tačiau darbo specifika visiškai skirtinga. Galiausiai, turėjau galimybę dirbti su ponu Guusu Hiddinku. Tokios galimybės daugelis mano kolegų neturi per visą karjerą“, – lėtai rinkdamas žodžius kalbėjo naujasis „Trakų“ vedlys.

– Treneri, turbūt nenustebsite, jei pirmas mano klausimas bus apie G. Hiddinką?

– Ne pirmas kartas (šypsosi). Dirbti su su Guusu Hiddinku yra kažkas tokio. Dar prieš jam atvykstant, buvau pakviestas į „Anži“ klubą. Tuomet buvo surinkta stipriausia sudėtis per visą klubo istoriją, o tada atvyko ir ponas Hiddinkas. Nuvažiavome į pora stovyklų, o po jų jis pasakė, kad nori, jog likčiau dirbti kartu.

– Spėju, kad pamokų gavote neeilinių?

– Neabejotinai. Jis legenda. Fantastinis treneris, kurio kiekvieną treniruotę konspektavau. Ne dėl to, kad privalėjau tą daryti, o dėlto, kad man tai buvo įdomu.

– Sakykite, ar tokio lygio treneris, kaip G. Hiddinkas, klauso asistentų nuomonės, ar jis pats sau yra Dievas?

– Dirbdamas tiek su juo, tiek su to meto „Anži“ žvaigždėmis, supratau vieną dalyką – kuo žmogus daugiau pasiekęs, tuo jis paprastesnis. Jis komandoje įvedė nuostabią tvarką – atmosfera buvo fantastinė. Be jokios abejonės, sprendimą jis priimdavo tik tada, kai išgirsdavo asistentų pasiūlymus.

– Priminkite, kas tokie žaidė jūsų treniruojamoje komandoje?

– Roberto Carlosas, Samuelis Eto, Lassana Diarra, Jurijus Žirkovas ir panašiai. Pasikartosiu, tačiau tai buvo stipriausia visų laikų „Anži“ komanda. Man asmeniškai malonu, kad su daugeliu tų žaidėjų geri santykiai išliko iki šiol.

– Nemažas jūsų karjeros etapas praleistas Sočyje. Kas šauna į galvą, prisiminus šį etapą?

– Neabejotinai, ryškus pėdsakas mano karjeroje. Tuo metu Sočyje nebuvo komandos, tad viską reikėjo sukurti nuo nulio. Reikėjo klubo vizijos, struktūros. Pagaliau, reikėjo surinkti komandą, kuri nepadarytų gėdos. Ir žinote, mes jos nepadarėme.

Tuomet peržiūrėjome 150 futbolininkų. Apie juos žinojome absoliučiai viską. Padarėme didžiulę analizę, atsirinkome tuos, kurių mums reikėjo ir laimėjome antros lygos pirmenybes. Noriu pabrėžti, kad mūsų komandoje nebuvo nei vieno perpirkto žaidėjo. Susirinkome tik laisvuosius agentus, tačiau nugalėtojais tapome, likus dešimčiai turų iki čempionato pabaigos.Pergalė mums garantavo kelialapį į pirmąją lygą.

Galvojome susistiprinti, deja, to padaryti nepavyko. Stipriai rizikavome, tačiau po trylikos turų buvome ant pirmojo turnyro lentelės laiptelio. Atėjo vasaros perėjimų langas, tačiau ir vėl nesusistiprinome, nes galvojome, jog tie patys žaidėjai patemps iki pabaigos. Klydome. Tie vaikinai neatlaikė psichologinės įtampos, ilgų kelionių ir mes pirmos lygos nelaimėjome.

– Kitas jūsų iššūkis laukė Latvijoje. Papasakokite apie šį etapą.

– Kūrėsi visiškai naujas klubas. Man tai ne naujiena (šypsosi), dėl to ir priėmiau pasiūlymą. Buvo nelengva. Likus dviem savaitėms, iki sezono pradžios „Skonto“ lygoje nebeliko ir atsirado vieta Rygos FS ekipai. Vadovai sutiko su pasiūlymu keltis į aukščiausią lygą, tačiau komandoje liko žaidėjai, kurie buvo rinkti pirmai lygai.

