Išniro greitai, bet ėjo ilgai

Ne UEFA Čempionų lygos finalininko Madrido „Atletico“ (Ispanija) klubo vartininkas Janas Oblakas rugsėjo vakarą Lietuvos futbolo federacijos (LFF) stadione vertė aikčioti žiūrovus ir griebtis už galvų varžovus.

E. Šetkus prie Lietuvos rinktinės lygiųjų su Slovėnija 2:2 prisidėjo dar labiau nei įvarčius mušę Fedoras Černychas ar Vykintas Slivka.

Į Škotiją, kur šeštadienį lietuviai pratęs pasirodymą pasaulio čempionato atrankos varžybose, „ADO Den Haag“ (Olandija) klubo atstovas iškeliavo jau būdamas aiškiu nacionalinės komandos pagrindiniu vartininku.

31-erių futbolininkui mačas su škotais bus tik dešimtasis vilkint rinktinės aprangą, ir dauguma praėjusių buvo ne oficialios, o kontrolinės dvikovos.

Žydrūno Karčemarsko, Giedriaus Arlauskio ir Emilijaus Zubo šešėlyje anksčiau likdavęs E. Šetkus vėlai prasibrovė į pirmąją gretą. Bet pats tauragiškis to laukė ir tikėjosi ne vienerius metus.

„Po rungtynių su slovėnais daugeliui atrodo, kad aš atsiradau iš niekur. Taip nėra. Paskutinius trejus metus žaidžiau gana pajėgiose lygose, turiu daug patirties ir meistriškumo“, – DELFI sakė vartininkas, turintis ką įrodyti ir šeštadienio lietuvių varžovams.

Ernestas Šetkus

Škotai atsuko nugarą

Kipras, Bulgarija, Baltarusija, vėl Kipras, Graikija, Turkija ir galiausiai Olandija – tokiu vektoriumi driekėsi septintus metus besitęsianti E. Šetkaus legionieriaus karjera.

Į Hagos klubą jis praėjusią vasarą perėjo iš „Sivasspor“ ekipos, prieš tai aplankęs kuklesnes stoteles – Nikosijos „Olympiakos“, Plovdivo „Botev“, „Gomel“, Famagustos „Nea Salamis“, Kerkyros AOK.

Karjeros laipteliai galbūt būtų tiesesni, jei 2013 metais durų lietuviui paskutinę sekundę nebūtų parodęs „Kilmarnock“ (Škotija) klubas.

„99 proc. tikimybė, jog E. Šetkus pasirašys sutartį iki sezono pabaigos“, – pirmasis pradžiuginti futbolininko gerbėjus paskubėjo tuometinis Lietuvos rinktinės vairininkas iš Vengrijos Csaba Laszlo.

Bet 1 proc. šįkart buvo lemiamas. Peržiūroje sėkmingai pasirodęs E. Šetkus buvo „išbrokuotas“ po medicininio patikrinimo.

„Pats jau buvau patikėjęs, kad žaisiu „Kilmarnock“. Koją pakišo sena peties trauma – klubas pasakė, kad pasilikti mane būtų per daug rizikinga, ir teko važiuoti namo. Nors ta trauma man nė kiek netrukdė – lygiai tokios pačios būklės esu ir dabar. Vartininkui nebūna taip, kad nieko neskaudėtų“, – prisiminė E. Šetkus.

Nors griežti dantį ant škotų turi dėl ko, pats jis į seną istoriją numoja ranka ir teigia nė kiek nebesigailintis prarastos progos.

„Manau, pasiekiau daugiau nei būčiau pasiekęs ten. Tiek Turkijos, tiek Olandijos lygos yra daug stipresnės nei Škotijos“, – teigė žaidėjas.

Vyresnį kolegą laiko tikruoju „numeris vienas“

Atsispirti didžiausiam karjeros šuoliui E. Šetkui padėjo solidus pasirodymas Graikijoje ir garsiausio po Gintaro Staučės Lietuvos vartininko Žydrūno Karčemarsko praminti takai.

„Buvęs Žydrūno treneris pastebėjo mane ir susisiekė. Taip atsidūriau Turkijoje“, – praėjusių metų vasarą prisiminė lietuvis.

Jis ir Ž. Karčemarskas – geri bičiuliai. „Osmanlispor“ klubo vartus ginantį tautietį E. Šetkus tebelaiko geriausiu šalies vartininku, nors rinktinėje „Karčė“ paskutinį kartą pasirodė dar 2013 metais.

