Sukėlė pasipiktinimą

Vietoje apdovanojimų – apžiūra traumatologo kabinete. Taip futbolo turnyras Panevėžyje baigėsi keliems jauniesiems žaidėjams.

Išsiaiškinti stipriausių šalies 12-mečių ir 13-mečių komandų nepavyko, nes organizatoriai atšaukė sekmadienį turėjusį vykti lemiamą varžybų turą. Bet prieš tai vaikams teko paslidinėti po apšerkšnijusią Panevėžio futbolo akademijos (PFA) dirbtinės dangos aikštę, kurioje šeštadienį ne vienas patyrė skaudžią traumą.

Į DELFI kreipėsi pasipiktinęs tėvas, kuriam sunku suvokti, kaip Lietuvos vaikų ir jaunių futbolo asociacija (LVJFA) išrinko datą finalinėms varžyboms, surengtoms praėjus dviems savaitėms po grupių etapo finišo.

„Mažų mažiausia, varžybas buvo galima organizuoti savaite anksčiau, kai oro sąlygos dar buvo tinkamesnės futbolui. Daug tėvų ir trenerių piktinosi dėl tokios datos, sklido kalbos, kad komandos boikotuos finalą, deja, nesusitarė.

Užtat vietoje futbolo buvo čiuožykla be pačiūžų. Jau per pirmas rungtynes teko kviesti greitąją pagalbą ir vieną vaiką vežti peršviesti rankos. Tai įvyko prieš mano akis: vaikai bėgo paskui kamuolį, vienas paslydo, trenkėsi alkūne į žemę. Baisu ir gaila buvo žiūrėti į besiraitantį iš skausmo vaikiuką. Kitose rungtynėse kovojant dėl kamuolio vėl vaikas krito ant rankos, lūžo kaulas. Trečias buvo išneštas iš aikštės, nes negalėjo paeiti – išsisuko čiurną“, – pasakojo vienas turnyro dalyvių tėvų iš Kauno, nenorėjęs viešinti savo pavardės.

Vis dėlto šeštadienį varžybos įvyko pagal grafiką. Kitą rytą oro sąlygos dar suprastėjo, visą aikštę padengė šlapio sniego sluoksnis, todėl organizatoriai nusprendė atšaukti turnyro pabaigą.

Bet nepasirūpino apie tai perspėti visas 16 komandų.

„Vaikai, tėveliai, treneriai užsakytu autobusu nuriedėjo į Panevėžį ir tik ten sužinojo, kad varžybos nukeltos į kažkurią kitą dieną. Nejau nebuvo galima iškart suplanuoti ar bent informuoti, kad be reikalo nevažiuotume, nejau telefonų šiais laikais neturi? Baisu, kas darosi“, – atsistebėti negalėjo bergždžiai į Aukštaitijos sostinę keliavęs kaunietis.

Nusprendė, o kodėl – pamiršo

DELFI paklausė LVJFA vadovų, kodėl 2004 ir 2005 metais gimusių vaikų grupių čempionatų kulminacija surengta sulaukus lapkričio – ir ne po stogu manieže, o lauke.

Asociacijos prezidentui Vytautui Vaškūnui buvo sunku prisiminti tokio sprendimo motyvus.

„Taip nusprendė valdyba: buvo diskusija, pasirinkta būtent ši data. Kodėl? Tiesą sakant, motyvų neprisimenu, tai vyko maždaug prieš mėnesį. Labai gaila, kad taip nutiko. Tai bus patirtis, į kurią mes atsižvelgsime ateityje“, – sakė V. Vaškūnas.

Tuo metu LVJFA direktorius Donaldas Urniežius, šias pareigas užėmęs tik praėjusį mėnesį, teigė, kad atsakomybė dėl vaikų traumomis pasibaigusių varžybų vykdymo tenka PFA, teisėjams ir patiems komandų treneriams.

„Mūsų darbas buvo sudaryti tvarkaraštį, parūpinti prizų. O organizavimas buvo perduotas PFA. Šeštadienį kalbėjausi su akademijos vadovu Dariumi Butkumi, jis mane užtikrino, kad viskas vyksta sklandžiai. Bet paskui pasigirdo skundai, gavau elektroninių laiškų iš tėvelių. Turbūt kiek žmonių – tiek nuomonių. Jeigu teisėjai matė, kad sąlygos yra per prastos futbolui, galėjo vietoje priimti sprendimą neleisti žaisti. Dar vienas dalykas, kad ir patys treneriai galėjo susitarti tarpusavyje ir paprašyti atidėti varžybas“, – kalbėjo D. Urniežius.

Savo ruožtu, PFA direktorius Darius Butkus DELFI patvirtino, kad vienam jaunuoliui šeštadienį teko kviesti greitąją pagalbą, bet tikino, esą su aikštės būkle tai nesusiję.

„Futbolas – ne šachmatai. Čia neišvengsi dvikovų, susidūrimų. Ypač – finalinėse varžybose. Pats stebėjau rungtynes, vaikinai kovėsi labai įnirtingai. O slidu tikrai nebuvo, tik oras pasitaikė žvarbesnis, nebuvo saulės“, – teigė buvęs Panevėžio „Ekrano“ klubo gynėjas.

O paprašytas paaiškinti, kodėl mažiausiai vienai komandai teko veltui važiuoti į Panevėžį kitą dieną, PFA vadovas apgailestavo dėl organizacinio nesklandumo.

„Aš pats pusę septynių ryto skambinau visoms komandoms, kurias žinau. Galbūt trenerių telefonų numeriai pasikeitę, galbūt kažkuriems neprisiskambinau. Prašiau, kad jiems informaciją perduotų kiti treneriai, jų bičiuliai“, – aiškino D. Butkus.

Pasak D. Urniežiaus, preliminariai nutarta neįvykusias varžybas užbaigti ateinantį sekmadienį – tik jau ne Panevėžyje, o Marijampolės manieže.

Pastarajame praėjusį savaitgalį finišavo 2006 ir 2007 metais gimusių vaikų Lietuvos čempionatai – abiejose grupėse nugalėjo Klaipėdos atstovai.

Vyrai trauktis nuo žiemos nesigėdina

Posakis, kad futbolas žaidžiamas bet kokiu oru, nėra visiškai tikslus, nekalbant apie jo taikymą 12-mečiams.

Į Lietuvą sėlinanti žiema praėjusį savaitgalį koregavo ir suaugusiųjų varžybų planus.

Dėl prastų oro sąlygų Utenos „Utenis“ su „Palanga“ dėl teisės rungtyniauti A lygoje grūmėsi ne savo namuose, o Visagine.

"Utenis" ir "Palanga" dėl prastų oro sąlygų varžėsi ne Utenoje, o Visagine (V. Gimžausko nuotr.)

Dirbtinės dangos aikštę vietoje natūralios žolės pasirinko ir Klaipėdos „Atlantas“, priėmęs Jonavos „Lietavą“. O „Trakai“ jau persikėlė į sostinės „Sportimos“ maniežą, kuriame susitiko su Kauno „Stumbru“. Ten pat A lygos sezoną užbaigs ir čempionų titulą užsitikrinęs Vilniaus „Žalgiris“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)