Sparčiai vejasi E. Jankauską

F. Černycho įvarčių uraganas tampa rimta problema Lietuvos rinktinės varžovams.

Iš pastarųjų penkerių rungtynių (įskaitant draugiškas) vienas nacionalinės komandos lyderių nepasižymėjęs aikštę paliko tik kartą.

Cristiano Ronaldo keturis įvarčius gali pelnyti ir per vieną mačą, kaip tai padarė praėjusį penktadienį Portugalijos dvikovoje su Andora.

Bet Lietuvos rinktinėje tokios rezultatyvios serijos, švelniai tariant, nėra kasdienybė. Ir 7 taiklius smūgius savo sąskaitoje dabar turintis F. Černychas jau patenka į rezultatyviausių visų laikų nacionalinės komandos žaidėjų dešimtuką, kuriame devinta vieta dalinasi su Tomu Ražanausku, Igoriu Morinu ir Artūru Fomenka. Puolėją lenkia tik karjeras jau baigę futbolininkai.

Regis, tarp pastarųjų esantis Edgaras Jankauskas (10 įvarčių) anksčiau ar vėliau savo trečiąją vietą sąraše turės užleisti snaiperiui, kurį pats išsirinko naujuoju Lietuvos rinktinės kapitonu.

Įvarčiais F. Černychas atsidėkoja už pasitikėjimą ir dabartiniam nacionalinės komandos strategui, ir visai šaliai, į kurią atvyko iš Rusijos būdamas šešerių.

F. Černycho įvartis į Slovėnijos vartus:

Keisti pilietybę sugundė treneriai

Tarnaudamas sovietinėje armijoje, Lietuvoje kurį laiką gyveno F. Černycho senelis, tad jo giminė vėliau pasidalino tarp dviejų valstybių.

Pats būsimas Lietuvos rinktinės kapitonas gimė Maskvoje, kurią kartu su jaunesniuoju broliu paliko iširus tėvų santuokai – mama išsivežė vaikus į Vilnių, tėvas pasiliko Rusijoje.

Tuomet F. Černychas dar turėjo rusiškus asmens dokumentus, bet, kaip prisimena žaidėjas, treneriai iš didžiosios rytų kaimynės jo niekada nekalbino. Nei futbolo, nei plaukimo – vaikystėje F. Černychas lankė baseiną.

Ir sekėsi neblogai – persikėlęs į Lietuvą, jaunuolis „prisistatė“ tapdamas Vilniaus plaukimo čempionu savo amžiaus grupėje.

Tačiau spardyti kamuolį labiau pamėgę kiemo draugai F. Černychą „užkrėtė“ futbolu. Po poros metų jis galutinai atsidėjo naujai sporto šakai.

Būtent futbolo treneriai 14-us metus einančiam vaikinui pakišo mintį apie pilietybės keitimą.

„Sakė, kad norėtų matyti mane jaunimo rinktinėje, ir būtų paprasčiau, jei būčiau Lietuvos pilietis. Mamai iš pradžių nelabai patiko šita idėja, ji dvejojo, ar bus iš manęs futbolininkas. Bet aš atkakliai prašiau – tol, kol visai atsibodau, ir mama nusileido. Procesas užtruko gal dvejus metus, pilietybes pakeitėme ir aš, ir mama. Tik kažkaip toms žadėtoms jaunimo rinktinėms iš karto nepasidariau labai reikalingas. Kai mama klausdavo, kada jau į tą savo rinktinę važiuosiu, meluodavau, kad tokio amžiaus vaikai jos dar neturi“, – juokdamasis DELFI pasakojo puolėjas.

F. Černycho įvartis į Škotijos vartus:

Piktų replikų neišgirsta

Kvietimo F. Černychas pagaliau sulaukė būdamas 17-os, o suaugusiųjų nacionalinėje komandoje debiutavo 21-erių.

Tada perspektyvus žaidėjas jau buvo palikęs Vilnių ir bandė įsitvirtinti Baltarusijos profesionaliame futbole.

Kuomet F. Černychas žengė dar vieną žingsnį ir 2014 metais iš Mogiliavo „Dnepr“ perėjo į Lenčnos „Gornik“ (Lenkija) klubą, patraukė Rusijos žiniasklaidos dėmesį.

