Per metus – daugiau nei pusšimtis įvarčių

C. Ronaldo verkė, kuomet dėl kelio traumos turėjo palikti aikštę Europos čempionato finale sužaidęs vos 25 minutes.

Bet vargu ar apmaudo ašaros ištrykš jam iš akių sausio 9 d. Ciuriche (Šveicarija), kai FIFA prezidentas Gianni Infantino pakvies į sceną geriausią planetos futbolininką atsiimti apdovanojimo.

31-erių krašto puolėjas iš Atlanto skalaujamos Madeiros salos yra ryškus FIFA rengiamų rinkimų favoritas.

Po šešerius metus trukusios vienybės juvelyrai vėl gavo dvigubo darbo: FIFA ir „France Football“ žurnalo sąjunga iširo, todėl šiemet geriausiais planetoje turėtų būti paskelbti du futbolininkai.

Tik mažai kas tiki, jog taip ir įvyks – gruodžio viduryje „Ballon d'Or“ prizą jau atsiėmęs C. Ronaldo savo trofėjų lentyną veikiausiai papildys ir FIFA apdovanojimu.

Per kalendorinius 2016-uosius portugalas žaidė 57-eriose rungtynėse, įmušė 55 įvarčius ir atliko 17 rezultatyvių perdavimų.

Iš koto verčianti statistika dar svarbesnė dėl to, jog ji nešė titulus tiek Madrido „Real“ (Ispanija) klubui, tiek Portugalijos rinktinei. Pirmasis laimėjo UEFA Čempionų lygą, Supertaurę bei FIFA pasaulio klubų čempionatą, antroji pirmąsyk istorijoje triumfavo Europos pirmenybėse.

Kita vertus, „Real“ nelaimėjo nei Ispanijos čempionato, nei „Copa del Rey“ turnyro. Į Senojo žemyno čempionatą Prancūzijoje C. Ronaldo atvyko nespėjęs atsigauti po sezono klube. Grupės varžybose jis buvo blankus, nerealizavo 11 m baudinio, o portugalai balansavo ties praraja. Vis dėlto būtent kapitonas dviem įvarčiais ir rezultatyviu perdavimu paskutinėse rungtynėse su vengrais (3:3) išnešė komandą ant savo pečių į atkrintamąsias varžybas, kuriose taip pat buvo lemiamas faktorius. Iki pat finalo su šeimininkais ir ankstyvos savo traumos, kuri C. Ronaldo sujaukė ir šio sezono pradžią.

Vis dėlto nepanašu, kad tai sutrukdys savimylos nestokojančiam 7-ajam numeriui dar kartą sušilti šlovės spinduliuose.

Vienbalsiai

Jei „Ballon d'Or“ savininką nulemia vien žurnalistų balsavimas, FIFA rinkimuose lygiomis teisėmis kartu su pastaraisiais dalyvauja žaidėjai, treneriai ir sirgaliai iš 211 šalių, priklausančių organizacijai.

Lietuvai lapkritį vykdytoje apklausoje atstovavo nacionalinės komandos kapitonas Fiodoras Černychas, vyriausiasis treneris Edgaras Jankauskas ir DELFI žurnalistas Mindaugas Augustis.

Jie turėjo įvardinti tris geriausius žaidėjus iš FIFA pateikto 23 kandidatų sąrašo: už pirmą vietą skiriami 5 taškai, antra vertinama 3 tšk., trečia – 1 tšk.

Lionelis Messi, Antoine'as Griezmannas, Garethas Bale'as ir Cristiano Ronaldo (AFP ir AP nuotr.)

Lietuvoje C. Ronaldo susižėrė maksimalų laimikį – visi trys apklausos dalyviai portugalą įrašė pirmą.

„Tiesiog šiais metais jis yra pats verčiausias. Ir Čempionų lyga laimėta, ir Europos čempionatas, ir maišas įvarčių pelnyta“, – pasirinkimą paaiškino E. Jankauskas.

29-erių „Barcelona“ (Ispanija) klubo atakų lyderis L. Messi surinko 7 taškus: E. Jankauskas ir M. Augustis jam skyrė antrą vietą, F. Černychas – trečią. Lietuvos rinktinės kapitono nuomone, labiau už argentinietį šiais metais spindėjo 25-erių Prancūzijos nacionalinės komandos ir Madrido „Atletico“ (Ispanija) klubo snaiperis Antoine'as Griezmannas, kuris buvo pripažintas geriausiu Europos čempionato žaidėju.

