Tiesa, nebuvo į Izraelį išvykusio Roko Stanulevičiaus, Edvardo Gaurilovo, į „Žalgirį“ persikėlusio Lino Klimavičiaus, tačiau buvo jo vyresnis brolis Arūnas, kuris netrukus su „Trakais“ pasirašė sutartį. Taip pat treniruotėje dalyvavo su ekipa atsisveikinęs Ronaldas Solominas, sezonui Rusijoje pasiruošti norėjęs Tomas Mikuckis bei į peržiūrą atvykęs Martynas Dapkus.

Po vienuolikos dienų riteriai sužaidė pirmas kontrolines rungtynes su Lecznos „Gornik“ futbolininkais bei pralaimėjo jiems 1:3. Simboliška, kad pirmąjį metų įvartį „Trakams“ pelnė Deividas Česnauskis.

Netrukus ekipa lygiosiomis sužaidė su Rygos „Skonto“ bei pirmą kartą klubo istorijoje išvyko į priešsezoninę stovyklą Italijoje. Ten su „Trakais“ treniravosi ir legionierius iš Brazilijos, tačiau nei klubo treneriams, nei vadovams jis netiko.

Vasario 11 dieną, likus septyniolikai dienų iki naujojo sezono pradžios, buvo burtai, kurie lėmė „Trakų“ – „Žalgirio“ dvikovą pirmajame čempionato ture, prabėgus vos keturioms dienoms po šių komandų susitikimo Supertaurės rungtynėse.

Supertaurės dvikova paliko dvejopus jausmus. Puikiai pradėję rungtynes, riteriai po Davido Aršakiano įvarčio išsiveržė į priekį. Antrasis kėlinys buvo blankesnis, o pratęsimui – tiesiog neužteko jėgų. Buvęs „Trakų“ saugas Vytautas Lukša pratęsimo metu išvedė žalgiriečius į priekį, kurie per likusį laiką pasižymėjo dar du kartus.

Iškart po šios dvikovos, ekipa paskelbė apie pasistiprinimą – prie „Trakų“ prisijungė Titas Vitukynas ir Modestas Vorobjovas. Jie abu debiutavo kovo 2 dieną prasidėjusiame A lygos sezone, kai „Trakai“ darkart nusileido galingai sužaidusiam „Žalgiriui“.

„Supertaurės rungtynės atėmė per daug fizinių ir psichologinių jėgų. Nespėjome atsitiesti“, – po tos dvikovos kalbėjo tuometinis „Trakų“ vyriausiasis treneris Valdas Urbonas.

Kovo mėnesį prie riterių prisijungė vidurio gynėjas Pavelas Krukas. Labai greitai pagrindinėje sudėtyje įsitvirtinęs gynėjas LFF taurės pusfinalio atsakomosiose rungtynėse Marijampolėje su „Sūduva“ nusiplėšė kryžminius raiščius ir aikštėje nepasirodė iki šiol.

Būtent, traumos buvo pagrindinis veiksnys, kodėl „Trakams“ sezonas nesusiklostė dar geriau. Lukas Kochanauskas sveiko ne taip greitai, kaip norėtųsi, po P. Kruko traumos sekė analogiška Jurijaus Mamajevo trauma, iškrito M. Dapkus, net kelis kartus dėl kelio skausmų komandai padėti negalėjo galiausiai operaciją atlikęs Vaidotas Šilėnas, ne kartą per sezoną dėl raumens traumų buvo iškritęs Nerijus Valskis, per svarbiausias sezono rungtynes Europos taurės atrankos turnyre nežaidė Arūnas Klimavičius, gydytis buvo priverstas ir Modestas Vorobjovas. Priverstinis žaidėjų negalėjimas žaisti, neabejotinai, „Trakus“ pakeitė.

Dar kovo mėnesį riteriai klubo istorijoje paliko naują įrašą – ekipa pirmąkart pateko į LFF taurės finalą, kuris, deja, nesusisklostė sėkmingai. Telšiuose vykusias rungtynes „Trakai“ ir vėl pralaimėjo „Žalgiriui“. Ir vėl po pratęsimo.

Kovo pabaigoje prie riterių prisijungė pernykštis Kauno „Spyrio“ lyderis Dmitrijus Rekišas, tačiau šio baltarusio karjera „Trakuose“ buvo itin trumpa. Nors pradžia buvo nebloga, reikiamos naudos D. Rekišas komandai neatnešė.

Balandžio viduryje A lygoje baigėsi pirmasis ratas – „Trakai“ jį baigė būdami ant aukščiausiojo turnyro lentelės laiptelio. Po pralaimėjimo „Žalgiriui“ debiutinėse rungtynėse, sekė ilga pergalių serija, kuri, treneriui V.Urbonui garantavo geriausio rato trenerio titulą, o N. Valskiui – geriausio pirmojo rato žaidėjo vardą.

Antrasis ratas prasidėjo laimėtomis rungtynėmis prieš Vilniaus „Žalgirį“, tačiau tada net keturiais prarastais taškais per dvejas rungtynes su abiem Kauno komandomis.

