Antradienio vakarą Lietuvos futbolo federacijos (LFF) stadiono tribūnas beveik aklinai užpildžiusių žiūrovų viltys nesužlugo.

Lietuvos rinktinė 2:0 (0:0) įveikė Maltą, pasiekė pirmą pergalę ir pakilo į antrą F grupės vietą.

Įvarčius šeimininkams pelnė Fiodoras Černychas (76 min.) ir 11 m baudinį realizavęs Arvydas Novikovas (84 min.). Tiksint teisėjo pridėtam laikui auksinę progą paversti rezultatą nepadoriu turėjo Mindaugas Grigaravičius, bet nepataikė į tuščius vartus.

„Pagaliau galiu šypsotis“, – po dvikovos nusijuokė E. Jankauskas.

Šypsena jam turėjo telktis tiek rungtynėse su slovėnais, tiek mače su škotais. Bet abusyk lietuviai praleido įvarčius paskutinėmis minutėmis ir vietoje pergalių į savo sąskaitą įsirašė dvi lygiąsias.

Šįsyk buvo kitaip.

„Žinant, kokiu būdu netekome tų taškų, skonis lieka karstelėjęs. Bet dar anksti žiūrėti į lentelę. Mane labiau džiugina komandos dvasia. Nesakau, kad anksčiau ji buvo kitokia. Bet dabar tai yra tikra komanda – ne būrys, ne banda. Net ir atsarginiai žaidėjai palaiko, rimtai ruošiasi, nebūna jokių pretenzijų. Čia ir yra mūsų jėga“, – teigė E. Jankauskas.

Vis dėlto LFF stadionas turėjo ilgai laukti, kol ją išvydo.

Lietuviai vos pradėję rungtynes iškart nurūko į ataką ir pačią pirmą minutę jau „neršė“ Maltos baudos aikštelės prieigose, taikydamiesi persverti rezultatą.

Po to kukli svečių ekipa atsitokėjo ir nustūmė E. Jankausko auklėtinius atgal link aikštės vidurio. Pirmo kėlinio statistika signalizavo apie menką Lietuvos rinktinės pranašumą: nors pastaroji kamuolį kontroliavo 57 proc. laiko, atliko tik vienu smūgiu daugiau (3/2), o kampinių netgi kėlė mažiau (2/3).

Kėlinio pabaigoje A. Novikovas pabandė laimę iš maždaug 25 m, Maltos vartininkas Andrew Hoggas atmušė kamuolį ne visai sėkmingai, bet prie jo suskubęs Fiodoras Černychas buvo per toli nuo vartų, kad pasižymėtų smūgiuodamas galva.

Niekas pernelyg nesikeitė ir po pertraukos, kol 69 min. varžovus po kampinio perspėjo pirmas rungtynes atrankos cikle žaidęs gynėjas Tomas Mikuckas, stovėdamas nugara į vartus vos „nepakišęs“ kamuolio po skersiniu – maltiečius gelbėjo A. Hoggo reakcija.

Būtent standartinės padėtys tapo lietuvių raktu į pergalę. 76 min. po kampinio gynėjo Steve'o Borgo pasipriešinimo beveik nesulaukęs F. Černychas galva pasiuntė kamuolį į vartus.

Vos po penkių minučių Malta kapituliavo. Kitas gynėjas Jonathanas Caruana leido nuo savęs atsiplėšti po keitimo pasirodžiusiam Deivydui Matulevičiui ir vydamas pastarajam trinktelėjo alkūne – teisėjas iš Ispanijos Jesusas Manzano nedvejodamas išvarė maltietį iš aikštės ir skyrė 11 m baudinį. O tik to ir telaukė A. Novikovas.

Tas pats J. Caruana raudoną kortelę užsidirbo ir pirmose Maltos rungtynėse su škotais (1:5). Tad komandą treniruojantis italas Pietro Ghedinas po rungtynių pirmiausia širdo dėl nedovanotinų savo gynėjų klaidų.

„Kiekvieną kartą taip... Iki antro kėlinio vidurio laikomės, o tada... Esu labai nusivylęs. Pirmas įvartis krito dėl gynėjo klaidos: kamuolį visada reikia pasitikti, o ne slėptis nuo jo. Aišku, lietuviai yra fiziškai stipresni, ir tai jiems taip pat pradėjo. O 11 m baudinys... Kalbėjau su teisėju, jis pasakė, kad J. Caruana trenkė varžovui alkūne. Neturiu ką čia pridurti, nesuprantu tokių epizodų“, – griežtą pokalbį saviškiams žadėjo susierzinęs specialistas.

Nepaisant to, mačo nugalėtojus P. Ghedinas gyrė išsijuosęs.

„Reikia pripažinti, kad Lietuva po pertraukos žaidė puikiai, spaudė mus. Man patiko ši komanda, jie demonstravo gerą futbolą, kaip ir ankstesnėse rungtynėse su slovėnais ir škotais. Škotijoje jie turėjo laimėti“, – savo nuomone pasidalino treneris.

Tuo metu E. Jankauskas neslėpė palengvėjimo dėl vaisingos rungtynių pabaigos.

„Kaip ir laukėme, rungtynės buvo sunkios, Malta nustebino net labiau nei tikėjausi. Jie tikrai moka žaisti futbolą. O mums ar dėl nuovargio, ar dėl kitų aplinkybių kai kurios atkarpos buvo labai sunkios. Bet vaikinai pademonstravo profesionalumą ir kantrybę. Ne visiems sekėsi, nebuvo tai gražios rungtynės. Bet „pjovėme“ iki pabaigos ir „pripjovėme“. Daug mums ši pergalė kainavo jėgų ir nervų“, – atviravo Lietuvos rinktinės strategas.

