Į UEFA vadovo kėdę kartu su Slovėnijos futbolo asociacijos galva pretendavo ir Karališkosios Olandijos futbolo asociacijos prezidentas Michaelis van Praagas.

Slovėnijos atstovas rinkimus laimėjo 42–13 ir tapo septintu istorijoje UEFA vadovu. A. Čeferinas dirbs prezidento poste iki M. Platini ketverių metų kadencijos pabaigos 2019 metais.

Trečiasis kandidatas – Ispanijos futbolui vadovaujantis pirmasis UEFA viceprezidentas Angelis Maria Villaras, kuris pavadavo M. Platini po praėjusį rudenį prancūzui skirtų sankcijų – iš rinkiminės kovos pasitraukė praėjusią savaitę.

„Mes šiandien su A. Čeferinu buvome varžovai, bet ne daugiau. Ir aš, ir jis siekiame tų pačių tikslų... Šiandien nugalėjo demokratija ir aš tai gerbiu“, - po pralaimėjimo rinkimuose sakė M. van Praagas.

Atėnuose (Graikijoje) vykusiame neeiliniame kongrese prezidentą ketverių metų kadencijai 55 organizacijos narės rinko slaptu balsavimu. Praėjusią savaitę DELFI kalbintas Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Edvinas Eimontas teigė ketinantis balsuoti už A. Čeferiną.

Nuo 2011 metų Slovėnijos futbolą vairuojantį 48-erių diplomuotą teisininką viešai palaikė kai kurios mažosios Europos futbolo federacijos, Skandinavijos šalys, Prancūzija, Vokietija, Italija, Rusija ir Portugalija. A. Čeferinas vedęs ir turi tris vaikus, laisvai kalba itališkai ir angliškai.

Savo ruožtu, M. van Praagas metų pradžioje pretendavo ir į FIFA prezidento postą. Bet 68-erių buvęs Amsterdamo „Ajax“ klubo prezidentas prieš pat rinkimus nusprendė pasitraukti, supratęs, kad neturi jokių vilčių. Šįkart olando kandidatūrą rėmė Anglija.

Neeilinis UEFA kongresas surengtas praėjus pusmečiui po FIFA prezidento rinkimų, kuriuos laimėjo ir ilgametį organizacijos lyderį Seppą Blatterį pakeitė buvęs UEFA generalinis sekretorius iš Šveicarijos Gianni Infantino.

Aleksandras Čeferinas

Prieš tai UEFA prezidentais nuo 1954 metų buvo Ebbe Schwartzas (Danija), Gustavas Wiederkehras (Šveicarija), Artemio Franchi (Italija), Jacques'as Georgesas (Prancūzija), Lennartas Johanssonas (Švedija) ir minėtas M. Platini.

A. Čeferinui pirmiausiai reikės stengtis užgydyti Europos futbolo žaizdas, patirtas dėl slaptų susitarimų padidinti garantuotų vietų Čempionų lygoje skaičių klubams, priklausantiems įtakingoms Anglijos, Ispanijos, Vokietijos ir Italijos lygoms.

„Europos futbole pučia permainų vėjas. Tai vienos eros pabaiga ir kitos eros pradžia“, – naujas vadovas pareiškė per nepaprastąjį UEFA suvažiavimą Graikijos sostinėje, kai M. Platini pasakė atsisveikinimo kalbą ir išėjo per šonines duris.

A. Čeferinas atkreipė dėmesį pasitikėjimo krizę, apėmusią skandalų supurtytą futbolo pasaulį, kuriame kaltinimai dėl sutartų rungtynių rezultatų ir dopingo tapo beveik kasdienybe.

„Esu čia ne tam, kad pabrėžčiau mus supančius neigiamus dalykus. Nenoriu gyventi baimės imperijoje, kai kiekvieną dieną pabudę pamatome į paviršių iškylančią dar vieną negerovę. Noriu iškelti visus gerus dalykus, atliktus UEFA ir jūsų. Visi esame pavargę dėl dabartinės padėties ir laukiama normalizavimo laikotarpio, kai svarbiausia bus teigiami dalykai – draugystė ir futbolas“, – sakė A. Čeferinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)