„Jau 26 metus žingsnis po žingsnio naikinamas legendinis Vilniaus „Žalgirio“ stadionas, kuris daugelį metų buvo vienas tautinės savimonės ir pasipriešinimo sovietiniams okupantams simbolių. „Žalgirio“ stadione pasirodė pirmosios trispalvės Atgimimo priešaušryje, būtent jame daugybė vilniečių pajautė vienybės, orumo ir tautinės savimonės galią.

Tačiau laikai pasikeitė. Vilniaus simbolis, formuojantis visą Šeimyniškių-Rinktinės gatvių kvartalą tapo verslo interesų įkaitu. Jei praėjusi Vilniaus m. savivaldybės Taryba vos ne paskutiniu sprendimu patvirtino leidimą griauti „Žalgirio“ stadioną, tai dabartinės Tarybos kadencijoje ciniški verslo veiksmai siekia ištrinti „Žalgirio“ stadioną iš bendrojo Vilniaus plano, panaikinant galimybę kvartalui būti visuomenės susibūrimo vieta“, — teigiama pranešime.

Akcijos dalyviai ketina ne tik kreiptis į Vilniaus merą ir miesto Tarybą, tačiau ir ketina formuoti ekonomistų, vadybininkų, teisininkų – asmenų, neabejingų futbolo ateičiai, tarybą, kuri pradėtų sutelktinio finansavimo (angl. crowdfunding) projektą. Jo metu, kiekvienas Lietuvos ir pasaulio pilietis galėtų nedidele suma prisidėti prie „Žalgirio“ stadiono atgaivinimo. Tokiame projekte numatoma visiškai nauja futbolo stadiono koncepcija, draugiška vaikams, gyvūnams, neįgaliesiems. Transporto problemas naujasis projektas išspręstų visiškai kitaip, nei įprasta šiuo metu: viena iš idėjų yra bet kuriam, atvykusiam į futbolo rungtynes dviračiu, būtų suteikta galimybė jas stebėti su 30-50 procentų nuolaida. Taip pat būtų užtikrinamas saugus transporto priemonės laikymas stadione.

„Tai būtų unikalus projektas, pirmasis pasaulyje. Europoje ir kitose šalyse yra daugybė futbolo sirgalių, neabejingų šiam puikiam žaidimui ir neabejingų darniai miestų plėtrai. Kiekvienas žmogus, prisidėjęs prie šio projekto galėtų tapti stadiono akcininku, įgytų galimybę nemokamai stebėti rungtynes, pasimėgauti lietuviškais gaivinančiais gėrimais ar tradicine virtuve. Tokiu būdu Vilniaus miestas sulauktų ne tik naujų investicijų, tačiau ir papildomo turistų srauto. Apie trečdalį lėšų ketinama surinkti iš Lietuvos ir pasaulio įmonių, kurios už tam tikrą pinigų sumą gautų vardinę ložę ir reklamą stadione.

Mes esame kalbėję su renginių organizavimo įmonių vadovais, šiltuoju metu stadione galima būtų surengti bent 5 didelius koncertus, kurie padėtų padengti stadiono išlaikymo kaštus. Toks projektas yra „win-win“ situacija, kai pralaimėjusių nėra. Tai naujosios ekonomikos, paremtos visiškai kitokia filosofija, pavyzdys“, – teigia akcijos organizatoriai, kurie šiam projektui tikisi LFF ir UEFA informacinės paramos. Žinoma, tokiai idėjai reikėtų Vilniaus miesto savivaldybės ir AB „Hanner“ susitarimo.

Kaip rodo kiti stadionų statybos pavyzdžiai, projektai, kuriuos inicijavo futbolo bendruomenės, yra ženkliai pigesni nei valdžios institucijų įgyvendinti projektai. Artimiausias yra Marijampolės „Sūduvos“ stadiono pavyzdys, kai iniciatyvių verslininkų ir savivaldybės pastangomis daugiau nei 6000 vietų stadionas ir greta jo dengtas futbolo maniežas buvo įrengti už 6 mln. eurų. Lenkijoje yra daugybė futbolo stadionų, pastatytų už mažesnę nei 10 mln. eurų sumą. Akcijos dalyviai ketina siūlyti dar modernesnį žingsnį „Žalgirio“ stadiono išsaugojimui.

#NoriuŽalgirioStadiono

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)