Nuo pirmos dienos pradėjome laukti vasaros perėjimų lango, kad galėtumėm pasistiprinti ir kovoti dėl ketvirtos vietos, kuri suteikia galimybę varžytis UEFA Europos lygos atrankos varžybose. Klubo vadovai iškėlė tokią užduotį, nors blaivus protas sakė, kad tai nerealu. Norint įgyvendinti šią užduotį, buvo reikalingi kiti žaidėjai, tačiau mes po pirmojo rato nuo ketvirtos vietos atsilikome tik keturiais taškais.

Atsidarė perėjimų langas. Klubas nusprendė, jog stiprintis neverta. Tada mano karjera Latvijoje ir baigėsi.

– Užtat sulaukėte „Trakų“ skambučio.

– Kai man paskambino prezidentas, mes prakalbėjome dvi valandas. Iškart radome bendrą kalbą, o tai man yra labai svarbu. Pajutau, kad šiam žmogui yra įdomu, tai ką jis daro, kad jo širdis yra klube. Tai yra labai svarbus dalykas, kurio trūksta absoliučioje daugumoje klubų. Tai mane papirko ir mes susitarėme susitikti. Po susitikimo supratau, kad noriu šio darbo.

– Ar ką nors žinojote apie „Trakus“ iki prezidento skambučio?

– Jei atvirai, tai žinojau tik tiek, kad klubas porą metų dalyvavo UEFA Europos taurės atrankoje. Daugiau nieko. Po prezidento skambučio, natūralu, kad pradėjau ieškoti informacijos, žiūrėti praėjusio sezono rungtynes, tada atvykau gyvai pažiūrėti „Winter CUP“ rungtynių.

– Ir ką pamatėte? Ar ši komanda potencialiai gali pakovoti dėl A lygos aukso?

Sutikite, kad sudėtinga daryti tokias išvadas po rungtynių, kurios vyko tą pačią savaitę, kai vaikinai susirinko po atostogų. Kalbant apie rungtynes, pirmasis kėlinys pavyko visai neblogai. Antrasis ne taip gerai, bet svarbiausia, kad žaidėjai norėjo žaisti ir jautė malonumą.

Atsakant į jūsų klausimą, tai ši komanda dar pernai įrodė, jog su „Žalgiriu“ varžytis įmanoma. Tiesiog reikia tuo tikėti. Per kelias dienas, kurias esu su komanda, susidariau įspūdį, kad ji tuo tiki.

– Iki pirmųjų oficialių rungtynių liko vos penkios savaitės. Užteks laiko pasiruošti?

– Tai priimu kaip faktą, kurio negaliu pakeisti. Turime laiko tiek, kiek turime. Galiu pasistengti, kad komanda įgytų optimalią sportinę formą ir mes tą padarysime. Per tas penkias savaites turime rasti galimybių sutvirtinti komandinius ryšius, ir pagauti varžybų ritmą.

– Ko dar reikalausite iš savo komandos?

– Mano futbolo filosofija yra tokia, kad visi komandoje turi būti lyderiai. Kai kam gal svarbiau turėti vieną ar kelis lyderius ir aplink juos lipdyti komandą, o man lyderis nereikalingas. Aš noriu, kad mano komandoje būtų vienuolika, o dar geriau dvidešimt penki lyderiai, kurie suprastų, jog nuo pirmos sezono dienos iki paskutinės, nuo pirmos rungtynių sekundės iki paskutinio švilpuko kartu pultumėm, kartu gintumėmės, vienas kitam padėtumėm ir vienas už kitą neštumėm atsakomybę. Kiekvienas turės atsakyti į klausimą, ką tokio padarė, kad mano komanda laimėtų? Kiekvienas turės suprasti, kad ne jis svarbiausias, o komanda.

– Kodėl manote, kad tai pavyks? Ką pamatėte per pirmas treniruotes, kurias vedėte?

– Pamačiau protingus vaikinus. Mano nuomone, tik protingi žmonės gali būti sėkmingi ir pasiekti teigiamo rezultato. Pamačiau vaikinus, kurie gerbia komandos draugus, kuriems ne visvien, kas vyksta. Pamačiau vaikinus, kurie nori pasiekti rezultato.

– Kitaip tariant, jums patiko?

– Aš mačiau profesionalumą ir vienybę, tad taip – man patiko. Aš komandoje dar naujas žmogus, tačiau tiek su žaidėjais, tiek su trenerių kolektyvu mes jau radome bendrą kalbą. Man tai labai svarbu. Norint siekti rezultato, tai yra kertinis dalykai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją