Mieliau būtų išlydėtas aikštėje

Rezultatyviausias visų laikų Lietuvos rinktinės žaidėjas ir vienas intelektualiausių savos kartos futbolininkų – tokį T. Danilevičių prisimena daugelis šalies sporto mėgėjų.

38-erių buvęs puolėjas sekmadienį pasirodys Lietuvos futbolo federacijos (LFF) stadione Vilniuje, kur šeimininkai rungtynėmis su Slovėnija pradės atrankos į 2018 metų pasaulio čempionatą ciklą.

Klaipėdietis nebus eilinis žiūrovas tribūnoje – veikiau garbės svečias. Prieš dvikovą visa Lietuvos rinktinė nusilenks ilgamečiam kapitonui, sužaidusiam 71-erias rungtynes ir pelniusiam rekordinius 19 įvarčių.

Proga T. Danilevičiaus atsisveikinimui pasirinkta neatsitiktinai – būtent Slovėnijos aukščiausioje lygoje jis 2014 metais užbaigė profesionalo karjerą, po sezono Nova Goricos „Gorica“ klube nusprendęs pasiieškoti kitos veiklos.

Iš Lietuvos rinktinės tylomis teko pasitraukti dar dvejais metais anksčiau – T. Danilevičių kviesti į nacionalinę komandą nustojo tuometis jos strategas Csaba Laszlo, nors atvirai atimti iš veterano kapitono raiščio vengras taip niekuomet ir nepasiryžo.

Tad T. Danilevičius neturėjo progos sužaisti atsisveikinimo rungtynių – 2012 metų spalį varžydamasis su Lichtenšteino gynėjais jis dar nežinojo, kad rinktinės marškinėlius vilki paskutinį kartą gyvenime.

Ir dabar buvęs futbolininkas neslepia, kad kartėlio toks įvykių posūkis jam paliko.

„Jaudintis nesijaudinu – tik malonu, kad prisiminė, – paklaustas apie sekmadienį įvyksiantį simbolinį atsisveikinimą, sakė T. Danilevičius. – Geriau vėliau negu niekad. Aišku, sužaisti atsisveikinimo rungtynes būtų buvę dar smagiau, bet laikrodžio nebeatsuksi. Mane prisiminė naujoji federacija – jeigu ją taip galima pavadinti. Galbūt, jei ji būtų buvusi prieš trejus metus, su rinktine būčiau atsisveikinęs kitaip. Bet nieko nepadarysi, tai jau praeitis, traukinys išvažiavo.“

Tomas Danilevičius

Tuo metu dabartinis LFF prezidentas Edvinas Eimontas panašių reveransų veteranams žada ir daugiau.

„Tai nėra nauja išmonė – ta tradicija visada buvo. Kurį laiką ji tik buvo apleista. Tikrai atgaivinsime, gal net išplėsime. Yra tradicijos, yra vertybės, ir jas reikia puoselėti“, – DELFI kalbėjo LFF vadovas.

Treneriu netaps

Tiesa, pabėgioti atsisveikinimo rungtynėse T. Danilevičius pajėgtų ir dabar – tik, kaip sako pats, labiau parodomosiose, o ne realiose.

Šveicarijoje prieš dvejus metus įsikūręs buvęs tokių klubų kaip Londono „Arsenal“ (Anglija), „Brugge“ (Belgija), Maskvos „Dinamo“ (Rusija) ar „Livorno“ (Italija) atstovas savo malonumui žaidžia mėgėjiškoje Tičino kantono lygoje.

„Kai yra laiko, prisijungiu – treniruojamės kelis kartus per savaitę. Bėgioti gryname lauke vis tiek maloniau nei sportuoti treniruoklių salėje“, – savo vaidmenį „Collina d'Oro“ ekipoje apibūdino lietuvis.

Gianluigi Buffonui įvartį kadaise mušęs futbolininkas – didžiausias autoritetas komandoje. Trumpai pažinti jam teko ir Arsene'ą Wengerą, tad T. Danilevičiaus patarimo nesivaržo paklausti ir mėgėjų komandos treneris.

Vis dėlto pats veteranas vengia imtis iniciatyvos sprendžiant taktinio išsidėstymo ar žaidimo strategijos klausimus.

Prieš keletą metų dar dvejojęs dėl galimybės ateityje treniruoti kitus, dabar T. Danilevičius abejonių beveik nebeturi.

„Manęs paklausia, pasidalinu savo nuomone. Bet nesu treneris. Kad ir kokio lygio komanda, lemiamas žodis visada turi būti jo.

O aš pats kuo toliau, tuo mažiau noriu būti treneriu. Griežtai išsižadėti gal nebūtų protinga, bet labai abejoju, ar kada nors pasuksiu tokiu keliu“, – atviravo pašnekovas.

Tomas Danilevičius ir Edgaras Česnauskis

Rūpinasi ir viešbučiu, ir daugiabučių statybomis

Futbolas T. Danilevičiui dabar – laisvalaikio pramoga. Bet dėl to buvusio rinktinės kapitono dienos nepailgėjo – atvirkščiai.

Į itališkai kalbančią pietinę Šveicarijos dalį jis nusprendė kraustytis ne tik dėl kalbos, kurią, dešimtmetį praleidus Italijos klubuose, įvaldė tiek pats žaidėjas, tiek jo šeima – žmona Lina ir dukros Elzė bei Liepa.

