46-erių metų inspektoriui Bulgarijoje teko vertinti vieno geriausių Europos arbitrų darbą. Rungtynėms teisėjavo anglas Martinas Atkinsonas. Taip pat, verta paminėti, kad prieš pagrindines vakaro rungtynes P. Malžinskas inspektoriavo abiejų ekipų jaunimo rungtynėse.

Iš Sofijos į Lietuvą jau grįžęs inspektorius portalui futbolas.lt pasakojo apie UEFA Čempionų lygos rungtynių niuansus bei kilusius iššūkius.

– Kaip jaučiatės po pirmo karto tokio lygio rungtynėse? Kokie įspūdžiai?

– Iš tiesų labai smagu. Įdomu pažiūrėti į aukšto lygio rungtynes, jų organizavimą. Viską matai iš vidaus, tad tai buvo labai didelė ir įdomi patirtis.

– UEFA Čempionų lygos ir UEFA Europos lygos rungtynės. Labai didelis skirtumas tarp jų?

– Gal labai didelio skirtumo ir nėra, tačiau čia yra įvairių niuansų. Kaip žinote, Čempionų lygoje kiekviename stadione yra įrengta vartų linijos technologija, tad prieš rungtynes buvo labai įdomu stebėti, kaip teisėjai testuoja šią technologiją, pamatyti, kaip ji veikia. Taip pat čia griežtesni reikalavimai dėl tvarkaraščio, laiko planavimo. Aišku, visur tai yra panašu, bet kaip ir minėjau, tam tikrų niuansų tikrai yra.

Čempionų lygoje taip pat dalyvauja daug daugiau personalo iš UEFA, daugiau kamerų. Apskritai, jaučiamas daug didesnis dėmesys rungtynėms, didesnis susidomėjimas. Net ir nesigilinant į detales galima matyti, kad čia lygis gerokai aukštesnis.

– Vertinote vieno geriausių pasaulio arbitrų M. Atkinsono darbą. Kokį pažymį jam parašėte?

– To atskleisti negaliu, negaliu šnekėti apie arbitrų darbą. Galiu pasakyti tik tiek, kad tai buvo įdomios ir geros rungtynės. Gan atkaklios, buvo keletas pavojingų progų. Tiesiog, smagu ir įdomu žiūrėti tokio lygio futbolą.

– Tą pačią dieną dirbote ir UEFA jaunimo turnyro rungtynėse tarp šių komandų. Ar krūvis nebuvo per didelis?

– Buvo gan įdomu, jaunimas žaidžia visai kitokį futbolą, žiūrovų ten nedaug, o žvelgiant į vakarines rungtynes yra matomas labai didelis kontrastas. Buvo ganėtinai sunki ir ilga diena – nuo pat ryto susirinkimai, tada jaunimo rungtynės, galiausiai vakaro rungtynės. Realiai, visad diena be poilsio.

Labiausiai vargina gal ne pats inspektoriavimas, o raportų rašymas po rungtynių. Tam yra skirtas 48 valandos po rungtynių, tad reikėjo rašyti du raportus, kuriems laiko tiek pat. Kai stebi dvejas rungtynes ir tos situacijos gali susipainioti, bet tada dar kartą stebi rungtynių įrašus. Grįžęs namo reikia tvarkyti dokumentus.

Raportai rašomi anglų kalba, kuri tikrai nėra gimtoji, tad tai užtrunka ilgiau, reikia tikrinti klaidas, gramatiką, sakinių struktūrą.

– Ar šio sezono metu dar tikitės sulaukti dar vieno kvietimo į Čempionų lygą?

– Na, sunku pasakyti, dar reikia sulaukti Naujų metų. Tada tiek Europos lygoje, tiek Čempionų lygoje bus žaidžiamos atkrintamosios rungtynės, tad jų svarba dar didesnė, daugiau atsakomybės. Galbūt būtų per drąsu tikėtis, kad greitu metu vėl gausiu kvietimą.

Žinoma, visada yra kažkokia viltis ir noras. Jei Lietuvos teisėjų asociacija ir UEFA parodys pasitikėjimą, teigiamai įvertins ataskaitas, galbūt ir įmanoma. Nepaisant to, aš jau dairausi į kitų metų rudenį.

Šis kvietimas taip pat buvo netikėtas, nes jau inspektoriavau pakankamai nemažam skaičiuje rungtynių, kaip ir išnaudojau limitą, tad tikrai nustebino.

iframe width="520" height="330" src="//rutube.ru/play/embed/9921780" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowfullscreen>