Tačiau Nyderlanduose gimęs futbolininkas kitąmet vėl cementuos „Žalgirio“ gynybinius įtvirtinimus. Praėjusią savaitę D. Slijngardas priėmė pajėgiausio Lietuvos futbolo klubo pasiūlymą ir pratęsė sutartį.

„Noriu įrodyti, kad „Žalgiris“ yra ir bus geriausia Lietuvos futbolo komanda. Mane taip pat įkvepia komandos vadovų noras įrodyti, kad „Žalgiris“ gali sėkmingai žaisti ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Noriu padėti komandai ir kartu su ja siekti pačių aukščiausių tikslų“, – po sutarties pratęsimo pareiškė 29 metų futbolininkas.

D. Slijngardas į Lietuvą atvyko 2015 m. birželį, o liepos pradžioje tapo „Žalgirio“ komandos nariu. Profesionalo karjerą Amsterdamo „Ajax“ klube pradėjęs futbolininkas nuo 2009 iki 2014 m. žaidė Roterdamo „Sparta“ ekipoje aukščiausioje ir pirmoje Olandijos futbolo lygose. Iš viso „Sparta“ gretose D. Slijngardas sužaidė 140 rungtynių ir pelnė 2 įvarčius. 2014–2015 m. jis praleido aukščiausios Olandijos futbolo lygos „SC Cambuur“ komandoje, bet sužaidė vos dvejas rungtynes.

Perėjęs į „Žalgirį“ D.Slijngardas netrukus tapo tvirtu pagrindinės sudėties žaidėju. 2015 ir 2016 m. „SMScredit.lt A lygos“ čempionate jis sužaidė 45 rungtynes bei iškovojo du šalies čempionų titulus. 29 metų futbolininkas su „Žalgiriu“ šiais metais tapo Lietuvos futbolo federacijos Supertaurės laimėtoju bei dviejų taurės turnyrų nugalėtoju. Iš viso per pusantro sezono žaliai baltų gretose D. Slijngardas sužaidė 57 rungtynes, įvarčių nepelnė, bet atliko 8 rezultatyvius perdavimus.

„Esu patenkintas savo žaidimu „Žalgiryje“. Treneriai manimi pasitiki, žaidžiau beveik visose rungtynėse, tad tikrai neturiu kuo skųstis. Šiais metais mes iškovojome visus titulus, tad galima sakyti, kad ir komandai metai nebuvo blogi“, – teigė D. Slijngardas.

– Lietuvoje iš „Žalgirio“ nieko kito ir nesitikima – tik pergalių ir titulų. Regis, su šia užduotimi komanda susitvarkė be didesnių sunkumų.

– Tikrai nebuvo taip lengva, kaip atrodo. Neretai išsaugoti titulus būna sunkiau nei iškovoti juos pirmą kartą. Taip, prieš sezoną mums buvo iškeltas tikslas laimėti visus trofėjus ir mes tai padarėme. Bet tos pergalės nebuvo tokios jau paprastos. Pirmose sezono rungtynėse po pratęsimo įveikėme „Trakus“ ir iškovojome Supertaurę. Po to LFF taurės turnyro finale vėl tik po pratęsimo nugalėjome tuos pačius „Trakus“ ir laimėjome taurę. Gal kiek lengviau buvo antrame LFF taurės turnyro finale su Marijampolės „Sūduva“, bet dėl pergalės taip pat teko pakovoti. Aišku, sezonui baigiantis visi geriausiai atsimena tik iškovotus trofėjus, bet pamiršta, kad ir čempionate turėjome labai sudėtingų rungtynių.

– Vis dėlto bene rimčiausias išbandymas komandai teko Čempionų lygos atrankos varžybose. Nuo kelialapio į kitą varžybų etapą „Žalgirį“ skyrė kelios dešimtys sekundžių, bet išsaugoti palankaus rezultato Astanoje nepavyko.

– Iš tiesų šį sezoną su Čempionų lygos varžybomis siejome labai dideles viltis. Buvome puikiai pasiruošę, bet mums tiesiog nepasisekė. Pralaimėjimas Astanoje buvo labai skaudus tiek man asmeniškai, tiek ir visai komandai. Kita vertus, tai yra ir vertinga pamoka. Pamatėme, kad tokio lygio rungtynėse nė akimirkai negalima atsipalaiduoti, privalai kautis iki finalinio teisėjo švilpuko. Turime padaryti atitinkamas išvadas, kad kitais metais pagaliau peržengtume šį barjerą.

– Pernai „Žalgiris“ Čempionų lygos atrankos varžybose žaidė su Švedijos čempionais „Malmo“ klubu ir taip pat pirmas rungtynes sužaidė lygiosiomis, o antras – pralaimėjo. Nepadarėte išvadų?

– Iš pirmo žvilgsnio rezultatas toks pats, bet kokybiškai pernykštės ir šių metų rungtynės skyrėsi. Su „Astana“ mes turėjome daugiau progų įmušti nei su „Malmo“, žaidėme geriau ir buvome labai arti tikslo. Deja, mums nepavyko atsilaikyti. Tai buvo labai skaudus smūgis, bet mes nepalūžome. Netgi atvirkščiai, manau, kad kaip komanda mes po pralaimėjimo Astanoje tik sustiprėjome. Ir kitą sezoną būsime dar geriau pasirengę Čempionų lygos atrankos varžybų šturmui.

– Iki 2015 m. vidurio žaidei tik Nyderlanduose. Kas labiausiai nustebino atvykus į Lietuvą?

– Pagrindinis skirtumas – į rungtynes ateinančių žiūrovų skaičius. Nyderlanduose į futbolo stadionus renkasi gerokai daugiau žmonių nei Lietuvoje. Bet reikia pripažinti, kad Lietuvoje futbolas nėra populiariausia sporto šaka, šis titulas priklauso krepšiniui. Vis dėlto, aš tikiuosi, kad „Žalgiriui“ pavyks sugrąžinti žmones ir į futbolo stadionus.

– Per pusantro sezono „Žalgirio“ gretose sužaidei daugiau nei pusšimtį rungtynių, bet vis dar esi be įvarčio.

– Treneriai man netgi juokais prikiša, kad žaisdamas „Žalgiryje“ dar nesu įmušęs. Paskutinėse rungtynėse su „Atlantu“ norėjau įrodyti, kad ir aš galiu atakuoti, turėjau progų, bet įmušti nepavyko. Aišku, tai nėra mano darbas, aš esu gynėjas, tad man svarbiausia, kad komanda nepraleistų. Be abejo, būtų smagu kada nors ir įmušti. Žaisdamas Olandijoje esu tai padaręs, bet, tiesą sakant, tai labiau išimtis nei taisyklė.

– Kaip jautiesi Lietuvoje, ar gerai pažįsti Vilnių?

– Man čia tikrai patinka. Gyvenu Vilniuje nuo praėjusių metų vidurio, tad turėjau laiko susipažinti su pagrindinėmis miesto vietomis – Katedros aikšte, Gedimino bokštu, Senamiesčiu. Daug laiko gyvenau Amsterdame, Roterdame, bet Vilnius šiems miestams niekuo nenusileidžia. Gražus, tvarkingas, jaukus. Esu patenkintas tiek darbo, tiek gyvenimo sąlygomis.

– Su kuo daugiausiai bendrauji komandoje?

– Bendrauju su visais komandos draugais, bet daugiausiai laiko praleidžiu su kitais legionieriais. Tiesiog, mes visi gyvename Pilaitėje, tad dažniau susitinkame po treniruočių, nueiname kur nors pavalgyti, apsilankome kino teatre ir pan.

– Ar nekamuoja gimtų namų ilgesys?

– Nuo Amsterdamo mane skiria tik pustrečios valandos trukmės skrydis, tad gavęs kelias laisvas dienas galiu be didesnių problemų sugrįžti namo. Kita vertus, aš esu profesionalus futbolininkas, čia yra mano darbovietė, o namuose galiu pabūti ir pasibaigus sezonui. Tas pats pasakytina ir apie orą. Šių metų pradžioje pirmą kartą pajutau, kokia yra tikra žiema. Vienu metu buvo labai šalta, bet tai irgi yra mano darbo dalis. Žiemą mes treniruojamės ir žaidžiame „Sportimoje“, tad tikrai negalime skųstis.

– „Žalgiriui“ sezonas baigiasi lapkričio 26 d., o naujam sezonui ruoštis komanda pradės tik kitų metų pradžioje. Ar jau žinai kaip ir kur praleisi atostogas?

– Kol kas nesu suplanavęs atostogų. Grįšiu namo, susitiksiu su šeima, skirsiu jai visą savo laiką. Gal būt vėliau kur nors visi kartu nuvažiuosime pailsėti.