„Paskambino žurnalistas iš vienos rusų televizijos, prašė papasakoti apie save, savo istoriją. Kai su rinktine atvažiavome žaisti draugiškų rungtynių į Maskvą, irgi sulaukiau skambučio, norėjo pasikviesti mane į studiją“, – prisiminė futbolininkas.

Praėjusį kovą lietuviai 0:3 pralaimėjo šeimininkams. Gimtajame mieste vykusiose rungtynėse F. Černychas neabejotinai buvo triukšmingiausiai palaikomas Lietuvos rinktinės žaidėjas.

„Atėjo mano giminaičiai, atsivedė savo pažįstamus – susidarė iš viso gal 50 žmonių būrys. Buvo jie pasigaminę ir palaikymo plakatų, bet jų įsinešti negalėjo, kadangi bilietus turėjo į VIP ložes“, – sakė F. Černychas.

Anot jo, nepatogių situacijų dėl sprendimo pakeisti pilietybę ir atstovauti Lietuvai nebuvo pasitaikę.

„Maskvoje visi mane palaiko, supranta, kad Rusijos futbolui aš nebuvau reikalingas, ir džiaugiasi, jog galiu atstovauti Lietuvos rinktinei. Nemalonių žodžių, priekaištų niekad nesu girdėjęs. Beveik visą gyvenimą praleidau Lietuvoje, žmonės čia mane taip pat nuo mažumės žino“, – teigė žaidėjas.

Mato galimybių atlaikyti čempionišką tempą

Tiesa, nors nacionalinei komandai atstovauja jau ketverius metus, F. Černycho perdėtas gerbėjų dėmesys Lietuvoje visiškai nekamuoja.

„Futbolininkui gyventi čia – žymiai ramiau nei Lenkijoje. Balstogėje žmonės atpažįsta žaidėjus, kiekvienas prieina, paprašo kartu nusifotografuoti. O Vilniuje per visą gyvenimą gal tik penkis ar šešis kartus futbolo mėgėjai mane užkalbino“, – prisipažino vienas pagrindinių E. Jankausko ginklų.

Šiuo metu 300 tūkst. gyventojų turinčiame Šiaurės Rytų Lenkijos mieste tiek F. Černychas, tiek kiti „Jagiellonia“ žaidėjai nešiojami ant rankų.

Paskaičiavus klubų piniginių turinį, Balstogės ekipa liktų antroje „Ekstraklasa“ lentelės dalyje. Bet aikštėje „geltoni ir raudoni“ pranoksta visus turtingesnius konkurentus ir lyderiauja čempionate (23 taškai po 11 turų).

4 įvarčiais ir 2 rezultatyviais perdavimais prie komandos sėkmės iki šiol prisidėjęs F. Černychas tokio išsišokimo stebuklu nelaiko.

„2014-2015 metų sezone „Jagiellonia“ užėmė trečią vietą. Po gero pasirodymo iškart kilo susidomėjimas žaidėjais, klubas jų išlaikyti nepajėgė. Treneriui Michalui Probierzui – labai protingam specialistui – reikėjo lipdyti naują komandą, todėl praėjęs sezonas buvo nekoks, vos neiškritome iš lygos. Bet dabar esame susižaidę, suprantame, ko reikalauja treneris, todėl smarkiai nesistebiu mūsų rezultatais. Turime ir solidų atsarginių suolą, tad tikiuosi, kad ištempsime iki pabaigos ir užimsime prizinę vietą“, – lūkesčiais dalinosi legionierius iš Lietuvos.

Fiodoras Černychas

Jo sutartis su „Jagiellonia“ galios dar pusantro sezono, ir skubintis ieškoti karjeros tęsinių didesnius finansinius resursus turinčiuose klubuose F. Černychas neketina.

„Treneris ir klubo prezidentas pasakė, kad, patekus į Europos taurių turnyrus, jie žaidėjų nepaleistų – kitą sezoną bandytume kuo geriau pasirodyti ten. Aš, žinoma, irgi norėčiau prie šios misijos prisidėti“, – patikino futbolininkas.

O misiją pratęsti įvarčių lietų vilkint Lietuvos rinktinės aprangą kapitonas bandys įvykdyti antradienį, kuomet sostinės LFF stadione svečiuosis Maltos komanda. Pasaulio čempionato atrankos rungtynės prasidės 21.45 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)