Nuo 1998-ųjų pasaulio čempionato finaliniuose etapuose, vykstančiuose kas ketverius metus, žaidžia 32 šalių rinktinės.

Anot pernai FIFA vadovu tapusio ir iš kartų padidinti pasaulio čempionato finalinio etpao dalyvių skaičių pasiryžusio G. Infantino, toks žingsnis bis naudingas futbolo populiarumui, nes niekas labiau nepopuliarina futbolo konkrečioje šalyje, kaip jos rinktinės dalyvavimas pasaulio pirmenybių finaliniame etape.

48 komandos bus paskirstytos į 16 grupių po 3 rinktines. Dvi iš jų pateks į atkrintamas varžybas. Tokiu būdu čempionato metu bus sužaista net 80 rungtynių, vietoj 64. Čempionatas truks 32 dienas.

Šis sprendimas (net ir anksčiau skelbtas jo projektas) kelia nemažai ginčių įvairių šalių futbolo specialistų gretose. Jo šalininkai kartoja G. Infantino mintis, priešininkai sako, kad dėl to nukentės pasaulio čempionato lygis.

Lietuvoje irgi yra idėjos šalininkų ir priešininku. Štai šalies rinktinės vyriausiasis treneris Edgaras Jankauskas džiaugiasi šiuo sprendimu, o Lietuvos čempiono Vilniaus „Žalgirio“ strategas Valdas Dambrauskas – ne.

„Futbolo populiarumas tik augs“

„Kodėl gi ne? Kuo daugiau pasaulio čempionato dalyvių, tuo daugiau žmonių jis įtraukia, tuo daugiau žiūrovų juo susidomi, daugiau aistruolių turi galimybę palaikyti savo šalies rinktinę. Manau, kad viskas šiame sprendime – gerai“, – apie FIFA nutarimą kalbėjo 41-erių metų E. Jankauskas.

Skeptikų nuogąstavimai dėl žaidimo lygio jam neatrodo labai svarūs. „Pamatysime. Pastarasis išplėstas iki 24 komandų Europos čempionatas parodė, kad favoritai nebūtinai turi laimėti, kad reikia skaitytis ir su silpnesnėmis laikomomis komandomis, kad jų lygis nėra žemas“, – teigė Lietuvos futbolo rinktinės strategas.

2016-aisiais rekordinis komandų skaičius – 24 dalyvavo Europos čempionato finaliniame etape. Prieš tai žemyno pirmenybėse žaisdavo 16 ekipų.

E. Jankauskas didžiausią sprendimo naudą mato mažesnėms šalims, tarp jų ir Lietuvai.

„Kai yra daugiau vietų, atsiranda daugiau teorinių galimybių patekti tenai“, – sako treneris.

Ir antrina FIFA vadovui, kad dėl šio sprendimo turėtų išaugti futbolo populiarumas: „Teigiamas dalykas yra tai, kad daugiau komandų reiškia daugiau žiūrovų. Daugiau galimybių mažesnėms šalims. O jei kas nuogąstauja dėl dėl lygio, tai visvien vėlesniuose etapuose išliks pačios stipriausios komandos. Manau, kad mažos šalys turi turėti galimybę sudalyvauti pasaulio čempionatuose, jų aistruoliai turi turėti galimybių nuvykti į renginį ir palaikyti jame savo rinktines.

Aš manau, kad čempionatas skatina susidomėjimą futbolu tose šalyse, kurių komandos jame dalyvauja ir kuo jų daugiau, tuo futbolo populiarumas auga. Ir tai bus postūmis pasauliniam futbolui iš vidaus. Aš labai tikiuosi, kad tai palies ir mūsų šalį.“

„Dabar yra puikus modelis, kurį norima sugadinti“

Neseniai 40-metį atšventęs V. Dambrauskas nebuvo Europos pirmenybių finalinio etapo plėtimo šalininkas, nepatinka jam ir pasaulio pirmenybių finalinio etapo dalyvių kaičiaus auginimas.

„Vis viena nuo to nukentės pasaulio čempionato futbolo lygis, jo kokybė. Tam yra puikus pavyzdys – Čempionų lyga. Joje yra aštuonios grupės po keturias komandas. Ir tai per daug, nes grupiniame turnyre yra pilna neįdomių rungtynių, nors atrodo, kad žaidžia klubų elitų elitas. Šiemet jau po keturių turų viskas buvo aišku – daugumoje grupių buvo po dvi komandas, užsitikrinusias teisę žaisti kitame etape, ir po dvi, kurios kovojo dėl teisės patekti į Europos lygą, į kurią vargu ar stipriausios Europos komandos labai nori.

Tas pats ir pasaulio čempionate – bus atskirtis tarp geriausių komandų ir silpnesniųjų. Aš manau, kad 32 komandos buvo tiek, kiek yra geriausiai. Ir pasaulio čempionatas būdavo įdomus, ir komandų būdavo įvairių, pakakdavo ekipų iš egzotiškų šalių. 48 komandos – jau ketvirtis pasaulio. Ir sistema buvo nusistovėjusi, o dabar, keik girdėjau, grupėse komandos bus suskirstytos po tris ir po dvi stipresnes žais atkrintamosiose varžybose. Galbūt aš jau čia kalbu, kaip senis, sakydamas – štai mano laikais buvo geriau, bet mano vertinimu – dabar yra puikus modelis, kurį norima sugadinti“, – naujojo sprendimo problemas įvardijo „Žalgirio“ treneris“.

Jis pripažino, kad Lietuvos rinktinei tokiu būdu patekti į pasaulio pirmenybes būtų lengviau. Tačiau, V. Dambrausko nuomone, jei plėsi dalyvių skaičių, taip žeminsi turnyro prestižą.

„Aš, kaip ir visi, svajoju pamatyti Lietuvos rinktinė pasaulio čempionate. Bet patekęs į pasaulio ar Europos čempionatą tu turi iš to gauti išliekamąją vertę. Dabar atrodo, kad patekus į pasaulio čempionatą, viskas pasikeis visoje šalyje: pritrauks vaikus treniruotis, žaisti futbolą, žiūrovus į tribūnas. O patekus į tokį išplėstą čempionatą ir abi rungtynes pralaimėjus, ar mes tą pasiektume? Būtų daug maloniau, kad Lietuva ten patektų ne dėl komandų skaičiaus padidinimo, o savo jėgomis, dabartinėmis sąlygomis, kai paties pasaulio čempionato lygis yra aukštesnis“, – dėstė V. Dambrauskas.