– Kiek atmosferų slėgio jums nuslydo nuo pečių 76 min., kuomet F. Černychas pralaužė ledus? – DELFI pasiteiravo E. Jankausko

– Neturiu matuoklio, kad išmatuočiau. Bet, be abejo, stovėti šalia aikštės visada sunkiau nei būti joje. O juk mes turėjome puikią progą įmušti jau gal 20-ą rungtynių sekundę. Kaip tuomet viskas būtų buvę lengviau... Bet reikėjo plėšti, rauti, lieti prakaitą. Tokios pergalės dar malonesnės ir vertingesnės.

– Dėsninga, kad abu įvarčiai sukurti po standartinių padėčių?

– Šitą klausimą palietėme prieš rungtynes. Atkreipiau dėmesį, kad iki šiol nė vieno įvarčio nebuvome pelnę tokiu būdu. Ir pavyko. Be to, labai gerai tvarkėmės patys gindamiesi nuo standartinių padėčių – po jų Malta neatliko nė vieno smūgio į vartų plotą.

– Ką kalbėjote žaidėjams per rungtynių pertrauką rūbinėje?

– Prašiau kantrybės, daugiau greičio, dažniau keisti atakos puses. Pasikalbėjome ramiai, rimtai. Taip pat sakyčiau, kad pataikėme ir keisdami žaidėjus. Pabaigoje jau kovėmės ne tik su varžovais, bet ir su laiku, visaip ieškojome įvarčio. Bet tuo pačiu išlikome disciplinuoti, nebuvo jokių išdraskytų linijų. Profesionalus darbas.

– Pakeitęs A. Novikovą kažkuo jį labai pralinksminote. Ką pasakėte žaidėjui?

– Suprantu Arvydo padėtį klube, žinau, ką reiškia sąžiningai dirbti ir vis tiek nepatekti į trenerio planus (A. Novikovas „Bochum“ gretose šiame sezone nė karto nebuvo registruotas rungtynėms – DELFI). Žinant Arvydo potencialą ir talentą, belieka pavydėti treneriui (Gertjanui Verbeekui – DELFI), kad jis turi tiek puikių žaidėjų, jog net Arvydo nereikia. Aišku, kažin, ar taip yra iš tikrųjų. O šiaip už jį noriu pasidžiaugti. Arvydas per visą šį ciklą daugiausiai iš visų rinktinės žaidėjų turėjo progų pasižymėti, dažniausiai mušė į vartus, bet jie buvo kaip užburti. Prieš rungtynes sakiau jam, kad šiandien jau turi įmušti, negali tiek laiko nesisekti. F. Černychui – visai kitaip. Jis retai kada smūgiuoja ir vis tiek prisirenka įvarčių. Štai tokį linksmą tandemą turime (juokiasi – DELFI).

– Ar pyktelėjote ant Karolio Chveduko, kuris nesuvaldė emocijų ir gavo bereikalingą įspėjimą?

– Matėte, kokia buvo rungtynių pabaiga, buvo ir provokacijų. Šiaip mes tam buvome pasiruošę, aš perspėjau žaidėjus pasisaugoti. Aišku, nereikalingų kortelių norėtųsi išvengti. Bet dėl įtampos visko nutinka. Pats esu pridaręs visokių dalykų (šypsosi – DELFI).

– Lyginant su praėjusiu atrankos ciklu, komandos sudėtis mažai pasikeitė. Kaip paaiškintumėte, kad ta pati rinktinė dabar atrodo visiškai kitaip?

– Nežinau, ar prieš tai taip jau blogai buvo. Iš to, ką mačiau, buvo ir labai gerų rungtynių. Jokių stebuklų nepadariau, atmosferą sukuria patys žaidėjai. Nėra jokių burtų lazdelių, nieko panašaus. Būna, kad griežtesnis žodis juos prabudina, atveria akis. Tik tiek. Kokį pažymį rašyčiau komandai? Žaidėjams – gal devynis, sau – septynis.

– Lietuvos rinktinė ne kartą puikiai pradėjo, bet vėliau vis nusmukdavo. Kaip to būtų galima išvengti?

– Žinote, kas belauktų ateityje, turime išlikti realistai. Lengviausia būtų šaukti žaidėjams: laimėkite visas rungtynes ir padarysite mane labai geru treneriu. Bet juk ateityje žaisime su labai galingomis rinktinėmis. Tikiuosi, esame užtektinai protingi, kad nepradėtume skrajoti padebesiais. Iš tikrųjų mes nemažai atsiliekame nuo kitų šalių. Juk viename Glazge yra daugiau aikščių nei visoje Lietuvoje, juk Škotijos čempionato lygis – nesuvokiamai aukštesnis nei Lietuvos. Reikia žiūrėti realybei į akis.

F grupės turnyro lentelė po trijų turų:

1.Anglija32103:07
2.Lietuva31205:35
3.Slovėnija31203:25
4.Škotija31116:54
5.Slovakija31023:23
6.Malta30031:90

Atrankos į 2018 m. pasaulio čempionatą, kuris vyks Rusijoje, Europos zonoje kovoja 52-ejų šalių rinktinės, suskirstytos į devynias grupes. Jose triumfavusios komandos iškovos tiesioginius kelialapius į finalinį etapą, o aštuonios geriausios antrąsias vietas užėmusios ekipos pateks į atkrintamąsias varžybas, kuriose bus išaiškintos dar keturių bilietų savininkės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)