Po to 33-ejų žaidėjas dėl neaiškių priežasčių kurį laiką nebuvo kviečiamas į nacionalinę komandą, galiausiai pats nusprendė susikoncentruoti ties žaidimu klube.

Žydrūnas Karčemarskas

„Aš irgi buvau atsidūręs panašioje situacijoje – kuomet žaidžiau Graikijoje, sezonas man buvo tikrai geras, bet vis tiek nebuvau kviečiamas į rinktinę. Beliko laukti“, – pastebėjo E. Šetkus.

Ir pripažino, kad veikiausiai vėl sėstų ant atsarginių suolo, jei rinktinės treneriams pavyktų prikalbėti Ž. Karčemarską atvykti.

„Nenoriu užgauti kitų kolegų, bet aš galvoju, kad numeris vienas Lietuvoje turėtų būti Ž. Karčemarskas. Jeigu jis nusprendė užleisti vietą kitiems, tvarkoj. Bet jis yra geriausias. Nei aš, nei kažkas kitas negali jo visavertiškai pakeisti. Galbūt vienose rungtynėse pasiseks, bet geriausias Lietuvos vartininkas vis tiek yra Ž. Karčemarskas“, – kartojo E. Šetkus.

Turėjo pelningesnę veiklą nei futbolas

Praėjusį sezoną praleidęs turtingoje musulmoniškoje šalyje, E. Šetkus galiausiai įkėlė koją ir į Vakarų Europą.

Naujokas svariai prisidėjo prie galingo „Eredivisie“ vidutiniokų starto šiame sezone: „ADO Den Haag“ iškovojo tris pergales iš eilės, o pats E. Šetkus rugpjūčio viduryje buvo pripažintas geriausiu Olandijos pirmenybių turo žaidėju.

„Esu aplankęs labai daug šalių, manęs nebenustebinsi. Ypač po tokių valstybių kaip Graikija ar Turkija. Ten kultūra kitokia, tvyro lengvas chaosas – tiek šalyje, tiek komandose. Reikia laiko suprasti, kaip viskas vyksta. Turint tokios patirties Olandijoje pritapti nebebūna sunku, nes ten tave visi gerbia. Po penkių treniruočių jau jautiesi savas“, – įspūdžiais iš naujos aplinkos dalinosi vartų sargas.

Bet daugiausiai įvairiapusiškos patirties E. Šetkus surinko dar jaunystėje žaisdamas tėvynėje.

Futbolininkas iš Tauragės „Tauro“ į Vilniaus „Žalgirį“ atvyko artėjant suirutei, vos nepadėjusiai taško garsiausio šalies klubo istorijoje. 2009 metais jis grįžo į „Taurą“ – ekipą, kentusią amžiną finansinį nepriteklių.

Dabar E. Šetkus pernelyg nesistebi išgirdęs, kaip A lygos žaidėjas futbolą išmaino į kirpėjo profesiją.

„Futbolininko alga gal tik truputį didesnė nei prekybos centro darbuotojo. Jeigu negauni jos vieną mėnesį, gyventi nebėra kaip, nes neturi jokių atsargų. Nesvarbu, kad labai myli futbolą – tiesiog nebeišeina sudurti galo su galu. Tiesą sakant, atlyginimai vėluoja daugelyje šalių, bet ten jų dydis toks, kad kelis mėnesius dar gali pakentėti, ištempti“, – tėvynėje žaidžiančių profesionalų gyvenimą nupiešė E. Šetkus.

Pačiam vartininkui ieškoti kišenėje paskutinių monetų nereikėdavo tik dėl papildomos veiklos: žaisdamas A lygoje jis tuo pačiu metu užsiėmė verslu.

„Juk Tauragėje beveik visi verslininkai. Iš futbolo aš tegaudavau menką savo pajamų dalį. Veždavome automobilius iš Anglijos. Pirkdavau juos internetu aukcionuose, parduodavau Lietuvoje. Dėl to nebuvau visiškai priklausomas nuo futbolo. Bet įsivaizduoju, kaip kitiems būdavo sunku.

Jeigu Olandijoje arba Turkijoje papasakočiau šitą istoriją, turbūt nebepritapčiau komandoje (juokiasi – DELFI). Ten žmonės – materialiai apsirūpinę, jie nelabai suprastų tokių dalykų“, – palygino Lietuvos rinktinės atstovas.

Primename, kad Lietuvos ir Škotijos rinktinių akistata Glazge prasidės 21.45 val. Lietuvos laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)