Lyderio pozicija turnyro lentelėje Lietuvos nacionalinės rinktinės vyriausiąjį trenerį Edgarą Jankauską privertė atsigręžti ir į savo treniruotą komandą. Joje E. Jankauskas rado tris futbolininkus (Arūną Klimavičių, Deividą Česnauskį, ir Nerijų Valskį), kuriuos pakvietė į nacionalinę komandą. Pirmasis rečiau, o kiti du reguliariai kviečiami į ją iki dabar.

Po vienuolikos mėnesių nuo patirtos šiurpios traumos birželį į aikštę sugrįžo L. Kochanauskas. Pirmose oficialiose rungtynėse jis pasižymėjo įvarčiu ir rezultatyviu perdavimu, o „Trakai“ be didesnio vargo LFF taurės rungtynėse nugalėjo Kauno „Lygį“.

Netrukus „Trakai“ sužinojo savo varžovą UEFA Europos lygos atrankoje – juo tapo „Nomme Kalju“ klubas iš Estijos. Varžovu, kokį norėjo matyti kitų Europoje dalyvaujančių klubų treneriai. Varžovu, kurio trakiškiai iki šios dienos atsiminti nenori.

Mariui Rapaliui A lygos prezidentas Deividas Šemberas įteikė geriausiam antrojo lygos rato žaidėjui skirtą prizą. Tuomet nei vienas, nei antras negalėjo įtarti, kad M. Rapalio karjera „Trakuose“ netrukus pasibaigs.

Iškovota pergalė namie 2:1 prieš „Nomme Kalju“, tačiau patirtas visiškas fiasko atsakomosiose rungtynėse Taline. Per pusę kėlinio „Trakai“ praleido keturis įvarčius, kurie klubo vadovus privertė keisti komandą. Su ekipa atsisveikino jau minėtas M. Rapalis, D. Rekišas, M. Dapkus, Mattia Broli. Netrukus ir vyriausiasis treneris V. Urbonas, kurio vietą laikinai užėmė vartininkų treneris Albertas Rybakas.

Pasikeitimų karuselėje „Trakai“ pasipildė septyniais „Elitinės U-17 lygos“ čempionais, kurie žaidė B komandoje bei nigeriečiu Alma Wakili, kuris labai greitai įsitvirtino pagrindinėje sudėtyje.

A. Rybakas savo debiutinėse rungtynėse po vėlyvo įvarčio 0:1 nusileido Marijampolės „Sūduvai“, o netrukus 4:3 įveikė Utenos „Utenį“. Tame susitikime Utenos komanda pirmavo 3:1 ir tai buvo pirmas kartas per „Trakų“ istoriją, kai jie laimėjo atsilikdami dviejų įvarčių skirtumu.

Toje dvikovoje debiutavo vienas geriausių jaunųjų talentų – Matas Gudaitis. Šešiolikmetis tapo 22-uoju jauniausiu žaidėju A lygos istorijoje. Besibaigiant sezonui, M. Gudaitis dažniau atstovavo Lietuvos U-17 rinktinei bei „Trakų B“ komandai, o iš vienų rungtynių buvo išvežtas greitosios pagalbos automobiliu. Ilgi tyrimai parodė, kad futbolininko širdis sveika ir jis galės tęsti karjerą.

Rugpjūčio mėnesį „Trakuose“ debiutavo aštuoniolikmetis Oscaras iš Liberijos. Į savo šalies nacionalinę rinktinę jau kviečiamas jaunuolis nuo pat pirmos dvikovos išsiskyrė plastiškumu, dėl to labai greitai rado vietą starto sudėtyje.

Tą dieną, kai komandoje debiutavo šis futbolininkas, apie savo eros pabaigą Lietuvoje ir karjeros tęsinį Jungtinėse Valstijose jau žinojo Davidas Aršakianas. Puolėjas per pusantrų metų A lygoje pelnė 34 įvarčius bei tapo rezultatyviausiu klubo žaidėju per trumpą klubo istoriją stipriausiame šalies čempionate.

Žvelgdamas į ateitį, klubas rugpjūčio mėnesį pasipildė ukrainiečiu Michailo Šiška, kipriečiu Georgios Pelagiasu, vyriausiuoju treneriu Sergejumi Kovalecu, Tadu Labuku bei Ukrainos jaunimo rinktinės vartininku Timofėjumi Šeremeta.

Pralaimėjimas ketvirtojo rato pabaigoje Jonavos „Lietavai“ beveik iki minimumo sumažino „Trakų“ šansus pavyti „Žalgirį“. Dar po trejų rungtynių tų vilčių neliko net ir teorinių.

Likus dviem turams iki čempionato pabaigos, po lygiųjų su Kauno „Stumbru“, „Trakai“ antrus metus iš eilės užsitikrino vicečempiono titulą. Liko akistatos su „Lietava“ ir „Žalgiriu“. Abi – dėl garbės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją