FIFA pirmą kartą atsiskyrė nuo Prancūzijos leidinio „France Football“ ir surengė atskirus savo rinkimus. Į kiekvieną nominacijų kategoriją buvo pasiūlyta daugybė kandidatų, iš kurių balsavimu buvo atrinkta
po tris realiausius pretendentus.

Geriausią pasaulio futbolininką pagal FIFA versiją, rinko nacionalinių rinktinių kapitonai ir treneriai, 200 atrinktų žiniasklaidos atstovų ir futbolo aistruoliai.

Lietuvai lapkritį vykdytoje apklausoje atstovavo nacionalinės komandos kapitonas Fiodoras Černychas, vyriausiasis treneris Edgaras Jankauskas ir DELFI žurnalistas Mindaugas Augustis.

Jie turėjo įvardinti tris geriausius žaidėjus iš FIFA pateikto 23 kandidatų sąrašo: už pirmą vietą skiriami 5 taškai, antra vertinama 3, o trečia – 1 tašku.

Geriausias futbolininkas – C. Ronaldo

Geriausiu FIFA metų pasaulio futbolininku tapo 31-erių metų portugalas Cristiano Ronaldo, aplenkęs prancūzą Antoine'ą Griezmanną (Madrido „Atletico“) ir argentinietį Leonelį Messi („Barcelona“).

Gruodžio viduryje „Ballon d'Or“ prizą jau atsiėmęs C. Ronaldo savo trofėjų lentyną papildė ir FIFA apdovanojimu.

Per kalendorinius 2016-us portugalas žaidė 57-eriose rungtynėse, įmušė 55 įvarčius ir atliko 17 rezultatyvių perdavimų. Iš koto verčianti statistika dar svarbesnė dėl to, jog ji nešė titulus tiek Madrido „Real“ (Ispanija) klubui, tiek Portugalijos rinktinei. Pirmas laimėjo UEFA Čempionų lygą, Supertaurę ir FIFA pasaulio klubų čempionatą, o antra pirmąsyk istorijoje triumfavo Europos pirmenybėse.

L. Messi rinkimų nugalėtoju tapo 2010, 2011, 2012 ir 2015 metais. Prieš susivienijant rinkimų organizatoriams, 2009-ais argentinietis buvo pagerbtas tiek FIFA, tiek „Ballon d'Or“ apdovanojimu. Jis, kaip ir kiti „Barcelona“ atstovai, į renginį Ciuriche neatvyko, nes rengiasi Ispanijos taurės rungtynėms.

Į FIFA rinkimų geriausiųjų trejetą pateko ir A. Griezmannas.

Cristiano Ronaldo su drauge ir sūnumi

„Norėčiau padėkoti Portugalijos rinktinei, „Real“ komandai, savo treneriui, šeimai, kuri atvyko čia, mano sūnui ir broliams. 2016 metai buvo geriausi mano karjeroje, o apdovanojimai rodo, kad žmonės nėra akli ir stebi rungtynes. Laimėjau titulus tiek su nacionaline komanda, tiek su klubu demonstruodamas gerą individualų žaidimą, todėl negaliu pamiršti tokių nuostabių metų. Ačiū visiems, kurie balsavo už mane“, - atsiėmęs prizą sakė C. Ronaldo.

Geriausias metų treneris – C. Ranieri

Trenerių kategorijoje į nugalėtojo titulą kandidatavo trys pretendentai – Fernando Santosas, Claudio Ranieri ir Zinedine'as Zidane'as.

Nugalėjo 65-erių metų italas C. Ranieri, kuris lėmė „Leicester City“ klubo šuolį iš Anglijos „Premier“ lygos autsaiderių į čempionus.

Jis įveikė 62-ejų metų specialistą F. Santosą, kurio treniruojama Portugalijos rinktinė pirmą kartą tapo Europos čempione ir 44-erių metų Madrido „Real“ vairininką iš Prancūzijos Z. Zidane'ą, kuris su auklėtiniais laimėjo UEFA Čempionų lygą, Supertaurę ir FIFA pasaulio klubų čempionatą.

Cristiano Ronaldo

Geriausių pasaulio žaidėjų vienuoliktukas

Paaiškėjo geriausių pasaulio žaidėjų vienuolitukas. Į jį pateko 5 Madrido „Real“, 4 „Barcelona“ (Ispanija) ir po vieną Miuncheno „Bayern“ (Vokietija) ir Turino „Juventus“ (Italija) klubų žaidėją.

Vartininkas

Manuel Neuer (Miuncheno „Bayern“).

Gynėjai

Dani Alves (Turino „Juventus“);
Gerard Pique („Barcelona“);
Sergio Ramos (Madrido „Real“);
Marcelo (Madrido „Real“).

Saugai

Luka Modrič („Real“);
Toni Kroos („Real“);
Andres Iniesta („Barcelona“).

Puolėjai

Lionel Messi („Barcelona“);
Luis Suarez („Barcelona“);
Cristiano Ronaldo („Real“).

F. Puškašo prizas už gražiausią metų įvartį – malaiziečiui

Ferenco Puškašo prizas už gražiausią metų įvartį atiteko malaiziečiui Mohdui Faizui Subri iš „Penang-Pahang“ klubo, kuris Malaizijos „Superliga“ čempionate įspūdingu smūgiu įmušė nepakartojamą įvartį.

M. F. Subri aplenkė Johnathą Marlone'ą („Corinthians“)...

ir Daniuską Rodriguez (iš Venesuelos merginų U-17 rinktinės)...

Geriausia futbolininkė - amerikietė

Geriausia metų futbolininke tapo - amerikietė Carli Lloyd iš Hjūstono „Dash“ klubo, aplenkusi kitas dvi pretendentes Melanie Behringer (Vokietija, Miuncheno „Bayern“) ir Martą (Brazilija, „Rosengaard“).

Geriausia trenerė - vokietė

Geriausia metų trenere išrinkta vokietė Silvia Neid, aplenkusi Jillian Ellis (JAV) ir Pią Sundhagę (Švedija).

Geriausias žiūrovų palaikymas – jungtinis anglų ir vokiečių choras

Geriausiu žiūrovų palaikymu buvo išrinkta „Liverpool“ (Anglija) ir Dortmundo „Borussia“ (Vokietija) klubų aistruolių kartu sugiedota giesmė „You’ll Never Walk Alone“.

Anglų ir vokiečių fanų choras aplenkė Islandijos rinktinės aistruolius...

ir olandų Hagos „ADO Den Haag“ klubo gerbėjus...

Garbingo žaidimo („Fair play“) prizas – „Atletico Nacional“

Garbingo žaidimo („Fair play“) prizas atiteko Kolumbijos „Atletico Nacional“ komandai iš Medeljino miesto, kuri be žaidimo pasiūlė skirti „Copa Sudamericana“ turnyro nugalėtojų taurę į finalo rungtynes skridusiai ir lėktuvo katastrofoje žuvusiai Brazilijos „Chapecoense“ ekipai.

Už viso gyvenimo indėlį apdovanotas – Falcao

Už viso gyvenimo indėlį į futbolą ir nuostabią karjerą apdovanotas brazilų salės (mini) futbolo žaidėjas ir rinktinės kapitonas 39-erių metų Falcao. Jis dukart tapo pasaulio čempionu penkis sykius laimėjo Copa America turnyrą ir keturis kartus buvo pripažintas geriausiu pasaulio futbolininku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)