„A. Griezmannas žaidė tiek Čempionų lygos, tiek Europos čempionato finaluose, be to, buvo Prancūzijos rinktinės lyderis ir rezultatyviausias pirmenybių futbolininkas. O L. Messi asmeniškai praėjęs sezonas nebuvo geriausias. Nors, žinoma, jis vis tiek yra išskirtinis žaidėjas“, – komentavo F. Černychas, kuris šiemet pats tapo geriausio Lietuvos futbolininko rinkimų laureatu.

E. Jankauskas ir M. Augustis po vieną tašką dedikavo kitam „Real“ atstovui, 27-erių Garethui Bale'ui, kuris žemyno čempionate buvo pagrindinis variklis, vidutiniokę Velso rinktinę nustūmęs iki pusfinalio.

Ir autoritetas, ir bičiulis

Ne tokie vieningi lietuviai buvo rinkdami geriausią 2016 metų pasaulio trenerį.

E. Jankauskas savo balsą atidavė kolegai iš Portugalijos rinktinės Fernando Santosui. 62-ejų specialistą lietuvis pažįsta dar iš tų laikų, kai pats žaidė Portugalijos pirmenybėse.

„Jis yra labai šaunus žmogus, geras mano draugas. Niekaip negaliu jam skirti kitos vietos nei pirma, – juokėsi Lietuvos rinktinės strategas. – Bet net jei tarp mūsų nebūtų jokių asmeninių ryšių, balsuočiau taip pat: portugalai Europos čempionate tikrai nebuvo favoritai, bet užlipo į viršūnę.“

Tuo metu F. Černychui dar didesnį įspūdį padarė „Leicester City“ šuolis iš Anglijos „Premier“ lygos autsaiderių į čempionus. Geriausiu metų treneriu Balstogės „Jagiellonia“ (Lenkija) klubo puolėjas rinko 65-erių italą Claudio Ranieri.

„Laimėdamas Anglijos čempionatą su „Leicester City“, C. Ranieri padarė stebuklą. Be to, jo komanda žaidė patrauklų futbolą, o šiame sezone užtikrintai įveikė Čempionų lygos grupių etapą“, – vertino F. Černychas.

M. Augustis išskyrė 46-erių argentinietį Diego Simeone. Nors praėjusiame sezone jo treniruojamas „Atletico“ nelaimėjo nė vieno trofėjaus ir tenkinosi Čempionų lygos finalu, būtent D. Simeone per penkerius metus pavertė vidutinių finansinių pajėgumų klubą ne tik Ispanijos, bet ir visos Europos futbolo grandu, išsilaikančiu elite nepaisant besikeičiančios ekipos sudėties.

Balsuodami už geriausius metų trenerius, lietuviai taip pat po sykį paminėjo „Real“ vairininką iš Prancūzijos Zinedine'ą Zidane'ą, „Manchester City“ (Anglija) strategą iš Ispanijos Josepą Guardiolą ir vokietį Jurgeną Kloppą, treniruojantį kitą Anglijos klubą „Liverpool“.

Fernando Santosas, Claudio Ranieri, Zinedine'as Zidane'as, Josepas Guardiola, Diego Simeone, Jurgenas Kloppas

Vienoje komandoje – skirtingi požiūriai

Ką laiko geriausiais pasaulyje, DELFI pasiteiravo ir kitų futbolo atstovų, kurie patys buvo pagerbti lietuviško sezono apdovanojimuose.

Įdomu, kad plačiausia properša atsivėrė tarp dviejų bendražygių nuomonių: geriausio A lygos žaidėjo Manto Kuklio ir Vilniaus „Žalgirio“ klube nurodymus jam dalinančio geriausio šalies trenerio Valdo Dambrausko.

Pirmasis FIFA rinkimuose balsuotų už L. Messi, tuo metu V. Dambrauskas argentiniečio nė neįtrauktų į savo favoritų trejetą. Už C. Ronaldo nugaros jis regi kitą „Barcelona“ žvaigždę iš Brazilijos Neymarą ir „Real“ saugą iš Kroatijos Luka Modričių.