Nors palikus Slovėniją puolėją dar kalbino Klaipėdos „Atlantas“, į gimtąjį miestą T. Danilevičius reguliariai kursuoja visiškai kitokiais reikalais.

„Visą energiją, laiką, mintis atiduodu savo naujai veiklai. Taip pat, kaip anksčiau darydavau futbolo aikštėje“, – patikino pradedantis verslininkas, save dabar vadinantis nekilnojamojo turto vystytoju.

Baigęs profesionalo karjerą jis tapo Šveicarijoje registruotos kompanijos bendrasavininku ir pats aktyviai įsitraukė į verslą.

„Kompanija susideda iš trijų veiklų: nekilnojamojo turto, verslo konsultavimo ir įmonių valdymo. Mano kryptis – nekilnojamasis turtas. Kompanija – šveicariška, pritrauktos šveicariškos ir itališkos investicijos, bet projektai yra Lietuvoje“, – naująsias savo „žaidimo schemas“ nupiešė T. Danilevičius.

Konkrečiau, jis rūpinasi trimis projektais Klaipėdoje: viešbučio, pramoninio sandėliavimo ir gyvenamojo būsto statybų.

Uostamiestyje ketinama statyti naują daugiabučių kvartalą, kuriame bus 280 butų.

„Turime žemės plotus, kuriuose statysime. Kol kas fazė – pradinė, vyksta projektavimas, leidimų gavimas. Klaipėdos mastu, tai tikrai nemažas projektas. Aš pats klaipėdietis, gerai pažįstu miestą, turiu ryšių. Man paprasčiau nekilnojamąjį turtą vystyti čia, o ne kur nors Vilniuje“, – aiškino T. Danilevičius.

Tėvynėje jis praleidžia maždaug trečdalį laiko – per mokinių atostogas į Lietuvą buvo atsivežęs ir savo dukras, su kuriomis lietuviška vasara džiaugėsi pusantro mėnesio, derindamas poilsį su verslo reikalais.

Be to, norėdamas geriau perprasti pastaruosius, T. Danilevičius pasinėrė į ekonomikos studijas Lugane.

„Galvos neskauda tik tam, kas nieko negalvoja ir gyvena labai atsipūtęs, – pasiteiravus, ar dėl naujo gyvenimo būdo dažniau susopsta galvą, nusijuokė buvęs futbolininkas. – Negalėčiau pasakyti, kad anksčiau aš toks buvau. Irgi buvo savi rūpesčiai, savas galvos sukimas. O dabar – labai daug darbų, nuolat tenka judėti tarp Šveicarijos ir Lietuvos, yra mokslai, neužmirškime ir šeimos, kuriai reikia skirti laiko.“

Apie bendražygį išgirdo raminančių atsiliepimų

T. Danilevičiui svarbu, kad galvos nepradėtų skaudėti dėl Lietuvos rinktinės. Ypač – dėl jos naujojo trenerio Edgaro Jankausko, su kuriuo jis sudarydavo puolėjų tandemą šalies futbolui šviesesniais laikais.

Bet pabendravęs su dabartiniais rinktinės žaidėjais, T. Danilevičius teigia įsitikinęs, kad E. Jankausko debiuto oficialiose varžybose galima laukti ramia širdimi.

„Slovėnai žaidžia Italijos aukščiausioje lygoje, yra stiprūs individualiai. Iš kitos pusės, pastarosiose lietuvių draugiškose rungtynėse irgi mačiau teigiamų epizodų: žaidėjų atsidavimą, bandymus žaisti kitokį futbolą nei anksčiau. Matau, kad Edgarui kol kas neblogai sekasi.

Kiek turiu vidinės informacijos iš rinktinės, jis „užveda“ vaikinus, profesionaliai bendrauja ir su jais, ir su žiniasklaida. Sprendžiant iš atsiliepimų, kuriuos girdėjau, tarp komandos ir trenerio yra abipusiai teigiamas požiūris. Ir federacija, kiek matau, dabar daug investuoja į reklamą, bando populiarinti rinktinę. Norėtųsi tikėti, kad stadionas sekmadienį bus pilnas, ir atėję žmonės nenusivils. Pradžia – gera, reikia nesustoti. Internete mačiau, kiek vyrai daug prisižadėjo, dabar reikia tuos pažadus išpildyti“, – šypsojosi T. Danilevičius.

Bent jau naujų skandalų rinktinės atstovams, praėjusiame atrankos cikle konfliktavusiems tiek su praeities garsenybėmis, tiek su žiniasklaida, tiek su eiliniais gerbėjais, kol kas pavyksta išvengti. Ir tai, T. Danilevičiaus nuomone, jau yra teigiamas signalas.

„Košės sviestu nepagadinsi. Kuo mažiau negatyvo išeina iš komandos, tuo jai turėtų būti lengviau. Žaidėjai visas jėgas turi atiduoti aikštėje, o ne liedami emocijas šalia jos. Matome disciplinos pradžią, ir tai yra teigiama permaina. Pergalė susideda būtent iš tokių smulkių detalių“, – pastebėjo buvęs komandos kapitonas.

Rungtynės tarp Lietuvos ir Slovėnijos vyks sekmadienį, nuo 19.00 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)