Olandas prieš slovėną

Praėjus pusmečiui po FIFA prezidento rinkimų futbolo viršūnėlės renkasi dar vienam svarbiam sprendimui.

Tik triukšmo šįkart – mažiau nei Gianni Infantino pergale pasibaigusiose užkulisinėse grumtynėse dėl FIFA regalijų.

Į UEFA vadovo kėdę pretenduoja du varžovai: Karališkosios Olandijos futbolo asociacijos prezidentas Michaelis van Praagas ir Slovėnijos futbolo asociacijos galva Aleksanderis Čeferinas.

Trečiasis kandidatas – Ispanijos futbolui vadovaujantis pirmasis UEFA viceprezidentas Angelis Maria Villaras, kuris pavadavo M. Platini po praėjusį rudenį prancūzui skirtų sankcijų – iš rinkiminės kovos pasitraukė praėjusią savaitę.

Didžiausias korupcijos skandalas futbolo istorijoje, pasibaigęs ką tik penktai kadencijai perrinkto FIFA patriarcho Seppo Blatterio kapituliacija, į paviršių iškėlė ne vieną kyšininkavimo ir sukčiavimo istoriją, o vėliau sekę FIFA rinkimai pasižymėjo bene aršiausia kova per šimtametę organizacijos istoriją.

Skandalo raibuliai išjudino ir nusistovėjusius Europos futbolo vandenis – nežinia už ką 2 mln. JAV dolerių 2011 metais iš FIFA gavęs M. Platini buvo ketveriems metams nušalintas nuo futbolo.

Bet prieš neeilinį UEFA kongresą, rinksiantį prancūzo įpėdinį, aistros jau nebekunkuliuoja.

Rinkimų lyderis – nepažįstamasis

Bene akivaizdžiausia ramybės konkurentų apkasuose priežastis – rinkimų favoritas didesnių abejonių nekelia.

M. van Praagas pretendavo ir į FIFA prezidento postą. Bet 68-erių buvęs Amsterdamo „Ajax“ klubo prezidentas prieš pat rinkimus nusprendė pasitraukti, supratęs, kad neturi jokių vilčių.

Panašu, kad šį kartą patyrusio futbolo funkcionieriaus pozicijos taip pat silpnos, nepaisant viešai deklaruojamos futbolo tėvynės Anglijos paramos.

48-erių A. Čeferinas yra naujas veidas futbolo pasaulyje. Elementariausias tai eiliniam futbolo mėgėjui įrodantis faktas – „Wikipedia“ enciklopedijoje anglų kalba iki šiol net nėra įrašo apie nuo 2011 metų Slovėnijos futbolą vairuojantį diplomuotą teisininką.

Ir būtent tai virto pagrindiniu jo rinkiminės kampanijos leitmotyvu. „Baltą popieriaus lapą“ esą atsinešančiam A. Čeferinui palaikymą reiškia ne tik mažosios Europos futbolo federacijos – jį viešai parėmė ir tokios valstybės kaip Prancūzija, Vokietija, Italija, Rusija ar Portugalija.

Pirmuoju nuolatiniu UEFA prezidentu iš Rytų ir Vidurio Europos pretenduojančiam tapti A. Čeferinui savo balsą turėtų atiduoti ir Lietuva.

Praėjusią savaitę DELFI kalbintas LFF prezidentas Edvinas Eimontas neslėpė palankumo kandidatui iš Slovėnijos.

„Man pačiam teko susitikti su abiem kandidatais. Abu jie turi savų pliusų, stiprybių. Bet šioje vietoje daugiau lemia ne personalijos, o išryškėjęs pokyčių noras. Klausimas labiau toks – ne kas bus prezidentas, o kokie bus jo pirmieji žingsniai“, – sakė LFF vadovas.

Ranka ranką tebeplauna?

Tiesa, visiškai ramiai paskutinė savaitė iki UEFA rinkimų nepraėjo.

Ugnį įplieskė Norvegijos žurnalo „Josimar“ atliktas tyrimas, atskleidęs tariamus ryšius tarp A. Čeferino ir G. Infantino.

Esą užkulisiuose buvęs UEFA generalinis sekretorius aktyviai remia slovėno kandidatūrą ir palenkė į jo pusę Skandinavijos šalis, kurioms mainais pažadėta teisė organizuoti 2024 arba 2028 metų Europos pirmenybes ir UEFA viceprezidento postas.

Publikacija suteikė progą pasireikšti ir M. van Praagui, savo konkurentą pavadinusiam „valdžios ištroškusiu politiku, kuriuo negalima pasitikėti“.

Bet ar paskutinė salvė nubaidė nuo A. Čeferino stovyklos dar dvejojusius delegatus, parodys rinkimai.

Atėnuose – ir J. Kvedaras

Naująjį UEFA prezidentą ketverių metų kadencijai 55 narės trečiadienį rinks slaptu balsavimu.

Lietuvai kongrese atstovaus E. Eimontas ir LFF generalinis direktorius Nerijus Dunauskas.

DELFI žiniomis, kartu su jais į Graikiją išvyko ir buvęs federacijos prezidentas J. Kvedaras, dabar nebeužimantis jokių oficialių pareigų.

Paklausta, ką pastarasis veiks Atėnuose, LFF komunikacijos skyriaus vadovė Vaiva Zizaitė teigė, kad dalyvauti kongrese svečio teisėmis jį pakvietė UEFA kaip FIFA vystymo komiteto narį.

Primename, kad E. Eimontas LFF prezidento poste J. Kvedarą pakeitė praėjusį sausį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)