„Čia yra grynai mano asmeninė nuomonė“, – simpatijas L. Messi pakomentavo M. Kuklys.

„C. Ronaldo vienareikšmiškai turi laimėti rinkimus – kito pasirinkimo būti tiesiog negali, – auklėtiniui nepritarė V. Dambrauskas. – Antrą vietą atiduočiau Neymarui, kuris tampa vienu „Barcelona“ lyderių, laimėjo Ispanijos čempionatą, lėmė Brazilijos pergalę olimpinėse žaidynėse. Nors futbolo kalendoriuje pastarosios nėra labai svarbios, Brazilijai trūko vien tik šio titulo. L. Messi? Praėjęs sezonas buvo ne jo, todėl trečią vietą šįkart palikčiau L. Modričiui.“

Lietuvos futbolininkai taip pat nukelia kepurę prieš tuos, iš kurių patys gali daugiausiai pasimokyti.

„Žalgirio“ atakų organizatorius ir standartinių padėčių specialistas M. Kuklys prie geriausiųjų priskyrė stipriu smūgiu pasižymintį savo kolegą iš „Real“ Toni Kroosą (Vokietija).

„Man imponuoja jo žaidimo stilius – paprastumas, greiti ir teisingi sprendimai, kuriuos jis randa aikštėje. Mane šis žaidėjas tikrai žavi“, – prisipažino M. Kuklys.

Tuo metu tik F. Černychui geriausio šalies žaidėjo rinkimuose nusileidęs vartininkas Ernestas Šetkus greta C. Ronaldo ir L. Messi įrašytų vokiečio Manuelio Neuerio iš Miuncheno „Bayern“ pavardę.

„Reikia palaikyti mano profesijos atstovus“, – juokėsi „ADO Den Haag“ (Olandija) ir Lietuvos rinktinės vartų sargas.

Ernestas Šetkus, Mantas Kuklys ir Valdas Dambrauskas

O ką iš savo kolegų išskirtų V. Dambrauskas trenerių kategorijoje?

„Prieš pusę metų niekaip nebūčiau pasakęs, kad Z. Zidane'as nusipelno tokios garbės kaip treneris. Bet jis laimėjo Čempionų lygą, jo „Real“ retai pralaimi ir šiame sezone. Tai rodo, kad jis dirba labai gerai. Antrą vietą užsitarnavo F. Santosas, kuris realių šansų neturėjusią komandą sulipdė į kumštį ir atvedė iki Europos čempionų titulo. C. Ranieri didžiąją karjeros dalį pats buvo beviltiškas treneris, bet už „Leicester City“ pasiekimą taip pat nusipelno būti tarp geriausių“, – vardijo Lietuvos čempionų strategas.

Dviejų žirgų lenktynės

Kaka yra paskutinis žaidėjas, sugebėjęs nustelbti C. Ronaldo ir L. Messi spindesį. Brazilą metų futbolininko laurais 2007-aisiais vainikavo ir FIFA, ir „France Football“ redakcija.

Nuo to laiko tęsiasi era, iškėlusi tiek C. Ronaldo, tiek L. Messi virš visų praeities futbolo žvaigždžių – pagal surinktų geriausio metų žaidėjo trofėjų skaičių jie konkuruoja tik tarpusavyje.

Gruodį „Ballon d'Or“ atsiėmęs C. Ronaldo tokį patį prizą jau buvo gavęs 2008-aisiais. Tais pačiais metais jis pirmą sykį triumfavo ir FIFA geriausio žaidėjo rinkimuose.

2013 ir 2014 metais portugalas laimėjo jungtinius „France Football“ ir FIFA rinkimus.

L. Messi pastarųjų nugalėtoju tapo 2010, 2011, 2012 ir 2015 metais. Prieš susivienijant rinkimų organizatoriams, 2009-aisiais argentinietis buvo pagerbtas tiek FIFA, tiek „Ballon d'Or“ apdovanojimu.

Jau paskelbta, kad šiemet kartu su C. Ronaldo ir L. Messi į FIFA rinkimų geriausiųjų trejetą pateko A. Griezmannas. Trenerių kategorijoje likę trys pretendentai – F. Santosas, C. Ranieri ir Z. Zidane'as.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)